Gönderen Konu: AMERİKAN ARICILIĞINDA 21 GERÇEK  (Okunma sayısı 20148 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 43
AMERİKAN ARICILIĞINDA 21 GERÇEK
« : 19 Nis 2020 15:48:32 »
AMERİKAN ARICILIĞINDA 21 GERÇEK
Honeybeesuite Web Sitesinden Alıntıdır.
Türkçeye çeviren:Hakan BOZKURT

Burada iyi araştırılmış ve akıllıca toplanmış bilgiler bulacaksınız. Bal arılarının nesli tükenmekte veya başka türlü tehdit altında olduğunu ikna etmeye çalışmıyorum. Bunun yerine okuması eğlenceli, gerçeklere dayalı sağlam bilgiler vermeye çalıştım. Beğenmenizi ümit ederim.  Bu yazıyı Lawnstarter'den aldım.

1)- Amerika'da 1947 yılındaki mevcuda göre, bal arısı kolonileri % 54.3 azalmıştır.

2)- Koloni sayısındaki bu tarihsel düşüşe rağmen, 2014 yılında bir önceki yıla göre koloni sayısında % 4 artış sağlandı ve bu rakam son 20 yılın (1994-2014) en yüksek seviyesidir.

3)- Amerikalıların % 86 'sı, bal arılarının ABD gıda arzı için çok önemli olduğuna inanıyor.

4)- Bir arı kolonisi, yılda ortalama 27 kg ile 45 kg arasında bal üretebilir.

5)- Bir arı kolonisinde, 80.000 adede kadar bal arısı bulunabilir.

6)- Bir kolonideki arılar, günde 300 milyon çiçeği tozlayabilir. (Pollinasyon)

7)- Tek bir kovan, yılda 30 kg polen toplayabilir.

8- Tek bir bal arısı, vücut ağırlığının % 35'i kadar polen toplayabilir.

9)- Bir bal arısı her uçuşunda, 50 ila 100 çiçeği ziyaret eder ve 1 kg bal üretilebilmesi için ortalama olarak 58.600 uçuş yapılması gerekir.

10)- Arıların 1 kg bal üretebilmesi için, ortalama olarak 4.4 milyon çiçeği ziyaret etmesi gereklidir.

11)- Amerika'da bal arıları, meyveler, sebzeler ve fındık ağaçları da dahil olmak üzere toplam 130 mahsulü tozlaştırır.

12)- Bir tarlacı arı, günde 12 ve üstü uçuş gerçekleştirir.

13)- Bir tarlacı arı, her çıkışında 3 ila 8 km uçuş gerçekleştirir. ( Bu rakamlar ile bir tarlacı arı günde 88 futbol sahasının toplam alanına eşit bir alanı taramış olur)

14)- Bir tarlacı arının uçuş hızı, 20 km/saattir.

15)- Amerika'nın 2014 yılındaki toplam bal üretimi, 80.875 tondur. Bal üretiminde en başarılı eyaletler, genellikle kuzey eyaletleridir.

16)- 2014 yılındaki bal üretiminin Amerikan ekonomisine katkısı, 385.2 milyon dolardır.

17)- Kuzey Dakota eyaletinin, 2014 yılındaki bal üretim değeri 84.3 milyon dolardır.

18)- Amerika'da her yıl 2 milyon arı kolonisi, bitkisel üretimde tozlaştırma yapması için kiralanmaktadır. ( Arıcılara, kovan başı ortalama 100 dolar kira ödenmektedir).

19)- Amerika'da 211.000 arıcı faaliyet göstermektedir. (*Bu hesaba göre arıcı başına 13 kovan düşüyor ki, Amerika'da çok büyük arıcıların sayısının oldukça fazla olduğunu biliyoruz. Bu sonuç bize küçük arıcıların bile kayıt altında olduğunu gösterir. Hakan BOZKURT)

20)- Sadece Kaliforniya eyaletinde bitkisel üretimde tozlaşma için 1.4 milyon arı kovanı gereklidir. Kalifornia eyaleti, dünya badem üretiminin %80'ini tek başına gerçekleştirmektedir.

21)- Amerika'nın bitkisel üretiminde, bal arılarının tozlaşmayla sağladığı katkının değeri yıllık 12.4 milyar dolardır.
« Son Düzenleme: 20 Nis 2020 03:06:23 Gönderen: PENDORYA »

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
  • İleti: 359
Ynt: AMERİKAN ARICILIĞINDA 21 GERÇEK
« Yanıtla #1 : 19 Nis 2020 16:20:08 »
Ellerine sağlık, yine derli toplu, doyurucu..
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 43
Ynt: AMERİKAN ARICILIĞINDA 21 GERÇEK
« Yanıtla #2 : 20 Nis 2020 03:08:46 »
Ben teşekkür ederim ilginiz için.
Fakat 21. madde de bir tercüme hatası yapmışım. Onu düzelttim ama bilginiz olsun istedim.

arıların tozlaşmaya mali katkısı 12,4 milyon değil, 12.4 milyar dolar. Hatam için özür dilerim. Selamlar.