Gönderen Konu: Arı Davranışları ( Arı Etolojisi )  (Okunma sayısı 898 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Arı Davranışları ( Arı Etolojisi )
« : 17 Tem 2017 06:19:15 »
Selamlar.

Davranış bilimi dediğimiz, etoloji, hayvanların ses ve hareketlerinden manalar çıkarır ve yorumlayarak, anlamaya çalışır.

Arı etolojisinde, mevcut hareketlerin, neler olduğunu, ne anlamlara geldiğini, birbirimizle paylaşalım, istedim.

Kolay gelsin.

Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Arı Davranışları ( Arı Etolojisi )
« Yanıtla #1 : 17 Tem 2017 06:24:50 »
Anasızlık beliritisini az çok biliyoruz.

Sağa sola dönüp duran kanat çırpan uğultu çıkaran işçi arılar..

Buradan dün akşamüstü kontrolde gördüğüm ama anlamadığım bir başka davranışı da paylaşayım:

Yeni ana yaptırdığım bölme kovanın anasını tespit edemedim ve kovanda ilginç bir davranış gördüm; ilginç diyorum çünkü daha önce hiçbir yerde okumadım:

İşçi arılar, kovan yüzeyine yakin yerde, çıtaların üstüne doğru, sıra sıra uzanıp, sanki, "çıtanın üstünden kimse bizi görmesin" dercesine, bakınıyorlar gökyüzüne??

Herhangi bir hareket ya da ses ve ya tepki yok.

Anlayamadım.

Ne dersiniz?
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Kerem

  • Veteriner
  • *
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: Arı Davranışları ( Arı Etolojisi )
« Yanıtla #2 : 17 Tem 2017 21:48:58 »
Kovandaki kraliçenin öelliklede yeni doğmuş veya yeni verilmiş kraliçenin kovanda hakimiyet sağlamak, veya oğula çıkmak için taraftar toplamak amacıyla çıkardığı sestir. Kovanda duyulduğunda ana arı kontrolü yapmak birden fazla ana varsa müdahale etmek oğul engellemede faydalıdır yada oğulun çıkışı beklenebilir.

Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Arı Davranışları ( Arı Etolojisi )
« Yanıtla #3 : 18 Tem 2017 06:44:30 »
Kerem bey siz oğul davranışını yazmışsınız, ama benim anlanlayamadığım bu değildi
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Arı Davranışları ( Arı Etolojisi )
« Yanıtla #4 : 10 Eyl 2017 09:48:38 »
Peki ya yağmacılık?

Nektar döneminin bitişinin ardından agresif davranışlar sergileyen arılar, genetik olarak böyle midir? Herhangi bir ırka üzerinde baskın mıdır bu özellik?

Yoksa yalnızca besin kaynaklarının eksilmesi ve/veya azalması nedeniyle verilen bir tepki mi? Ve her ekotip benzer sonuçlar gösterir mi?