Gönderen Konu: ERKEK ARI  (Okunma sayısı 2067 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 100
  • Katkı 2
ERKEK ARI
« : 23 Eki 2017 16:33:26 »
Bu sene malum havalar sıcak.Ekim ayı nerdeyse bitti bitecek.Fakat halen kovanlarda erkek arılar bulunuyor.
Bunun sebebi halen nektar gelecek iklimin iyi olmasından mı yoksa başkaca bir sebebi var mı?

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #1 : 23 Eki 2017 22:11:43 »
Abi yer neresi

  • *****
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #2 : 24 Eki 2017 02:10:29 »
Erkek arılar kovanlarda 365 gün olur. Önemli olan miktarı. Olması gerekenden yani kovan başı 5/10 taneden fazla ise;
- ana arı bolca dölsüz yumurta atıyor demek olabilir.
- petekler bozuk olabilir
- iklim arıyı kandırmış olabilir. Ağaçların zamansız çiçek açması gibi.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 100
  • Katkı 2
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #3 : 24 Eki 2017 08:15:14 »

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #4 : 24 Eki 2017 10:40:17 »
Ben de Kayseri'deyim. Bu ayın 10'una kadar epey erkek arı vardı.

İki gün önce baktım, tek tük kalmış
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı muharrem

  • *
  • İleti: 15
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 20
  • Yer: bayburt
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #5 : 31 Oca 2018 13:51:13 »
Erkek arının oluşumunu abilerimizden biri açıklayabilir mi. Aynı ana nasıl oluyor da hem. Döllenmiş yumurta hemde dölsüz yumurta atabiliyor.(anayı normal kabul edersek)

Çevrimdışı Şevket Topal

  • *
  • İleti: 117
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: 100
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #6 : 31 Oca 2018 22:26:25 »
Erkek arı kolonisi nasıl oluşturulur çerçevelerin kaçtanesi erkek çerçevesi olacaktır

Çevrimdışı Ünal

  • *
  • İleti: 40
  • Katkı 1
  • Koloni sayısı: 5
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #7 : 01 Şub 2018 00:09:00 »
Şevket abi aklımda ne varsa sen soruyorsun :)
Birde bu Alman sisteminde varroa için verilen boş erkek çerçevesi kovandan ne zaman tamamen alınıyor, nektar akımı sırasında yine ördürülüyor mu onu merak ediyorum. Videoları tekrar izleyeceğim.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #8 : 01 Şub 2018 11:33:26 »
Erkek arının oluşumunu abilerimizden biri açıklayabilir mi. Aynı ana nasıl oluyor da hem. Döllenmiş yumurta hemde dölsüz yumurta atabiliyor.(anayı normal kabul edersek)
   Okuduğum kaynaklardan öğrendiğim kadarı ile,bu konu ile ilgili ileriye sürülen 2 tez var. Eski Tez: Petek hücrelerinin dar veya geniş olması sebebi ile ana arının bu gözlere yumurtlaması sırasında hücre duvarının ana arının karın kısmına yaptığı iktirme/iktirmeme etkisi ile  A) Dar hücre(işçi hücresi)ye yumurtlaması sırasında hücre duvarı bu kısmı içeri doğru iktirir ve yumurta,spermlerin olduğu kesenin ağzına yakın(veya sürtünerek) geçer ve yumurta ile sperm buluşurlar..B) Geniş hücre(erkek hücresi)ye yumurtlarken karın kısmına herhangi bir iktirme söz konusu olmadığı için yumurta ile sperm buluşamazlar ve döllenmemiş yumurta göze bırakılmış olur.
 Yeni Tez: Ana arıların yumurtlama işlemi sırasında petek gözlerinin işçi veya erkek hücresi olup olmadığını,başlarında bulunan antenleri aracılığı ile ölçtükleri ve ve sonuca göre bu hücrelere döllenmiş veya döllenmemiş yumurta bıraktıkları yönünde. Bu teze göre ana arıların,sperm depoladıkları keseciğin ağzını açıp,açmamak yeteneğine sahip oldukları ileri sürülüyor. Konuyu toplarsak,o veya bu sebeple burada belirleyici olan petek hücresinin dar/geniş oluşu belirliyor gözden çıkacak yavrunun cinsiyetini.

« Son Düzenleme: 01 Şub 2018 12:01:07 Gönderen: M.Peker İskar »

  • *****
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #9 : 01 Şub 2018 12:22:12 »
Erkek arı kolonisi nasıl oluşturulur çerçevelerin kaçtanesi erkek çerçevesi olacaktır
  Erkek Arı koloni oluşturulmasının birden fazla yöntemi var. Suni tohumlama yapan kişiler bu konu hakkında çok daha yeterli bilgilere sahiptirler. Serbest doğada kontrollü çiftleştirme yöntemleri kullandığım için bu konu ilgi alanım içerisinde. 
   İlk olarak yapılması gereken arılığımızdaki en kaliteli ana arıların oldukları kolonilerin tespiti ve çok iyi bir beslenme programı uygulayarak bu kolonilerde yetişecek erkek arıların analarının tüm özelliklerini taşıyabilecekleri kaliteye getirilmeleri. Daha sonra bu kuvvetli kolonilere erkek göz izli peteklerin verilerek kabarttırılması ve ana arının bu peteklere yumurtlamasının sağlanması( İzolatöre alınabilir ana ile birlikte).Yaşadığım yerde bu tür peteklerin satışı olmadığından benim yöntemim şöyle: tespit edilen kolonilerdeki peteklerden birkaç tanesinin alt kısmından 1/3 oranında kesiyorum ve bu petekleri kovanın orta bölgesine yerleştiriyorum. Arılar bu peteklerin en kötü olasılıkla yarısını erkek gözlü örüyorlar ve ana arı kısa sürede bu peteklere yumurtluyor.
  Kullanıldığını okuduğum diğer 2 yöntemde şu:
  1) Eğer elimizde saf analı koloni varsa, bu koloniden bölme yapıp analanmasını engelleyerek yalancı anaya yönlendirebiliriz,bu yalancı ananın erkeklerini çiftleştirmelerde kullanabiliriz. Bu durumda bu koloninin zayıf düşmemesi için belli aralıklarla bu koloniye kapalı işçi yavrulu petekler verilmesi gerektiği belirtiliyor.
  2) Saf analı koloniden elde edilecek ana arının çiftleşmeden yumurta atmaya başlaması sağlanarak( bayıltma yöntemi ile sağlanabiliyor) çok sayıda erkek üretebilen bir koloniye sahip olunacağı belirtiliyor. Bu kolonininde aynı diğer yöntemde olduğu şekilde kapalı işçi yavrulu peteklerle desteklenmesi gerektiği belirtiliyor.
  Yaptırılması düşünülen erkek arı çerçevesi miktarını belirleyecek olan çiftleştirmede kullanılacak erkek arı miktarıdır.  İyi çalışmalar.

Çevrimdışı muharrem

  • *
  • İleti: 15
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 20
  • Yer: bayburt
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #10 : 01 Şub 2018 14:34:10 »
Erkek arının oluşumunu abilerimizden biri açıklayabilir mi. Aynı ana nasıl oluyor da hem. Döllenmiş yumurta hemde dölsüz yumurta atabiliyor.(anayı normal kabul edersek)
   Okuduğum kaynaklardan öğrendiğim kadarı ile,bu konu ile ilgili ileriye sürülen 2 tez var. Eski Tez: Petek hücrelerinin dar veya geniş olması sebebi ile ana arının bu gözlere yumurtlaması sırasında hücre duvarının ana arının karın kısmına yaptığı iktirme/iktirmeme etkisi ile  A) Dar hücre(işçi hücresi)ye yumurtlaması sırasında hücre duvarı bu kısmı içeri doğru iktirir ve yumurta,spermlerin olduğu kesenin ağzına yakın(veya sürtünerek) geçer ve yumurta ile sperm buluşurlar..B) Geniş hücre(erkek hücresi)ye yumurtlarken karın kısmına herhangi bir iktirme söz konusu olmadığı için yumurta ile sperm buluşamazlar ve döllenmemiş yumurta göze bırakılmış olur.
 Yeni Tez: Ana arıların yumurtlama işlemi sırasında petek gözlerinin işçi veya erkek hücresi olup olmadığını,başlarında bulunan antenleri aracılığı ile ölçtükleri ve ve sonuca göre bu hücrelere döllenmiş veya döllenmemiş yumurta bıraktıkları yönünde. Bu teze göre ana arıların,sperm depoladıkları keseciğin ağzını açıp,açmamak yeteneğine sahip oldukları ileri sürülüyor. Konuyu toplarsak,o veya bu sebeple burada belirleyici olan petek hücresinin dar/geniş oluşu belirliyor gözden çıkacak yavrunun cinsiyetini.

Sanki birinci tez daha mantıklı geliyor.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #11 : 01 Şub 2018 16:32:33 »
  Birinci tez daha mantıklı gelmekle birlikte,ikinci tezin doğruluğu savunuluyor ve bununla ilgili araştırmalar yapılmış hatırı sayılır kişiler(Tomahin 2001) tarafından. Aksini ispat edemediğimiz sürece tezlerin doğruluğunu kabul etmek zorundayız ilkesinden hareketle bu tezi kabul etmek durumunda kalıyoruz.

Çevrimdışı muharrem

  • *
  • İleti: 15
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 20
  • Yer: bayburt
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #12 : 01 Şub 2018 17:28:50 »
Haklısın abi

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #13 : 01 Şub 2018 20:55:57 »
Haklısın abi
    Konu oldukça uzun.Sonuçta bizler için önemli olan erkek gözünden erkek,,işçi gözüne işçi çıkması.

  • *****
Ynt: ERKEK ARI
« Yanıtla #14 : 06 Şub 2018 16:56:35 »
Koloniyi ve ana arıyı işçi arıların yönettiğini kabullenirsek kafamızdaki bir çok soruya daha rahat cevap buluruz.

İşçi arı geniş göz yaparsa ana erkek, dar göz yaparsa dişi yumurtlar. Ana arı gözü kıçıyla mi ölçer başıyla mı bilemem ama sperm kesesine belirli kaslarla hâkimdir. Bir yumurta için gereğinden fazla sperm salınmamasi için de bu şarttır.

İki tez arasında benim oyum başıyla ölçer yönünde olur. Çünkü erkek gözünden bile geniş olan ana arı gözüne döllenmiş yumurta atar.

Ayrica CO2 ile iki kez uyutup erkek yumurtlattigimiz analar işçi gözlerine gayet güzel erkek yumurtası atıyorlar. Tabi burada zorlama var.