Gönderen Konu: Kışlatma Yöntemleri  (Okunma sayısı 892 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Kışlatma Yöntemleri
« : 14 Ağu 2018 18:59:50 »
Selamlar.

Ülkemizde genel olarak ağustos ayı itibariyle sabit arıcılar  hasadını tamamladı.

Varroa mücadelesi ile birlikte kışlatma çalışmaları hız kazanacak.

Ve elbette sorular..

İdeal kışlatma nasıl olmalı?

Nelere dikkat edilmeli?

Kovanlarda alınacak önlemler nelerdir?

Soğuktan mı korkmalıyız? Yoksa nemden mi?

Arıyı sarıp sarmalayalım mı? Yoksa üst yalıtım mı daha önemli?

Tek katlı ve sıkıştırarak mı kışlayalım? Yoksa iki katlı mı?

Kışlama öncesi besin stokları ne kadar olmalı?

Stoklara ek olarak katı yemleme yapılmalı mı?

Değişken iklim koşullarına sahip ülkemizde hangi yörede nelere dikkat etmeli?
[/quote]
« Son Düzenleme: 14 Ağu 2018 19:06:55 Gönderen: Onur Özer »

Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Mehmet GÜNGÖR

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 37
  • Katkı 2
  • Yer: Kayseri
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #1 : 07 Eyl 2018 09:12:02 »
Merhaba Onur Hocam ,

Ben yaptıklarımı anlatayım, Yakın bölge de sayılırız.

Eylül , Ekim ayında sürekli varroa mücadelesi yapıyorum
Oksalik asit, flumetrin ve formik kullanıyorum

Arılığı dengeleyip, çerçeve düzeni oluşturuyorum.
Kış arılarını artırmak için teşvik beslemesi yapıyorum
Bu şerbette kademeli olarak kekik ve rovingen plus kullanıyorum.

stok beslemesi de yapıp, kovan kapaklarının altı tamamen dolu bir şekilde kapatıyorum
Alt kısmı kademeli olarak açıyorum

Aralık son haftasıda oksalik damlatma yapıyorum.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #2 : 11 Eyl 2018 22:48:21 »
Mehmet abi tek katlı mı kışlıyor arılar?
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Mehmet GÜNGÖR

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 37
  • Katkı 2
  • Yer: Kayseri
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #3 : 12 Eyl 2018 09:40:59 »
Evet tek katlı kışlatıyorum,
Minumum 5 çerçeve oluyor.
daha hiç iki katlı kışlatmadım

Çevrimdışı ali kaptan

  • *
  • İleti: 10
  • Katkı 0
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #4 : 17 Eyl 2018 19:28:17 »
yeni kolonilerde ilk yıl tek ikinci yıl iki kat(3/2 ballık-yarım gibi) kışlatıyorum tabi yeterli arısı varsa.
sağımdan hemen sonra varoa mücadelesi, ardından teşvik beslemesi(şurup + polen keki) ve sonrasında stokları doldurdup kışa giriyorum.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #5 : 17 Eyl 2018 21:24:50 »
Ali bey polen kekini kendiniz mi hazırlıyorsunuZ?

  • *****
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #6 : 20 Eyl 2018 16:06:18 »
     Merhaba Onur Bey, sorularınızın cevapları birkaç kitap dolduracak kadar fazla yazmayı gerektirecek ve tartışmaya açık konular.

Çevrimdışı Mehmet GÜNGÖR

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 37
  • Katkı 2
  • Yer: Kayseri
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #7 : 21 Eyl 2018 09:09:15 »
Her zaman önemli olduğu gibi 4 Temel öğeyi en iyiye çekmeye çalışmamız gerekiyor.

Ana Arı = Bahar döneminde iyi üretim teknikleri ile iyi çiftleşme sağlamış bir ana arı ve kayıplarda takviye etmek için yedek ana arılar
Varroa = Kendimizi kandırmadan , Varroa hasarını en aza indirme çalışmaları
Besleme=Ulaşabileceği yerlerde polen ve bal stoklarının tamamlanması
Genç işci arı=Bahara daha güçlü çıkmamızı sağlayacak ,yeterli protein ile beslenmiş genç işci arılar ile oluşmuş canlı bir koloni

Bunların dışında ki kovan tipi ,kovan altlığı ,örtü bezi gibi özellikler etki düzeyi zayıf şeylerdir.
Arılığın tolera edebildiği kayıp kişiden kişiye değişir ama, kış çıkışında  %10 dan daha fazla bir kayıp  varsa bir yerlerde yanlış yapılıyor diyebiliriz.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #8 : 21 Eyl 2018 12:12:24 »
Mehmet abi,

Özellikle kovan tiplerini yabana atmayalım. Tüm dünyada iklim ve coğrafi özelliklerin bu konunun belirlenmesinde önemli olduğunu düşünüyorum
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #9 : 21 Eyl 2018 22:34:29 »
Peker abi, forumda bu konuda çok eksiğimiz var, tartışarak tamamlayabiliriz, ama önce görüşler..

  • *****
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #10 : 23 Eyl 2018 08:51:46 »
Mehmet abi,

Özellikle kovan tiplerini yabana atmayalım. Tüm dünyada iklim ve coğrafi özelliklerin bu konunun belirlenmesinde önemli olduğunu düşünüyorum
  Canlıların yaşam kalitelerini ve türlerinin genetik özelliklerini sürdürebilmelerini belirleyen en önemli etkenler dışlarındaki dünya,yani çevre koşulları olarak tanımladığımız etkenlerdir. Arılarımızın yaşam mekanları olan kovan yapıları,sağlıklı, uzun süreli yaşayabilmeleri ve verimlilikleri açısından çok ama çok önemli bir etkendir.

  • *****
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #11 : 23 Eyl 2018 09:14:33 »
Peker abi, forumda bu konuda çok eksiğimiz var, tartışarak tamamlayabiliriz, ama önce görüşler..
Aslında forumda çok eksik yok. Konularla ilgili Türkçe ve yabancı kaynakları  okuyabilen,okuduklarını forumda çeşitli konu başlıkları altında bizlerle paylaşan Arkadaşlarımızın yazdıklarını bir araya topladığımızda sorduğunuz soruların büyük bir kısmına cevap bulabiliyoruz.Koyamadığımız çizgiyi şöyle görebiliyorum,,Örneğin ben,5-6 km.lik taşımalar haricinde sabit arıcılık yapıyorum,yaptığım uygulamalar ve bu uygulamaları yapmakta kullandığım araç ve gereçlerin,uzun mesafeli göçler yapan İnsanlar tarafından taşınması,kullandığım materyallerin dağda bayırda temin edilmesi ayrı bir problem.Olaylar ve uygulamalar zaman/mekan ilişkileri merkezli değerlendirilir,konu arıcılık olduğunda buna imkanlar ve donanım faktörleride dahil oluyor. İyi bir sonuca ulaşabilmenin tek yolu,o sonuca ulaşılmasını sağlayacak olan tüm faktörlerin olabildiğince iyi olmasıdır. Ne kadar bilirsen bil,imkanların bildiklerini uygulamana izin vermiyorsa iyi sonuç hayal olur.

Çevrimdışı ahmet çetin

  • *
  • İleti: 30
  • Katkı 0
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #12 : 24 Eyl 2018 08:32:40 »
Ne kadar bilirsen bil,imkanların bildiklerini uygulamana izin vermiyorsa iyi sonuç hayal olur.

Altına imzamı atarım 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Çevrimdışı ali kaptan

  • *
  • İleti: 10
  • Katkı 0
Ynt: Kışlatma Yöntemleri
« Yanıtla #13 : 24 Eyl 2018 11:54:34 »
Ali bey polen kekini kendiniz mi hazırlıyorsunuZ?

evet.ihtiyacım kadar yaş poleni(kuru polen biraz uğraştırıyor) ,az miktarda bal(daha hızlı tüketilmesi için) ve pudra şekeri ile akmayacak hamur kıvamına gelinceye kadar karıştırıyorum.bazen direk çerçeve üzerine bazen de yağlı kagıt üzerinde veriyorum.

sonbaharda hem teşvik amaçlı hem de kış arılarının ömrünün uzaması(daha sağlıklı ,daha güçlü ve daha iri oluyorlar-teknik detaylar forumda mevcut-) için yapıyorum.baharda da hızlı çoğalmaya teşvik amaçlı yapıyorum.sonbaharda verilen polen kekinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.