Gönderen Konu: Ana arı yetiştirmede kaliteyi etkileyen faktörler nelerdir?  (Okunma sayısı 1545 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Akryuzn

  • *
  • İleti: 10
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 25
  • Yer: Çankırı
Merhaba . Forumda açmış olduğum ilk konum. Ana arı üretiminde kaliteyi artırabilmek için aklıma takılan sorular var. Ustalarimiz yardımcı olabilirse sevinirim.
1-Ana arının gözden çıktığı andaki ağırlığı kalitesini nasıl etkiler?
2-Ana arının kalitesini çiftleştirme kovanının yapısı büyüklüğü arı miktarı nasıl etkiler?
3-Besleyici koloninin ana arı kalitesi üzerindeki etkisi nedir?
4-Ana arının çiftleşmeden önceki ağırlık kaybının kaliteye etkisi var midir?
5-Tek aşılama ya da çift aşılama yönteminde kalitede fark oluşur mu?
6-İnkübatör ana arının kalitesini etkiler mi?
7-Damızlık olarak kullanılan ana arı kafese alınıp 3 gün bekletildekten sonra attığı yumurtalardan aşılama yapılırsa ana arı kalitesi etkilenir mi?
8-Ana arının yumurta faaliyetinin gözlemlenebilmesi için kaç yumurta atması beklenmeli.
« Son Düzenleme: 17 Oca 2018 00:36:30 Gönderen: Akryuzn »

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
  • İleti: 582
  • Katkı 23
  • Yer: Bulgaristan/ Dobriç
Merhaba . Forumda açmış olduğum ilk konum. Ana arı üretiminde kaliteyi artırabilmek için aklıma takılan sorular var. Ustalarimiz yardımcı olabilirse sevinirim.
1-Ana arının gözden çıktığı andaki ağırlığı kalitesini nasıl etkiler?
2-Ana arının kalitesini çiftleştirme kovanının yapısı büyüklüğü arı miktarı nasıl etkiler?
3-Besleyici koloninin ana arı kalitesi üzerindeki etkisi nedir?
4-Ana arının çiftleşmeden önceki ağırlık kaybının kaliteye etkisi var midir?
5-Tek aşılama ya da çift aşılama yönteminde kalitede fark oluşur mu?
6-İnkübatör ana arının kalitesini etkiler mi?
7-Damızlık olarak kullanılan ana arı kafese alınıp 3 gün bekletildekten sonra attığı yumurtalardan aşılama yapılırsa ana arı kalitesi etkilenir mi?
8-Ana arının yumurta faaliyetinin gözlemlenebilmesi için kaç yumurta atması beklenmeli.
   Merhaba, yaklaşık 200-300 sayfalık bir kitabın içerdiği konuları kapsıyor sorularınız. Forum içerisinde belli başlıklar altında bu konularda yazışmalar oldu,ama ne yazık ki dağınık başlıklar altında. Kısaca ve yeterliliğim kadarı ile cevaplayayım.. 1) Ağırlığı yüksek ( iri) ise olumlu yönde etkiler. 2) Arı miktarının çokluğu olumlu yönde etkiler.   3) Kaliteyi belirleyen en önemli unsurlardan birisidir. 4) Bu geçici bir durumdur ve etkisi yoktur. 5) Uyguladığım bir yöntem olmadığı için cevap veremiyorum.6) İnkübatör makinesi kullanmaktansa inkübatör koloni kullanılmasının kalite üzerindeki etkisi inkar edilemez şeklinde belirtiliyor. 7) Bu sürenin 3 gün değilde 14 gün olmasının ana kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden birisi olduğu ileriye sürülüyor(12 günü denedim,oldukça iri oluyor analar. Bu yıl 14 gün olarak çalışacağım.)  8) Gözlemleme için yumurta sayısını bilemem ama en azından yavru kapatmasının beklenmesi iyidir.  Kolay gelsin,iyi çalışmalar.

Çevrimdışı Akryuzn

  • *
  • İleti: 10
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 25
  • Yer: Çankırı
M.Peker İskar bey  diyebilir miyizki seleksiyon işi ana arı üretiminin en başında başlıyor.

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • *
  • İleti: 5
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 18
  • Yer: Çeltikçi - Ankara
M.Peker İskar bey  diyebilir miyizki seleksiyon işi ana arı üretiminin en başında başlıyor.

Ben üzerime vazife olmayarak cevap vereyim, Peker abi kıymetli görüşlerini paylaşacaktır zaten.

Ülkemizde ana arı üretiminin yetersiz düzeyde olması, arıcıların kendi ana arısını üretmemesi gerekçelerinden birisi de ıslah edilmiş ana arılar olmaması konusunun haddinden fazla kafaya takılıyor olmasıdır diye düşünüyorum. Kaliteli bir dizi süreçle ana arı üretimi ile üretilen ana arının kaliteli olması birbirinden farklıdır bence. Öyle ki en iyi şekilde ıslah edilmiş damızlık nitelikli ana arılardan alelade yöntemlerle üretilen ana arılar istenen nitelikte olmayabilir.

Damızlık materyal ne olursa olsun en genç larvadan, en iyi besleyici ve bitirici kullanılarak üretilen, güçlü bir çiftleştirme sisteminde çiftleştirilen ana arılar şaşırtıcı derecede kaliteli olabilir.

Bence her şeyden önce üretim sürecini yalayıp yutmalı, kanıksamalıyız. Bunu ıslah edilmiş bir damızlık materyal ile taçlandırabilirsek değmeyin keyfimize.

Çevrimdışı Akryuzn

  • *
  • İleti: 10
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 25
  • Yer: Çankırı

Ben üzerime vazife olmayarak cevap vereyim, Peker abi kıymetli görüşlerini paylaşacaktır zaten.

Ülkemizde ana arı üretiminin yetersiz düzeyde olması, arıcıların kendi ana arısını üretmemesi gerekçelerinden birisi de ıslah edilmiş ana arılar olmaması konusunun haddinden fazla kafaya takılıyor olmasıdır diye düşünüyorum. Kaliteli bir dizi süreçle ana arı üretimi ile üretilen ana arının kaliteli olması birbirinden farklıdır bence. Öyle ki en iyi şekilde ıslah edilmiş damızlık nitelikli ana arılardan alelade yöntemlerle üretilen ana arılar istenen nitelikte olmayabilir.

Damızlık materyal ne olursa olsun en genç larvadan, en iyi besleyici ve bitirici kullanılarak üretilen, güçlü bir çiftleştirme sisteminde çiftleştirilen ana arılar şaşırtıcı derecede kaliteli olabilir.

Bence her şeyden önce üretim sürecini yalayıp yutmalı, kanıksamalıyız. Bunu ıslah edilmiş bir damızlık materyal ile taçlandırabilirsek değmeyin keyfimize.
İsmail bey bende sizinle aynı düşüncedeyim. Eksikte olsa aklıma gelen maddeleri bu yüzden yazdım. Çünki üretim aşaması en önemli aşama. Alalade şekilde yapılmaması gerekli. Daha farklı etki eden faktörleri başka arkadaşlarımızda paylaşırlarsa sevinirim.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
  • İleti: 582
  • Katkı 23
  • Yer: Bulgaristan/ Dobriç
M.Peker İskar bey  diyebilir miyizki seleksiyon işi ana arı üretiminin en başında başlıyor.

Ben üzerime vazife olmayarak cevap vereyim, Peker abi kıymetli görüşlerini paylaşacaktır zaten.

Ülkemizde ana arı üretiminin yetersiz düzeyde olması, arıcıların kendi ana arısını üretmemesi gerekçelerinden birisi de ıslah edilmiş ana arılar olmaması konusunun haddinden fazla kafaya takılıyor olmasıdır diye düşünüyorum. Kaliteli bir dizi süreçle ana arı üretimi ile üretilen ana arının kaliteli olması birbirinden farklıdır bence. Öyle ki en iyi şekilde ıslah edilmiş damızlık nitelikli ana arılardan alelade yöntemlerle üretilen ana arılar istenen nitelikte olmayabilir.

Damızlık materyal ne olursa olsun en genç larvadan, en iyi besleyici ve bitirici kullanılarak üretilen, güçlü bir çiftleştirme sisteminde çiftleştirilen ana arılar şaşırtıcı derecede kaliteli olabilir.

Bence her şeyden önce üretim sürecini yalayıp yutmalı, kanıksamalıyız. Bunu ıslah edilmiş bir damızlık materyal ile taçlandırabilirsek değmeyin keyfimize.
  Yazdıklarınıza ilave edilebilecek fazla bir şey yok,çok iyi toplamışsınız konuyu.

  • *****
  • İleti: 582
  • Katkı 23
  • Yer: Bulgaristan/ Dobriç
M.Peker İskar bey  diyebilir miyizki seleksiyon işi ana arı üretiminin en başında başlıyor.
   Başlangıç noktası olarak evet. Ama seleksiyon konusu bizleri aştığı için bu tip ana arıları genel olarak satın alarak,başlangıç materyali olarak onları kullanıyoruz.

  • *****
Ana arının kalitesini 3 başlıkta ele almak gerekir.

1- Fiziksel kalite: Sizin sorduğunuz soruların geneli bu başlık altında. Ana arının ağır olması yumurta kanalı sayısı ile doğru orantılı. Yumurta kanalı ne kadar fazla ise ana arı o kadar seri yumurtlama potansiyeline sahiptir.

Ana arının ağırlığını ise transferde tercih edilen larvanın ufak olması, ihtiyacı kadar arı sütü ile beslenmiş olması belirler. Çift aşılama yaparak arı sütünün yeterliliğini garanti altına alsanız dahi yaşlı larva kullanırsanız yine fiziksel hedefinize ulaşamazsınız.

Diğer bir faktör de arı sütünün kalitesidir. Arıların işçi arı larvaları ile ana arı larvalarına verdikleri arı sütünün kalitesi farklıdır. Bu da genç larva kullanmayı daha önemli kılar.

Transfer ettiğiniz larvanın yumurta ikenki büyüklüğü dahi fiizksel kaliteyi etkiler. Damızlığın en az yumurtladığı dönem kaliteyi artırır.

Başlatıcı koloni sistemin en önemli mihenk taşıdır. Besili, genç, sağlıklı ve kalabalık bir koloni olmalıdır. Eğer başlatıcı aynı zamanda bitirici olarak da kullanılacaksa varroa temizliği çok iyi yapılmalıdır yoksa alternatif olmadığından varroalar ana arı gözlerine girer. Memelerin başlatıcı koloninin neresinde olduğu bile doğacak ana arının fiziksel kalitesini doğrudan etkiler.

Besleyici/bitirici olarak en başarılı koloniler ana arılı kolonilerdir. Az bakar öz bakarlar. Varroa riski sıfıra yakındır. Kaliteli analar doğması için besleyicilerin yavru düzeninin dizayn edilmesi gerekir.

İnkübatörler memeleri arılardan daha iyi bakarlar. Ana üreticisi için arılardan daha güvenilirlerdir. İnkübatörlerin çok hoş incelikleri vardır. ;)

Ana arıların doğum ağırlığı ile çiftleştikten sonraki ağırlığı hemen hemen aynıdır. Arada rahat uçuşa çıkmak için zayıflarlar. %10 kadar ağırlık kaybedip geri alırlar.

2- Genetik kalitesi: Bu kalite verimi doğrudan etkiler. Uzun lafa gerek yok; ıslah edilmiş arı sizi mutlu eder. İri analı bir koloni bal toplama davranışını yeteri kadar gösteremezken ufak analı ıslah edilmiş bir koloni büyük başarılar gösterebilir. İkisi bir araya geldiğinde tadından yenmez bir koloni olur.

3- Davranış kalitesi: Büyük kutularda kalabalık bir aile ile yetişen anaarılar en yüksek davranış kalitesini gösterirler. Kovana kabul oranları çok daha yüksek olur. Hayatlarına kaliteli bir bakımla başlarlar, daha uzun yıllar hayatta kalır kolay kolay hasta olmazlar.

Ana arının yavru faaliyeti kapalı gözlerden ve çıkış dağılımından takip edilir. Yavru sahasının düzeni hem davranış kalitesinden hem de genetik özelliklerinden kaynaklanır. Akrabalık problemli ya da yaşlı bir ana arı düzensiz yavru atar. Yeteri kadar döllenmemiş ana arıların da bu şekilde yavru sahası oluşturduğu söylenir ama benim mantığım buna pek inanmaz.

Başlangıçta erkek ağırlıklı yavrulayan sonrasında düzene giren ana arılar da olabilir. Yani bir ana arının kalitesini sorgulamak için şu kadar yavru atması gerekir yerine yavru düzeni ve çıkan işçilerin kalitesine bakmak gerekir.

Arıcının ana arıya bakışı şu olmalıdır: Koloniyi işçi arılar yönetir. Ana arı işçi arıların kölesidir. Onlara ne kadar kaliteli köle verirseniz o kadar başarılı olurlar.

  • *****
  • İleti: 582
  • Katkı 23
  • Yer: Bulgaristan/ Dobriç
   Tam ve mükemmel bir açıklama olmuş,teşekkürler.

Çevrimdışı Akryuzn

  • *
  • İleti: 10
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 25
  • Yer: Çankırı
İzzet bey fiziksel kalitenin ana arının üreme özellikleri ve yumurta faaliyetleri üzerinde etkisi olduğuna dair çalışmalar mevcut. Bizde arıcı olarak sadece fiziksel kalite konusunda müdahil olabiliyoruz. Geri kalanı arının genotipi ile alakalı. Söylediğiniz gibi en önemli husus ıslah edilmiş arı ile çalışmak.
Arı genotipi+kaliteli uygulama = tadından yenmeyecek kraliçeler

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Ana arı yetiştirmede kaliteyi etkileyen faktörler nelerdir?
« Yanıtla #10 : 08 Şub 2018 22:53:21 »
Değerli arkadaşlar, aşağıdaki videoda Alman arıcının şerbete batırarak verdiği analar acaba döllenmiş mi yoksa döllenmemiş mi analar. Yöntem bana çok kolay geldi. Anaların durumunu merak ettim . Ben döllenmemiş analar olduğunu düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
  • İleti: 582
  • Katkı 23
  • Yer: Bulgaristan/ Dobriç
Ynt: Ana arı yetiştirmede kaliteyi etkileyen faktörler nelerdir?
« Yanıtla #11 : 09 Şub 2018 08:47:05 »
   Çiftleşmemiş Analar veriliyor.

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Ana arı yetiştirmede kaliteyi etkileyen faktörler nelerdir?
« Yanıtla #12 : 09 Şub 2018 09:16:22 »
Peker bey,niçin bu yöntemi tavsiye etmiyorsunuz? Biraz açar mısınız. Bigudilere çıkmış analar aynı gün oluşturulan çekirdek kolonilere veriliyor. Bana çok pratik geldi. Bu durum kaliteyi nasıl etkiler?

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Ana arı yetiştirmede kaliteyi etkileyen faktörler nelerdir?
« Yanıtla #13 : 09 Şub 2018 11:21:30 »
Peker bey, kusura bakmayın dikkat etmemişim telefondan baktığımda şu özdeyişinizi gördüm. Sanki bu yöntemi tavsiye etmiyormuşsunuz gibi bir kanı oluştu. "En kötüden iyiyi öğren,ama en iyiden kötüyü öğrenme." Ondan yukarıdaki soruları yazdım. Yine de görüşlerinizi bekliyorum.