Gönderen Konu: En verimli Ana Arı nasıl olmalı....?  (Okunma sayısı 1753 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı KAFKAS 67

  • *
  • İleti: 19
  • Katkı 0
En verimli Ana Arı nasıl olmalı....?
« : 07 Haz 2017 10:45:46 »
Selam arkadaşlar.Kimi hobi ,kimi ticari olmak üzere arıcılık yapıyoruz.Dolayısıyle az sayıda kovanı olanda ,çok sayıda kovanı olan da dönemsel koloni yönetimi yapmak zorundayız.Bu doğrultuda dünya literaturune girmiş bilgiler ışığında uygulamalar la başarı elde etme çabamız kimi zaman olumsuz sonuçlanıyor.
Hal böyle olunca en'' kolay arıcılık'' nasıl yapılabilir?
Arı bakıcısı olmak yerine üretici olmanın en doğru yolu nedir?
Bu işlevin odak noktası ANA KRALİÇE olduğu gerçeğini de göz önüne alırsak,
''EN VERİMLİ ANA ARI NASIL OLMALI''???
Konuyu birbirimize ışık tutma adına deneyimleriniz ve bilgileriniz ölçüsünde paylaşımınıza açıyorum.
Herkese sevgiler saygılar...

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: En verimli Ana Arı nasıl olmalı....?
« Yanıtla #1 : 07 Haz 2017 20:48:06 »
Benim kanaatim odur ki.
1- oğul olayından kaçınmak gerek. Oğul gelenlerin analarını değiştirmek gerek.
2- hırçın, verimsiz yada kriterlerimize uymayan kovanları elimine etmek gerek.
3- zaman zaman güzel özelliklerde anaları arılıklara katmak gerek. Böylelikle zaman içerisinde arılık iyiye doğru gidecektir.

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: En verimli Ana Arı nasıl olmalı....?
« Yanıtla #2 : 03 Tem 2018 20:57:08 »
Bu sene aldığım buckfast anadan, ana uretsem verimli olur mu?
Bu arının gelişimini ve bal toplaması hoşuma gitti.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: En verimli Ana Arı nasıl olmalı....?
« Yanıtla #3 : 04 Tem 2018 18:46:16 »
Bu sene aldığım buckfast anadan, ana uretsem verimli olur mu?
Bu arının gelişimini ve bal toplaması hoşuma gitti.
  Buckfast konusu oldukça tartışmalı bir konu. Ve bu konu sürekli aklımı kurcalıyordu,sorularımın cevaplarını bulabilmek için iyi bir damızlık ve erkek hattı olarak kullanmak amacı ile iyi bir üreticiden 5 adet buckfast ana arı getirtiyorum. Bu yıl herhangi bir fikir vermeyecektir,2019 da anlamış olacağım. Bu konuda İzzet Bey'in bize yardımcı olabileceğine inanıyorum.Benim kafamdaki en büyük soru şu:::Kullanıcının hizmetine sunulan Buckfast hatları verimlilik pik noktasını yakalamış hatlar,bu hatlardan ana ürettiğimizde Yukarısı olmayacaktır diye düşünüyorum,zira böyle bir olasılık olması halinde ıslahçı kişi prosese devam ederdi,kesinlikle denemiştir sonuçta iyileşme
 olmayıp aksine negatif olmuştur düşüncesindeyim ve bir adım geri dönüp pazara bu anayı sürmüştür. Benim mantığım bu şekilde çalışıyor.

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: En verimli Ana Arı nasıl olmalı....?
« Yanıtla #4 : 05 Tem 2018 02:16:32 »
Tşkler Mustafa abi,
O zaman İzzet hocamdan yorum istiyoruz:-)
En azından oğul eğilimi,bal toplama,sakinlik konularında yerli arilardan ilerde olsun yeter.
Mesela benim yerli arılarda ogula gitmeme yüzde 20...
Bunu yüzde elliye tasisam yeterli benim için..
Kovanın içini açınca saldırsın tamam ama bir saat sonra bile gelip 50 m ilerde de sokmasin yerli arılar gibi...

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: En verimli Ana Arı nasıl olmalı....?
« Yanıtla #5 : 09 Tem 2018 03:42:07 »
Selamlar
2 gündür bal hasatı ve sağımı ile uğraşıyorum ve çok yorgunum. Gerçi bu sezon tuhaf bir şekilde yoğun ve yorucu geçti. Kısaca cevaplamaya çalışayım.

Su : Karniyol
Tuz : Kafkas
Teryağı:İran arısı
Salça: İtalyan
Mercimek: Mısır arısı, olsun.

Bunlardan 6 kişilik nefis bir mercimek çorbası yapalım: Buckfast

Siz istiyorsunuz ki bunu çoğaltayım. Hay hay ama ne ile çoğaltacaksınız?
Su mu katacaksınız? Tuz mu? Yağ mı? Ne yaparsanız yapın o mercimek çorbasının tadı kaçar.

Mercimek çorbasının tadını kaçırmadan çoğaltmanın yolu üzerine mercimek çorbası eklemek.

Özetle: Buckfast ana üretecekseniz buckfast erkekleri ile çiftleştiğinden emin olacaksınız. Yoksa tadı kaçar.

Sonuç: İzole bölge, suni tohumlama dışı üretimler sahtekarlıktan ibaret.

Daha kötüsünü söyleyeyim mi?

Bu çorba tercihi ahçıdan ahçıya da değişir. Kimi ahçı şehriye, kimisi tarhana, kimisi paça yapmayı tercih eder. Mercimek ile paça belki keyifli bir karışım olur da şehriye ile paça pek uymaz sanki.

Yani her buckfast aynı değildir. Her birinin üreticisine göre nevi şahsına münhasır taşıdığı genler vardır. Suni tohumlama da yapsanız, izole bölgede de çiftleştirseniz genetik takip bilginiz yoksa başarısız sonuçlar elde ihtimaliniz yüksektir.

Buraya kadar hep olumsuz konuştum. Biraz ümitlenelim.

Buckfast arısı en kaba tabiri ile melez arıdır. Adam gider arısını melezlemek için dünyanın bir ucundan gen getirir. Onlarca arıyı bir biri ile çeşitli varyasyonlarla karıştırır, bin koloninin içerisinden birisini "Aha bu oldu" diyip buckfast etiketini yapıştırır.

Bunun aslında benim çam zamanı Muğla'ya gidip binlerce melez koloni arasından "Bu arı benim aradığım arı" diyip üzerine atlamamdan pek de farklı değil. Tek fark ne biliyor musunuz? Benim defalarca ve defalarca söylediğim bir şey:

KAYIT

O buckfastci kayıt tuttuğu için o çok beğendiği arıyı tekrar tekrar üretebilir ama ben sadece o koloni ile yetinmek zorunda kalırım.

Siz tuz, su ya da mercimek üretimini tercih edin derim. Suya su katınca tadı kaçmaz.

  • *****
Ynt: En verimli Ana Arı nasıl olmalı....?
« Yanıtla #6 : 09 Tem 2018 20:40:06 »
    Aynı yazdığınız şekilde yorumluyordum bu konuyu,son kelimesine kadar doğru. Uzun açıklamalar için çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: En verimli Ana Arı nasıl olmalı....?
« Yanıtla #7 : 12 Tem 2018 15:08:10 »
İzzet bey aciklamalariniz için çok teşekkür ederim..
Aciklamalariniz gayet anlaşılır olmasına rağmen acemi olunca...
Anladigim kadarıyla üretilen ananın iyi cikma olasılığı baya dusuk... hele ki serbest çiftleşme olduğunda...
Teşekkürler.