Gönderen Konu: Üyelerimizin Ana Arı Üretimi Rakamları  (Okunma sayısı 1182 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Üyelerimizin Ana Arı Üretimi Rakamları
« : 10 Eyl 2017 21:12:26 »
Selamlar.

Yaklaşık 8 milyon kovan..

Her yıl 4 milyon ana arı ihtiyacı..

Reel üretim yıllık 400 bin..

Onda biri..

Habere göz atalım:

https://www.habereporter.com/turkiye-de-ana-ari-uretimi-yapan-isletme-sayisi-110/4033/

Ve gerek yukarıdaki rakamları tartışalım, gerekse de üyelerimizin Ana  Arı üretim ve satış değerlerini Öğrenelim, paylaşalım..

İyi çalışmalar

Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı prozac022

  • *
  • İleti: 7
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 58
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Üyelerimizin Ana Arı Üretimi Rakamları
« Yanıtla #1 : 14 Ağu 2019 16:14:34 »
hazır ana almak, işin ticari boyutunda olmayan 100 lerce kovanı olmayan arıcılar için en gerçekçi çözüm...30 kovan ve altında arısı olan için ideal...zaten bu tarz yetiştirici sayıyı arttırdığı anda işin ticari boyutuna atlamış olur ve işi bilmiyorsa tüm kolonilerini kaybeder...hobi amaçlı hafta sonu ilgilenen tüm arıcılar ana arıyı dışarıdan almalılar,üretim işine girip gaza gelip çuvallama riskleri çok...keyifle kalın...

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 29
Ynt: Üyelerimizin Ana Arı Üretimi Rakamları
« Yanıtla #2 : 15 Ağu 2019 02:16:29 »
Sayın prozac022 merhaba, bayramınız mübarek olsun.

Bu konuda sizinle aynı tarafta değilim maalesef. Bu sene başıma gelenleri anlatayım kısaca;

1)- Aydın'da ana arı üreten birinden önce 2 adet Karniyol istedim. Gelen arılar sarı renkli olunca sordum bu nasıl Karniyol diye, pardon size Buckfast gönderdik galiba dediler.

2)- Aynı arıcıdan bu sefer 2 adet İtalyan istedim. Gelen analardan biri işçi arılardan bile daha küçüktü ve gelir gelmez erkek arı yumurtası attı ve imha ettim. Diğeri ise İtalyan'dan çok Buckfast özellikleri gösteriyor.

3)- Bu sefer adı sanı bilinen birinden alayım dedim. Ankara'da bol reklamı olan bir lisanslı üreticiden 3 adet İtalyan istedim. Biri kabul edilmedi, hadi bu benim hatam diyelim. Diğerleri kabul edildi. Kabul edilen İtalyan ananın biri kendisine hiç benzemeyen bildiğiniz esmer Anadolu-Karniyol benzeri işçi arılar üretti. Bu işçi arılar kovan kapağını daha açarken büyük bir uğultu ile dışarı doğru kaynıyorlar. Bu kovandaki analarını öldürdüğüm Anadolu arılarım bu kadar saldırgan değildi.

4)- Yakındaki bir arıcıdan saf karniyoldan üretme F1 analı ( Anadolu erkeklerle çiftleşmiş) iki adet bölme kovan satın aldım. Arıları alalı 3 ay oldu, 6 çerçeveden 8-9 çerçeveye zorla çıktılar. İlerleme çok zayıf. Yerliler ve İtalyanlar solladı geçti, bunlar yerinde sayıyor. Sakinlik mi ? Böyle sakin arı hayatımda görmedim. Arı sanki"Ben seni ısıramam, sen beni ısır "diyor. Sakinlik sıralamam şöyle; Karniyol, İtalyan, Buckfast, Anadolu. Tabi bu konuda bendeki arıların ne kadar ırk olduğunu da tartışmak gerekiyor. Türkiye'de ana arı üretimi 10 üzerinden bence 3. ( Burada genelleme yapıyorum, işini hakkıyla yapan insanların hakkını yemek istemem, zaten 10 üzerinden 3 vermeme sebep de onlar . Onlar da olmasa benim notum sıfır zaten)

Ben de bir hobi arıcıyım. Toplam 12 kovan arım var. Benim için önemli olan bal miktarı değil, rahat çalışabileceğim bir arı olması. Bu nedenle sakin tabiatlı bir ana arı ile yola devam etmek en doğrusu. Hobi arıcılar aradıkları özellikleri taşıyan ana arıları bulunca bu arılardan kendisi üretmeli bence. Hele ki iyi özellikleri taşıyan bu analar bölge arısı ise en güzeli. Çünkü ben bu şekilde hareket edeceğim yeni sene.

Kimseyi de yanıltmak istemem, bu yazdıklarım yaşadıklarıma göre kendi tecrübelerim ve bu tecrübelerden oluşturduğum fikirler. Elimde bal verimi ve yavru atımı, petekte yavru deseni mükemmel bir Ege ekotipi var. Diğer yerli arılardan nispeten daha az saldırgan, daha sakin (Karniyol kadar değil tabii). Baharda bölmeler alıp bu arıdan üreteceğim. Herkese selamlar.
« Son Düzenleme: 15 Ağu 2019 02:26:36 Gönderen: PENDORYA »