Gönderen Konu: Farklı ırktan ana değiştirme  (Okunma sayısı 2396 defa)

  • *****
Farklı ırktan ana değiştirme
« : 24 Ara 2016 09:24:01 »
Koloninin anası alınır ve hemen yeni ana arı kutusuyla kovanın merkezinde bir yere verilir.
Üç gün sonra koloninin meme dikip dikmediği kontrol edilir.
Dikmemiş ise kek bölmesi açılır.
Dikmiş ise memeler temizlenir. 3 gün sonra tekrar kontrol edilir. Meme varsa temizlenir. Ana arının kek bölmesi açılır.

Kovan bir hafta kurcalanmaz.

Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Farklı ırktan ana değiştirme
« Yanıtla #1 : 20 Tem 2017 21:05:32 »
Ana arıyı refagatçı arıları çıkarıp mı verıyorsunuz ?

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Farklı ırktan ana değiştirme
« Yanıtla #2 : 28 Tem 2017 03:19:11 »
Ana arıyı refagatçı arıları çıkarıp mı verıyorsunuz ?

Genelde evet.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı özdemirarıçiftliği

  • *
  • İleti: 2
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 135
Ynt: Farklı ırktan ana değiştirme
« Yanıtla #3 : 03 Ağu 2017 17:02:09 »
bence eyer ana arı alınıp verilecekse kovandan günlük olan çitaları alırım ondan sonra anayı kafesle verir iki gün beklerim sonra kek bölümünü açarak zaman kazanır ve kabul ettirmek daha kolay olur.

Çevrimdışı prozac022

  • *
  • İleti: 7
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 58
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Farklı ırktan ana değiştirme
« Yanıtla #4 : 14 Ağu 2019 21:15:38 »
Koloninin anası alınır ve hemen yeni ana arı kutusuyla kovanın merkezinde bir yere verilir.
Üç gün sonra koloninin meme dikip dikmediği kontrol edilir.
Dikmemiş ise kek bölmesi açılır.
Dikmiş ise memeler temizlenir. 3 gün sonra tekrar kontrol edilir. Meme varsa temizlenir. Ana arının kek bölmesi açılır.

Kovan bir hafta kurcalanmaz.

üstat zaten kabul etmeyeceklerse iki güne ana arıyı beslemeyerek öldürüyorlar...bir de ana yı kutuda tek bırakmışsak iki gün sonunda ana yaşıyorsa ben anında veriyorum...zaten susuz ve aç bırakıp ikinci gün öldürüyorlar...öldürmediler ise kesin kabul ediyorlar...karnikalar da sorun çok büyük ne kadar saf ırk ise o kadar zor kabul ediyorlar..benim ithallerde de kabul oranım %20,yerli F1 ler de %50...daha yeni agt F1 lerde 17 bölmede 8 ölü ana...biraz önce baktığımda 9 tane sinde sorunsuz kabul.perşembe böldüm...cumartesi 8 ölü ana diğerleri yaşıyordu saldım,hala canlılar...asıl sorunu yumurta attıktan sonra anayı kesip supersedur atmaları,yine ithallerde %30 oranında bunu yaşadım..ana yumurtasını attı kapalılar oluştuğu anda anayı kesiyorlar...hoş çıkan analar da karnika ama neden çözemedim...

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 29
Ynt: Farklı ırktan ana değiştirme
« Yanıtla #5 : 15 Ağu 2019 01:19:38 »
Karniyol ana arılarındaki sorunun kaynağı, arı arının salgıladığı feromonun ırksal özellik olarak diğer arı ırklarına göre az olmasıdır.

Özellikle yerli Anadolu ve İtalyan ana arılarının feromonları oldukça yüksek düzeyde salgılandığı için, bu ırklara ait işçi arılar alışık oldukları düzeylerde feromonu salgılayamayan karniyol ana arıyla karşılaşınca kabul etmek istemezler. Zorla kabul etse dahi ilk fırsatta bu anadan kurtulmanın çaresini ararlar(örneğin süpersedür). Bunun nedeni ise; ırksal olarak alışık oldukları ve analarından bekledikleri düzeyde feromonu algılamadıklarında, o ananın iyi beslenmemiş, yeterli düzeyde arı sütü almamış bir ana arı olarak yorumlanmasıdır.

Özellikle Anadolu, İtalyan, Buckfast gibi arılardan oluşan kovanlara (küçük bölme bile olsa) Karniyol, Karpat gibi ırklardan ana arı verildiğinde, bu kovanların sıkı takip edilmesi zorunludur. Ana kabulünden sonra yapılan süpersedür memeleri sıkı takiple kesilmelidir. Bu takip işi, yeni ana arı ırkından yetişen yeni işçilerin kovana hakim duruma gelmesine kadar sürdürülmelidir. Irk dönüşümü sağlandığı zaman, her şey yerli yerine oturacaktır.

Bu durumun tersi durumlarda anlattığım bu olumsuzluklar yaşanmaz. Örneğin, Anadolu arısına İtalyan ana arıları sorunsuz verilebilir. Aynı şekilde, Karniyol, Karpat arılarından oluşan kovanlara Anadolu, İtalyan, Buckfast ana arıları sorunsuzca verilip, kabul ettirilmektedir.