Gönderen Konu: feremon hormonu ile ana kabul ettirme  (Okunma sayısı 3838 defa)

  • *****
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #15 : 05 May 2018 07:52:45 »
Bu yıl ilk kez bahar balı alabilmek için kısa süreli ana arıları bazı kovanlarda kafese aldım, içine bıraktım.

8 koloninin 3 anası öldü, güzel de bal aldım.

Kim bilir belki de feromon kullanmak suretiyle ana ölümleri durdurulabilir. Ana  1 çıtayla ruşete alınır. Kovan feromon sebebiyle sonuna kadar bal depolar.

Hele bir de sırlı kuluçka takviyesi..

Tadından yenmez?
   Kafese aldım yazmışsınız. Eğer izolatör tanımlaması yerine kafes kelimesini kullanıyorsanız,izolatöre 1 veya birkaç petek ile beraber aldığınız anayı öldürmemeleri gerekiyor,izolatörde kalma süresi uzadığında,ana arının yumurtlamış olduğu izolatör içerisindeki peteği alıp boş petek vermeniz durumunda kolonide zayıflamamış olur. Ama izolatör değil,küçük bir kafes kullandıysanız bu hatadır. En kötü ihtimalle petek üzerine monte edilebilen bir kafesleme ile bankalama tarzı bir yöntem uygulanmalı düşüncesindeyim.

Çevrimdışı Cengiz bahar

  • *
  • İleti: 5
  • Katkı 0
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #16 : 06 May 2018 00:30:02 »
Bölme kovan büyük bir gürültü ile anasızlık işareti veriyordu. Feremon çubuğunu çerçeve üzerine koyunca sakinleşti. Sonra meme verip feremonu aldım. Anasız koloniyi kısa süreliğine sakinleştirmek için kullandım.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #17 : 06 May 2018 09:26:33 »
Bölme kovan büyük bir gürültü ile anasızlık işareti veriyordu. Feremon çubuğunu çerçeve üzerine koyunca sakinleşti. Sonra meme verip feremonu aldım. Anasız koloniyi kısa süreliğine sakinleştirmek için kullandım.
  Peki neden feromon çubuğunu geri alma gereğini gördünüz? Kovanda kalsaydı daha iyi olmazmıydı?

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #18 : 06 May 2018 15:21:27 »
Peker abi izolatör de kullandım, lakin bahar balı alamadım, en azından sırlı bal alamadım. Tahminim, nektar akışının kısıtlı oluşu ve mevcut yavruya yetmemesi, dolayısıyla stok yapılamaması.

Bu yıl, gözden çıkardığım anaları transfer kafesi dediğimiz, ana arı satın aldığımızda gelen kafeslere koyarak denedim, işe yarıyor.

Ama daha iyi ve farklı bir yöntem arıyorum, koloniyi strese sokmayacak ve, örneğin 2 hafta sonra yeniden koloni eski düzenine girecek şekilde bir yöntem  feromon etkisini bu yüzden merak ediyorum
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Hakan Kayhan

  • *
  • İleti: 50
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 10
  • Yer: Bursa Gemlik Kurtul
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #19 : 18 May 2018 09:03:55 »
Şöyle bir yazı buldum ve paylaşmak istedim ;

Feromonlar
Feromon kelimesinin kökü yunanca olup, pherine (taşıma) ve hormon (stimüle etme, uyarma, teşvik etme) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. 1959 yılında Carlson ve Butemant tarafından önce ektohormon olarak adlandırılan maddeler ilk kez feromon adı altında ele alınmışlardır. Koloni içerisinde haberleşmenin esas aracı feromonlardır. Feromonlar haber taşıyan, biyolojik olarak aktif maddeler olup bireyin vücudundan havaya bırakılırlar. Arılar bir kimyasal uyarı koduyla bu maddeler aracılığıyla haberleşirler. Aynı türün diğer bireyleri tarafından alındığında, alan bireyin davranış ve fizyolojisinde değişiklikler meydana getirerek belli bir reaksiyon hasıl ederler. Bezsel salgı olduklarından hormonlara benzerler fakat gerçek anlamda hormon değildirler. Salınmaları ve işlevleri tümüyle farklıdır. Koloni bireylerinin çalışmaları, gittikçe artan ve değişen koloni ihtiyaçlarıyla yakından ilgilidir. Koloni bireylerinin davranışlarının çoğu koloni bireylerinin larva ve ergin devrelerinde çıkarmış oldukları feromonlar tarafından düzenlenir. Örneğin, işçi arı meydana getirecek larvaların çıkarmış oldukları feromonlar çiçek tozu toplamayı teşvik eder, işçi arıların yumurtalıklarının gelişmesini önler, işçi arı gözlerinin yapımını, temizlenip cilalanmasını, yavru yetiştirmeyi, yiyecek toplamayı, bal ve çiçek tozu depolanmasını teşvik eder.
Feromonlar arılar arasında hava, fiziksel temas ve yiyecek alış verişi yoluyla aktarılırlar. Bal arılarında feromonlar, Mandibular, Nasanov ve Kozhevnikov bezleri tarafından salgılanırlar. Ana arı feromonları, çiftleşme feromonları, alarm feromonu, iz işaretleyici (nasanov) feromonlar başta olmak üzere bal arılarında 31 farklı feromon tespit edilmiştir.
9.1.1. İz işaretleyici feromonlar:
İşçi arıların 6. ve 7. karın segmentleri altında yerleşmiş ve tek epidermal bezsel hücrelerin bir araya gelmesinden oluşan Nasanov bezinden salgılanır. Her hücrenin kanalı dışarıya açılır. Feromonun kokusu, geraniol, genarik asit, sitral ve nerolik asit içerir. Yiyecek kaynağı keşfedildikten sonra kovanlarına geri dönen arılar tarafından bırakılırlar. İzlenen yol daha sonra aynı türün diğer bireyleri tarafından kullanılarak kaynak bulunur. Bu feromon kovan içinde bırakılmaz. Ayrıca oğuldaki kılavuz arıların çıkarmış oldukları iz işaretleyici feromonlar ise oğula yol gösterir. Kılavuz arılar yuva yeri olmaya uygun bir yer bulduklarında, yaptıkları danslarla yerin uzaklığını ve yönünü tayin ederler.
9.1.2. Ana arı feromonları
Bir kovandaki çalışmaların düzenli yürümesinde ana arının kovan içinde bıraktığı feromonların büyük önemi vardır. Kovan içerisinde devamlı olarak hissedilmesi gereken bu feromonların varlığı, işçi arıların yumurtalıklarının gelişmesini dolayısıyla yalancı ana oluşumunu ve yeni bir ana arı yetiştirilmesini engeller. Çeşitli nedenlerle kovan içinde ana arının ulaşamadığı bölgelerdeki iş düzeni bozulur, ana arının olmadığını zanneden işçi arılar ana arı üretimine başlarlar.
9.1.3. Çiftleşme feromonları
Ana arının salgıladığı çiftleşme feromonları, çiftleşme uçuşu esnasında erkek arıları cezbeder, feromon yoğunluğunu izleyen erkek arılar ana arıya ulaşır ve onunla çiftleşirler. Kovan içinde çiftleşmeyi önler, açık havada belirli bir yükseklikte ise çiftleşmeyi teşvik eder. Erkek arılar kovan içinde ana arının varlığına değer vermezler. Açık havada ise ana arının 12 m yüksekliğe çıkınca bıraktığı feromon erkek arıları cezbeder.
9.1.4. Alarm feromonları
Kovanın savunması ile ilgili bir işçi arı rahatsız edildiğinde veya kovan için tehlikeli bir durum sezdiğinde abdomenini kaldırarak iğne çemberini açar, iğnesinin ucundan bir damla arı zehiri salgılar. Kanatlarını hızlı hızlı yelpazeleyerek alarm feromonlarının çevreye yayılmasını sağlar. Önemli bir alarm feromonu olan 2-heptanon adlı bileşik işçi arıların mandibular bezlerinden salgılanır. Ana arılar ve erkek arılar 2-heptanonu salgılayamazlar. Kovan içine giren yağmacı ve yabancı arılar 2-heptanon ile işaretlenir. Çiçekler üzerine sürülen 2-heptanon arıların bu çiçeklere yaklaşmasını önlemektedir. Arıların nektarı alınmış çiçekleri bu madde ile işaretleyerek diğer arıların uğramasını engelledikleri sanılmaktadır.
Bal arıları herhangi bir yerde yürüdükleri zaman diğer arıları da cezbeden ayak izi feromonu denilen bazı kimyasal maddelerle burayı işaretleyebilirler. Ayak izi feromonlarının vücudun neresinden salgılandığı kesin bilinmemekle beraber arıların ayakları ve karın ucu ile bulunduğu yüzeye yayıldığı sanılmaktadır.
9.1.5. Feromonların uygulamadaki önemi
1. Çıkan oğullar boş kovanlara veya istenilen alçak yerlere kolayca çekilebilirler. Özellikle tropikal bölgelerde göçer arı kolonilerinin kovanlara alınması olanağı sağlanır. Ayrıca Afrika arıları bu sayede yakalanarak analarının imha edilmesi ve bu arıların zararlarının önlenmesi olanağı doğmaktadır.
2. Arılar gıda işleyen fabrikalardan çiçekli bitki ıslahı yapılan seralardan uzak tutulabilirler.
3. Ana arıların kokuları maskelenerek başka kovanlara kolayca verilebilirler, böylece çiftleşmiş ve çiftleşmemiş ana arıları güvenilir bir şekilde kabul ettirme olanağı vardır. Yapay oğulların veya kolonilerin birleştirilmeleri de problem olmaktan çıkacaktır.
4. Yapay cezbediciler (feromon) katılan yemlerin ve şurubun kovan içindeki tüketimi artar. Dışarıdan bal özü ve çiçek tozu toplamayı teşvik eder. Koloni gelişmesini hızlandırır. Hem etkili bir tozlaşma sağlar hem de bal üretimini artırır.
5. Kaynak seçmede titiz davranan arıların ziyaret etmeye pek istekli olmadıkları kaynakları yapay cezbedicilerle kokulandırılarak hem etkin bir tozlaşma hem de arıların bu kaynaklardan yararlanmaları sağlanır.
6. Tarımsal ilaçların kullanılması sonucu tozlaşmada etkili böcekler ortadan kalkar. Yapay cezbediciler kullanılarak bu olumsuzluk ortadan kaldırılabilir.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #20 : 18 May 2018 19:23:13 »
   Çok teşekkürler Hakan Bey,böyle açıklayıcı bir yazıyı uzun süredir arıyordum.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #21 : 18 May 2018 22:12:49 »
Şimdi sırayla sorayım..

Örneğin, 2-heptanon adlı feromonun yapısı nedir? Bunu taklit edebilir miyiz? Ya da bu koku nasıl bastırılabilir?

  • *****
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #22 : 19 May 2018 09:21:04 »
Peker abi izolatör de kullandım, lakin bahar balı alamadım, en azından sırlı bal alamadım. Tahminim, nektar akışının kısıtlı oluşu ve mevcut yavruya yetmemesi, dolayısıyla stok yapılamaması.

Bu yıl, gözden çıkardığım anaları transfer kafesi dediğimiz, ana arı satın aldığımızda gelen kafeslere koyarak denedim, işe yarıyor.

Ama daha iyi ve farklı bir yöntem arıyorum, koloniyi strese sokmayacak ve, örneğin 2 hafta sonra yeniden koloni eski düzenine girecek şekilde bir yöntem  feromon etkisini bu yüzden merak ediyorum
  30 Nisan tarihinde feromon kulanarak 1'i anasız (ve ana yüksüksüz)  çalışma denemesi olarak 100 cıvarı bölme yaptım,kapanmış ana yüksükleri dağıttım. Analandırmak istemediğim 1 adet deneme kanola ve akasyadan iyi bal yaptı,yalancılama ve anasız kovan huzursuzluğu yok,ancak kovanda açık ve kapalı yavru olmayışının arılarda bir rahatsızlık yarattığını hissedebiliyorum,bu tarz bir çalışma yapılırsa arada çıkmakta olan yavrulu vermek gerektiği düşüncesindeyim. Bölmelerden yumurtaya başlayanlar oldu,bir kısmından feromonları topladım,bir kısmında bıraktım,gözlemliyorum. Çiftleşmeden dönmeyen ana adaylarının olduğu bölmelerden yalnızca 1 tanesi yalancılamış,diğerlerinde böyle bir durum yok,,şunu da belirtmekte yarar var; İçerisinde hem ana-hem feromon olan bölmeler ile, içerisinde sadece feromon olan kovanların kapak açıldığında verdikleri ilk ses tepkisi farklı. Sadece ana arı kokusunun kovandaki işleyişin olması gerektiği gibi olmasını sağlayabileceği konusunda kuşkuluyum.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #23 : 19 May 2018 23:32:57 »
Harika deneyimler.. Ellerinize sağlık

Akasya ve kanolada iyi bal yapan o koloninin durumunu paylaşır mısınız?

Kaç çerçeve girdi akıma? Ne kadar sürede çalıştı?  Akım bitiminde nüfus ne kadar kaldı? Uygulama boyunca takviye çerçeve verildi mi?

Merakla bekliyorum

  • *****
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #24 : 22 May 2018 06:57:18 »
Harika deneyimler.. Ellerinize sağlık

Akasya ve kanolada iyi bal yapan o koloninin durumunu paylaşır mısınız?

Kaç çerçeve girdi akıma? Ne kadar sürede çalıştı?  Akım bitiminde nüfus ne kadar kaldı? Uygulama boyunca takviye çerçeve verildi mi?

Merakla bekliyorum
     Genel olarak iyi kayıt tutarım,ancak bu sezon oldukça yalnız kaldım,işlere yetişemiyorum dersem yanlış olmaz.Bu sebeple öncelik sırası verdiğim işlere daha fazla yoğunlaşmak durumundayım. Bal hedefli çalışmıyorum,zira yoğun işgücü gerektiriyor, getirisi çok düşük ve tüccarlar ahlaksızca taktiklerle sinir  bozucu çalışıyorlar. İstatistik yapabilecek seviyede yoğunlaşamadım bu koloni üzerinde,hatalı yönlendirme yapmak istemem.Ancak görünen şu ki,zaman zaman kapalı yavru verilmesi durumunda bu çalışmadan verim alınabilir.

  • *****
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #25 : 05 Haz 2018 07:35:04 »
  İçerisinde feromon aparatı olan ruşet kovanlardaki ana adaylarının çiftleşme ve yumurtaya başlamalarında hiçbir problem yaşanmıyor. bu kovanlardan çiftleşmiş analar toplandı ve tekrar ana yüksüğü dağıtıldı. İçerisinde feromon aparatı olan ailelerde petek örme eğiliminin daha fazla olduğunu gözlemledim,iki petek arasındaki aralık,standardın çok az üzerinde bile olsa,bu kısımlara hemen petek örüyorlar.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #26 : 06 Haz 2018 03:44:51 »
Anadolu ekotiplerinin oraya buraya habire petek örmelerini bu feromon kuvvetine bağlayabilir miyiz?

  • *****
Ynt: feremon hormonu ile ana kabul ettirme
« Yanıtla #27 : 06 Haz 2018 14:50:10 »
Anadolu ekotiplerinin oraya buraya habire petek örmelerini bu feromon kuvvetine bağlayabilir miyiz?
  Olabilir.