193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun (5) 2. maddesinde gelirin unsurlarında bahsedilmiş ve zirai kazançların gelir vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.
Kanun'un 52. maddesinde de "Zirai faaliyetten doğan kazanç zirai kazançtır." hükmü bulunmaktadır.
Kanun'un 52. maddesinin ikinci fıkrasında ise zirai faaliyet; "arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollarıyla veyahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, satılmasını veya bu mahsullerden sair bir şekilde faydalanılmasını ifade eder." şeklindedir.
Gelir Vergisi Kanunu Madde 53: Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir.
54 üncü maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ........çiftçilerin kazançları gerçek usulde (zirai
işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tesbit olunarak vergilendirilir.
Gelir Vergisi Kanunu Madde 54: İşletme büyüklüğü ölçüleri
B fıkrası; 3 üncü grup: Arıcılık ziraatinde kovan sayısı 500 (500) adet;
Bundan şunu anlamak gerek;
500 kovan altında arısı bulunan çiftçiler (vergiye tabi başka faaliyetleri yoksa) ürünlerini satarken fatura ve irsaliye düzenlemezler.
Tüccara yapılan toptan satışlar için MÜSTAHSİL MAKBUZU düzenlenir. Bu makbuzu tüccar düzenler.
Eğer çiftçi kendisi isterse deftere tabi olur ve gerçek usulde vergiye tabi olabilir.
Faaliyetlerinizle ilgili olarak bağlı bulunduğunuz vergi dairesi ya da defterdarlığa satışları nasıl yapabileceğiniz konusunda dilekçe ile başvurarak MUKTEZA isteyiniz. Size yukarıdaki cevabı vereceklerdir.
Ziya beyin bahsettiği sitelerdeki satışlardan dolayı sonradan ceza vb. ile karşılaşmamanız için vergi dairesine vereceğiniz dilekçede arılı kovan sayınızı, perakende satışları nasıl yapacağınızı detaylı olarak yazın.Alacağınız mukteza sizi her türlü ceza vb. den koruyacaktır.
Marka sahibi olmak için TPE ye başvuru yapılması gerekli.
10 yıl süreli olarak marka tescil belgesi için danışman firmalar en son 1 000 tl alıyorlardı. Etiketlerinizde marka olma mecburiyeti de yok. Ancak faaliyetinizin devamlılığı ve sürdürülebilirlik için marka tescil ettirmekte fayda var.
Etiketleme konusunda ise mutlaka İl Tarım Müdürlükleri ile temasa geçmek gerekli.
İyi pazarlar.