Gönderen Konu: Arı seçimi  (Okunma sayısı 2331 defa)

  • *****
Arı seçimi
« : 09 Ara 2016 01:45:29 »
Arıcılık bir çok arıcı için hobi olarak, kişisel balını üretmek amacı ile başlar.

Yakınında arıcı arkadaşı olan birisi ise bu işi anlayıp görerek ticari amaçla başlayabilir. Sonuçta her ikisinin de bir başlangıç yapması gerekir. Bu başlangıç ne kadar sağlam temeller üzerine oturtulursa başarı da o kadar yakın olur.

Arıcılıkta genel anlamda başarı kriteri alınan baldır. Ama benim kişisel yaklaşımım biraz farklıdır. Olaya salt bal olarak değil kazanılan para olarak bakarım. Sonuçta ticari bal üretiminin amacı da para kazanmak değil midir?

Biz baldan başlayalım.

Arı+Arıcı+Doğa= Bal

Biz bu başlık altında arı kısmına odaklanacağız.

Arı seçimi başkadır, başlangıç için arı satın almak başkadır. İlk seneden sektörden sogumamak adına arı alırken dikkat etmemiz gereken faktörler vardır. Bunları madde madde tartışalım.

1- Arının doğanıza uyumu

Doğal olarak bölgenizde hayatta kalma başırısına sahip olan arı ile çalışmanız gerekir. Akdeniz bölgesinde kafkas ile çalışın demek "Sen bat" demekten farklı değildir. Ya da yılda bir kısa bir nektar akımı olan bölgede italyan ya da Buckfast ile çalış demek sen bu sektörden bi git demektir. Çünkü aldığın bal parasını 11 ay bu arıların bakımına harcarsın.

2- Arının arıcıya uyumu

Arının uyumu genel anlamda bölgeye uyum olarak algılanır. Evet sıcak bölge arısını soğuk bölgede ya da tam tersinde çalıştırmak zordur.Başarı ihtimalini düşüreceği kesindir. Ama daha önemli bir uyum vardır. Arının arıcı ile uyumu.

Bazen duyarsınız "Arı bal yapsın da ben çizme de giyer balını alırım." diyen arıcı arkadaşlarımız vardır. Bu tarz yeni başlayan birisine uygun olmayabilir. Dolayısı ile arıcılığa başlarken önce tarzınızı belirlemeniz gerekir. Para için yapacağınız fedakarlığın boyutları 40 derecede çizme, kazak, bere ve tulum giymek olabilir.

Bilin ki hem sokmayan hem de çok bal yapan arılar var. Seçiminizi ona göre yapın.

3- Arının cebinize uyumu

Bazı arılar çok yavrucu olur. Ölümüne çoğalırlar. Bunları beslemeniz, bölmeniz gerekir. Bunların ikisi de cebinize ekstra yük getirir. Besleme masrafından kaçmak için gezgincilik yapmanız bile bir maliyettir.

Bölme yaparsınız yeni bölmelere mum, çerçeve, kovan, mekan gerekir. Bu bölmeleri satacak piyasanız yoksa bunları bala çalıştırmanız gerekir. Aldığınız fazla miktarda balı satacak pazarınız yoksa bu balı ya elinizde bekletmeniz ya da düşük fiyatlara toptancılara vermeniz gerekir.

Dolayısı ile arıcılık hedeflerinize uygun bir arı ırkı ile çalışmanız gerekir ki kredi bataklarında boğulmayın.

Bütün sermayenizi başlangıçta harcamayın, ekstra masraflar için mutlaka sermaye ayırın. 5 arı da alsanız 200 arı da alsanız bu kural değişmez.

Unutmayın ki arının ölmesi de masraftır üremesi de. Ve bu üreme kaçınılmazdır.

4- Arıyı alırken koloni seçimi
Bu kısmı daha önce facede yazmıştım buraya aktarıyorum.

Ben arı alırken ne yapıyorum.
-Ariyi kesinlikle arkadan açarım. Körük vurmadan çuvalın 1/3 unu açarım.
-Ari citalarin arasında kovanın arka tahtasına kadar doldurmuş mu bakarım.
-İlk intiba olumlu ise çuvalı biraz daha açar arıların üzerinde elimi hızlıca gezdirir arıların davranışına bakarım.
-Arıların eldivene atması problem değil eldiveni sokmaya çalışıyorsa bir sonraki kovana geçerim.
-Ari sakinse çuvalı komple, biraz da hızlıca kaldırıp körükleyip 3. Çıtayı çekerim.
-Boşluktan çıta çekmeden 2 ve 4. çıtalara da bakarım.
-Elimdeki 3. çıtada günlük yumurta varsa ve kapalı yavruların kapak mumları düzgünse arıyı analı ve sağlıklı kabul ederim.
-Kapalı yavru sahası boşluklu ve fazlaca erkek gözlü ise ana arının yaşlı olduğuna hükmederim.
-Arının bal kemerli olması benim için önemli. Dönemine göre iki parmak bal kemeri en azından olmalı.
-Bir iki arı alınacaksa ana arı bulunup gözlemlenebilir. Ama bolca vakit kaybıdır. Satıcı ile garantileşmek benim için daha kolay.

Dalaklara, çuvaldan sallanan arlara pek itibar etmeyin.

5- Bilgi

Bu en önemli nokta. Hedefiniz ne ise, bal, arı çoğaltmak, polen üretmek, ana arı vs o işten en çok para kazananın bilgilerine değer verin. Gerisi fantazi olur.

Hepinize hayırlı olsun der başarılar dilerim...
« Son Düzenleme: 15 Ara 2016 18:33:39 Gönderen: İzzet Akçay »

Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Arı seçimi
« Yanıtla #1 : 10 Oca 2017 20:29:04 »
İzzet bey bilgilendirme için teşekkür ederim. Gerçekten yeni başlayan ve arı alacak biri için gerekli bilgiler.
Emrah ÇITAK

Çevrimdışı Ahmet Bakan

  • *
  • İleti: 41
  • Katkı 2
Ynt: Arı seçimi
« Yanıtla #2 : 12 Şub 2017 16:53:24 »
Bir soru ile bu konuya dahil olayım bende..Ekim ayından haziran sonuna kadar İstanbul ve yazında Giresun Çamoluk 1800-2000 Rakımda arıcılık için Karniol uygunmudur ? İstanbul da Ihlamur Giresunda Yayla balı için..Karniyol veya Farklı bir ırk önerisi olan cevap verirse sevinirim..Sanal ortamda o kadar bilgi kirliliği var ki allak bullak oldum dersem yeridir :)

Stuttgartta Aricilik

  • Ziyaretçi
Ynt: Arı seçimi
« Yanıtla #3 : 12 Şub 2017 21:15:34 »
Bu bir zincir ,  son halka ile ilk halka bir yerde birleşiyor.
Eğer satabileceğinizden veya değerinde satabileceğinizden fazla bal üretiyorsanız , durum iyi değildir bence. 100 kilo balı 15 Euro'dan satmak ile 300 kilo balı 5 Euro'dan satmak aynı para ederken , emek olarak zarardasınız demektir.

Kış gelmiş sizde deponuzda hala bal duruyorsa , o balı üretirken yaptınınız bütün çalışmalarla zarardasınız demektir.

Hayaller dolu kasa , gerçekler hep masraf:))

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Arı seçimi
« Yanıtla #4 : 12 Şub 2017 22:04:45 »
Bu bir zincir ,  son halka ile ilk halka bir yerde birleşiyor.
Eğer satabileceğinizden veya değerinde satabileceğinizden fazla bal üretiyorsanız , durum iyi değildir bence. 100 kilo balı 15 Euro'dan satmak ile 300 kilo balı 5 Euro'dan satmak aynı para ederken , emek olarak zarardasınız demektir.

Kış gelmiş sizde deponuzda hala bal duruyorsa , o balı üretirken yaptınınız bütün çalışmalarla zarardasınız demektir.

Hayaller dolu kasa , gerçekler hep masraf:))
  Sanki bana doğru bir taş atıldı,veya ben öyle hissediyorum. Kötü ihtimal asıl sahiplerine geri veririm.

  • *****
Ynt: Arı seçimi
« Yanıtla #5 : 13 Şub 2017 02:14:50 »
Bir soru ile bu konuya dahil olayım bende..Ekim ayından haziran sonuna kadar İstanbul ve yazında Giresun Çamoluk 1800-2000 Rakımda arıcılık için Karniol uygunmudur ? İstanbul da Ihlamur Giresunda Yayla balı için..Karniyol veya Farklı bir ırk önerisi olan cevap verirse sevinirim..Sanal ortamda o kadar bilgi kirliliği var ki allak bullak oldum dersem yeridir :)

Arıcılıkta esas olan denemektir. Faydası olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir ürünü kendi şartlarınizda denemeden kimse net birşey söyleyemez.

Deneyin.

Ynt: Arı seçimi
« Yanıtla #6 : 13 Şub 2017 08:56:50 »

Sorular gelmeden yazayim bu genel bir haritadir.. Nasil yani mesela türkler..
Türkiye haritasi ile sinirlanabilir mi? Her yerde varlar.. Belki alaska eskimolar kutup filan afrika savanlari vb iklimi uygun olmayan yerler de yoklar.. Yoksa her yerdeyiz..
Verimli miyiz ari gibi.. Evet ama okumayi biraz sevmeyiz,
 biraz kaytarmaciyiz, isin de kolayina kacariz,
parayi da sever, hurafelere inaniriz.. Yoksa tasi sikar suyunu cikartiriz..
Cicek bitki olmadan bal bile yapariz..Icabinda... 
« Son Düzenleme: 13 Şub 2017 15:35:38 Gönderen: 17erhan »

Stuttgartta Aricilik

  • Ziyaretçi
Ynt: Arı seçimi
« Yanıtla #7 : 14 Şub 2017 04:13:21 »
Bir soru ile bu konuya dahil olayım bende..Ekim ayından haziran sonuna kadar İstanbul ve yazında Giresun Çamoluk 1800-2000 Rakımda arıcılık için Karniol uygunmudur ? İstanbul da Ihlamur Giresunda Yayla balı için..Karniyol veya Farklı bir ırk önerisi olan cevap verirse sevinirim..Sanal ortamda o kadar bilgi kirliliği var ki allak bullak oldum dersem yeridir :)

Arıcılıkta esas olan denemektir. Faydası olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir ürünü kendi şartlarınizda denemeden kimse net birşey söyleyemez.

Deneyin.
[/quite]

Kesinlikle ve kesinlikle buna katılıyorum.

Sizin denemediğiniz şey , sizin idrak etmediğiniz bilgiden emin olamazsınız.
Bilmek için denemek gerekir. Başkasının tecrübesinden faydalanılabilir ama denemeden hiç bir şey tam anlamı ile bilinemez. Hayat tecrübedir.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Arı seçimi
« Yanıtla #8 : 06 Eyl 2017 18:21:06 »
Abi emeğine sağlık.

Özellikle şu kovanı arkadan kontrol ederken yaptıklarını her fırsatta yapacağım