Gönderen Konu: Ballı petek eldesi  (Okunma sayısı 882 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
Ballı petek eldesi
« : 03 Oca 2018 21:58:42 »
Bugünlerde zayıf arılara ballı petek ya da invert şurup verilmesi tavsiye ediliyor.

Kıştan çıkışta besleme için ve baharda yapılacak bölmelerde ballı peteklerin faydaları sayılmaz.

Bu sene 38 adet arımı 25 kovana topladım.

Birleştirme sonrasında artan ballı peteklerim var.

Tam ballı olan da var az ballı olan da var.

Baharda  ya da acil kış beslemesinde kullanmak için ballı petekleri nasıl elde ediyorsunuz?

  • *****
Ynt: Ballı petek eldesi
« Yanıtla #1 : 03 Oca 2018 22:33:06 »
  Erken İlkbaharda Akasya ve Ihlamur balı ile doldurulmuş petekler toplanıp bu dönemlerde arılara verilebiliyor. Bu ballar kısa sürelerde kristalize olmadıkları için arıların Kış sezonunda bunları stok olarak kullanmaları kolay oluyor. Bizim sıkıntımız son ana bal akımının ayçiçeği olması ve bu balın çok kısa sürede kristalize olması+soğuk kış koşulları nedeni ile sırının dahi arılar tarafından açılamayıp kovanlarda gereği kadar,hatta gereğinden fazla bal olması halinde arıların bu stoklardan faydalanamayıp açlık sorunu ile karşılaşılması.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
Ynt: Ballı petek eldesi
« Yanıtla #2 : 04 Oca 2018 02:42:50 »
Peker abi,

Bu çabuk kristalleşen balları su ile karıştırarak verirsek arı için kışın  kullanılabilir olur mu?

Karışım oranı ne olmalıdır?

  • *****
Ynt: Ballı petek eldesi
« Yanıtla #3 : 04 Oca 2018 09:35:17 »
Peker abi,

Bu çabuk kristalleşen balları su ile karıştırarak verirsek arı için kışın  kullanılabilir olur mu?

Karışım oranı ne olmalıdır?
  Merhaba Abim.
   Bu konu tartışmaya açık bir konu,1) kimileri bunda bir sakınca görmüyor. 2)Kimileride buna karşı. Ben ikinci guruptakiler gibi düşünüyorum,ancak şunuda belirtmekte yarar görüyorum,,  a)Türkçedeki karşılığı Hızlı Tüketim olacak şekildeki beslemelerde hiçbir sakınca yoktur,aksine şeker şuruplarınından çok daha faydalıdır. b) pH değeri,yani içerisindeki mineral maddeler seviyesi yüksek olan sularla karıştırılıp verilmesi halinde,fermentasyona uğrayıp ekşime olacağını düşünüyorum ve biliyoruz ki bu sağlıkları açısından tercih edilmeyen bir durum. c) Kullanılacak suyun pH seviyesini balın pH seviyesine indirmemiz halinde ve bal'ın içerisinde bulunan organik asitler oranının,su içerisine ilave edilecek organik asitler ile sağlanması durumunda,hazırlanan bu bal şurubunun fermentasyona uğrayıp bozulmayacağına inanıyorum.
    Bal/Su karışımının 2 litre bal+1 su oranında olması bence uygundur.Şöyleki: Balın özgül ağırlığı 1.42 olarak yazılıyor--> 2 x 1.42= 2.84 + 1 su= 3.84 kg./:3 litre ==>1.28 özgül ağırlığında bir şurup elde edilmiş oluyor,Ki bu özgül ağırlık,Kış stoğu beslemesinde kullanılan 1,5 şeker+1 su karışımı şurubun özgül ağırlığı ile yakın bir değerdir.
   ( c ) şıkkı koşullarının sağlanması durumunda Kışlık stok olarak kullanılabilir iddiasındayım.  Neden derseniz,Balı içerisinde bakterilerin,mikroorganizmaların yaşayamamasının sebebi,bal içerisindeki su miktarı ile bakterilerin hücre içi su miktarı arasındaki dengesizlik sebebi ile meydana gelen,yani balın bakteriye uyguladığı Osmotik basınç  ve bal içerisindeki organik asitlerin bakterilerin hücre zarlarından geçerek,onların hücre içi pH ını değiştirdiği ve bu sebeple onlarınamino asit ve enerji metabolizmalarını etkiledikleri,DNA yapılarını parçalayarak onları etkisiz hale getirdikleri belirtiliyor. Sulu bal içerisindeki Hidrojen Peroksit'in yüksek miktarda bulunduğu ve bu maddenin kuvvetli bir anti bakteriyel olduğuda belirtiliyor. Mikroorganizmalrın bal içerisinde 2 günde/sulandırılmış bal içerisinde 1 günde öldükleri belirtiliyor.(Sorunuz ile ilgili değil ama bilgi olsun diye yazıyorum) Arı sütünün yağlı bir asit bulundurduğu ve antibiotik etkisi gösterdiği kanıtlanmış. 
    Bu yazdıklarıma katılmayanlarda olabilir,bu bilgiler araştırmaları okuyarak aktardığım bilgilerdir. Sadece, ( c ) şıkkında yazdıklarım, benim okuduklarımdan çıkardığım sonuçlar doğrultusundaki düşüncelerimdir.
   Kısacık bir soruya uzun bir cevap oldu,ancak açıklayıcı olması açısından böyle olmak zorunda. Kolay gelsin.Selamlar.