Gönderen Konu: Kek nedir? Neden kullanılır? Nasıl kullanılır?  (Okunma sayısı 3986 defa)

  • *****
Kek arılarımızı beslemek için kullandığımız katı kıvamlı şeker ağırlıklı bir arı gıdasıdır.

Arıcıların kek kullanımı hakkında farklı yaklaşımları var. Kimisi kış aylarında, kimisi baharda kullanmayı tercih ederken, bir kısım arıcı da "Kovanıma sokmam dahi" demektedir.

Bütün canlıların yapıları gereği şeker, protein, yağ ve nükleik asitlere ihtiyacı vardır. Canlıların çoğu hücrelerinde bu 4 ana maddeyi birbirine çevirebilmektedir. Ama dışardan alması şart olan maddeler de vardır. Bu 4 maddenin ortak malzemesi karbon, oksijen ve karbon atomlarıdır. Sıkılmadan okuyun sonunda çok şaşıracaksınız.

Ama bu maddelerin ortak olmayan kısımları da vardır. İşte arı en çok bu maddelerin dışardan alınımına ihtiyaç duyar. Bu maddelerin genel adı da minerallerdir.

Şeker ve yağlar daha çok enerji verici olarak tüketilirler ve içeriklerinde mineraller yoktur.
Protein ve nükleik asitler ise bolca minerallere ihtiyaç duyarlar.

Bir bilgi daha verip konuyu bağlamaya başlayacağım.

Şekerler enerji ihtiyacı için
Yağlar hem enerji hem yapısal ihtiyaçlar için
Proteinler canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için
Nükleik asitler proteinlerin sağlıklı şekilde üretilip, canlının büyümesi için olmazsa olmazdır.

Şu durumda bir arı için en iyi besin kaynağı nedir?

Şaşıracaksınız ama başka bir canlıdır. Neden?
Bir canlının vücudunda canlılık için gerekli bütün malzemeler var demektir.
Arının sindirebileceği en kolay canlı ise mayalardır. Bir maya hücresinin içerisinde yaşam için gerekli bütün şekerler, aminoasitler, yağ asitleri, nükleik asitler ve en önemlisi mineral ve vitaminler bulunmaktadır.

Arı proteinlerin ve yağların yapısında bulunması gereken ana maddleri zaten şekerden üretebilir haldedir. Ama hiç bir canlı mineral üretemez.

Koloniyi canlı bir organizma gibi düşünürsek büyüme aşaması dolayısı ile de bu besinlere en çok ihtiyaç duyduğu dönem yoğun yavru yaptığı dönemdir.

Peki binlerce yıldır insan müdahalesi olmadan hayatını sürdürmüş arıların bu tarz insan müdahalelerine ihtiyacı var mıdır?

Araştırmalar gösteriyor ki arıları sadece hayatlarını sürdürmeleri için beslemek ile bizim için çalışmalarına yönelik beslemek arasında bariz fark var. Çünkü arıyı normalde doğada olmayan birşeyin olduğuna ikna etiğiniz anda koloninin işleyişi, çalışma temposu değişiyor.

Yoksa arılar polenden yapısal ihtiyaçlarını, nektardan enerji ihtiyaçlarını gayet güzel giderebiliyorlar.

Kek mevzusuna dönelim.

Bir kere kek kıvamı gereği arı tarafından alınma hızı arıyı beslemeye asla yetmez.
O zaman neden veriyoruz? Masraf ediyoruz?
Çünkü bize asıl lazım olan kekin uyarıcı etkisi. Arıyı aslında doğada olmayan bir şeylerin olduğuna ikna etmek. Bu beslemeyi yaparken de arımıza dönemsel ihtiyaç duyduğu eser elementleri mümkün olduğu kadar vermek.

Dönemselin altını neden çizdik?

Arının, polenin güzel ve kaliteli geldiği dönemde bizim vereceğimiz hiç bir protein mineral türü ikame besine ihtiyacı yoktur.

Toparlayalım.

-Arıya ne zaman kek verilir? Nektar gelmediği her dönemde.

-Arıya ne zaman proteinli mineralli kek verilir? Arının yoğun yavru yapmasını istediğimiz, polence kıt bal sonrası/kış öncesi dönemde.

-Arıya ne zaman proteinsiz kek verilir? Arının yoğun yavru yaptığı, polenin bol olduğu ilkbahar döneminde.

-Kış çıkışı vereceğimiz uyarıcı kek nasıl olmalıdır? Proteinli, mineralli, vitaminli. Arıyı bütün malzemeler gelmeye başladığına ikna etmek için. Kış yorgunu arının bedensel formunu yükseltmek için.

-Neden surup değil de kek? Arı şurubu 15 dakikada alır uyarma etkisi 1 saatte geçer.

Keke katılabilen protein içerikleri:
Maya, Soya unu, yumurta tozu, yumurta sarısı, arılar için özel üretilmiş protein tozları.

Keke katılabilen mineral ve vitamin kaynakları:
Deniz tuzu, kaya tuzu, mineral karışımları, vitamin karışımları, turunçgil suları.

Not: Sıvı yağ katanlar da var.

Geldik işin benim biyoloji bilgime uymayan kısmına.

Keke krem tartar gibi invert malzemeleri katıyorlar. Benim bilgime göre sakkarozun içerisindeki glikoz ve fruktoz moleküllerini ayırabilmen için aralarına bir su molekülü sokmak gerekir. 50 kg şekerdeki sakkaroz miktarı kadar da su katman gerekir ki o şeker invert edilebilsin. O kadar su katarsan da kek değil şurup olur. Böyle tuhaf işlere girmenize gerek yok.

Özetlersek; kek besin değil uyarıcıdır.

Peki neden kışın arılara kek verilmez?

Arılar balı kışın tüketmek üzere hazırlarlar. Aslında doğadan topladıkları bal değil nektardır. Nektarı sindirir, uyunu uçurur, içerisine gerekli proteinleri ve kışın ihtiyaç duyacakları malzemeleri koyarlar ve kışı beklerler. Ve kışın bu %20 civarı su içeren hazır besini tüketerek hayatlarını rahat rahat sürdürürler.

Bizim verdiğimiz kekte ise bol miktarda sakkaroz vardır. Bu sakkarozun parçalanması için yukarda da bahsettiğim gibi suya ihtiyaç vardır. Öncelikle bu suyu bulmaları için dışarı çıkmaları gerekir. Kışın dışarı çıkmak ise arılar için oldukça tehlikelidir.

Bundan daha kötüsü arılar bu suyla sakkarozu parçalamak için enzim yani protein üretmek zorunda kalırlar. Bu da bünyelerinden protein kaybetmeleri, polen tüketmeleri ve zayıf düşmeleri anlamına gelir.

Bu tür işlemlerin yapılması sindirim sistemlerini de faliyete geçirir ve arılarda dışkılama ihtiyacı doğar. Kovan içerisine pislemediklerinden ve hava koşulları dışarı çıkıp pislemelerine müsade etmediğinden, sindirim sistemi hastalıkları baş gösterir.

Dersteki birisine müshil vermek gibi birşey.  >:(

« Son Düzenleme: 21 Ara 2016 07:28:17 Gönderen: İzzet Akçay »

Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
Ynt: Kek nedir? Neden kullanılır? Nasıl kullanılır?
« Yanıtla #1 : 22 Ara 2016 14:17:10 »
Hocam,
Arılara uyarıcı kek, proteinli kek, proteinli vitaminli kek vermek yerine  sadece yazın aldığımız polenleri versek , arıyı sadece polen ve şurupla beslesek uygun olmaz mı?
Hiç olmazsa kek konusunda kirlilik oluşmaz..
Her şey daha yaşanası bir Türkiye için ....

Çevrimdışı Ercan-Bulancak

  • *
  • İleti: 22
  • Katkı 2
  • Çırak
  • Koloni sayısı: 12
Ynt: Kek nedir? Neden kullanılır? Nasıl kullanılır?
« Yanıtla #2 : 08 Oca 2017 00:44:34 »
Adı üstünde,ariyi mevsim olanakları gelmeden, varmışcasina kandırmak.Ariyi yönetmek söz konusu sanırım. Üç yıl önce İstanbul da yanlışlikla!!! 7 kovanima ocak ayı sonunda kek verdim.Ayni ortamda ve irkdan arısı olan arkadaşımın kovanları benimkinden iki hafta sonra yumurta atmaya başladı.Disardan gelen -işlenmemiş- gıda onları kandırıyor herhalde.
« Son Düzenleme: 08 Oca 2017 00:50:01 Gönderen: Ercan / Bulancak »
Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Kek nedir? Neden kullanılır? Nasıl kullanılır?
« Yanıtla #3 : 08 Oca 2017 14:09:50 »
Bende dün itibariyle 4 arı kolonime yaptığım Fondant kekinden verdim. Yanlışmı yaptım acaba ? Bu sefer biraz erken davranalım dedik, "Arıcılıkta erken yoktur, çok geç vardır" sözüne istinaden.
İzzet hocam bu konuda ne dersiniz?

« Son Düzenleme: 06 Şub 2018 22:00:46 Gönderen: Mustafa Turgut »

  • *****
Ynt: Kek nedir? Neden kullanılır? Nasıl kullanılır?
« Yanıtla #4 : 08 Oca 2017 19:49:38 »
Hayırlı olsun.

Surupluklarin kulağı yok mu?
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Kek nedir? Neden kullanılır? Nasıl kullanılır?
« Yanıtla #5 : 08 Oca 2017 20:12:45 »
Teşekkür ederim İzzet Hocam,
Şurupluk kulağını yapmaya fırsatım olmadı. Daha sonra yapmayı düşünüyorum. Alt katta sorun olmuyorda 2. katta kulaklar şart. Fondanlar bahara boşaldığı zaman hallederim inşaallah.
« Son Düzenleme: 08 Oca 2017 20:27:10 Gönderen: Mustafa Turgut »
Adil olanı severim.

Çevrimdışı hakancrm19

  • *
  • İleti: 8
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 2
Ynt: Kek nedir? Neden kullanılır? Nasıl kullanılır?
« Yanıtla #6 : 19 Oca 2017 10:42:50 »
İzzet abi proteinli kek olarak bunu versek olurmu bizim çorumda bu kekten satılıyor.Geçen yıl muğla petek kullandım ama rengi felan tuaf geldi kullanmayacağım artık .Bu yıl sürekli bu keki üstünden eksik etmeyeceğim.Ama nasıldır bilemiyorum.Kendim kek yapma şansımda yok.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Kek nedir? Neden kullanılır? Nasıl kullanılır?
« Yanıtla #7 : 27 Oca 2017 02:32:47 »
İzzet abi proteinli kek olarak bunu versek olurmu bizim çorumda bu kekten satılıyor.Geçen yıl muğla petek kullandım ama rengi felan tuaf geldi kullanmayacağım artık .Bu yıl sürekli bu keki üstünden eksik etmeyeceğim.Ama nasıldır bilemiyorum.Kendim kek yapma şansımda yok.

But kekten bir dönem kullandım. Bana cazip gelen kısmı fiyatı idi. Bir ürünün fiyatı da içeriği hakkında az çok fikir verebiliyor. Ciddi anlamda protein içeriği ciddi miktarda maliyet getirir. 

Ama ülkemizde şu da bir gerçek ki firmalar da bu algının farkında.

Protein içerikli keki kendiniz yapmanızı öneririm. Ama nektar akımı taklidi yapmak ya da sigorta gibi kullanacağınız keklerde bence fondan tercih edin.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı muharrem

  • *
  • İleti: 15
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 20
  • Yer: bayburt
Ynt: Kek nedir? Neden kullanılır? Nasıl kullanılır?
« Yanıtla #8 : 02 Şub 2018 15:53:01 »
Bende dün itibariyle 4 arı kolonime yaptığım Fondant kekinden verdim. Yanlışmı yaptım acaba ? Bu sefer biraz erken davranalım dedik, "Arıcılıkta erken yoktur, çok geç vardır" sözüne istinaden.
Zafer hocam bu konuda ne dersiniz?

Abim şerbetliklerin özel yapım mı kaç litre alıyor ölçülerini paylaşır mısınız.

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Kek nedir? Neden kullanılır? Nasıl kullanılır?
« Yanıtla #9 : 06 Şub 2018 22:16:16 »
Şerbetlikler yanlış hatırlamıyorsam 5 Lt nin üzerinde  şurubu rahat alıyordu.