Şurup nedir?
Temelde suda eritilmiş şekerdir.
Arıcı için farklı anlamlara gelir. Arıcının temelinde şurup para demektir. Arının kendisi için ürettiği balı alır yerine şurup verir, aldığımız balı da satar para kazanırız.
Şeker beslemeli bal mevzusuna bu başlıkta girmeyeceğim.

Bizim misyonumuz arıcılıktan minimum enerji, zaman, para harcayarak maksimum verimi elde etmek.
Kolay arıcılık. Bu sisteme göre şuruplama şu sekilde oluyor.
I- Baharda verdiğimiz şurup.Bu bir kriz beslemesidir. Rutin beslemede yeri yoktur. Kış stoğunu tüketmiş ve bahara aç çıkmış veya baharda yavru bakımında stokları azalmış arılara şurup veriyoruz. Bu şurup mümkün olduğu kadar yoğun olmalı. Az enerji harcayarak çok enerji depolayabilmeli.
Ancak bu şurupmala ikinci tercih olmalı.
İlk tercih ise ballı çerçeve,sırlarını hafif açarak, vermek olmalı. Arı bundan çok daha iyi faydalanacaktır.
Şurubu alamayacak kadar zayıf arılarınıza, ballı çerçeveniz yoksa, kabarmış peteğin gözlerine şurup basarak verebilirsiniz.
II- Hasat sonrası beslemeBu beslemeyi arının balını alınca yapıyoruz. Arı yoksunluk stresine girmesin, yaptığımız varroa ilaçlamalarını tolere edebilsin, azalan nektar akımıyla birlikte kovanda işler aksamasın.
Kovan başı en az 5 kg şeker, bakın 5 litre şurup demiyorum, vermeniz gerekir.
Not: Bu beslemeden sonra stok beslemesine kadar arının üzerinden mayalı keki eksik etmemenizi öneririm. (Yazıyoruz bunları ama biz kime arı satıcaz hayırlısı.)
III- Stok beslemesiAdı üzerinde arımıza stok yaptırmamız lazım. Öyle bir stok yaptırmalıyız ki hasat sonrasına kadar bir daha arımızı beslemememiz lazım.
Bu besinle kışı çıkartmalı, baharda yavrularına bakmalı, bir miktar mum örebilmeli, arıların enerji ihtiyacını karşılamalı.Bu beslemenin miktarı arıcılığı kolay mı, zor mu yapacağımızı belirliyor.
Az vermekten korkun, fazla vermekten korkmayın. Ana nektar akımı başlamadan önce fazladan kalmış besleme çerçeveleriniz arı bölerken sizi çok mutlu edecektir.
Şu durumda en az 10 kg şekeri arımıza vereceğiz. Arının durumuna göre 15 kg da verebilirsiniz. Yine kg cinsinden şeker verdim dikkatinizi çekerim.
Zamanlama olarak ise yavrusuz dönemden bir ay öncesini tavsiye ederim. Bölgenizde arı Kasımda yavruyu kesiyorsa Ekimde stok beslemesini yapmalısınız ki kışı geçirecekler arılar bu işlem yüzünden yaşlanmasın.
IV- Sistem değiştirme beslemesi.Bu besleme şeklini
burada anlatmıştım tekrarına girmeyeceğim.
Bu besleme de rutin dışıdır.Kolay arıcılıkta şurup olayı bu kadar...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biraz ekstra bilgilendirme yapalım.-Şurupları invert vermek iyidir. Bu işlem asitlerle ve enzimle yapılabilmektedir. Enzimle yapılmasını tavsiye ederim.
-Beslemelerin genelinde 2 şeker 1 su ya da 3 şeker 1 su öneririm. Birim hacimde ne kadar şeker olursa arı o kadar az enerji harcar. Ama şekerin invert işlemi için gerekli su da karışımda bulunmalıdır.
-Beslemelerinizi mümkünse tek seferde yapın. Bu da arının enerjisini korumada çok etkindir. Düzeni bir kere kurduğunda işi bitirmesi şık bir hareket olur. Sistem kurup yıkmak da bir enerji ister zahir.
-Canlılar aldıklarını besini sindirmek için enerji harcarlar. Arılarda bundan müstesna değillerdir. Yaptığınız beslemelerin miktarı en azından arıların kaybettiği bu enerjiyi karşılamalıdır.
-Nevi uygulamasına münhasır bazı beslemeler de var.
Mesela arıcılığa yeni başlayıp elinde kabarmış mum bulanmayan arkadaşlar. Bu arkadaşlar 5 su 1 şeker karışımı ile arılarını bol bol besleyerek rahat rahat mum kabarttırabilirler. Arılar 1 su 99 şekere kadar algılayabilirler. Rahat olun.
-İlla toz şekeri alıp suda eriteceksiniz diye bir kaide de yok. Günümüzde arı açısından sindirilmiş besinler dahi mevcut.
Bu başlıkta örneklerini görebilirsiniz.