Gönderen Konu: Aynı arılıkta bölme yapmak  (Okunma sayısı 5249 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Aynı arılıkta bölme yapmak
« : 22 May 2017 10:23:23 »
Değerli arkadaşlar, aynı arılıkta bölme yapmak istiyorum. Aynı arılıkta bölme yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #1 : 22 May 2017 11:13:40 »
Yaparsın bence sıkıntı olmaz. Ben yaptım oldu. Bölünen ve ayrı yere alınan kovandaki tarlacılar eski kovanlarına giderler. Bala çalışacaksan bunu da avantaja çevirebilirsin. Benim köşemdeki dünkü paylaşımımda anlatmıştım.Tarlacılar gitmesin kalsın istersen onu da yapabilirsin. Mehmet yüksel yakın mesafe kovan taşıma diye arat netten. Mantığını anladıktan sonra hertürlü harekete müsait bence arılık içi.

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #2 : 22 May 2017 16:37:41 »
Bu sene bölmelerimin hepsini aynı arılıkta yaptım ve hiçbir sorunda yaşamadım. Nasıl yaptığıma gelince 2 şer çerçeve böldüm bir kapalı yavrulu ve birde ballı polenli arı mevcuduyla beraber, isterseniz bir çerçeve arıda silkeleywbilirsiniz. Daha sonra arıyı girişleri kapalı olmak kaydıyla arılıkta herhangi bir yere konumlandırıyorsunuz. En az yarım veya bir saat kapalı kalıyor. Daha sonra kovan girişinin önüne yapraklı dal parçalarından arıların çıkacağı zaman çıkarken zorlanacağı şekilde konumlandırıyorsunuz ve girişi açıyorsunuz. Bu şekilde yaptığınız zaman çıkan tarlacıların bir çoğu bölmede hizmete devam ediyor. Bu yöntemin mimarıda Almanya'da Arıcılık yapan Mehmet Yüksel kardeşimizindir. Bu yöntemle bu sezon en az 10 bölme yaptım...
Adil olanı severim.

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #3 : 22 May 2017 17:51:21 »
mustafa bey hazır ana mı verdiniz yoksa anayı bu iki çerçeve  arılara mı yaptırdınız?

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #4 : 22 May 2017 18:35:36 »
Bölmeler analarını kendi yaptı. Kovan sayım az olduğu için bu şekilde yapmıştım. Bir dahaki sefere larva transferi ile yapmayı düşünüyorum. Yaptığımız iki çerçevelik bölmelerde yumurta olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Gerisi nasip... 
Adil olanı severim.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #5 : 22 May 2017 19:03:10 »
Hazır ana verecekseniz bol arı silkeleyin. Açık yavrulu olmasa iyi olur. Kovanı konumlandırın verin dumanı bırakın tarlacılar çıksın gitsin eski kovanına. Ki zaten hazır anayı en fazla onlar kesiyor. Ben iki kovanda yaşadım.Hatta önce arıları silkeleyin kovana, anayıda verin. Başka hiçbirşey olmasın. Çerçeve, kek mek. Bir müddet sonra tarlacılar gidecek ve anayı isteyen grup kalacak orada. İşte o zaman koy ballı çıta. İstiyorsan açık yavrusuz kapalı bir çerçeve. Yap düzeni ve kapat kovanı.

Çevrimdışı HasHan

  • *
  • İleti: 6
  • Katkı 0
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #6 : 23 May 2017 15:47:54 »
Peki bölmeler nasıl beslenmeli
Konu açılmışken sormak istedim...

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #7 : 24 May 2017 00:11:38 »
Fondan şeker keki koy hocam. Ana kabul edildikten sonra ballı çerçeve de verebilirsin stok olarak.ondan sonra belli aralıklarla şurup verebilirsin az az. 2 şeker 1 su olsa alır, stok yaparlar. Ben bölmelere ballı çerçeve verdim. Onları tükettiklerinde biraz, 2:1 şurup vereceğim.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #8 : 24 May 2017 06:20:29 »
Fondan şeker keki koy hocam. Ana kabul edildikten sonra ballı çerçeve de verebilirsin stok olarak.ondan sonra belli aralıklarla şurup verebilirsin az az. 2 şeker 1 su olsa alır, stok yaparlar. Ben bölmelere ballı çerçeve verdim. Onları tükettiklerinde biraz, 2:1 şurup vereceğim.
  2Şeker/1 Su karışımı şurubu invert ederek mi veriyorsunuz ve neden sezon içerisinde 1/1 değilde 2/1 veriyorsunuz,özel bir nedeni varmı.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #9 : 24 May 2017 11:23:46 »
Hocam vereceğim de 2 ham vererek kurduğum sonra stok ballı çıta verdiğim bölmelerime. Amacım eksilen stoklarını zaman zaman azar azar tamamlamak. İnvert etmeyeceğim. Varsa imkan edilebilir de. Koyu olsun istedim ki arılar suyunu uçurmakla uğraşmadan verilen az miktarlar stoğa koysun. Sizin önerileriniz yada tavsiyeleriniz de varsa dinlemek isterim. Malumunuz henüz acemiyiz ve tecrübemiz çok yok.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #10 : 24 May 2017 16:22:39 »
Hocam vereceğim de 2 ham vererek kurduğum sonra stok ballı çıta verdiğim bölmelerime. Amacım eksilen stoklarını zaman zaman azar azar tamamlamak. İnvert etmeyeceğim. Varsa imkan edilebilir de. Koyu olsun istedim ki arılar suyunu uçurmakla uğraşmadan verilen az miktarlar stoğa koysun. Sizin önerileriniz yada tavsiyeleriniz de varsa dinlemek isterim. Malumunuz henüz acemiyiz ve tecrübemiz çok yok.
   Merhaba,hepimiz bilmediğimiz konuların acemisiyiz. Hergün yeni bir şeyler öğreniyoruz,zira arıcılık ile ilgili yapılan araştırmalar her yeni gün yeni bilgiler ortaya koyuyor. Ancak,bazı değişmez gerçeklerde olduğunu biliyoruz. Benim okuyup öğrendiklerimden ve aklımın,mantığımın süzgecinden geçirerek yaptığım uygulamalırım şu şekilde; İçerisindeki şeker oranı nektar içerisindeki şeker oranını geçmeyen şurupları invert etmeden kullanıyorum,zira bu arıların doğasına uygun,bu şurubu invert ederken zorlanmıyorlar 1 şeker/3 su karışımı nektarın karışımına uygun,1 şeker/2 su karışımıda nektarın yapısına uygun... 1/1--2/1--2,5/1 şeker-su karışımları nektarın yapısına uygun olmaktan çıkıyor ve bu tarz şurupların genç arılar tarafından inverte edilmesi zorlaşıyor,çok daha fazla invertaz enzimi salgılamak durumunda kalıyorlar,bu durumda bedenlerinden olması gerektiğinden fazla protein kullanmalarına neden oluyor,doğal olarakta hem bağışıklık sistemleri zayıflıyor hastalıklara karşı dirençleri azalıyor,hemde yaşam süreleri kısalıyor. Bunlar benim okuduklarımdan öğrendiklerim ve düşündüğümdede doğruluk payının yüksek olduğunu anlayabiliyorum. Bazen kaş yaparken göz çıkardığımız olabiliyor,iyi niyet temelindeki uygulamalarımız ile arılarımıza zarar verdiğimiz olabiliyor. Arılarda beslenme konusu çok önemli,hiçbir ayrıntıyı göz ardı etmemek gerekiyor. Kolay gelsin.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #11 : 24 May 2017 17:45:05 »
Mantıklı hocam. Teşekkürler

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #12 : 24 May 2017 18:30:53 »
Hocam vereceğim de 2 ham vererek kurduğum sonra stok ballı çıta verdiğim bölmelerime. Amacım eksilen stoklarını zaman zaman azar azar tamamlamak. İnvert etmeyeceğim. Varsa imkan edilebilir de. Koyu olsun istedim ki arılar suyunu uçurmakla uğraşmadan verilen az miktarlar stoğa koysun. Sizin önerileriniz yada tavsiyeleriniz de varsa dinlemek isterim. Malumunuz henüz acemiyiz ve tecrübemiz çok yok.
   Merhaba,hepimiz bilmediğimiz konuların acemisiyiz. Hergün yeni bir şeyler öğreniyoruz,zira arıcılık ile ilgili yapılan araştırmalar her yeni gün yeni bilgiler ortaya koyuyor. Ancak,bazı değişmez gerçeklerde olduğunu biliyoruz. Benim okuyup öğrendiklerimden ve aklımın,mantığımın süzgecinden geçirerek yaptığım uygulamalırım şu şekilde; İçerisindeki şeker oranı nektar içerisindeki şeker oranını geçmeyen şurupları invert etmeden kullanıyorum,zira bu arıların doğasına uygun,bu şurubu invert ederken zorlanmıyorlar 1 şeker/3 su karışımı nektarın karışımına uygun,1 şeker/2 su karışımıda nektarın yapısına uygun... 1/1--2/1--2,5/1 şeker-su karışımları nektarın yapısına uygun olmaktan çıkıyor ve bu tarz şurupların genç arılar tarafından inverte edilmesi zorlaşıyor,çok daha fazla invertaz enzimi salgılamak durumunda kalıyorlar,bu durumda bedenlerinden olması gerektiğinden fazla protein kullanmalarına neden oluyor,doğal olarakta hem bağışıklık sistemleri zayıflıyor hastalıklara karşı dirençleri azalıyor,hemde yaşam süreleri kısalıyor. Bunlar benim okuduklarımdan öğrendiklerim ve düşündüğümdede doğruluk payının yüksek olduğunu anlayabiliyorum. Bazen kaş yaparken göz çıkardığımız olabiliyor,iyi niyet temelindeki uygulamalarımız ile arılarımıza zarar verdiğimiz olabiliyor. Arılarda beslenme konusu çok önemli,hiçbir ayrıntıyı göz ardı etmemek gerekiyor. Kolay gelsin.

Peker Abi,

3 su 1 şeker karışımının nektarın yapısına uygun olduğunu söylemişsiniz. Veya 2 su 1 şeker..

5 su 1 şeker karışımının daha hızlı petek kabartma yapacağı da bu forumun öngörüleri arasinda, ben de bu aksam deneyeceğim.

Nektarın yapısını biraz açar mısınız? Ya da yeni bi başlık?

  • *****
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #13 : 24 May 2017 20:07:41 »
 5 su/1 şeker arıları petek kabartmaya teşvik etmek için veriliyor,su oranı yüksek olduğu için bu suyu uçuracak alana gereksinim olduğundan petek kabartmak için dürtü oluyor. 5/1 dediğimizde 5+1=6 birim yapıyor. Şurubun tamamını %100 kabul ettiğimizde, bu şurup içerisindeki şeker oranı %16,6 oluyor,geriye kalan %83,4 su olmuş oluyor. Ben verilmesinde hiçbir sakınca görmüyorum. Benim kullandığım bir oran değil,genel olarak 3 su/1 şeker kullanıyorum,bu karışımdaki şeker oranı %25,,su oranı %75 oluyor. 2 su/1 şeker karışımı şurupta %33.3 şeker, %66.7 su oluyor,bu 2 oranda hazırlanan karışım nektarların genelinin yapısına daha uygun bir karışım oranı.  Arıların organizmalarıda bu oranlardaki sıvıların şekerini  glikoz ve fruktoza indirgeyecek yapıda olduğundan, bu oranlardan daha fazla şeker olan sıvıları indirgerken yıpranırlar.Bu indirgeme işlemini yapanlar, kovan içerisinde larva,ana arı, erkek arıları besleyenler  genç işçi arılardır ve yıpranmaları kaçınılmazdır,doğal olarakta dirençleri kırılır ve yaşamları kısalır. Bu konuda benim bilgilerim bu yönde.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #14 : 06 Haz 2017 03:27:25 »
Bölmeler analarını kendi yaptı. Kovan sayım az olduğu için bu şekilde yapmıştım. Bir dahaki sefere larva transferi ile yapmayı düşünüyorum. Yaptığımız iki çerçevelik bölmelerde yumurta olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Gerisi nasip... 

Mustafa Bey,

Benim de iki kovanım var ve arılar 8'li sistemde çok hızlı gelişti. Bölme almak istiyorum.

Hazır ana ile yapmaya kalksam, nasıl bir yol haritası çizersiniz?