Gönderen Konu: Aynı arılıkta bölme yapmak  (Okunma sayısı 5246 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #15 : 08 Haz 2017 16:33:15 »
Bölmeler analarını kendi yaptı. Kovan sayım az olduğu için bu şekilde yapmıştım. Bir dahaki sefere larva transferi ile yapmayı düşünüyorum. Yaptığımız iki çerçevelik bölmelerde yumurta olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Gerisi nasip... 

Mustafa Bey,

Benim de iki kovanım var ve arılar 8'li sistemde çok hızlı gelişti. Bölme almak istiyorum.

Hazır ana ile yapmaya kalksam, nasıl bir yol haritası çizersiniz?

İyi çalışmalar

Merhaba Onur Bey,

Yol haritasının belirlenmesi için öncelikle bazı soruların cevap bulması gerekiyor...
1- Arılarınız şuan kaç çerçevede ve durumları hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.
2- Arı sayısını kaça çıkarmayı düşünüyorsunuz?
3- Hazır anayı nasıl temin edeceksiniz?

Ben nasıl yapardım diyecek olursam. Arılarımı mümkün olduğunca güçlendir ve bal akımından bal alabiliyorsam balımı aldıktan sonra eğer hazır ana arı alabileceğim güvenilr bir yerde varsa, Her bir arıdan 3 veya 4 bölme yapardım. Burda dikkat edilmesi gereken vereceğiniz hazır anayı kabul ettirebilmek ve bundan sonrası içinde sıkı bir bakıma tabi tutmaktır. Bakımdan kastım ortam şartlarının durumuna göre düzenli besleme yapmak ve arıyı düzenli bir şekilde takibe almaktır. Arı fazla ilgi ister bakarsan karşılığınıda fazlasıyla verir. Tabiki şartlar uygun olduğu sürece...
Adil olanı severim.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #16 : 10 Haz 2017 21:47:13 »
Mustafa Abi

Yer Kayseri rakım 1150..

Bal akımı bu hafta başladı.

Kovanların biri 16 çerçeve, 12 çerçeve de yavru.

Diğeri 12-14 çerçeve, 9-10 çerçeve yavrulu.

Kolonileri güçlü kılmak oncelikli.. lakin bölme daha iyi bir fırsat ise iki de yeni kovanım olsun istiyorum. Malum acemiyim.

Macahel a.ş. Nin Kayseri bayisine birkaç gün içinde bu yılın ilk anaları gelecek, görüştüm.

Onlar da iki alternatif sundular.

1- orta Anadolu ana x Kafkas baba melezi hibrit yeni ana verelim böl birkaç çıta dediler.

2- ya da Kafkas F1 veya karniyol verelim, sakın arılarla çalış dediler.

Şimdi sorun, ben aslında ne yapabilirim bilmiyorum.

Üçüncü ve dördüncü ballık katlarını hazırladım. Bölme işlemi faydalı değilse, bu mevcuda ulaşmış arıyı bala çalıştıralım, tabi eğer ben bu sezon geç kalmadı isem?

  • *
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #17 : 10 Haz 2017 21:50:15 »
Bu arada, sizin de İzzet Abi ve Peker Abi'nin de belki istemeden kafasını ağrıtıyorum.

Kusura bakmayın.

Hepi topu iki kovan arı var, bari bir​işe yarasın istiyorum.

Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #18 : 11 Haz 2017 00:01:21 »
illa macahelden alacaksan ıstedıgını al sakın olmayan anadolu kırmaları f1 sakin olandan cok farklı olmaz anadoluda nasıl bır anadolu f1 kafkas alman benım kanaatımce daha uygun alıp bahsettıgın kovanlarından 2 ser cıta kadar arı alıp bölme alabılırsın seneye sana bala calısır suan kı arılarınında gucunu cok kırmamıs olursun

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #19 : 11 Haz 2017 07:03:21 »
Bu arada, sizin de İzzet Abi ve Peker Abi'nin de belki istemeden kafasını ağrıtıyorum.

Kusura bakmayın.

Hepi topu iki kovan arı var, bari bir​işe yarasın istiyorum.
Kafa ağrıması gibi bir durum kesinlikle söz konusu olamaz, doğruları ve yanlışları ile öğrendiklerimizi paylaşmak durumundayız ki genç Kardeşlerimiz kıyaslama yaparak daha doğru olanı yapabilsinler. Bilgi paylaştıkça çoğalır.
  Ben,önce arılarınızın yaptığı balı alın,strese girmemesi için 5-6 litre sıvı yemleme yapın,sonrada bölgenizdeki flora durumuna göre bölmelerinizi yapın derim. Ana arı konusunda benim tercihim Karniyoldur, ana arı alırken ucuzuna kaçmayın,ucuz hesapları ucuz İnsanlar yapar ve sonucu iyi olmaz. 3 sezon kullanacağınız ve arılığınızın temellerini oluşturacak analardır şu anda satın alacağınız analar, güvenilir bir üreticiden paraya kıyarak 2 tane  soyu sopu belli ana alın derim. Çürük temel üzerine sağlam bina olmaz. Kolay gelsin,başarılar.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #20 : 30 Haz 2017 01:09:04 »
Peker Abi, Mustafa Bey merhaba

Yaklaşık 20 günlük bir gecikmeyle Macahel a.ş. damızlık saf orta Anadolu ana arıyı kargoya verdi.

Pazartesi elimde olur inşallah.

Yarın veya diğer gün 2 çıta bölme yapacağım. Havalandırmalı iyi bir ruşet aldım.

3. Gün memeleri bozduktan sonra anayı kafeste vereceğim.

İki gün sonra da tekrar meme kontrolü.

Sonuçları paylaşırım.

  • *****
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #21 : 30 Haz 2017 08:24:51 »
 Hayırlısı olsun,kolay gelsin. Anayı verirken kafesin kek kısmındaki plastik koruyucuyu kırmakta acele etmeyin bence,memeleri bozduktan bir süre sonra arıları izleyin,sakin bir şekilde kafesle ilgileniyorlarsa plastiği kırabilirsiniz.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #22 : 30 Haz 2017 11:48:40 »
Anladım abi sağolasın
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Aynı arılıkta bölme yapmak
« Yanıtla #23 : 13 Tem 2017 18:50:32 »
Selamlar.

Aynen dediğin gibi yaptım Peker Abi.

Biraz farklılık da oldu tabi.

Yer Kayseri Sarımsaklı barajı bölgesi, rakım 1150. Temmuz ayının ilk haftası. Nektar akımı mevcut. Hava sıcaklığı gündüz 30-40 derece. Gece 10-17 derece. Bu şartlar ve kayıtlar altında aşağıdaki işlemleri yaptım.

Özetle, 2 çerçeve kapalı yavrulu çıta, arılarla birlikte, yeni ruşet kovana verdim.

3 gün sonra tek ana memesi bozdum ve Macahel damızlık Anadolu arısını kafesle verdim

3 gün sonra anayı hala çıkaramamış, keki kendim açtım.

2 gün sonra ana çıkmış ve kabul edilmiş.

3 gün sonra hala yumurta göremedim.

Takibe devam ediyorum.