Gönderen Konu: Bal sezonundan sonra koloni neden bölünür?  (Okunma sayısı 3072 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Akryuzn

  • *
  • İleti: 10
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 25
  • Yer: Çankırı
Bal sezonundan sonra koloni neden bölünür?
« : 09 Şub 2018 11:31:33 »
Ben kendi adıma oğul döneminde koloni bölüyorum. Ama bazı arıcılar sağımdan sonra bölüyorlar ve bazılarıda hem oğul sezonu hemde sağımdan sonra bölüyorlar. Sağımdan sonra arı bölmenin espirisi nedir?

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Bal sezonundan sonra koloni neden bölünür?
« Yanıtla #1 : 09 Şub 2018 16:33:36 »
Bal yapacak yer kalmadı,bakıyor 10 çerçeve arı, koloni sayısı artsın diye bölüyor. Ama bölmeyi yaparken florasını hesaplamıyor. Çoğunlukla o arı bahara çıkamıyor zaten.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Bal sezonundan sonra koloni neden bölünür?
« Yanıtla #2 : 10 Şub 2018 09:19:18 »
Bal yapacak yer kalmadı,bakıyor 10 çerçeve arı, koloni sayısı artsın diye bölüyor. Ama bölmeyi yaparken florasını hesaplamıyor. Çoğunlukla o arı bahara çıkamıyor zaten.
   Son nektar akımından sonra bölme yapmanın nedeni, bu dönemden sonra herhangi bir işlevi olamayacak arı mevcudunu yeni koloniler yaratarak değerlendirmektir. Bu demek değildir ki 10 çerçeveli kolonileri son nektar akımından sonra bölme yaparak çoğaltabiliriz,böyle bölme yaparsak her iki kolonide Kış Mevsiminden çıkamayabilirler.Bu dönemde yapılacak bölmeler minimum 1 kg.  İşçi arı ile yapılabilirler,standardı 1,5 kg.işçi arıdır(ortalama 100mg./ adet ağırlığı dersek=15.000 arı),bu miktardaki işçi arı kovana aktarıldığında zaten 9-10 çerçeve arı demektir. Bu ölçekle yapılan bölmeye hazır ana arı verilmesi durumunda Kış Mevsimini rahatlıkla çıkarabilir. Bu bölmenin alındığı koloninin anasının Kış mevsimi öncesi/veya içerisinde ölmesi durumunda birleştirme yapılarak koloni sayısının eksilmemesi sağlanabilir. Her ikiside yaşarsa koloni sayısı arttırlmış olur.

Çevrimdışı Akryuzn

  • *
  • İleti: 10
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 25
  • Yer: Çankırı
Ynt: Bal sezonundan sonra koloni neden bölünür?
« Yanıtla #3 : 10 Şub 2018 11:20:17 »
Mustafa bey çevremdeki bazı arıcılar oğul mevsiminde arı bölünce arının küstüğünden bahsediyorlar. Bu küsme olayı hakkında bir tecrübeniz oldu mu?

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Bal sezonundan sonra koloni neden bölünür?
« Yanıtla #4 : 10 Şub 2018 17:16:40 »
Mustafa bey çevremdeki bazı arıcılar oğul mevsiminde arı bölünce arının küstüğünden bahsediyorlar. Bu küsme olayı hakkında bir tecrübeniz oldu mu?
   Arıların küsmesi hakkında birşey söyleyemem. Küsme diye tanımladıkları olayın sonucunda ne gibi olumsuzluklar yaşandığını bilebilsek konu  hakkında fikir yürütülebilir.

Çevrimdışı Akryuzn

  • *
  • İleti: 10
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 25
  • Yer: Çankırı
Ynt: Bal sezonundan sonra koloni neden bölünür?
« Yanıtla #5 : 10 Şub 2018 18:58:40 »
Küsme diye tabir ettikleri olay arının gelişiminin yavaşladığı ya da durduğu yönünde.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Bal sezonundan sonra koloni neden bölünür?
« Yanıtla #6 : 11 Şub 2018 08:14:58 »
Küsme diye tabir ettikleri olay arının gelişiminin yavaşladığı ya da durduğu yönünde.
   Arı kolonilerinde yaşam bir hizmetler bütünüdür,bu hizmetleri yapacak arılar yaş guruplarına göre,kovan içi ve kovan dışı hizmetlerini yapanlar olarak ikiye ayrılıyorlar.Bu iki gurupta kendi içerilerinde,yine yaşlarına göre guruplara ayrılıyorlar ve koloni yaşamında görevler zinciri söz konusu. Bölme yaptığımızda,bu koloniden aldığımız işçi mevcudu içerisinde bu görevleri yapmakla yükümlü olan herhangi bir  gurubun fazlalığı,doğal olarak o görevin yapılmasını yavaşlatacak ve doğal olarakta düzen bozulacaktır,bu durumda beraberinde gelişimde yavaşlamayı getirecektir. Toplum hayatında da aynı organizasyon söz konusudur.

  • *****
Ynt: Bal sezonundan sonra koloni neden bölünür?
« Yanıtla #7 : 16 Şub 2018 01:07:13 »
Baldan sonra arı bölünür mü?
Hangi bal?
Nerede?
Ne zaman?

Ben Giresun'da boluyorum. Neden?

Temmuz ayının başında sabit arıcı için bal işi biter Giresun'da.  Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım ayları boyunca da hem polen gelir hem de yavru faaliyeti devam eder. Ocak 15 de bahar gelir. 5 ay boyunca baldan çıkmış bir arıyı cepten besleyerek aynı güçte tutmaya çalışmanın gerçekçi bir tarafı yok.

Hazır ana ile temmuzda iki çıta bölünen arı kısa en az 5 çıta girer. Giresun'da.

Gelelim Erzurum'a. Agustosda bal biter Eylülde polen biter. Ekimde kış gelir. Nisan'da bahar gelir.

Türkiye geneline hüküm vermek, olur ya da olmaz demek imkansız.