Gönderen Konu: Bölme dizaynları  (Okunma sayısı 8738 defa)

  • *****
Ynt: Bölme dizaynları
« Yanıtla #15 : 04 Oca 2017 14:06:02 »
2 nolu bölme şeklindeki  şurupluğun yerinin bölme yapılan yere daha yakın olması hem arının şurubu daha   rahat alması açısından hemde yağmanın engellemesi açısından kovanın diğer tarafına konması daha mantıklı olur mu?Olmazmı?

Benim tercihim her zaman işçiliği minimuma indirmekten yana. Bu bölmeler bahar bölmesi olduğu için yağma riski çok az. Ben şuruptan ziyade kek tercih ettiğim için yağma riski daha da azalıyor.

Ama bu kadar yoğun temel petekli bir bölmede, en azından bir sefer, arıların alma hızı sınırlandırılmış bir şekilde invert şurup beslemesi daha hızlı sonuç verecektir. Şurupluğun yeri aynı kalmak koşuluyla.

Neden invert derseniz arıların alması uzun süreceğinden ekşimemesi için.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Ercan-Bulancak

  • *
  • İleti: 22
  • Katkı 2
  • Çırak
  • Koloni sayısı: 12
Ynt: Bölme dizaynları
« Yanıtla #16 : 07 Oca 2017 19:02:04 »
İzzet hocam, büyük hacimli surupluk yaptığınız malzeme sıvı temasından sonra şişip şekil bozukluğu oluşmuyor mu
Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Bölme dizaynları
« Yanıtla #17 : 27 Oca 2017 02:23:31 »
Daha önce Samsun'dan yapılıp hazır gelmişti. Onlarda problem oldu maalesef. Artık kendim okume denen bir malzemeden yapıyorum. Herhangi bir şişme görmedim.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
  • İleti: 360
Ynt: Bölme dizaynları
« Yanıtla #18 : 06 Haz 2017 03:34:03 »
İzzet Abi,

Malum geç kaldım her konuda.

Şimdilerde, hızlı gelişen koloniden, 2 no'lu dizayn şeklinde bir bölme alayım istiyorum.

Hazır ana vereceğim.

Böler bölmez anayı vereyim mi?

Yoksa birkaç gün beklemeli mi?

Ya da bu mevsimde hiç mi bölmeyeyim?

İyi çalışmalar..
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı muharrem

  • *
  • İleti: 15
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 20
  • Yer: bayburt
Ynt: Bölme dizaynları
« Yanıtla #19 : 13 Oca 2018 09:25:33 »
Baharda hızla ileri giden kolonilerinizin hızını oğul kontrolü açısından biraz kesmeniz gerekebilir. Bu bölmeler hem kış kayıplarınızı telefi etmede hem de size ayrı bir gelir kaynağı olarak yardımcı olacaktır.

Aşağıda birkaç tane bölme kurulum dizaynı vereceğim. Elinizdeki malzemeye göre ya da amacınıza , imkanlarınıza göre  istediğiniz modeli seçebilirsiniz.

Bizim işimiz kolay arıcılık. Bu bölmeleri dizayn ederken de yine işlerimizi mümkün olduğu kadar kolaylaştıracağız. İmkanlarınıza göre bu bölmelere meme, çiftleşmemiş ana verebilir, ya da kendisinin ana arı çıkartmasını tercih edebilirsiniz.

İlk bölme dizaynımızda malzeme sıkıntısı olmadığını farzediyoruz.
Bu seçenekte şurupluğa sadece ağzına kadar kek dolduracağız. Nasılsa önümüz nektar akımı.

Malzeme sıkıntınız hiç yoksa ve doğanıza/arınıza da güveniyorsanız aşağıda, büyük usta gibi de dizayn edebilirsiniz.

İkinci dizaynımız ise arıcılığa yeni başlamış, kabarmış ve ballı çerçeve sıkıntısı çekenler için.
Bu seçenekte ise mumların kabartılması için beslemede ilk etapta şurup tercih edilmeli. 5 litre koyu şurup verilip bölmemize biraz stok yaptırıldıktan sonra yine şurupluğumuzu kek doldurup bizi sezon sonuna kadar atmasını bekliyoruz.

Üçüncü seçeneğimiz biraz daha kompleks bir dizayn.
Bu model daha çok ana arı üretimi için kullanılmasına rağmen bölme elde etmek için de kullanılabilmekte. Dr Liebigin de bu metodu bölme üretiminde kullandığını videolarda görmüştük.

Büyük üstad Dan Margarit ise bu modeli ana arı yedekleme sistemi gibi kullanmakta. 3 bölmeli hazırlarladığı kovana bal zamanı ballık ta atarak bala çalıştırmakta, ana arı ihtiyacı olduğunda bölmelerden birisinin ana arısını alarak aradaki bölme tahtasını almakta.

Dan Margarit modeli

İlk Kurulum
https://youtu.be/cGPJbOmD9XI?t=47s

Bala yönelik kurulum

Sonuç
https://youtu.be/dM4xOOnFWmM?t=5m20s

Bu sistemin bala çalışmış halinden bal hasadı.

.                                       Hocam bölme yaparken kullandığı feromonların görevi nedir.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Bölme dizaynları
« Yanıtla #20 : 19 Oca 2018 03:37:54 »
Kendisine sordum bu soruyu zamanında. Pek tatmin edici bir cevap olmamakla beraber, arının daha derli toplu, düzenli, sakin kaldığını söyledi.