Gönderen Konu: BÖLMEDE KAPALI SAYISI  (Okunma sayısı 3731 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 101
  • Katkı 2
BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« : 19 Mar 2017 19:18:49 »
Dr. liebigte aslında konuyu açmıştım ama burda yeni bi konu olacağını düşündüğüm için tekrar atıyorum.
Kapalı Bölmede kapalı sayısı baharda neden iki adettir.Şimdiye kadar benim bildiğim güçlü kovandan güçlü analar çiftleşerek gelirdi 2 çerçeve bunun için yeterli mi?
Link: http://www.bienenundnatur.de/wp-content/uploads/2016/10/05_11Binder-Ableger.pdf

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #1 : 19 Mar 2017 20:19:45 »
Dr. liebigte aslında konuyu açmıştım ama burda yeni bi konu olacağını düşündüğüm için tekrar atıyorum.
Kapalı Bölmede kapalı sayısı baharda neden iki adettir.Şimdiye kadar benim bildiğim güçlü kovandan güçlü analar çiftleşerek gelirdi 2 çerçeve bunun için yeterli mi?
Link: http://www.bienenundnatur.de/wp-content/uploads/2016/10/05_11Binder-Ableger.pdf
  Merhaba Özcan Bey, Soruyu tam olarak anlayamadım,ancak,2 çerçeve kapalı yavru ile yapılan bölmedeki kapalı yavru miktarı,bu yaptığımız bölmeden elde edilecek ana arının kaliteli olması için yeterlimidir,şeklinde yorumlasak; sanırım ana arıyıda bu çerçevelerdeki yumurtalardan üreteceğimizi varsayıyoruz, Zander  ölçüsünü baz alırsak,peteğin iki yüzünde ortalama 6500 göz olduğundan hareketle, iki petekte 13000 göz,1/3 bal ve polen ile doludur diyoruz,yaklaşık 9000 kapalı yavru olacaktır. Ana arıyı 1 günlük larvadan yapmaları halinde,12 gün cıvarında ana arı çıkacaktır,bu süreç içerisinde gözlerdeki tüm işçi arı yavrular çıkmış olacaktır ve bu miktarda iç hizmetlerde çalışacak işçi arı sayısı ana arıyı iyi beslemek için yeterlidir. Ana arının 10-12 gün içerisinde yumurtlamaya başlayacağını varsayarak( ana kalitesi,iklim koşulları,sahadaki erkek miktarı)bu yumurtalar kapanmaya başladığında,bu bölmeye yavruların çıkmakta olduğu 1 çerçeve destek vermek gerekir,bu yeni çıkan yavrular ana arının beslenmesi görevini üstlenmeleri için.Ben böyle yapıyorum ki ana arıyı besleyecek iç hizmetli mevcudu kesintiye uğramasın diye. İşçi arı yaş ve hizmet döngüsünü göz önüne aldığımda doğru bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Umarım çok karışık yazmamışımdır.

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 101
  • Katkı 2
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #2 : 19 Mar 2017 22:55:51 »
Mustafa abi çok teşekkür ederim soruyu biraz daha açıklayarak şöyle yazayım.
Bölmeler hakkında çok yanlış bilgilerim var.Linkteki bilgilerde ise yapılış biçimi,çerçeve sayısı,gibi bilgiler var bu konuları detaylandırırsak daha faydalı olabilir...

Stuttgartta Aricilik

  • Ziyaretçi
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #3 : 20 Mar 2017 01:57:04 »
Neden öyle yaptığını soracağım. Muhtemelen kolay olduğu  için olabilir.
Fakat bizde genelde kullanılan yöntem aslında şudur ;
Ana arı üretimi için ,  her kovandan birer ikişer kapalı yavrulu ve arılı çerçeve alınır.
Toplamda en az 10 , isterseniz daha güçlü bir toplama koloni oluşturulur.
Yapılan memeler bozulur , kapalıların çoğunluğu çıkınca varroa mücadelesinin ardından transfer çerçevesi verilir. Analar kafeslerde doğunca , ikişer çıta olarak bölünür.

Bölmeler yapılırken tekrar varroa mücadelesi yapılır ve temiz olarak başlarlar.

Her sene yaptığım , başarılı bir yöntemdir.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #4 : 20 Mar 2017 16:17:32 »
Neden öyle yaptığını soracağım. Muhtemelen kolay olduğu  için olabilir.
Fakat bizde genelde kullanılan yöntem aslında şudur ;
Ana arı üretimi için ,  her kovandan birer ikişer kapalı yavrulu ve arılı çerçeve alınır.
Toplamda en az 10 , isterseniz daha güçlü bir toplama koloni oluşturulur.
Yapılan memeler bozulur , kapalıların çoğunluğu çıkınca varroa mücadelesinin ardından transfer çerçevesi verilir. Analar kafeslerde doğunca , ikişer çıta olarak bölünür.

Bölmeler yapılırken tekrar varroa mücadelesi yapılır ve temiz olarak başlarlar.

Her sene yaptığım , başarılı bir yöntemdir.

Sayın hocam, bu topladığınız 10 yada 20 çıta kapalı çıkınca varroa mücadelesini ne ile ve nasıl yapıyorsunuz. Bir de bölmeler yapılırken ikinci varroa mücadelesini nasıl ve ne ile yapıyorsunuz. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #5 : 20 Mar 2017 18:30:00 »
   Ben genel uygulamalarımda %15 laktik asit ilaveli  su kullanıyorum. Pulvarizatör ile çerçevelerin her iki yüzüne püskürtüyorum.

Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #6 : 23 Mar 2017 11:45:53 »
%15 lik 1 litre Laktik asit 11 Euro bizde , genelde bir iki litre alıp bu işlere püskürterek kullaniyorum.
Eğer elimde kalmamış ise ,  oksalik asit püskürtme yapiyorum.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #7 : 23 Mar 2017 11:59:30 »
%15 lik 1 litre Laktik asit 11 Euro bizde , genelde bir iki litre alıp bu işlere püskürterek kullaniyorum.
Eğer elimde kalmamış ise ,  oksalik asit püskürtme yapiyorum.
Hocam bu arada laktik asit püskürtme, oksalit asit damlatma, kovan üstü ve kovan altı formik asit kullanımlarında Dr. Liebig asit için maske kullanmıyordu. Siz kullanıyor musunuz. Bu işlemler için maske gerekli mi. Almanya da kullanılıyor mu merak ediyorum.

Stuttgartta Aricilik

  • Ziyaretçi
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #8 : 23 Mar 2017 12:51:42 »
Laktik , oksalik püskürtmede kullanmiyorum.
Laktik çok ağır kokmuyor ama oksalik daha kötü kokuyor.
Damlatmada hiç gerek yok zaten.

Formik tehlikeli , dispenser ile verilince hemen buharlaşmadığı için maskeye gerek yok.
Ama mutfak bezi ile verince tehlikeli. Dikkatli olmakta fayda var.

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #9 : 24 Mar 2017 21:58:27 »
Laktik asit, formik gibi akarların ölmesini sağlıyor mu?

Stuttgartta Aricilik

  • Ziyaretçi
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #10 : 25 Mar 2017 01:45:08 »
Evet.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #11 : 25 Mar 2017 09:18:33 »
Laktik asit, formik gibi akarların ölmesini sağlıyor mu?
Bildiğim kadarı ile kapalı yavrularda etkili değil. Onun için ya bir kaç kere kullanılmalı yada sadece koloni kurulurken, acil durumlar vb. İyi düşünüp hangisini kullanacağını iyi karar vermek gerekli kanımca.

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 101
  • Katkı 2
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #12 : 26 Mar 2017 23:11:26 »
Laktik asit 8 birim arı(bir çerçeve) için 8 ml daha az arı varsa o oranda fıslatılır.
Açık yavrulara gelmeyecek şekilde dikkat edilerek yandan arılara fislatılır..
Kapalılara zararı olmaz bölme yapılmış arılara ve yumurta larva olmayan arılara ve oğula kesin uygulanmalı ve beyaz bir sayfa ile devam edilmelidir.......
Bölmede alınması gerekli 2 çerçeveye.....

Stuttgartta Aricilik

  • Ziyaretçi
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #13 : 28 Mar 2017 00:35:00 »
Bizde laktik zaten mutlaka yavru yokken kullanılıyor.
O sebeple geniş açıklama yapmadım. Bizim bölgede  şartlar ve kullanılabilir ilaçlar açısından Kapalı yavru varken tek çare formik.