Gönderen Konu: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları  (Okunma sayısı 13284 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ÖMER MENEKŞE

  • *
  • İleti: 8
  • Katkı 1
Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #1 : 24 Ara 2016 11:40:29 »
Bunun cevabını gerçekten ben de merak ediyorum.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı ÖMER MENEKŞE

  • *
  • İleti: 8
  • Katkı 1
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #2 : 24 Ara 2016 12:35:34 »
Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
Kovanımız 7 çerçeveli 4 bölümden oluşuyor.4 bölümde yedişer adet ham temel petek veriyoruz 4 bölümede 1 birer koloni ayrı ayrı ana arılı koyuyoruz aralarında bölme tahtası ortası paslanmaz krom telli birbirini görüyor ama  bir birine müdahale edemiyor.Birbirine geçemiyor.Birbirini görerek çoğalma iç güdüsüyle birbirine üstünlük sağlamak amacıyla çok çok yumurtluyorlar.Bölmelerin üzerinde devamlı 24 saat şurup hiç eksik olmuyor.bunlardan bal hiç almıyacağız bu koloniler balda yapmıyor sadece yavru yapıyor,bunlardan sadece devamlı kapalı yavru alacağız.Arı bölerek çoğaltacağız ve bölmelerimizi destekleyeceğiz bu destek kovanımızla 1 koloni (20 çıtalı) ana arıyla 1 yılda 100 koloni yapılıyor.NASIL  1 koloni sımsıkı 20 çıtalı arımızı 4'er çerçeve olarak arısıyla beraber 5 koloniye bölüyoruz.Bunlar birisi analı dördü anasız anasız olanlara 1 birer tane ana veriyoruz çiftleşmiş olarak  destek kovanımızdanda 4 er çerçeve kapalı yavrulu veriyoruz oldu bunlar 8 sekizer çerçeve koloni bunları şurupla devamlı destekliyoruz 20 çıtalı sımsıkı arı olana kadar. 5*20=100 çıta arı oldu  bu 100 çıta arıyıda 4 er çıta olarak 25 kovana bölüyoruz bunlarada anasız olanlara birer tana çiftleşmiş ana veriyoruz.destek kovanımızdan sırasıyla 5 er çıta kapalı yavrulu arısız veriyoruz yaptı bize 9 çıtalı 25 kovan bunları yine şurupla destekliyoruz bunlarıda  20 çıta olana kadar bunlarda oldu 25*20=500 arılı çıta bunlarıda bölüyoruz 5 er çıtalı olarak yaptı bize 100 koloni.Bölmelerde anasız olanlara ana arı yetiştirip verebilirsek 20-25 gün avantajımız oluyor. Ana arı üretimi yapmasakta onlar kendi analarını çıkarıyor ama zaman geçikiyor.Destek kovanımızdan aldığımız kapalıların yerine devamlı çıtalı  ham temel petek veriyoruz sürekli olarak.
Not: Destek kovanımızdaki analar devamlı olarak destek kovanımızda kalıyor.Destek kovanımızdaki arıları yaptığımız destekleri anasız arısız olarak veriyoruz çoğalttığımız kovanlara.
« Son Düzenleme: 24 Ara 2016 13:43:47 Gönderen: ÖMER MENEKŞE »

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #3 : 24 Ara 2016 13:29:42 »
Bildiğim kadarıyla bu sistemi Arnavutluktaki bir arıcı bulmuş. İnternette bu sistemin tanıtımıyla ilgili birde video var. Bu destek kovanını deneyende bir arıcı arkadaşımız videolarını youtube de paylaşmış. Benimde çok ilgimi çekmişti. İlk fırsatta yapıp denemeyi düşünüyorum. Her arılıkta olması gereken bir kovan şekli. İnşaallah başarılı olurda bizde faydalanırız...
Adil olanı severim.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 329
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #4 : 24 Ara 2016 13:45:36 »
Bildiğim kadarıyla bu sistemi Arnavutluktaki bir arıcı bulmuş. İnternette bu sistemin tanıtımıyla ilgili birde video var. Bu destek kovanını deneyende bir arıcı arkadaşımız videolarını youtube de paylaşmış. Benimde çok ilgimi çekmişti. İlk fırsatta yapıp denemeyi düşünüyorum. Her arılıkta olması gereken bir kovan şekli. İnşaallah başarılı olurda bizde faydalanırız...

Mustafa bey,
Deneme yapan arkadaşın videolarının linkini yüklemeniz mümkün mü acaba?

  • *****
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #5 : 24 Ara 2016 13:55:16 »
Destek koloni diyince ben farklı anlamıştım. Bu enteresan bir uygulama imiş. Merakla takip edeceğim.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Barış TURHAN

  • *
  • İleti: 20
  • Katkı 1
  • Koloni sayısı: 13
  • Yer: Fatsa ORDU
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #6 : 03 Oca 2017 11:00:29 »
Ordinaryus Kabusun olmus hocam ayağına dolaşıyo devamlı
B.TURHAN

Çevrimdışı kazım kayhan

  • *
  • İleti: 33
  • Katkı 2
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #7 : 03 Oca 2017 17:29:23 »
izzet hocam bu videodaki arkadaş bana göre bizim masa başındaki herşeyi bilen pratikte sıfır olan arkadaşlara benziyor

bizler arıcılık kursunda dersi biz anlattık sertifikayı onlar verdi  iki çerçeve arıya dört çerçeve yavrulu çerçeve nasıl verilir.

velevki verdik ana arısız bir koloni 35 günde nasıl kata çıkar zaten ana arının çıkıp döllenip yumurta atması en iyi ihtimalle

25 gün artı yumurta atacagı günler hariç 21 gün daha ekledik etti 46 günde ilk yavrular çıkacak ben birşey anlamış degilim.

Çevrimdışı muammeryoldas

  • *
  • İleti: 6
  • Katkı 0
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #8 : 14 Şub 2017 12:18:12 »
Evet usta
Ben ilk Mehmet öztürk yayında izledim
Rakip gücler. Diye anlatıyor.
Matematiksel olarak mümkün gelmemişti bana.

İyi bir şey olabilir.
Övündüğü kadar değil. Sanıyorum

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #9 : 14 Şub 2017 13:15:48 »
  Yabana atılmayacak kadar finansman gerektiriyor.

  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #10 : 14 Şub 2017 13:35:51 »
Videoyu izleyeli epey oldu,

Aklımda kaldığı kadarıyla;

Bu kovandan alınan 3-4 kapalı yavru arısız olarak başka kovanlara aktarılıyordu,

Acaba bu kovandaki arılar üşümeyecek mi?

Uygulamayı yaptığı dönemde onca arı satışı mümkün olmayan bir dönemde elinizde oluyor.

Belki bir sonraki seni için yatırım olarak düşünebilir fakat arısız kapalı yavrunun izahı şart

Stuttgartta Aricilik

  • Ziyaretçi
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #11 : 14 Şub 2017 14:06:02 »
Erhan abi kaç dönemdir kullanıyorsunuz?

17erhan

  • Ziyaretçi
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #12 : 14 Şub 2017 15:08:01 »
Benim uygulama ve kullanim sartlarim degisik..
Sana kim söyledi bu arada..
Ben mi yazdim da unuttum yoksa..
Yahu ehtiyarlik basa bele bee..
Bakin bendeki sistem baska.
Yanyana kovanlar düsünün.. arada metal sineklik tel..
8 er cerceveli (biri surupluk olacak)..
soldan bakalim simdi..
surupluk, tp,kp,kp,kp,kp,kp,tp,kp..     Tp tmel petek...kp kabartilmis petek..
Surup devamli 3 seker 2 su devamli dolu..
bu kovanin kapisi sola bakacak.. yana gectik..
Kp,tp,kp,kp,kp,tp,kp,surupluk.. kapi önden
yana gectik..
surupluk, tp,kp,kp,kp,kp,kp,tp,kp.. kapi arkadan
yana gectik,
Kp,tp,kp,kp,kp,tp,kp,surupluk  kapi sagdan...

Burda ana koku ve sesi duyuyor, benim askerilerim baskin olsun, en büyük benim, ben tek olayim diye devamli yumurtaya yukleniyor..

Simdi bazi arkadaslar italyan ana alip koyuyorlar bunlara..
sonra burdan petek cekiyorlar..

OLMAZZZ neden yazayim italyan erken harakete gecer..
Senin verecegin kovan gec uyanan kovan..
uyumsuzluk olur.. Askerler genindeki gibi calisir..
Ne arin varsa o aridan ana verip kullanman lazimdir..

Bu kovanlari asagi yukari 8 senedir kullaniyorum, dogu avrupada gördüm, kafama yatti.. yanliz kislamasini bakmasini yemlemesini petek cekmesini bilmek lazim ..
Kovanlardan süresinde cekilmeyen veya erken cekilen cerceveler askerlerin üretim calisma düzeninini bozmamali ..

Yani hep kapali cekilirse tarlacisi polencisi kalmaz..
Onlara da hayat hakki vermelidir..Ve anasi her sene degistirilmelidir..

Kabarmis vermedeki amac ana cabuk yumurta atsin olayidir..
temel p koymadaki amac genc arilarin petek örme istegini bastirmasi icindir..

Amacimiz ana kovana zamaninda 4 dolu ön arka kapali verildiginde
(ana kovanin ortasina konulur ki yavrular cikinca ana yumurta bassin)
varin nufusu siz hesaplayin ben hesap bilmem..
Zamanlama ve dogru besleme ile kisa sürede nufus cikar..

« Son Düzenleme: 14 Şub 2017 15:18:04 Gönderen: 17erhan »

Çevrimdışı kazım kayhan

  • *
  • İleti: 33
  • Katkı 2
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #13 : 14 Şub 2017 15:24:33 »
erhan bey çok teşekkürler.arkadaşlar böyle açıklamaya can kurban.

aklın yolu bir kovanın yaşamını sürdürebilmek için tarlacı ve genç arılara ihtiyacı oldugunu

hepimiz biliyoruz yok öyle 7 çrv arıdan 4 kapalı yavru almak arısız 2 çrv lik arıya vermek olmaz.

kapalıları aldıgın kovanında kapalıları verdigin 2 çrvlik kovanında düzeni tamamen bozulur.

Çevrimdışı cengiztez

  • *
  • İleti: 8
  • Katkı 0
Ynt: Destek Kovanı Nedir ! Arı Çoğaltmadaki Faydaları
« Yanıtla #14 : 07 May 2018 01:12:48 »
Erhan bey merhaba,
Konu üzerinden epey zaman geçmiş ama aşağıda belirttiğiniz konular hakkında bilgi vermenizi rica ederim.

süresinde çekilmeyen, kislamasini bakmasini yemlemesini petek cekmesini bilmek lazim ..