Gönderen Konu: Ogul yakalama ve ameliyesi...  (Okunma sayısı 10623 defa)

Ogul yakalama ve ameliyesi...
« : 06 Şub 2017 14:23:17 »
Nasil yapilacak, neler yapilacak , nasil muhafaza edilecek..
Ogul görüldü, yüksekte degilse ( ögleden sonra  oturdugu yeri birakip giderler cünkü)

SU dolu fisfis ile guzel bir serinletilir..Balli su demedim..Neden zaten karinlari bal dolu..
Altina bir kovan kutu artik ne ile sakliyacaksaniz. kesin hava alacak durumda saklanmali..
Bu kovan diyeyim kovanda hic cerceve koymaksizin alti acik tabiki, su yem verilmeden 3 gün karanlik ve serin bir yerde (KILER GIBI) saklanir..

3. gunun sonunda yerine bahceye cikar, bu arada tavana yapisik el kadar bembeyaz petek atarlar, ne oldu aciktilar susadilar kursaklari bos, guzel 3/2 serbeti veririz..serbetin kokusuna kosarlarken biz de petekli cerceveleri döseriz kovana..

4 gun rahat birakiriz. ne yapmadik neden yapmadik..Varaoyu laktik asitle (laktik asit konusunda yazdigim gibi) guzelce dökeriz, neden yapmadik, serbetle kovana yerlesme süresi tanidik ki kacip gitmesin ..zoru gördün mü kacar ihtimali hep var ...Simdi ne oldu temiz yerlesmis yemi olan petegi olan arimiz var.

.10 gun takip ederiz veya direk eldeki anayla anasini degisiriz, neden ogulun anasi ogul buyukce ise kesin yaslidir, yüksekte yakalamadiksa yaslidir, degisiriz veya yumurtaya bakariz..kucuk bir alana yan yana atarsa genctir daginik atarsa yaslidir, ona göre strateji belirleriz.. sorular varsa yazin..

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #1 : 06 Şub 2017 16:47:23 »
Farklı bir konuda ogula meyletmis arıyı nasıl vazgecirecegimizi de yazarsanız sevinirim.

Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #2 : 06 Şub 2017 20:32:59 »
Oturup bilgileri toparlamam lazim ogul engelleme icin..Ama en buyuk yanlis kapali meme imhasidir..1 tek Meme kapandiktan sonra o koloniyi cok zor oguldan vazgecirirsiniz..meme bozma sadece acik memeye olur...kapali ise bozulmak yerine cozumle duzelir. Cozum bolme, ari cogaltma vb. Birde evdeki karisiklik ogula engeldir, cercevelerin yeri degisir , ise tabi plan dahilinde oturup yazmam lazim

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #3 : 06 Şub 2017 20:54:49 »
Geçenseneki en büyük sıkıntım oğul...
Bir kovan hariç 15 kovan oğula meyletti...
Her hafta meme temizledim çoğu gitti azı kaldı.
Sezonu kaçırdık hamallığına arı besledik...
Bu sene inş.. Soğuklar geçince oğul sezonu öncesi sıkışık çalışma yerine bol bol petekli çalışacam.
Ara ara aralara ham petek atmak gibi fikirlerim var.

Çevrimdışı Ziya Yapıcı

  • Admin
  • *****
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #4 : 06 Şub 2017 21:16:38 »
Evdeki karışıklık dediğiniz checkerboarding umarım...

  • *****
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #5 : 06 Şub 2017 22:35:41 »
Oturup bilgileri toparlamam lazim ogul engelleme icin..Ama en buyuk yanlis kapali meme imhasidir..1 tek Meme kapandiktan sonra o koloniyi cok zor oguldan vazgecirirsiniz..meme bozma sadece acik memeye olur...kapali ise bozulmak yerine cozumle duzelir. Cozum bolme, ari cogaltma vb. Birde evdeki karisiklik ogula engeldir, cercevelerin yeri degisir , ise tabi plan dahilinde oturup yazmam lazim

Dediğim gibi, zamanımız bol. ;)

Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #6 : 06 Şub 2017 23:03:20 »
Bana 3 km civarında bir Karadenizli arıcı amcam var.

Her yıl dört beş tuzak kurar.  En az iki tane oğul yakalar:)

Valla ben arı oğula çıkmasın da , oğulda almayayım diye izliyorum kendisini:)

Arıcılığın kolay teknikleri güzel , doğru. Fakat bazı şeyler var ki , zor ama daha güzel :)

17erhan

  • Ziyaretçi
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #7 : 07 Şub 2017 09:01:57 »
Bir laf vardir OGULLA GELEN OGULLA GIDER.. O sebeple ogul istenmez..
Iyi de bazi arilar da vardir ki atsan atilmaz satsan satilmaz..
Bana 3 km civarında bir Karadenizli arıcı amcam var.

Her yıl dört beş tuzak kurar.  En az iki tane oğul yakalar:)

Valla ben arı oğula çıkmasın da , oğulda almayayım diye izliyorum kendisini:)

Arıcılığın kolay teknikleri güzel , doğru. Fakat bazı şeyler var ki , zor ama daha güzel :)

ne diyor arkadasimiz ne gelsin ne gitsin.. Dogrusu bu..

Simdi kisim kisim yazayayim, ki karisiklik olmasin..
Ogul verecek ari neden ogul verir, öncelikle genetik, irkin cogalma ve
baskin olma egilimi. Sonra aricinin yanlis uygulamalari (yanlis zamanda ariyi acmadan tutunda, yagma, cevrede ki esek arisi yogunlugu, cok yem, yalnis sagim, kalabalik nufus, az yem, hastalik, kötü kovan, (bu önemli, temiz kovani pek birakip gitmiyor), cok kurcalama vb..

Istenmeyen bu durumu nasil keseriz veya nasil yönetiriz..(Bazilari da cok ister)

Evdeki karışıklık dediğiniz checkerboarding umarım...
**Yöntemlerin biri budur.. Etkilimidir, cok, zor mudur, sekline semaline uyarsan kolaydir. Ilerleyen mesajlarda checkerboarding i Ziya arkadasimizdan da yardim alarak anlatmaya calisiriz.
**Kapali acik cerceve alinip transfer edersin..
**Meme ama acik meme kesimi, kapali kesilmez nedeni sudur, meme kapandigi an kovan bölünme moduna girmistir, sen kalacaksin ben gidecem olmuslardir.. Bu sekildeki bir kovani bu isteginden vazgecirmek arilarada, ariciyada bir zulumdür.
Bunlar sebeplerin birkaci aklima geldikce eklerim..

Simdi bu olumsuz durumu kendi lehimize cevirme yöntemlerini yazalim..
Ogul verdi dala cikti arimiz.. zor falan ama yakaladik ilk ogul..Bal akimi da basladi baslayacak..Ogulun anasi bulunur, en kolay yöntem koyarsin kovani ustune izgara, üstune gene bir kovan, ariyi silkele icine, bir iki calkala ari yigini dagilsin elek prensibi ile  bulunur veya dökersin bir petekli balli kapali kovan önüne kapisina da izgarayi koyarsin arilar koyun gibi girer iceri ana kalir sokakta..Anayi buldukkkkk..
Ne yapacagiz, öldürecegiz elimize alip öldürmek yerine (fenemon elimize sinmesin diye, cünkü diger kovanlarimiza da bakiyoruz), bir naylon parcasinin arasinda parmakla ezeriz, kovana atariz..
iscileri de 3-4 saat sonra en kolayi bicaklanmis gazete (anasiz her zaman üstte), koku, un artik hangi yöntemi biliyorsaniz eski kovanina birlestiririz.. Bir sürü is. Düsün ki 15 kovan ugras dur. Ama ne oldu dirlik beraberlik bal akimina yetistirildi..

17erhan

  • Ziyaretçi
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #8 : 17 Şub 2017 21:43:36 »
Merak ettim,
1. Mesajda soyle bir ifade yazdim su yem verilmeden 3 gün karanlik ve serin bir yerde (KILER GIBI) saklanir.. kimse sormadi, yazmayayim mi diye dusundum, icim el vermedi.. neden  bunu yazdim bilen var mi..bilene memlekete gelince hediyesi olacak ..cok ciddiyim. Yarisma acildi

17erhan

  • Ziyaretçi
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #9 : 17 Şub 2017 21:47:06 »
Bilemeyenlerin cevabi burda yayinlayacagiz ..

17erhan

  • Ziyaretçi
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #10 : 17 Şub 2017 22:16:20 »
209 mesaj yazmisim...Bu ilk sorum..
Cevaplari bekliyorum

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #11 : 17 Şub 2017 22:19:00 »
Merak ettim,
1. Mesajda soyle bir ifade yazdim su yem verilmeden 3 gün karanlik ve serin bir yerde (KILER GIBI) saklanir.. kimse sormadi, yazmayayim mi diye dusundum, icim el vermedi.. neden  bunu yazdim bilen var mi..bilene memlekete gelince hediyesi olacak ..cok ciddiyim. Yarisma acildi
   Yeni bir yerde petek yapıp koloninin hayatını sürdürebilmesi için midelerinin bal ile dolu olması gerekiyor,uçuş yapamayıp kapalı kalmaları halinde vücutlarındaki stok kullanılıyor,çaresiz kalıyorlar,ayrıca zorunluluk sonucu petek yapmaya başladıkları içinde bulundukları hacmi sahipleniyorlar.
   Peki,oğul eğilimini hissettiğimiz anda,eski ananın büyük bir miktar arıyı alıp çıkmasını engellersek nasıl olur. Böylece yakalayıp,bir yerlere kapatmak zahmetindende kurtulmuş olmazmıyız ? Bu konudaki düşünceleriniz nedir ?

Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #12 : 17 Şub 2017 22:29:20 »
Ayri bir kutuda (kovaninda degil )3 gun neden bekletilir.. cevap yukaridaki degil ve cok da onem arzeder..

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #13 : 17 Şub 2017 22:38:00 »
Bağırsaklarının temizlenmesini sağlamak olabilir mi?

Birde bu oğulu başka bir oğulla birleştirsek...
Birinin anasını alarak...

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 101
  • Katkı 2
Ynt: Ogul yakalama ve ameliyesi...
« Yanıtla #14 : 17 Şub 2017 22:51:28 »
Abi şansımı deneyim keşifçi arılar yerlerini bulup kovanda yaşamaktan vazgeçirmesin???
İnşallah bilmişimdir hediyeyi kapmak lazım:))
Bilmesem de hediyesizde beklerim :))