Gönderen Konu: Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI  (Okunma sayısı 2731 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« : 30 May 2017 23:31:27 »
Dr. liebigte aslında konuyu açmıştım ama burda yeni bi konu olacağını düşündüğüm için tekrar atıyorum.
Kapalı Bölmede kapalı sayısı baharda neden iki adettir.Şimdiye kadar benim bildiğim güçlü kovandan güçlü analar çiftleşerek gelirdi 2 çerçeve bunun için yeterli mi?
Link: http://www.bienenundnatur.de/wp-content/uploads/2016/10/05_11Binder-Ableger.pdf
  Merhaba Özcan Bey, Soruyu tam olarak anlayamadım,ancak,2 çerçeve kapalı yavru ile yapılan bölmedeki kapalı yavru miktarı,bu yaptığımız bölmeden elde edilecek ana arının kaliteli olması için yeterlimidir,şeklinde yorumlasak; sanırım ana arıyıda bu çerçevelerdeki yumurtalardan üreteceğimizi varsayıyoruz, Zander  ölçüsünü baz alırsak,peteğin iki yüzünde ortalama 6500 göz olduğundan hareketle, iki petekte 13000 göz,1/3 bal ve polen ile doludur diyoruz,yaklaşık 9000 kapalı yavru olacaktır. Ana arıyı 1 günlük larvadan yapmaları halinde,12 gün cıvarında ana arı çıkacaktır,bu süreç içerisinde gözlerdeki tüm işçi arı yavrular çıkmış olacaktır ve bu miktarda iç hizmetlerde çalışacak işçi arı sayısı ana arıyı iyi beslemek için yeterlidir. Ana arının 10-12 gün içerisinde yumurtlamaya başlayacağını varsayarak( ana kalitesi,iklim koşulları,sahadaki erkek miktarı)bu yumurtalar kapanmaya başladığında,bu bölmeye yavruların çıkmakta olduğu 1 çerçeve destek vermek gerekir,bu yeni çıkan yavrular ana arının beslenmesi görevini üstlenmeleri için.Ben böyle yapıyorum ki ana arıyı besleyecek iç hizmetli mevcudu kesintiye uğramasın diye. İşçi arı yaş ve hizmet döngüsünü göz önüne aldığımda doğru bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Umarım çok karışık yazmamışımdır.

Peker Abi, acemiler için karışık olmuş 😀

Senden ricam, vaktin de müsaitse tabi, bölme işini kısaca bir dâha yazar mısın?

  • *****
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #1 : 31 May 2017 11:12:28 »
  Merhaba Abim,
  Yeni arı ailelerinin üretilmesi  oldukça önemli bir konu.Öncelikle,bu üretimi yaparken amacımızın ne olduğu belirlememiz gerekiyor,zira çalışma şeklimizde belirleyici olan amacımızın ne olduğu ve bu ürettiğimiz yeni ailelerin gereksinimi olan kovan-temek petek ve beslemede kullanacağımız ürünleri temin edecek parasal gücümüz. Paramızın olduğunu kabul edersek, geriye Üretim amacımız kalıyor,, Amacımız Ne ???: 1) İçinde olduğumuz sezonda bal hasadı yapmak veya bir sonraki sezonda bal hasadı yapmak,bu konu yapılacak bölmelerin kaç çerçeve olarak yapılması gerektiğini belirler. 2) Arılığımızdaki gen çeşitliliğini arttırmak. 
  1. Maddeyi ele alırsak: Eğer amaç bal almak ise,bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarının izin verdiği en erken dönemde,bölmeleri  olabildiğince güçlü yapmalıyız,1 ballı+4 açık kapalı yavrulu+1 ballı şekli ile yapılabilir,sezon iyi geçerse bu tarz bölmelerden Temmuz ayı sonu gibi tekrar yeni bölmeler yapılabilir.  Yok,bir sonraki yılın aileleri olsun yeter diyorsak, 1 ballı çerçeve+2 açık-kapalı yavrulu çerçeve+1 ballı çerçeve şekliyle yapılabilir,bu tarz bölmeler  eğer sezon kötü geçmezse Kış mevsimine 10 çerçeveyi tamamlayarak girerler. Bu tarz bölmelerde kendi analarınızı kendiniz üretebilirsiniz.Ben satın alınmasını öneririm zira 30 günler cıvarında zamandan ve üretimden kazanmış olursunuz,1+4+1gücünde bir bölme yapıp hazır ana vermeniz durumunda bu kovan 30 günlük sürede ballığa çıkar. Nektar akımı olan bir bölgedeyseniz balda alırsınız,tekrardan bölmede.
  2.Gen çeşitliliğini arttırmak için yapıyorsak,ballı +yavrulu+ballı  veya ballı+2 yavrulu+ballı yapılabilir, ana arıları güvenilir ve değişik ana arı satıcılarından verebildikleri en erken tarihte temin edilmelidir.
  Bölmeleri yaptıktan sonra geriye izlemek kalıyor. İçlerinde gelişmeyenler varsa,gelişmeme sebeplerini belirleyip gereken neyse yapılır,gelişmeme sebebi arıdan değil bizden kaynaklanıyorsa yavrulu çerçeve/genç arı takviyesi yapılır. Arıdan kaynaklanıyorsa ana izlemeye alınır,verimsizse değiştirilir.
  Rakamlar  kafanızı karıştırmasın,ben kendi bölgemde pratikte uygulanabilir reçeteleri yazdım. Siz kendi bölgenizdeki duruma uygun strateji geliştirmek ve uygulamak durumundasınız,birkaç uygulamadan sonra doğru olan ortaya çıkacaktır. Kolay gelsin.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #2 : 31 May 2017 16:21:52 »
  Merhaba Abim,
  Yeni arı ailelerinin üretilmesi  oldukça önemli bir konu.Öncelikle,bu üretimi yaparken amacımızın ne olduğu belirlememiz gerekiyor,zira çalışma şeklimizde belirleyici olan amacımızın ne olduğu ve bu ürettiğimiz yeni ailelerin gereksinimi olan kovan-temek petek ve beslemede kullanacağımız ürünleri temin edecek parasal gücümüz. Paramızın olduğunu kabul edersek, geriye Üretim amacımız kalıyor,, Amacımız Ne ???: 1) İçinde olduğumuz sezonda bal hasadı yapmak veya bir sonraki sezonda bal hasadı yapmak,bu konu yapılacak bölmelerin kaç çerçeve olarak yapılması gerektiğini belirler. 2) Arılığımızdaki gen çeşitliliğini arttırmak. 
  1. Maddeyi ele alırsak: Eğer amaç bal almak ise,bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarının izin verdiği en erken dönemde,bölmeleri  olabildiğince güçlü yapmalıyız,1 ballı+4 açık kapalı yavrulu+1 ballı şekli ile yapılabilir,sezon iyi geçerse bu tarz bölmelerden Temmuz ayı sonu gibi tekrar yeni bölmeler yapılabilir.  Yok,bir sonraki yılın aileleri olsun yeter diyorsak, 1 ballı çerçeve+2 açık-kapalı yavrulu çerçeve+1 ballı çerçeve şekliyle yapılabilir,bu tarz bölmeler  eğer sezon kötü geçmezse Kış mevsimine 10 çerçeveyi tamamlayarak girerler. Bu tarz bölmelerde kendi analarınızı kendiniz üretebilirsiniz.Ben satın alınmasını öneririm zira 30 günler cıvarında zamandan ve üretimden kazanmış olursunuz,1+4+1gücünde bir bölme yapıp hazır ana vermeniz durumunda bu kovan 30 günlük sürede ballığa çıkar. Nektar akımı olan bir bölgedeyseniz balda alırsınız,tekrardan bölmede.
  2.Gen çeşitliliğini arttırmak için yapıyorsak,ballı +yavrulu+ballı  veya ballı+2 yavrulu+ballı yapılabilir, ana arıları güvenilir ve değişik ana arı satıcılarından verebildikleri en erken tarihte temin edilmelidir.
  Bölmeleri yaptıktan sonra geriye izlemek kalıyor. İçlerinde gelişmeyenler varsa,gelişmeme sebeplerini belirleyip gereken neyse yapılır,gelişmeme sebebi arıdan değil bizden kaynaklanıyorsa yavrulu çerçeve/genç arı takviyesi yapılır. Arıdan kaynaklanıyorsa ana izlemeye alınır,verimsizse değiştirilir.
  Rakamlar  kafanızı karıştırmasın,ben kendi bölgemde pratikte uygulanabilir reçeteleri yazdım. Siz kendi bölgenizdeki duruma uygun strateji geliştirmek ve uygulamak durumundasınız,birkaç uygulamadan sonra doğru olan ortaya çıkacaktır. Kolay gelsin.

Şimdi cuk! diye oturdu, tabiri caizse. 😀

Ellerine sağlık abi

  • *****
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #3 : 31 May 2017 19:55:23 »
  Rica ederim Abim. Hazır ana vereceğiniz zaman,ana kabul ettirme yöntemleri başlıklı kısımdan yararlanmanızda fayda var. Ben yeni bir yöntem kullanıyorum,ancak şu anda risk yüzdesini belirleyebilecek kadar kullanmadığımdan yazmamak daha yararlı olacak. En garanti yöntemlerden birisi,anaların elinize geçeceği günden 3 gün önce bölüm yapıp,analar geldiğinde meme kontrolu yapıp bölmelerin yaptığı ana yüksükleri bozup ,ana kutularının kek kısmındaki koruyucu  plastiklerini kırmadan veriyoruz,3 gün sonra açıyoruz,gözden kaçan ana yüksüğü olmaması için çerçeveleri arıdan temizliyoruz,yeni memeler varsa tekrar bozuyoruz ve kutuların plastiklerini kırıyoruz,en az 5-6 gün bu bölmeleri açmıyoruz. Kolay gelsin,başarılar.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #4 : 13 Tem 2017 18:48:43 »
Selamlar.

Aynen dediğin gibi yaptım Peker Abi.

Biraz farklılık da oldu tabi.

Yer Kayseri Sarımsaklı barajı bölgesi, rakım 1150. Temmuz ayının ilk haftası. Nektar akımı mevcut. Hava sıcaklığı gündüz 30-40 derece. Gece 10-17 derece. Bu şartlar ve kayıtlar altında aşağıdaki işlemleri yaptım.

Özetle, 2 çerçeve kapalı yavrulu çıta, arılarla birlikte, yeni ruşet kovana verdim.

3 gün sonra tek ana memesi bozdum ve Macahel damızlık Anadolu arısını kafesle verdim

3 gün sonra anayı hala çıkaramamış, keki kendim açtım.

2 gün sonra ana çıkmış ve kabul edilmiş.

3 gün sonra hala yumurta göremedim.

Takibe devam ediyorum.
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #5 : 06 Eyl 2017 18:36:40 »
7 gün sonra yumurtaları gördüm.

Çok sakin ve hızlı gelişti, şu an sıkışık 5 çıta.

Benim gibi bir korkak için bile güven veriyor 😀

Şort giyinik iken bile bakabiliyorum

Diğer arılar gibi değil..

Her ne kadar İzzet Abi, birkaç seneye kan yakınlığı (?) sebebiyle, Macahel'in Anadolu arılarının da diğerleri gibi olacağını söylese de, şimdilik herşey yolunda.😀

O kadar yazdım çizdim, hala, "gelin, birbirimizle ana arı değiş tokuş yapalım!" diyen bir abimize rastlamadım. 😥

Forumdaki profesyonel abiler sitem olsun..

  • *****
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #6 : 06 Eyl 2017 20:46:14 »
7 gün sonra yumurtaları gördüm.

Çok sakin ve hızlı gelişti, şu an sıkışık 5 çıta.

Benim gibi bir korkak için bile güven veriyor 😀

Şort giyinik iken bile bakabiliyorum

Diğer arılar gibi değil..

Her ne kadar İzzet Abi, birkaç seneye kan yakınlığı (?) sebebiyle, Macahel'in Anadolu arılarının da diğerleri gibi olacağını söylese de, şimdilik herşey yolunda.😀

O kadar yazdım çizdim, hala, "gelin, birbirimizle ana arı değiş tokuş yapalım!" diyen bir abimize rastlamadım. 😥

Forumdaki profesyonel abiler sitem olsun..

İyi çalışmalar
   Merhaba,sitem profesyonel abilere olduğu için üzerime alınmıyorum. Ana arı değiş tokuşu kötü bir öneri olmamakla birlikte, güven verici bir çözüm olmayabilir,zira,kişilerin beklentileri farklı olabiliyor. Ölmez sağ kalırsak 2018 Mayıs Ayında hatırlatırsanız,size söz,ilk üretim analardan karşılıksız olarak göndereceğim. ben mum eritme işini güneş ısısından faydalanarak yapıyorum,belki kayıp oranı yüksek oluyor ama zahmetsiz ve temiz mum çıkıyor.Kolay gelsin,selamlar.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #7 : 07 Eyl 2017 07:58:14 »
O nasıl söz Peker Abi? Elbette profesyonel abilerdensiniz, hiç şüphesiz. Sizden öğrenecek çok şeyimiz var, o kesin.

Özellikle değiş tokuş öncesi, üyelerimizin beklentilerini sınıflandırabiliriz; tabi onu tartışma yeri burası değil, başlık açtım.

Buradan ana arı sözünü de almış oldum, üyelerimize umarım güzel bir örnek teşkil eder.

Abi tekrardan hürmetler selamlar.

İyi çalışmalar

Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Şevket Topal

  • *
  • İleti: 130
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: 100
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #8 : 07 Eyl 2017 11:12:30 »
Arıcılar biri birlerine yardımcı olursa bu meslek ilerler forumunda amacı bilgiyi paylaşmak değilmidir bende mumlarımı eski buzdolabının içinde kapağının yerine cam koyarak eritiyorum çok hızlı eriyor ana arılarımı kendim üretmeye çalışıyorum şu an 7 adet saf damızlık anadolu arısı edindim onlardan ürettiklerimle çalışıyorum 2 ege araştırmadan 2 macehel den 3 tanede TKV dan yığılca aldım balda yığılca ve egeden aldıklarım güzel performans gösterdi kışlama durumunu bu sene göreceğiz isteyen arkadaşlara vere bilirim bir iki tane hediye

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: BÖLMEDE KAPALI SAYISI
« Yanıtla #9 : 07 Eyl 2017 17:15:03 »
Şevket abi,

Eksik olma, sağol,hediye değil de baharda vermek kaydıyla takas olabilir, teşekkürler

Ziyaretçilerimizin sıkılmaması için, konuya burada devam edelim, buyurun:

http://www.kolayaricilik.net/ana-ari-46/uyelerimiz-arasinda-ana-ari-takasi/msg4110/#msg4110