Gönderen Konu: Zayıf bölmeye takviye  (Okunma sayısı 3892 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Zayıf bölmeye takviye
« : 02 Ağu 2017 02:21:12 »
kafkas arılarımdan silkeleme yöntemıyle genc arılardan olusturdugum bolmeye karnıyol ana kabul ettırdım arı aclık tehlıkesındeyken ballı çita verdim arı 1 çerçeveyi ancak saracak durumda bu arıya nasıl bir takviye yapabiliriz ?

Çevrimdışı KAFKAS 67

  • *
  • İleti: 19
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #1 : 02 Ağu 2017 09:46:09 »
Öncelikle hayırlı olsun.Ben kendi yaptığım uygulamayı kısaca anlatayım ,siz ona göre değerlendirirsiniz.Boş bir ballık kat arasına propolis ızgarası koyularak güçlendirmek istediğim kovanın üstüne koyuyorum.Bunu genelde gazete kağıdı ile tavsiye edenler var ama ben pek uygun bulmuyorum.1cm kalınlığında çıtalardan kovan ölçülerinde çerçeve yaparak sinek teli zımbaladım bunu kullanıyorum çok faydalı ve her arıcıda olması gereken bir aparat tavsiye ederim.Bu hazırlıkları tamamladıktan sonra güçlü olan diğer kovanlardan kapalı açık yavrulu üzerinde arılarıyla birlikte 2 adet çerçeveyi akşam boş bölmenin içine koyuyorum.Yarısı güne kadar kokuları birbirine karışarak kabul görüyor aradaki aparatı alarak üst kattaki çıtalaraı alt kata ana arının yanına birleştiriyorum.Çok kolay ve pratik bir uygulama.Kolay gelsin.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #2 : 02 Ağu 2017 11:57:05 »
Hem propolis izgarasi hem 1 cm lik sinek telli aparatimi koyuyorsunuz kat arasina ? Sadece propolis izgarasi olmaz mi

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #3 : 02 Ağu 2017 12:19:53 »
kafkas arılarımdan silkeleme yöntemıyle genc arılardan olusturdugum bolmeye karnıyol ana kabul ettırdım arı aclık tehlıkesındeyken ballı çita verdim arı 1 çerçeveyi ancak saracak durumda bu arıya nasıl bir takviye yapabiliriz ?
Ben de aynı yöntemle bölmelerimi yapmıştım ve hazır ana vermiştim. Çok zor gelişti. Kendini zor topladı. En son duraksadı. Baktım stok kalmamıştı. Atı 2 litre şurubun yarısını ancak çekebiliyordu. Ben ısrarla destek vermedim. Çünkü bunları kurarken laktik asit ile püskürtme yöntemi ile varroa mücadelesi yapmıştım. Bunlara bala çalışan kolonilerden verilen yavrulu çerçeveler direk varroa deposu demek.
Diyeceğim şu ki bir çerçeve önlü arkalı 7200 arı doğurur. Kış için sınır 10000 arıdır. Yani 1 önlü arkalı 1 tanede tek taraflı yavru alanı düşün. Bulunduğun bölgeye göre düşün bu hali ile kış için bu yavruyu başarabilirse ilave etme. Değilse et.
İlave için şu aşamada yapacaksan iki yönü full yavrulu kapalı bir çerçeveyi arılarını silkeleyerek al. Arısız yavrulu çerçeveyi zayıf koloniye ver. Daha sonra zayıf koloniye kabarmış petekler ve polenli petekler ilave et ve 10 çerçeveye kadar tamamlayabilirsin.
Polenli çerçeven yoksa taze polen bul kabarmış peteğe dök üzerine şerbet sık fısfısla ver arıya.
Daha sonra arıya çerçevesiz olarak ikinci katı ver. Yap arıya krem tartar ile invert şurup. Yapımı: Boş verdiğin katın içine kova ile falan ver 7-8 litre. Kovanın içinde arılar boğulmasın diye çalı çırpı ot falan koy. Kovanın yanına da koy 2 kiloluk fondan şekerlerden. Bu arada arada iki kat arasına laylon ayarla. Birinci katın üstüne ser. Arka taraftan arıların şuruba ve keke çıkacakları 8-10 cm açıklık kalsın. Üste boş katı öyle koy. Sonra boş katın üstüne direk kapağı kapat.
Olması planlananlar. Verilen invert şurup ekşimez. Güçsüz de olsa arılar tamamını çeker. Önce stokları sonra kemerleri yaparlar. Yada ikisini. Yukarıdaki 2 kg. Kekte nektar akışı var algısı verir ve ana yumurtaya devam eder. Ancak yukardaki kekin yanında kovanda stok da olması ve polen durumunun da olması gereklidir yavru için.
Tüm bunları yapıp yaklaşık 20 yada 30 gün arılığa uğramayabilirsin. Ben arılığımdaki 8 zayıf koloniye bunları yaptım ve 30 gün sonra gideceğim inşallah.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #4 : 02 Ağu 2017 13:01:04 »
Cok Sagolun elinize saglik

Çevrimdışı KAFKAS 67

  • *
  • İleti: 19
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #5 : 02 Ağu 2017 13:34:14 »
Hem propolis izgarasi hem 1 cm lik sinek telli aparatimi koyuyorsunuz kat arasina ? Sadece propolis izgarasi olmaz mi
Propolis ızgarası ile sinek telli çerçeve iki farklı aparat hangisini tercih ederseniz onu kullanın.sadece propolis ızgarası olur ancak bazı olumsuz yanları var.üst katta kalan tarlacı arılar propolis ızgarasının arasından geçmeye çalışıyo ölenler oluyor.benim için en ideali telli olan.
   Ayrıca arıclıkta yapılan uygulamalar genelde bölgelerin mevsimsel durumlarına bağlı kalmak koşuluyla yapılır.Biz karadenizde bu işi yapıyoruz.Arılarımızın şuan doğadan getirdiği nektar ve  polen   yok denecek kadar az.Biz düştük kovanları kışa en iyi nasıl hazırlarız onun derdine.Kaldıki bir çerçeveli arıya 7-8 kilo şerbet vermek mümkün değil anında yağmacılık baş gösterir.dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan da oluruz. :D saygılar selamlar..

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #6 : 02 Ağu 2017 14:03:14 »
Bende karadenizdeyim giresundayim. Tarlacilardan olen olsun o kadarina yapacak bisey yok genc ari lazim ana ariyi besleyebilecek yavru isitabilecek koyde arilarim ari evimde yok malesef ondan bu sefer propolis izgarasi ile deneyecegim elimde var. Gul suyu denemistim daha onceden sorun cikmadi birde dedigini yapacagim bakalim hatta balliga delik acilabilir tarlacilar geri yerine gitsin diye

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #7 : 02 Ağu 2017 14:38:27 »
kafkas arılarımdan silkeleme yöntemıyle genc arılardan olusturdugum bolmeye karnıyol ana kabul ettırdım arı aclık tehlıkesındeyken ballı çita verdim arı 1 çerçeveyi ancak saracak durumda bu arıya nasıl bir takviye yapabiliriz ?
Kuluçkalık ile ballık arasına sinek teli veya gazete koyarak birleştirme(destek veya başka amaçlı) kullandığım bir yöntem,ancak bu yöntemde yaşlı arılarda destek verilen kovana verilmiş oluyor. Son zamanlarda şöyle yapıyorum: destek verilecek kovanın giriş deliği önüne rampa gibi,ya bir kiremit veya geniç bir tahta koyuyorum,daha sonra birkaç çerçeve arıyı bu rampaya silkeliyorum,tarlacı arılar uçup eski kovanlarına dönüyorlar,genç arılar yeni kovana giriyorlar. warroa taşımasınlar derseniz silkme işleminden sonra laktik asit püskürtebilirsiniz. Kolay gelsin.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #8 : 02 Ağu 2017 14:44:08 »
Kapali yavrulu destek yapmak istersek ballik uzerine yavrulu arili cerceve verip arada propolis izgarasi koyarak ve balliga delik acarak tarlaci arilardan kurtulabiliriz diye dusunuyorum abi ne dersin

Çevrimdışı KAFKAS 67

  • *
  • İleti: 19
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #9 : 02 Ağu 2017 14:53:51 »
Kapali yavrulu destek yapmak istersek ballik uzerine yavrulu arili cerceve verip arada propolis izgarasi koyarak ve balliga delik acarak tarlaci arilardan kurtulabiliriz diye dusunuyorum abi ne dersin
Yasin bey bahsettiğniz şekilde elbette yapılabilir.üst kata koyacağınız ballık üzerinde yuvarlak havalandirma düğmesi varsa bu söylediğiniz çok kolay uygulanır, yoksa 12'lik bir matkapla delinerek bu aparat takılabilir.dilediğinizde açıp kapatabiliyorsunuz.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #10 : 02 Ağu 2017 14:57:48 »
Evet dediginiz gibi yuvarlak bir aparat
Sagol

Çevrimdışı KAFKAS 67

  • *
  • İleti: 19
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #11 : 02 Ağu 2017 15:01:04 »
Sizde sağolun kolay gelsin..

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #12 : 02 Ağu 2017 15:02:23 »
Kapali yavrulu destek yapmak istersek ballik uzerine yavrulu arili cerceve verip arada propolis izgarasi koyarak ve balliga delik acarak tarlaci arilardan kurtulabiliriz diye dusunuyorum abi ne dersin
Oldukça mantıklı,ancak,arıların yavrulu çerçeveleri terk etmek istemedikleri teorisini veya terk etmeleri durumunda yavruların üşüme riskini göz ardı etmemekte yarar var( sanırım bu durumda bir miktarda arı silkmek gerekebilir)
  Bu sezon kullandığım bir yöntem daha var,şimdiye kadar olumsuzluk yaşamadım,denedikten sonra kullanabilirsiniz. Destek verilecek kovandaki çerçeveleri aralayıp pulvarizatör ile su püskürtüyorum,daha sonra destek çerçeveleri üzerindeki arılarada su püskürtüp direk olarak birleştiriyorum. Yani kuluçkalığın üzerine kasa koyma vesaire yapmadan,direk diğer çerçevelerin yanına yerleştiriyorum,yavrulu çerçeveler varsa,yavrulu çerçeveleri dışarıda kalmayacak şekilde yerleştiriyorum. Arılarım hırçın karakterli arılar değil ve bu uygulama şeklinde birbirleri ile  kavga etmiyorlar,hırçın arılarda uygulanabilirmi bilemiyorum. Denemek gerek.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Zayıf bölmeye takviye
« Yanıtla #13 : 02 Ağu 2017 15:12:50 »
Irklari farkli cekinirim direk vermeye birkac gun izgara uzerinde bekleterek destek yaparim ama ilk firsatta deneyecegim abi sagol