Gönderen Konu: Neden ekotip?  (Okunma sayısı 2969 defa)

  • *****
  • İleti: 634
  • Katkı 39
  • Koloni sayısı: 5
Neden ekotip?
« : 05 Oca 2017 17:28:39 »
Bir ekotip muhabbeti sarmış ortalığı gidiyor.

Belirli bir yöreye uyum sağlamış alt türlere ekotip diyoruz. İnsanlara cazip gelen de bu uyum sağlama terimi. Sanıyorlar ki uyum=verim. Yok böyle bir şey. Uyum sağlamış demek hayatta kalabilmiş, o doğa koşullarına dayanıklı demek.

Sanırım yazının hangi minvalde devam edeceğini anlamışsınızdır.

Ekotipler olduğu doğrudur. Her ne kadar gezgincilik, arı ticareti, ana arı ticareti gayet yüksek seviyelere çıkmış olsa da ekotipler teoride de olsa evet vardır.

Ekotipler bir anlamda da korunmuş hatlar anlamına geliyor. Doğanın her türlü gen yayma arzusuna karşı koymuş bir şekilde çöllerdeki vahalar gibi orada duruyorlar. Sorulması gereken soru ise farklı. Biz ne arıyoruz? Neye ihtiyacımız var?

Bir vaha bize en çaresiz anımızda su vererek hayatımızı kurtarır. Ama bizim ihtiyacımız olan su mudur? Bir ekotipin elimizdeki halihazırda kullandığımız arıdan farkı nedir?

Elimizdeki arıları bir şekilde zaman içerisinde seçeriz. Bal yapandan, sakin olandan, oğul vermeyenden ana arılar üreterek bir nevi daha verimli, kendimize daha uygun bir sürü elde ederiz. Peki bir ekotip bize ne vaad eder?

"Sizin oraların bir arısı var, süper bal yapar." "Sizin oradan bir arı aldım, ben öyle arı görmedim." Bu tanımlamalar üzerinden bir ekotip pazarı oluşmakta. Oraların arıcısı da bu fırsattan yararlanıp cebini doldurmakta. Benden buraların arısını isteyen herkese "Buraların arısını" göndermiş olsam zengin olmuştum.

Ekotip dediğiniz bir arı sadece nitel tanımlamalarla teşhis edilemiyor maalesef. Önce birilerinin bu "ekotipin"  tanımını yapması, bu arıya bir çerçeve çizmesi gerekir. Bu neden gerekli? Benden örneğin Kafkas arısı istediler gönderdim. Vatandaşın bunu eline aldığında karşılaştıracağı bir skala olması gerekir, kanat boyu, kubital indeks değeri vs. Eğer bunlar yapılmamışsa vatandaş gönderdiğim arının Kafkas arısı olmadığını nasıl ispat edecek?

Malesef bu açıktan faydalananlar var. Tanımlanmamış bir ekotipi bırakın Kafkas diye Karniyol gönderenler yok mu? Ya da tersini yapanlar?

Konumuza dönelim.

X dağının ekotipini elimize aldık. Hiçbir ıslah görmemiş, hiçbir kaydı yok, tek özelliği "boncuk gibi arı" olması ve insanların dilinde dolaşması. Elimizdeki yıllardır ıslah ettiğimiz arıdan daha mı iyi? Orada hayatta kalmış ama gezginci arıcılık yaparken gittiğimiz iklimlere uyabilecek mi?

Ekotiple çalışın bölgenize uyumlu arı ile çalışın diyorlar. Ben de soruyorum; Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Ege gezen bir arıcı hangisine uyumlu arı ile çalışmalı?

Size bu önermede bulunanlar ekotipçi mi "kekotipçi" mi?

Kendinizi kekletmeyin.

Ekotipler ne olacak peki?

Ekotipler birer gen kaynağı olup korunması gerektiği doğrudur. Asıl sorulması gereken soru bunların korunması arıcının görevi midir? Arıcı ıslah edilmiş, verimliliği artırılmış arılar ile para mı kazanmalıdır yoksa milli değerleri mi korumalıdır? Yoksa arıcılık enstituleri gibi resmi kurumlar bu genleri koruyup ıslah etmekle ugraşmalı arıcı da parasını mı kazanmalıdır?

Kendinizi kekletmeyin...

  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Ynt: Neden ekotip?
« Yanıtla #1 : 05 Oca 2017 20:23:22 »

Ekotipler ne olacak peki?

Ekotipler birer gen kaynağı olup korunması gerektiği doğrudur. Asıl sorulması gereken soru bunların korunması arıcının görevi midir? Arıcı ıslah edilmiş, verimliliği artırılmış arılar ile para mı kazanmalıdır yoksa milli değerleri mi korumalıdır? Yoksa arıcılık enstituleri gibi resmi kurumlar bu genleri koruyup ıslah etmekle ugraşmalı arıcı da parasını mı kazanmalıdır?

İşte can alıcı nokta bu!

Bu ekotipi korumak arıcının görevimi?

Çevrimdışı Ulaş MUTLU

  • *
  • İleti: 30
  • Katkı 4
  • Koloni sayısı: 80
Ynt: Neden ekotip?
« Yanıtla #2 : 13 Şub 2017 19:09:22 »
İzzet abi merhaba,

Bu yazıdan ben ıslah edilmiş arı ile çalışmaktan, ekotip efsanesine kanmaktan vs. daha ötesinde;

Ekotip diye tabir edilen ve her bölgenin kendi iklimsel şartlarına direnç göstermiş ırkların, ülke olarak elimizden kayıp olmaması adına ilgili kurum ve yetkililerce çalışmalar yapılıp, enstitü, üniversite bazın da her bölgenin kendine has olan saflarını koruma altına alıp elde tutacağına,

Ekotiple çalışın!, Ekotipten şaşmayın! benzeri sloganlarla adeta her arıcıya kendi bölgesinin arısını koruma altına aldırmış oluyor.

Konuyla alakalı yetkililer ve kurumların kendi yapması gerekeni arıcımıza yaptırıyor.

Peki,

Yine bu konuyla alakalı yetkili ve kurumlar ne yapıyor?

Devlet destekli ünvanıyla ürettikleri ana arıları, bireysel olarak ana arı üretimi yapan arıcılara nazaran iki katı fiyatla satışa sunuyor.

İyiymiş.

Ha şöyle bir şey aklıma takıldı.

Şimdi bu devlet desteği ya da ortaklığıyla (her neyse) üretimi yapılan ve ülke piyasasının iki katı fiyatla satılan ana arılar,
üretildikleri bölgenin ekotipi oluyor mantıken.

E iklimsel olarak tamamen tezat bir bölgeye satışı yapılmıyor mu bu ana arıların?

Satılıyorsa niye kendi ekotiplerinizle çalışın, eliniz de tutun deniliyor?

Bahsettiğim ana arılar bizim bölgenin ekotipi olmuyor ki.

Harbiden iyiymiş.

Asla umudunu kaybetme...

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
  • İleti: 634
  • Katkı 39
  • Koloni sayısı: 5
Ynt: Neden ekotip?
« Yanıtla #3 : 16 Şub 2017 04:31:40 »
Güzel noktalara deginmissin Ulaş.

Bir iki hafta önce face'de yazacaktım mevzu uzamasın diye yazmamıştım. Madem.yerini getirdin söyleyeyim bir iki kelime.

İmasini yaptığın arı o kadar üstün ve ileri teknik üretilmiş bir arı ki hangi arı ekotipim ciftlesse onun özelliğini alıp zirve yapıyor.

Şöyleki o ileri teknik arıyı Adana'da çiftleştir Akdeniz in en iyi arısı oluyor. Urfa'ya götür çiftleştir al sana en iyi Urfa kekotipi. Muğla'da çiftleştirdigin anda binlerce yıldır cam balı için evrilmiş ariya nal toplatir.

Yersen. Yemezsen de devlet eliyle yedirirler.

Ynt: Neden ekotip?
« Yanıtla #4 : 16 Şub 2017 09:11:16 »
Bana göre ekotiplerin barinmasi ve bozulmadan kalabilmesi icin gezginci aricilarin calisma bölgeleri devlet tarafindan tespit edilip onun disina cikilmamasi ile olur..

Yoksa gezgin gelmis 3 kacak ogul cikip dogada yasamini sürdürmüs..

Ekotip mi kalir..

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Neden ekotip?
« Yanıtla #5 : 13 Haz 2018 11:12:24 »
Sezon başında Nisan ayında Erciyes dağının eteklerinde Develi ilçesinde arı almaya gittim.

Kayseri 1050 m rakım, Develi 1300 m.

Arası karayolu 43 km, kuş uçuşu 37 km.

Arı 'boncuk' gibi..

3 koloni aldım, birer ham verdim, 1 hafta sonra gelip bakar beğenirsem fazla alırım dedim.

1 hafta sonra, 5 çerçeve sıkışık arı peteği örmüş, ana yavru atmış, ayrıca 10 x 10 cm gibi bir de dalak örüp yavrulamış.

Hastalık mücadelesi ve oğul engelleme yöntemlerinin hiçbirini uygulamadığı için ben o 3 koloniyi aldım, gerisinden vazgeçtim.

Arkadaşım ise, inatla 'boncuk', deyip 23 koloni aldı.

Sonuç?

Hüsran, o arılar, Kayseri merkezde 3 hafta içinde 2 koloni kaldılar. Ne yazık ki..

Şimdi mesele ekotip mi?

Hastalık mücadelesi mi?