Gönderen Konu: İyi bir konu nasıl açılır?  (Okunma sayısı 2013 defa)

  • *****
İyi bir konu nasıl açılır?
« : 10 Ara 2016 02:45:28 »
Forumda cevap almanızı ve tecrübenizi artıracak bir kaç ipucu.

1- Bilgilendirici bir konu başlığı seçin. Herkesin her konuyu okuyacak zamanı yoktur ve başlığınız yeteri kadar ilgi çekici olmazsa bir çok iyi cevaptan mahrum kalabilirsiniz. "Soru" ya da "Neden?" gibi kelimeler çok belirsizdir. Bunun yerine "Kalabalık ve oğul vermek üzere olan bir koloni hakkında soru" ya da "Zayıf bir kovan nasıl beslenir?" ya da "Arılar neden kovanın önünde salkım olmuş?" şeklindeki daha dar içerikli sorular insanların katılımını artıracaktır.

2- Konuyu doğru yerde açın. Örneğin: Suni tohumlama aleti ile ilgili bir konuyu, suni tohumlamanın uygulanması ile ilgili bölümde açmayın. O başlıkta bulunan insanların ilgisini çekmeyeceğinden cevap alma şansınız azalacaktır.

3- Önce derdinizi söyleyin, sonra kendi fikrinizi yazın. Daha çok ilgi çekersiniz. Derdinizi uzun bir yazının en sonunda yazarsanız, okuyanlar ilgisini kaybedip oradan kaçmış olabilirler.

4- Bölgeniz, ikliminiz, uygulamalarınız gibi ilgili olayları yazın ama okuyucuyu sıkacak kadar bilgi vermeye çalışmayın. Yazmadan önce neyin alakalı olabileceğini düşünün.

5- Cevapları değerlendirirken cevap verenin tecrübesini, profesyonel mi hobici mi olduğunu, eğitim alanını dikkate alın. Yalancılamış bir kovan konusu profesyonel bir arıcı için zaman kaybı iken iki arısı olan bir hobici için önemli bir konudur.

6- Sorulara cevap verirken konuya odaklanın. Hakaret içeren ve küçümseyici mesajları dikkate almayın. İnsanlarla aynı fikirde olmayabilirsiniz. Bu size hakaret etme hakkı vermez. Hakaret edenlere dahi hakaret etme hakkınız yoktur. Forum yetkilisine bildirmeniz yeterlidir.

7- "Bu böyledir." yerine "Ben böyle gözlemledim" tarzı daha sağlıklıdır. Çünkü insanların farklı şeyler gözlemlemiş olması onları hatalı yapmaz. Arılar çok kolay adapte olabilen canlılardır ve bölgesel gözlemler farklılık gösterebilir. Örneğin "İtalyan arısı ile karadenizde çok güzel bal alıyorum." diyen birisini yalancılıkla itham etme hakkınız yoktur.

8- Kaba birisi cevabı haketmiyordur. Eğer birisi söylediklerinizi anlamak istemiyorsa üstelemeyin, boşverin gitsin. Söylemek istediğinizi söyledikten sonra albaştan sorular geliyorsa ciddiye almayın.

9- Verdiğiniz bilgileri mümkün olduğu kadar bilimsel kaynaklarla desteklemeye çalışın. Bilimsel bir makaleye itiraz edenle dikleşmenize hiç gerek yoktur.

Bu konu bu sayfadan çevrilmiştir.
http://www.beesource.com/forums/showthread.php?260447-Advice-on-how-to-post-a-topic-on-a-forum-to-elicit-useful-responses
« Son Düzenleme: 15 Ara 2016 17:49:38 Gönderen: İzzet Akçay »