Gönderen Konu: Çam balına hazırlık ve hasat  (Okunma sayısı 287 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 322
Çam balına hazırlık ve hasat
« : 27 Tem 2018 14:49:06 »
Değerli arkadaşlarım,

Daha önceki yıllarda 10 koloni ile çam balına gittim.

10 çerçeve  arı ile gidiyorsunuz 30 gün sonunda 3 çerçeve arı ve arının topladığı kadar bal ile dönüyorsunuz.

Bol varroa az arı.

Sonrasında da 5-6 çerçeve arı ile kışa giriyorsunuz.

Klasik sistem benim yaşadığım ve gözlediğim bu.

Ancak;

Şu anda 8+8 = 16 çerçeve ya da 10+10 çerçeve kuluçkalık ve üstüne ızgara koyup ballık atarak arının ballık katına bal koymasını sağlamaya ve ballıktan hasat etmeye çalışıyoruz.

Bazı koloniler de ise 6 kuluçkalık+ ızgara+9 çerçeve  ballık 6/9 uygulaması yaptım. (kestane ve ayçiçeği )

Bu uygulama bu güne kadar bahar balı, kestane balı ve ayçiçek balında yaptığımız uygulama.

Ayçiçek balı hasatı sonrası yaklaşık 30 gün sonra çam balı için arıları nakledeceğiz.

Çevrede yapılan uygulama ve gerekçeleri;

Ayçiçek balı hasadı sonrasında koloniler uygun bir yerde 7 gün 0,5 litre  1/1 şurup, 7 gün 2 günde 1 kez 1/1 0,5 litre şurup ile ritimli besleme yapmak suretiyle ana arının yumurta atması sağlanıyor.

Arının mevcuduna göre , arının basmadığı çerçeveler alınarak 7-8-10 çerçeve düzenleme yapılıyor, fazlası varsa 10 çerçeveye sıkıştırılıyor ve sonrasında çam balı bölgesine nakil yapılıyor.

Uşak ilinde bazı arıcılar çam balına şeker karışacağı gerekçesi ile besleme de yapmıyor ve besleme yapanlara göre 1 kat daha düşük bal hasadıyla dönüyorlar çam bölgesinden.

Dumlupınarlı bir arıcı abimiz ise yıllardan beri baharda sağım yapmayıp (zaten bahar balı yapacak arı mevcut değil, istede de alamaz )çam bölgesine arının mevcudu her ne ise tek kat ya da 2 katlı nakledip 15 gün sonra bal sağımı yapıyor ve sonrasında 2. bir sağım yapıp Bodrum'da kışlama yapıyor.

Sıkıştırma gerekçesi;

Arı çam balında polen gelmediği için yavruyu tamamen kesiyor.

Mevcut hızla azalıyor.

Arının gücüne göre topladığı tüm ballar sağılıyor (Yavrulu yavrusuz tüm çerçeveler sağım yapılıyor. Makineye girmeyen çerçeve olmuyor.)ve bölgeden polen veren bitkilerin olduğu bölgeye arılar taşınarak kışa hazırlık yapılıyor.

Benim mevcut durumum:

Kestane bölgesinde arı yağışlar nedeniyle ya da başka bir nedenle hızla tarlacı mevcudunu kaybetti.

Kapıdağı ve Karadağ bölgesinde kestane çiçeğinin yağış sonrası arıları zehirlediğini Aydın'lı ve İzmir'li 2 eski arıcı bana ilettiler. Yağmurun hemen ertesinde bana ısrarla ''arılarını başka bölgeye naklet '' dediler.

Bu bölge için mi yoksa genel olarak kestane bölgeleri için mi bu böyledir bilmem. Ancak; karadeniz bölgesine kestane için gitmediklerini biliyorum.

Bu bilginin doğruluğu tartışılır.

3 katlı arılardan 3. kat ballıkları aldım.

Arıyı 2 katlı hale getirip 1. kat üstüne ızgara koydum.

25 gün sonunda ayçiçek bölgesine nakil yaptım ve 2 gün sonra bal sağımı yaptım.

Kestane bölgesinde nektar bittiği için yağma vb. nedenle o bölgede bal sağımı yapmadım.

Şu anda kuluçkalık katları 8 ve 10 çerçeve 6-8 çerçeve yavru var ve haftaya sağım yapıp mısır ekili bir bölgeye arıları indireceğim.

Ayçiçeği bölgesinden ayrıldıktan sonra çam balına hazırlık için nasıl bir uygulama yapmalıyım?

Koloni düzenlemem nasıl olmalıdır?

Tecrübeli arkadaşlarımızdan ve moderatörlerimizden bilgi rica ediyorum.

Kolay gelsin.

  • *****
Ynt: Çam balına hazırlık ve hasat
« Yanıtla #1 : 12 Ağu 2018 08:36:16 »
    Nevzat Bey merhaba,
    Ayçiçeği sonrası arılarda zaten ciddi kadro kaybı oluyor,tabiki önlem alınmazsa. Ayçiçeğindeyken proteinli katı yem uygulanması ile yavru miktarını yüksek tutabiliyoruz. Ayçiçeği oldukça sinsi bir nektar ve polen kaynağı. Bu dönemde Arılarımız çok yoğun polen getirdikleri için yavru miktarınında gelen polen ile doğru orantılı olarak artacağını düşünüyoruz,ancak bu olmuyor. Zira ayçiçeği poleninin protein kaynağı olarak tek başına arıların gereksinimine cevap vermediği yazılıyor.Ve ben buna katılıyorum. Ayrıca,ayçiçeği tohumları ekilmeden önce ilaçlanıyor( böceklerden koruma amaçlı olarak) bu pestisidlerin ayçiçeği poleninde bulaşıklığa sebep olduğu ve arı ölümlerine neden olduğu belirtiliyor,ki bu sezon arıcılar Trakya bölgesinde bunu yaşadılar,aynı durum Bulgaristandada yoğun olarak yaşandı.
   Arılarımızın mevcud kaybı yaşamasını istemediğimiz dönemlerde protein takviyeli gıdalar kullanmalıyız bence. Birinci protein kaynağının İlkbahar poleni olması en doğru olan ve Türkiyede oldukça ucuz. Katı yem yapacak zaman ve donanıma sahip değilim derseniz; arılarımıza arttıramayacakları oranda ve kıvamda B kompleks ve C vitamini ilave edeceğimiz inverte edilmiş sıvı gıda verirsek Çamda'da mevcut kaybı yaşamanın önünü önemli ölçüde almış oluruz diye düşünüyorum,teorik olarak doğru gibi geliyor bana. Pratikte uygulanabilirliğini test etmekten kimseye zarar gelmeyecektir.