Gönderen Konu: Arıların şerbetlikte ölmesi  (Okunma sayısı 1898 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Arıların şerbetlikte ölmesi
« : 28 Eyl 2017 18:54:28 »
Değerli arkadaşlar, bu aralar 1/1 şerbet veriyorum bir kaç kovanda şerbetliklerin içerisinde yoğun arı ölümleri görüyorum.Acaba nedeni nedir? Arkadaşa sordum onlar yaşlı arılar olabilir dedi. Şerbetliklerin içerisinde plastik şamandra var. Acaba arılar şerbetin içerisinde neden ölür? Hastalık olabilir mi?

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Arıların şerbetlikte ölmesi
« Yanıtla #1 : 28 Eyl 2017 20:15:54 »
Değerli arkadaşlar, bu aralar 1/1 şerbet veriyorum bir kaç kovanda şerbetliklerin içerisinde yoğun arı ölümleri görüyorum.Acaba nedeni nedir? Arkadaşa sordum onlar yaşlı arılar olabilir dedi. Şerbetliklerin içerisinde plastik şamandra var. Acaba arılar şerbetin içerisinde neden ölür? Hastalık olabilir mi?

Şamandıra alınıp tahta veya ağaç parçaları koysan?
« Son Düzenleme: 28 Eyl 2017 21:56:08 Gönderen: Onur Özer »
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Arıların şerbetlikte ölmesi
« Yanıtla #2 : 28 Eyl 2017 20:28:07 »
Bence olabilir geçen güz benımde basıma geldı bu olay nosema cerena hastalıgından şüpheleniyorum arı yavruyu azalttıgında affetmıyor dırek baskı kuruyor ki biz türkler sonbaharda bölme de yapıyoruz arıyı zayıflatıyoruz nosemaya ımkan tanıyoruz ben kekık suyu kullanmıstım 1 er haftalık perıyotlarla 3 sefer oran hatırlamıyorum yayla kekiği aldım aktardan 15 litrelık şuruba 3-4 avuç kadar kekıgı demleyıp süzerek ekledım ölümler oldukça azalmıstı tabıkı bu bır tedavı degıldır baskı azalttı belkı arıya toparlama sansı tanıdık. % 60 lık formık asıt katmayı deneyecegım suruplarıma artık bununda faydalı oldugunu ogrendım

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Arıların şerbetlikte ölmesi
« Yanıtla #3 : 28 Eyl 2017 22:01:01 »
Bence olabilir geçen güz benımde basıma geldı bu olay nosema cerena hastalıgından şüpheleniyorum arı yavruyu azalttıgında affetmıyor dırek baskı kuruyor ki biz türkler sonbaharda bölme de yapıyoruz arıyı zayıflatıyoruz nosemaya ımkan tanıyoruz ben kekık suyu kullanmıstım 1 er haftalık perıyotlarla 3 sefer oran hatırlamıyorum yayla kekiği aldım aktardan 15 litrelık şuruba 3-4 avuç kadar kekıgı demleyıp süzerek ekledım ölümler oldukça azalmıstı tabıkı bu bır tedavı degıldır baskı azalttı belkı arıya toparlama sansı tanıdık. % 60 lık formık asıt katmayı deneyecegım suruplarıma artık bununda faydalı oldugunu ogrendım

Harbiden sonbaharda bölme yaparak koloni direncini düşürüyoruz..

Belki ben de bu yüzden başarısız oldum?

Nosema, şerbetlikteki ölümleri, bir şekilde tetikliyor ise, bunun belirtilerini nasıl açıklayabiliriz?

Şerbetlikteki ölümler sebebiyle şuruplara katılacak formik oranını nasıl belirleyelim?

Kovanlara çıta sayısınca nasıl uygulama yapalım?

Buyurun
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Arıların şerbetlikte ölmesi
« Yanıtla #4 : 29 Eyl 2017 00:25:44 »
Arıların direncini düşürüyor bu illet birden koloni çöküşleri ile karşılaşıldığı için bu çıkarımı yapıyorum. Bizzat gözlemledim 10 gün tatıle gıttım geldım arı 2 çerceve yavrusu olan arı 1 avuç kalmıs yavru yok ana yasıyordu anayı alıp baska anasız kovanıma verdım. Arıların dırencını dusurdugunden ki bağırsaklarda bulunuyor sporları sadece bagırsak degıl. Şurup alırken ölüyor zemin tutunması olayı yani plastık ahşap tutunma olayından öldüğünü düsünmüyorum dıger arılarımda 1 ölü yok arıdakı hastalık arı zararlıları baskısından dolayı öldüklerine inanıyorum.
Üzerinde çok konusulabilecek bir konu.
Formık asıt olayı % 1 formık asıt %60 lık. Her kim ne derse desin birden bütün arılarınızda uygulamayın 1 kovanda deneyın bir sorun gözlemlemez ısenız uygulayın dıgerlerıne bu işlerde risk bölmek cok onemlı
Bir yandan da arıcının seneye si bitmez olayı yapılan yanlıslar neticesınde zararlardan kaynaklıdır dıye dusunuyorum.

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Arıların şerbetlikte ölmesi
« Yanıtla #5 : 29 Eyl 2017 10:47:37 »
Nosema olayını önceki yıl yaşamıştım. Nosemada yerde sürünen arılar oluyor. Bir de arıların sokma refleksleri olmuyor. Bu yıl yerde sürünen arı yok. Arlarda sokuyorlar o nedenle nosema olduğunu düşünmüyorum. Ancak bazı kovanların şerbetlikerinde şerbetliğin tabanının kaplayacak şekilde arı ölüsü var. Bunun nedenini merak ediyorum.

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: Arıların şerbetlikte ölmesi
« Yanıtla #6 : 01 Eki 2017 00:12:41 »
Geceleri sıcaklık düştüğü zamanda şerbetlikte ölümler çoğalıyor.