Gönderen Konu: Laktik Asit Uygulamaları  (Okunma sayısı 4135 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı bariskazan

  • *
  • İleti: 7
  • Katkı 0
Laktik Asit Uygulamaları
« : 15 Oca 2017 17:39:27 »
Merhaba, Laktik asit uygulamaları hakkında bilgisi olan varsa paylaşırmısınız.Teşekkürler

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #1 : 15 Oca 2017 20:17:03 »
İnternette bu konuda birçok paylaşım var fakat, Bu forumda üye olupta tecrübesi olan arkadaşlar bu konuda tecrübelerini paylaşırlarsa iyi olur düşüncesindeyim. Varroa mücadelesinde organik asitlerle mücadele, olmazsa olmazlarımızdandır artık...

Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #2 : 15 Oca 2017 20:31:03 »
Ben kullaniyorum Laktik asit. Bizde bir litre fiyatı 11 Euro civarı.
Özellikle mayıs ayındaki ana ari üretim kolonisinin varroadan temizlenmesi ve yeni yaptığım yavrusuz bölmelere püskürtme şeklinde uyguluyorum. Eğer elimde kalmamış ise ,  oksalik asit sulandırıp  püskürtme şeklinde aynı amaçla kullanıyorum.

Laktik asit kullanımı kolay ,tehlikesi en az mücadele yöntemi.

Çevrimdışı İsmail Koca

  • *
  • İleti: 46
  • Katkı 2
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #3 : 15 Oca 2017 21:20:18 »
İyi günler

oxalik asidin uygulama sıcaklığına göre çözelti farklılığı olduğu söyleniyor.(U.Ü.Levent hocam)sıcaklık arttıkca %20 solisyon hazırlanmalı demişti

sizin uygulamanıza sıcaklık etkisi nasıl oluyor?Yavru zamanında da arıyı ballığa silkeleyip üzerine oxalik asit solisyonu dökülebilir mİ?Ana arılandırılacak bölmeler oluşturulurken arıları silkelenerek uygulamanın sakıncası varmıdır?

 Benim oxalik asit solisyonu denemem:%35 lik solisyonu(200gr şeker+35 gr asit tuzu +su=Litre)hazırladıktan sonra ilacı 1 litrelik ped şişeye koydum.normal enjektör iğnesinin iki katı büyüklüğünde iğne takarak arıya uyguladım  50 kovanlık ilaç 20 kovanda tükendi arı mevcutlarının yarısı öldü.kovanda zaten yarısı varsa kovan söndü.

şimdi çeşitli buharlaştırma yöntemlerini deniyorum.solüsyonu deneyeceğimi düşünmüyorum.

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #4 : 15 Oca 2017 21:46:46 »
Oksalik püskürtme de 1 lt suya 35 Gr asit tozu katıyorum.
Ve fısfısla yavrusuz arılara püskürtme yapıyorum. Yeter ki yavrusuz olsun , gayet başarılı.

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #5 : 15 Oca 2017 22:36:53 »
İsmail bey önce sorularınızı tek ,tek tekrar yazın lütfen.

Bir de nasıl uygulama yaptınız biraz daha detaylı yazabilirmisiniz?

Çevrimdışı bariskazan

  • *
  • İleti: 7
  • Katkı 0
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #6 : 16 Oca 2017 17:26:20 »
Ben kullaniyorum Laktik asit. Bizde bir litre fiyatı 11 Euro civarı.
Özellikle mayıs ayındaki ana ari üretim kolonisinin varroadan temizlenmesi ve yeni yaptığım yavrusuz bölmelere püskürtme şeklinde uyguluyorum. Eğer elimde kalmamış ise ,  oksalik asit sulandırıp  püskürtme şeklinde aynı amaçla kullanıyorum.

Laktik asit kullanımı kolay ,tehlikesi en az mücadele yöntemi.

Zülfü Bey, verdiğiniz bilgileri için teşekkür ederim.Ben oksalik asit uygulamasını 0 ila 5 derece arası sıcaklıklarda uygulanabiliyor diye biliyorum.Konuyu Laktik asit olarka açmamdaki sebep ise, kış dönemi dışında erken bahar ile geç sonbahar yani mart ile aralık ayları arasında rahatlıkla kullanabileceğimiz çok fazla teferruat gerektirmeyen aynı zamandada Varroaların direnç göstremeyeceği bir mücadele yöntemi öğrenip uygulamaktır.O yüzden Laktik asit kullanımı ve elimizde yok ise sıcaklık farkları dikkate almadan kullanımı konusunu biraz daha açmanızı ri edeceğim.Saygılar.

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #7 : 16 Oca 2017 17:53:48 »
Oksalik damlatma arının sıkı salkımda olduğu zaman yapılır. 0 ile 5 derece arasında doğrudur. Salkım ne kadar sıkı olursa o kadar iyi.

Laktik asiti ben sadece baharen , yazın yaptığım yavrusuz bölmelerde kullanıyorum.

Laktik yok , oksalik püskürtme yapacaksam  , ki geçen sezon yaptım. 
Hava sıcaklığı felan önemsemedim.  Püskürtme de mühim olan yavru olmayacak.

Çevrimdışı Ünal

  • *
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #8 : 16 Oca 2017 20:16:13 »
Konu oksalik asit püskürtmeye dönmüş ama olsun çoğumuzun elinde oksalik mevcut zaten😊
Anladığım kadarıyla yıl içinde damlatma yapsakta püskürtme farklı bi uygulama olduğu için problem değil arılar açısından. Şekerde kullanmıyoruz karışımda sadece 35 gr oksaliği su ile 1 lt ye tamamlıyoruz. Oğulda veya silkeleme usulü bölmelerde çok iyi bir mücadele olacaktır. Peki ne kadar püskürtmeliyiz ? Çerçevenin bir yüzünü tamamen kapatan arıya şu kadar mililitre püskürtülmeli diyebilir miyiz veya arının üzerini nemlendirecek kadar püskürtmek yeterlidir mi demeliyiz?

Çevrimdışı Şevket Topal

  • *
  • İleti: 126
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: 100
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #9 : 16 Oca 2017 21:02:01 »
Biz bu sezon oksalik buharlaştırdık daha önceki yıllar oksalik damlatırdık bu sene bir aparat yaptım ve denedim kolay oldu ancak gazmaskesi olması lazım yoksa sıkıntı olabilir

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #10 : 16 Oca 2017 22:18:07 »
Biz bu sezon oksalik buharlaştırdık daha önceki yıllar oksalik damlatırdık bu sene bir aparat yaptım ve denedim kolay oldu ancak gazmaskesi olması lazım yoksa sıkıntı olabilir

Maskesiz çok tehlikeli..

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #11 : 05 Şub 2017 02:00:38 »
Oksaalik ve laktik asit püskürtme de ne gibi güvenlik önlemi alınmalı??

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #12 : 05 Şub 2017 02:11:17 »
Oksaalik ve laktik asit püskürtme de ne gibi güvenlik önlemi alınmalı??

Püskürtme yapacaksanız bulaşık eldiveni yeterli.
Oksalik asiti buharlaştıracaksanız gaz maskesi şart.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı bariskazan

  • *
  • İleti: 7
  • Katkı 0
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #13 : 05 Şub 2017 14:30:34 »
35 Gr Oksalik püskürtme de 1 lt suya asit tozu katıyorum.
Ve fısfısla yavrusuz arılara püskürtme yapıyorum. Yeter ki yavrusuz olsun , gayet başarılı.

Zülfü Bey, Oksalik püskürtme de 1 lt suya 35 gram asit tozu kullanıyoruz.Anladığım kadarıyla damlatma yönteminde oksalik asit solüsyonuna şeker ilavesi yapılıyor fakat püskürtmede şeker yok.Doğrumudur?
Laktik asiti temin ettik.Bu durumda size bir kaç sorum olacak
-Solüsyonunun hazırlama ve uygulaması hakkında bilgi verebilirmisiniz.
-Simmon Hummel'in (Rahmetli üstad saygıyla anıyoruz) bir videosunda varroa ile mücadelede uyguladığı yöntemde tüm çerçeveleri temel peteklerle değiştirirken püskürtme yöntemi uyguluyor ve arıları temel petekli diğer kovana silkeliyor.Arılarını silkelediği çerçeveleri alıyor.
Buradaki sorum:Aldığı çerçevelerdeki kapalı yavrulu çıtaları dilersek zayıf bir kovana koyup,yavrular çıktıktan sonra bu kovana da püskürtme yapılabilir diye anladım doğrumudur.Teşekkürler.Saygılarımla

17erhan

  • Ziyaretçi
Ynt: Laktik Asit Uygulamaları
« Yanıtla #14 : 05 Şub 2017 14:44:16 »
Ben LAKTIK ASIT konusunda benim bildigimi yazayim, belki birinin isine yarar, alik almasa balik alir hesabi...

Laktik asit de organik, türkcesi süt asidi hani yogurtta ki eksime olayi..
Bu asidin ariya uygulanacak olani %15 oranlidir..
Bu asit limon tadinda tadina bakilircasina eksimsidir neticede asittir, ama derisik oldugundan agresif degildir..

Ariya kullaniminda kesinlikle kullanim ölcüleri vardir..
Cercevedeki birim ariyi ölceriz nasil.. Dolu yüz bir cerceve (tek yüz) 8 birim ari ihtiva eder .. Cerceveyi gözümüzle bölün..böyle