Gönderen Konu: Nosema  (Okunma sayısı 12442 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 329
Ynt: Nosema
« Yanıtla #30 : 23 Şub 2017 00:50:58 »
Yunus Yolbilir hocam,

Ben ekli iletişim bilgileri olan firmaya ait kekik suyunu kullanıyorum.

Arıcılar için olan tymus vulgaris cinsi kekik suyu özelmiş.

Fiyatı 12,5 tl./litre dediler. Hafta sonu geçerken alacağım.

http://botalife.com.tr/iletisim.html
Nevzat abi teşekkürler bakalım kalan arıları kurtarabilecekmiyiz

Yunus Hocam,

Her kovandan en az 20 arı al.

Kavanoza koy.

Gönder HARÜM' e. Tahlil ettir.

Sonra sonuçlara birlikte bakalım.

Ben yarın (bugün) göndermeye çalışacağım.
Her şey daha yaşanası bir Türkiye için ....

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Nosema
« Yanıtla #31 : 23 Şub 2017 23:27:58 »
Kerem bey, sonbaharda benim arların bazılarında nosma belirtileri vardı. (sokma refleksleri yoktu , yerde sürünüyorlardı vs. belirtiler vardı.) Nosemaplus adlı Polonya menşeili bitkisel bir ilacı iki kez belirtilen dozda uyguladım .  Arılarım çok şükür bahara çıktı. Size iki sorum olacak lütfen cevap yazınız. 1) Bu uygulamayı baharda da yapmam gerekir mi? 2) Petek ballarımdam ilkbaharda arlara veririm diye ayırdığım ballar var. Bu balları derin dondurucuda 6-7 gün bekletsem şayet varsa nosema sporları ölür mü?. Bu balları arlara verebilir miyim?

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: Nosema
« Yanıtla #32 : 24 Şub 2017 20:04:02 »
Kerem bey, sonbaharda benim arların bazılarında nosma belirtileri vardı. (sokma refleksleri yoktu , yerde sürünüyorlardı vs. belirtiler vardı.) Nosemaplus adlı Polonya menşeili bitkisel bir ilacı iki kez belirtilen dozda uyguladım .  Arılarım çok şükür bahara çıktı. Size iki sorum olacak lütfen cevap yazınız. 1) Bu uygulamayı baharda da yapmam gerekir mi? 2) Petek ballarımdam ilkbaharda arlara veririm diye ayırdığım ballar var. Bu balları derin dondurucuda 6-7 gün bekletsem şayet varsa nosema sporları ölür mü?. Bu balları arlara verebilir miyim?

1- Arılarınız da tedavi uyguladınız ve tedavi başarılı olduysa, belirtiler yoksa tekrar tedavi uygulamanıza gerek yok. Bir defa ishal olduk diye hayat boyu düzenli ishal ilacı kullanılmaz.

2-

Dezenfeksiyon:

   Ekipman dezenfeksiyonu amacıyla ultraviyole (UV) ışınlar, asetik asit ve ısı kullanılabilir. Asetik asit kovan petek ekipman dezenfeksiyonu için 4 kat çerçeveleriyle beraber üst üste konur hava sızdırmazlığı sağlanacak şekilde kapatılır üzerine 5.kat boş konulur 480ml %80 asetik asit buharlaşabileceği bir kaba/pete konur en üstteki yerleştirilir, kovan 30°C'de 7 gün bekletilir daha sonra açılır, malzemeler kullanılmadan önce en az 2 gün havalandırılmalıdır. Nosema sporları soğuğa karşı oldukça dirençli olmasına rağmen sıcağa karşı dayanıksızdırlar 49 °C'de 24 saatte daha yüksek ısılarda daha kısa sürede ölürler.
Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı Barış TURHAN

  • *
  • İleti: 20
  • Katkı 1
  • Koloni sayısı: 13
  • Yer: Fatsa ORDU
Ynt: Nosema
« Yanıtla #33 : 24 Şub 2017 23:13:34 »
Kerem hocam erken kattaki 1 arım ucus etkinliği azaltınca kontrol ettim mevcudu azaltmış çıkamamış kapalı gözler içinde çürüklük olmuş tu açık gözlerdeki larvalarda bi sıkıntı yoktu birkaç tane de pupaların üzerleri açık delik kapalı gözler vardı
bu peteklerin hepsini imha ettim 2 ballı duvar arasına ham petek le yeni bir kovana aktardım azar azar beslemeye çalıştım ama cevap alamadım nosema olduğuna da uyanamadım ana yavruya devam ediyodu ama tadı yoktu
koloniyi arılıktan uzaklaştırdım yağma tehlikesine karşın
Kekik li şurup kullanılabileceğini duyunca kendimce bir ölçü yapıp balla sekerle şurup yapıp azar azar vermeye başladım ikinci şuruptan sonra POlen gelişi başladı 15 gün önce ballı bir duvar daha verdim bu akşamki kontrolümde koloni kışa girdiğinin iki katı mevcut 1 çıtada da 15 cm capında kapalı yavrusu var ve nosema ya dair hiçbir belirti yok
B.TURHAN

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: Nosema
« Yanıtla #34 : 25 Şub 2017 19:25:18 »
Kerem hocam erken kattaki 1 arım ucus etkinliği azaltınca kontrol ettim mevcudu azaltmış çıkamamış kapalı gözler içinde çürüklük olmuş tu açık gözlerdeki larvalarda bi sıkıntı yoktu birkaç tane de pupaların üzerleri açık delik kapalı gözler vardı
bu peteklerin hepsini imha ettim 2 ballı duvar arasına ham petek le yeni bir kovana aktardım azar azar beslemeye çalıştım ama cevap alamadım nosema olduğuna da uyanamadım ana yavruya devam ediyodu ama tadı yoktu
koloniyi arılıktan uzaklaştırdım yağma tehlikesine karşın
Kekik li şurup kullanılabileceğini duyunca kendimce bir ölçü yapıp balla sekerle şurup yapıp azar azar vermeye başladım ikinci şuruptan sonra POlen gelişi başladı 15 gün önce ballı bir duvar daha verdim bu akşamki kontrolümde koloni kışa girdiğinin iki katı mevcut 1 çıtada da 15 cm capında kapalı yavrusu var ve nosema ya dair hiçbir belirti yok
Hayırlı bereketli bir arı olur İnşallah başarılı tedavi haberleri geldikçe mutlu oluyorum  ;D Ananın yumurta performansını takip edin eğer performansta geri kalırsa hiç tereddüt etmeden, yaşına bakmadan değiştirin ki siz yapmazsanız zaten koloni yapar, boşuna tam gaz gitmesi gereken zamanda frene basmasın.
« Son Düzenleme: 27 Şub 2017 11:01:52 Gönderen: Kerem »
Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Nosema
« Yanıtla #35 : 28 Şub 2017 11:07:27 »
Arici dan nosema ilaçlı kek aldım inşallah etkilidir.
Hastalık yok ama hastalık gelmeden mücadele edeceğim.
Bu kekleri ilgili ne düşünüyorsunuz?
Emrah ÇITAK

Çevrimdışı Ziya Yapıcı

  • Admin
  • *****
Ynt: Nosema
« Yanıtla #36 : 28 Şub 2017 12:52:17 »
Arici dan nosema ilaçlı kek aldım inşallah etkilidir.
Hastalık yok ama hastalık gelmeden mücadele edeceğim.
Bu kekleri ilgili ne düşünüyorsunuz?

İçerik bilmeden bir şey düşünebilir mi?

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: Nosema
« Yanıtla #37 : 28 Şub 2017 16:58:15 »
Bu mu?

Birde kekin içinde iyodine varmış...
Bunun  nosemaya faydasi var mı?
« Son Düzenleme: 28 Şub 2017 17:20:17 Gönderen: Neo24 »

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: Nosema
« Yanıtla #38 : 28 Şub 2017 17:52:54 »
Arici dan nosema ilaçlı kek aldım inşallah etkilidir.
Hastalık yok ama hastalık gelmeden mücadele edeceğim.
Bu kekleri ilgili ne düşünüyorsunuz?

İçerik bilmeden bir şey düşünebilir mi?

Doğru söze ne denir :)  Emrah Bey piyasada üzerinde nosema keki yazan ama içinde ne olduğu belirtilmeyen kekler de var, aslında bu yanıltıcı etiket olarak suç ama kimsenin umurunda değil galiba. Siz siz olun içeriğini bilmediğiniz hiçbir şeyi kullanmayın.

Bu mu?

Birde kekin içinde iyodine varmış...
Bunun  nosemaya faydasi var mı?

Koruyucu Amaçla/hafif enfestasyonlarda:

- Tymol içeren keik suyu1/8 veyakekik çayı 1/3 oranında şerbete karıştırılarak besleme yapılabilir

- İyot veya potasyum iyodin kullanılabilir bununla ilgili Bulgaristan üretimi Nosestat adlı bir takviye ürünü bulunmaktadır.

- 1lt su 1 kg şeker ile hazırlnan şurup içerisine 10 gr oksalik asit dihidrat koyarak hazırlanan karışımın arılar üzerine püskürtülmesi.

- Bazı kaynaklarda nosemanın gezginci arıcılıkta daha az/hafif görüldüğü belirtilmiş ve buna sebep olarak kolonilerin nakil sırasında iç ısılarındaki artış gösterilmiş buna dayanaraktan kovanların güneş ışığı alabilecekleri yerlere yerleştirilmesinin hastalık üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtilmiş.

-Dr.Antonio Pajuelo’ nun bir çalışmasına göre yeterli doğal flora olduğu taktirde ilaç veya diğer protein, vitamin takviyelerinin N. cerana ile enfekte kolonilerin kurtulması veya üretimi üzerinde istatistiksel olarak önemli bir etkisi bulunmamakta.

 Sayın nero 24 görüldüğü üzere zaten tedavi kısmında bundan bahsetmişim.
Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Nosema
« Yanıtla #39 : 28 Şub 2017 18:22:48 »
Bu mu?

Birde kekin içinde iyodine varmış...
Bunun  nosemaya faydasi var mı?
Kek bu kullananlar etkisini yazabilir. Adamlar nosema için deyip daha pahalıya satıyorlar.  Kazikliyorlar mi milleti şimdi.
Emrah ÇITAK

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: Nosema
« Yanıtla #40 : 06 Mar 2017 10:04:52 »
İyodür formundaki iyotlar hakkında çok soru almaya başladım bu sebeple yazıya bir ekleme yaptım,  arkadaşlar yazıya da eklediğim üzere iyodür formundaki iyotlar ne yazık ki zehirleyici etkiye sahip kullanılmasını tavsiye etmiyorum.
Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 329
Ynt: Nosema
« Yanıtla #41 : 11 Mar 2017 09:35:51 »
Kerem hocam,

Köyde Arıcılık programında Nosema ile ilgili olarak; hastalığın kuluçka süresinin yaklaşık 7 ay olduğu söylendi.

Koruyucu ve tedavi edici olarak da Nosembee plus isimli ilaç öneriliyor.

Kekik suyu ile yapılan mücadelenin bir ilde yapıldığı ve başarısız olduğu öne sürülüyor.

İçeriğine baktığımda ;

Vitamin B1 Tiamin hidroklorid 1.000 mg/L

Vitamin B2 Riboflavin 2.000 mg/L

Vitamin B6 Piridoksin hidroklorid 1.000 mg/L

olduğu görülüyor. Gerisi su ve 85 tl/litre.

Bemiks isimli B vitamini kompleksi var. Fiyatı 3,75 tl.

Biz bu vitamini şuruplarımızda ve keklerimizde karışım yaparak kullansak nasıl olur acaba?

  • *****
Ynt: Nosema
« Yanıtla #42 : 11 Mar 2017 10:05:19 »
   Hastalıkların ilerlemesini engelleyen unsurlarla tedavi edici olan unsurlar arasındaki çizgiyi iyi çizmek gerekiyor,kanımca.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 329
Ynt: Nosema
« Yanıtla #43 : 11 Mar 2017 10:32:05 »
   Hastalıkların ilerlemesini engelleyen unsurlarla tedavi edici olan unsurlar arasındaki çizgiyi iyi çizmek gerekiyor,kanımca.

Peker Abi,

Kime sorsak Nosenbee plus isimli ilacı söylüyorlar.

Bu günlerde Tv'lerde başka bir karışımda reklam ediliyor.

Uludağ Üniversitesindeki hocalarımız ve Kerem Hocam önerilerini belirtiyorlar.

Ancak Tv programında ürünün satıcısı farklı şeyler söylüyor.

İçerik tamamen B vitamini.

Sahada her ikisini birlikte kullanabiliriz diye düşünüyorum.

7 aylık kuluçka süresi ve ani ölüm gerçekten ürkütücü.

Tabi hocalarımın görüşleri önemli.
Her şey daha yaşanası bir Türkiye için ....

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Nosema
« Yanıtla #44 : 11 Mar 2017 11:13:04 »
 Nosembee plus'ı bende arıcılık malzemeleri aldığım yere sordum. İlaç ruhsatı olmadığı için premiks olarak belirtiliyor dedi. Normalde ilaçların veterinerde satılması gerekiyor. Ancak Nosembee plus arıcılık malzemeleri satılan yerlerde satılıyor. İlaç olarak geçmiyor premiks olarak geçiyor.