Gönderen Konu: NOSEMA  (Okunma sayısı 9552 defa)

  • *****
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #15 : 11 Şub 2017 15:26:56 »
   Ulaş Bey,
   Az önce paylaştığım video'yu izleyin. 1/1 şurup ve içerisine 30ml. %10 luk Tentürdiyot ilave edip her kovana 40 veya 50 mililitre kullanıyor. Bu İnsan genç ve başarılı bir arıcıdır. Tek kullanımın yeterli olduğunu söylüyor.
« Son Düzenleme: 11 Şub 2017 15:45:55 Gönderen: M.Peker İskar »

Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #16 : 11 Şub 2017 15:33:45 »
Unutmadan nosema 2 ye ayrilir..
Nosema apis (sari diski)
Nosema ceranae
kaynaklar
http://agriculture.vic.gov.au/agriculture/pests-diseases-and-weeds/animal-diseases/bees/nosema-disease-of-honey-bees

Johannes Eckert, Karl Theodor Friedhoff, Horst Zahner, Peter Deplazes: Lehrbuch der Parasitologie für die Tiermedizin. 2. Auflage. Georg Thieme, 2008, ISBN 978-3-8304-1072-0, S. 140.

Wei-Fone Huang u. a.: Complete rRNA Sequence of the Nosema ceranae from honeybee (Apis mellifera). National Taiwan University, Taipeh 2005.

 Dalia Zohni: Zur Epidemiologie arthropodenübertragener Virosen der Honigbiene, Apis mellifera, in Bayern. (PDF; 22,1 MB). München 2006 (Inaugural-Dissertation an der Tierärztlichen Fakultät der Ludwig–Maximilians–Universität München).

Claudia Dussaubat Arriagada: Effets de Nosema ceranae (Microsporidia) sur la santé de l’abeille domestique Apis mellifera L. Changements physiologiques et comportementaux. Dissertation, Universität Avignon, Dezember 2012.

G. Chioveanu u. a.: Control of Nosemosis-treatment with ‘Protofil’ (Memento vom 9. Februar 2012 im Internet Archive) In: Apiacta. 39 (2004), S. 31–38.
« Son Düzenleme: 11 Şub 2017 17:23:51 Gönderen: 17erhan »

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #17 : 11 Şub 2017 15:53:45 »
Bu paylaştığımda Nozevit diye hazır bir ilaç. Türkiyedede satışta vardır diye düşünüyorum. İlaç ambalajı üzerinde imalatçı firma bilgisi yazılı.https://youtu.be/oAnc11MhOnA?t=79

  • *****
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #18 : 11 Şub 2017 16:32:11 »
Ari kisminda okurken aldigim diplomada
yapmis oldugumuz arastirmalarin toplam özet bilgileri yukaridadir..
Meraklisi varsa tercume yoluna giderek okur..Vakitsizlikten kisa özeti türkce yaptim
Temizlik öncelik.. Görülen sentomlar basladiginda cok gec.. Bu da diplomasi

  Sanırım bir yanlış anlaşılma oldu. Bilgilendirmeleriniz hakkında herhangi bir eleştirim yok.Nosema olmaması için ve nosema sebebi ile sönmüş koloniler hakkında yazdıklarınız doğrudur. Semptomlar başladığında çok geç kalınmıştır konusunda Size katılmıyorum. Mücadeleye devam edilir,koloninin hastalıktan arındırılma şansı bulunulan mevsim ve iklim koşulları ile yakından ilgilidir. Semptomları nektar toplama mevsiminde başlayabilir,önemli olan farkına varılması. Zamanında farkına varılamasa dahi arılıkta mücadeleye devam edilir ki tüm arılığa yayılmasın. Yayılması halinde sonuç malum...

Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #19 : 11 Şub 2017 16:40:10 »
GEC KALINMISLIGI su anlamda yazdim,
artik hastalik baslamistir..Yanlis anlama yok bence, gerekli hijyen sartlari ile hastalikla erken mudahale ile koloni kurtulabilir, sohbet edemeyip sadece yazinca duygu ve mimik olmayinca bu tür yanlis anlamalar olabilir, size hic bir serzenisim olmadigi gibi kimseye de yoktur.. Diplomayi ve kaynaklari oraya koymamda ki sebep bos yazilmadigini ispat maksatlidir.. Insanlarin 50 kolonisi kayip iken sakaya gelir yeri olmadigini ve tedbiri alirken yukardaki yazilari okumalari icin uyari maksatlidir..

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #20 : 11 Şub 2017 17:10:31 »
   Bu günlerin asıl olması gereken konusunu açtınız,sağolun.

Abi bu yıl sanki Türkiye arıcılığının canına okuyacak gibi bir görüntü var.
Benim arı kayıpları sonbahar da olmuştu.
Bana sürpriz olacak bir kış kaybı yaşamadım henüz.
Bu akşam bana yakın arılığı olan arkadaşımla telefonla görüştük.
Bu gün arılarının ilk kontrol ve beslemelerini yapmış.
40 kolonisi var 25 tane gibi kaybım var dedi.
Ve bahsettikleri aynı belirtiler.

Kovanda hiç arı yok,
Bir avuç arı kalmış...

Tırstım yani.
Nosema varlığı tam olarak nasıl anlaşılır?
Tahlil mi yaptırmak gerekir?
Şüphe üzerine de olsa ilaç kullanılır mı?
Akşamdan bu yana nosema mücadelesiyle ile ilgili yayınları okuyorum.
   Sorunuzun bir kısmını cevaplamamışım.Ölmüş arılar kararmış ve yağlanmış gibiyse nosemadır.

  • *****
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #21 : 11 Şub 2017 17:25:26 »
Encouraging Nosema?

What other non-organic practices may contribute to Nosema?

While the non-organic group tends to want to believe that feeding sugar instead of leaving honey will prevent Nosema, I have seen no evidence of this. Honey may have more solids and may cause more dysentery, but while dysentery is a symptom of Nosema, it is neither the cause nor is it evidence of Nosema. In other words, just because they have dysentery does not mean they have Nosema. The study referenced above shows that sugar syrup disrupts the bacteria that make up the film that protects the gut of the bee from Nosema.

Many of the Honey Bee's enemies, including Nosema, Chalkbrood, EFB, and Varroa all thrive and reproduce better at the pH of sugar syrup and don't reproduce well at the pH of honey. This, however, seems to be universally ignored in the beekeeping world. The prevailing theory on how Oxalic acid trickling works is that the bee's hemolymph becomes too acidic for the Varroa and they die, while the bees do not. So how is it helpful to feed the bees something (sugar syrup) that has a pH in the range that most of their enemies, including Nosema, thrive, rather than leave them honey that is in the pH range where most of their enemies fail?
Ziya abi rica etsem bakarmısınız?
Ziya abi rica etsem bakarmısınız?
  İngilizce bilgim yoka yakın. Ancak  PH,,,pH yazıda oldukça fazla kullanılmış. Foruma katıldığım ilk gün,arılarımıza içireceğimiz su nasıl olmalı konulu paylaşım yapmıştım.Aynı şekilde şurup(invert demiyorum zira invert harici şuruba karşıyım)yapımında kullanılacak suyunda pH sinin,balın sahip olduğu pH seviyesine düşürülmesi gerektiğini yazdım diye hatırlıyorum. Suyun pH yüksekliğini içerisindeki mineraller belirler. Çeşme suyu yörelere göre 9,,10,,11 pH de olabilir,yani içerisindeki mineraller fazla olabilir,minerallerin tüm canlılara gerekli olduğu bilinen bir gerçek,ancak bu fazla minerallerin canlı vücudundaki bakteri,mikrop,spor gibi zararlı organizmalarıda beslediği bir gerçek. Konuyu fazla uzatmadan,beslemede kullandığımız şurupları yaparken ve arılarımıza su verirken suyun pH sini uygun seviyeye çekmek zorundayız,bu da 4,5 ile 6 arasıdır. Aksi durumda Nosema'yıda tetikleriz. Olması gerekenden Düşük pH ında canlı organizmasına zararı vardır.

  • *****
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #22 : 11 Şub 2017 18:04:04 »
Encouraging Nosema?

What other non-organic practices may contribute to Nosema?

While the non-organic group tends to want to believe that feeding sugar instead of leaving honey will prevent Nosema, I have seen no evidence of this. Honey may have more solids and may cause more dysentery, but while dysentery is a symptom of Nosema, it is neither the cause nor is it evidence of Nosema. In other words, just because they have dysentery does not mean they have Nosema. The study referenced above shows that sugar syrup disrupts the bacteria that make up the film that protects the gut of the bee from Nosema.

Many of the Honey Bee's enemies, including Nosema, Chalkbrood, EFB, and Varroa all thrive and reproduce better at the pH of sugar syrup and don't reproduce well at the pH of honey. This, however, seems to be universally ignored in the beekeeping world. The prevailing theory on how Oxalic acid trickling works is that the bee's hemolymph becomes too acidic for the Varroa and they die, while the bees do not. So how is it helpful to feed the bees something (sugar syrup) that has a pH in the range that most of their enemies, including Nosema, thrive, rather than leave them honey that is in the pH range where most of their enemies fail?
Ziya abi rica etsem bakarmısınız?
Ziya abi rica etsem bakarmısınız?

"Nosemayı teşvik etmek.

organik olmayan başka hangi uygulamalar nosema'ya katkıda bulunabilir?

Organikçi olmayan grup bal yerine şeker beslemesinin nosema'dan koruyacağına inanmaya meyyal olsalar da, bunun herhangi bir kanıtını görmedim. Balda katı madde miktarı daha fazla olabilir ve bu da daha fazla ishale sebebiyet verebilir ancak ishal nosemanın bir semptomu olsa da ne nosemanın sebebi ne de kanıtıdır.
Yani başka bir deyişle ishal olmaları nosema oldukları anlamına gelmez. Yukarıda bahsedilen çalışma şeker şurubu ile yapılan besleme arının barsaklarındaki nosemaya karşı film oluşturan bakterilerin çalışma düzenin bozmaktadır.

Arı zararlılarının pek çoğu, Nosema, Chalkbrood, EFB ve Varroa, şeker pH'ında balda olduğundan daha iyi gelişir ve ürerler. Her nasılsa bu durum arıcılık dünyasında gözardı edilmektedir. Oksalik asidin nasıl çalıştığına dair kabul edilen teori, arının kan benzeri sıvısı (hemolymph) varroa için aşırı asidik hale gelir varroa ölür ama arı bu durumdan zarar görmez şeklindedir. Bu durumda, zararlıların yaşamasına engel olan bal beslemesi dururken zararlıların daha iyi geliştiği pH seviyesindeki şeker beslemesi zararlı mücadelesi yönünden nasıl daha iyi olabilir. "

demiş.

Kaynak belirtirsen daha iyi olur.

Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #23 : 11 Şub 2017 18:10:45 »
Chalkbrood  kirec hastaligi

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #24 : 11 Şub 2017 21:54:52 »
  Öncelikle son zamanlarda doktoramda tez aşamasına geldiğimden onun koşuşturması başvuruları, evrak, altyapı, makale dayanak, hayvan yem filan derken pek foruma bakamadım, aslında benim gönlümde her hastalık için tek tek başlık açıp bilgisini paylaşmak vardı ama kısmet olmadı Allah nasip ederse şu arbedeyi atlatır atlatmaz onun hazırlığına başlayacağım.

  Önce nosema nedir türleri, belirtilerini konuşalım,sonrada biraz yorum yapalım :)

  Nosema aslında hala ne olduğu bile tam olarak karara bağlanamamış bir hastalık etkeni yıllarca kendisinin mikro sporla yayılan bir parazit (protozoa) olduğu söylenip öğretilmesine rağmen daha sonra sporlu bir çeşit mantar olduğuna karar verildi. Şuan için hala ergin hastalığı olduğu bilimsel olarak söylenen ve yavru etkisi "bilimsel" olarak tespit edilmemiş bir hastalık. 

Nosema Nedir?
  Nosema erişkin arılarda sindirim yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bulaşma arıların enfekte besin maddelerini alması, kovan veya bireysel temizlik esnasında bulaşık olan sporun alınmasıyla olur. Hastalığı oluşturan tanımlı iki çeşit var Nosema apis ve N. ceranae. Nosema sporları soğuğa karşı oldukça dirençli olmasına rağmen sıcağa karşı dayanıksızdırlar 49 °C'de 24 saatte daha yüksek ısılarda daha kısa sürede ölürler.

Bulaşma Nasıl Olur?
  Nosema özellikle ilkbahar ve sonbahar-erken kış döneminde yoğun üreme ve takiben bulaşma gösterir. Bulaşma; enfekte bal, polen ile beslenme, enfekte arının dışkısı ile temas, enfekte arının taşıdığı besin ile beslenme (kraliçeye bulaşma ağırlıkla bu yolla olur), kovan ve bireysel temizlik esnasında sporların sindirim sistemine alınması kovana giren karında, yabancı böcekler, arıcının malzemeleri, dezenfeksiyonu iyi yapılmamış kovan-kat verilmesi, ekipman, petek gibi yollarla olur.

Belirtiler Nelerdir?
 Bulaşma işçi arılarda daha hızlı ve hastalık seyride yine işçi arılarda daha ağır olmaktadır ve bu durum işçi arıların kovan temizliği ve nektar-polen toplama işini yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kraliçe ve erkek arılarda hastalığın görülmesi hastalığın oldukça ilerlediğinin en önemli belirtisidir. Kolonideki ergin arıların yaşam sürelerinde kısalma, arıların karın kısmında genişleme, tüm kovan içerinde,  giriş tahtası ile ön duvarında peteklerin üzerinde kahverengi dışkı, kanatları sağa sola açık uçamayan, hareket edemeyen arılar, koloni nufusunda hızlı düşüş, yumurtlamayı aniden kesen ana (kraliçenin yumurtalıkları üzerindeki etkisi sebebiyle kraliçenin kısırlaşması), kraliçe yaşı gözetmeksizin ana arı değiştirmeye çalışan koloniler(yumurtlama veriminde düşüş ve kısırlık sebebiyle), ana arı yumurtlama verimi düşüklüğü ve kısırlık, arıların iğne kısmından tutularak bağırsaklar dışarı çıkarıldığında kahverengi görünümlü bağırsak.

Teşhis
  Kesin teşhis laboratuarda PCR testi veya elektron mikroskobu ile yapılır, bunun yanında kovandan alınan arı numunesinden hazırlanan maserasyon sıvısının mikroskop altında incelenerek karakteristik sporların aranmasıyla da teşhis yapılmaktadır. Saha şartlarında arıların morfolojik değişiklikleri, belirtiler kısmında saydığım durumlar hastalık şüphesini arttırır.

Tedavi
  Kolonilerde teşhisin ardından ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Genellikle 1 defa uygulanan ilaç tedavisi yeterli olur bazı durumlarda uygulama adedi arttırılabilir.

Yorum
  Son yıllarda arıcılar arasında "Gizli Nosema" diye bir tabir türedi sebep ise ishal şişkinlik gibi belirtiler olmadan koloni çöküşü, kraliçe sorunları gibi sebeplerin görülmesi bazı kesimler bunun nosema olduğunu söylerken bazı kesimler ise bunun yeni bir hastalık olduğunu iddia ediyorlar akademik yapıdansa olaya "bilimsel" olarak verilen bir cevaba ben henüz denk gelmedim. Bana sorarsanız kişisel fikir olarak belirtiler gerçekten de gizli denebilecek bir nosema gibi görülüyor. Peki ne yapabiliriz? Öncelikle kolonileri güçlü tutmak ve organikçi değilsek beslenmeyi şekerle yapmak organik üretim yapıyorsanız kendi balımız yerine bu belirtilerin olmadığını bildiğimiz diğer arıcılardan bal temin ederek besleme yapmakta fayda var. Kendim denememiş olmakla beraber iyot uygulamasından bahsedildiğini bir çok yerde okudum, bununla beraber sporlara karşı asetik asitin etkili olduğu bilimsel bir gerçek,asetik asit diğer adıyla sirke asidi (hangi sirkede nekadar asit olur ben ne kadar sirke koymalıyım kısmıtam bir muamma). Kovan ve ekipman dezenfeksiyonunda çamaşır suyu, pürmüz ;petek ve ekipman dezenfeksiyonunda  sirkeden faydalanabilirsiniz. Şurup ve keke katılabilir görünüyor ama arının tüketimi üzerine tecrübeye sahip değilim. Kış sezonundaki kovan içi nosema spor yükünü azaltmak için kovan içi rutubeti düşürücü havalandırma ve rutubetin önlenmesi amacıyla gazete vb. kullanımı üremeyi baskılayıcı faktörler arasında.

  Son olarak Ulaş beyin belirtilerini tek tek yorumlarsak:
Kovan terkleri, mevcudun bir avuç arıya düşmesi: nosema da görülebiliyor.
Kapalı ve açık yavrularda ölümler: Nosemayla direk alakası olmasa da nosemaya yakalanan işçilerin çalışamaması yavru beslememesi kovan iç ısısında düşüşler gibi sebeplerle yavru ölümlerinin görülmesi olabilir.

Not: Yazı kaynak belirtilmeden kullanılamaz, yazım hataları olabilir :), Tedavi kısmında ilaç ismi bilinçli olarak belirtilmemiştir bu konuda lütfen bir Veteriner Hekime başvurunuz ;D

Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı Arı Ustası (Serkan Diril)

  • Genel Moderator
  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #25 : 11 Şub 2017 22:53:10 »
Asetik asitin nosemada kullanıldığını biliyoruz.

Nasıl kullanılır tarif eder misiniz?

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #26 : 11 Şub 2017 23:13:20 »
Asetik asitin nosemada kullanıldığını biliyoruz.

Nasıl kullanılır tarif eder misiniz?
  Asetik asit kullanılımı ile Arkadaşlarımızın yazmalarını hızlandırmak amacı ile ben ne yaptığımı yazayım; Yaptığım şuruplara %65 lik asitten %1 oranında kullanıyorum. Bu yıl %85 lik asitten %0.6 kullanacağım.Bu sadece nosema değil,warroa için ve sakkarozun glikoz ve fruktoza indirgenmesindede etken olarak belirtiliyor. İnvertaz enziminin içeriğini okuduğumuzdada bunu görebiliriz.

  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #27 : 11 Şub 2017 23:18:56 »
Asetik asitin nosemada kullanıldığını biliyoruz.

Nasıl kullanılır tarif eder misiniz?
  Asetik asit kullanılımı ile Arkadaşlarımızın yazmalarını hızlandırmak amacı ile ben ne yaptığımı yazayım; Yaptığım şuruplara %65 lik asitten %1 oranında kullanıyorum. Bu yıl %85 lik asitten %0.6 kullanacağım.Bu sadece nosema değil,warroa için ve sakkarozun glikoz ve fruktoza indirgenmesindede etken olarak belirtiliyor. İnvertaz enziminin içeriğini okuduğumuzdada bunu görebiliriz.
Siz bu uygulamayı invert işlemi için mi yoksa nosema için mi kullanıyorsunuz?

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #28 : 11 Şub 2017 23:33:07 »
Asetik asitin nosemada kullanıldığını biliyoruz.

Nasıl kullanılır tarif eder misiniz?
  Asetik asit kullanılımı ile Arkadaşlarımızın yazmalarını hızlandırmak amacı ile ben ne yaptığımı yazayım; Yaptığım şuruplara %65 lik asitten %1 oranında kullanıyorum. Bu yıl %85 lik asitten %0.6 kullanacağım.Bu sadece nosema değil,warroa için ve sakkarozun glikoz ve fruktoza indirgenmesindede etken olarak belirtiliyor. İnvertaz enziminin içeriğini okuduğumuzdada bunu görebiliriz.
Siz bu uygulamayı invert işlemi için mi yoksa nosema için mi kullanıyorsunuz?
  Asıl kullanma amacım warroa içindir. İnvert işlemi için invertaz kullanıyorum.Bilgi olarak yazmak gerekirsede asitler suların pH lerini azaltırlar,buda arıların bağırsaklarında kalıntıların daha az birikmesine etki eder,ama oranlar her zaman çok önemlidir. Bal sağlığa faydalıdır ama bir oturmaya 1 kilo yersek hastahanelik olabiliriz.

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: NOSEMA
« Yanıtla #29 : 11 Şub 2017 23:46:28 »
Asetik asitin nosemada kullanıldığını biliyoruz.

Nasıl kullanılır tarif eder misiniz?

Asetik asit kovan petek ekipman dezenfeksiyonu için 4 kat çerçeveleriyle beraber üst üste konur hava sızdırmazlığı sağlanacak şekilde kapatılır üzerine 5.kat boş konulur 480ml %80 asetik asit buharlaşabileceği bir kaba/pete konur en üstteki yerleştirilir, kovan 30°C'de 7 gün bekletilir daha sonra açılır, malzemeler kullanılmadan önce en az 2 gün havalandırılmalıdır. Keke-şuruba katılır demedim ama yanlış anlaşılma olmaması adına belirteyim ki: Asetik asidin şuruba katılmasıyla ilgili yapılan araştırmalarda %0,4 düzeyine kadar denendiği ancak herhangi bir klinik iyileşme görülmediği söyleniyor.
Vet. Hek. Kerem ATAMAY