Gönderen Konu: Formik Asit  (Okunma sayısı 5269 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Formik Asit
« : 13 Oca 2017 00:48:51 »
Dünyanın bazı ülkelerinde varroa mücadelesi için formik asit kullanıldığını, özellikle Almanyada bu uygulamanın organik üretim adına teşvik edildiğini biliyoruz. Arıcımız da internet üzerinden bu gelişmeleri takip ederek bir şekilde bu uygulamadan faydalanmak istiyor.

Ama bir türlü ortaya standart bir uygulama koyan yok. Hiç bir resmi kurum bu ürünü incelemeye almıyor, gidip yerinde araştırmıyor, araştırmasını yapmıyor.

Kendi imkanlarımla bugüne kadar bazı denemelerim oldu. Peçeteye döküp alttan verdim, şişeye koyup üstten verdim vs vs. Bir standarta oturtamadım.

Sonra bir gün atolyede pet şişedeki suyla elimi yıkarken elimdeki kayganlıktan ve kokudan, elimi formik asitle yıkadığımı farkettim. Hemen lavaboya koştum elimi yıkadım. Elime bakıyorum deri kalmamış olmaması gerekirken kızarıklık bile yok. O zaman anladım ki %85 lik diye aldığım formik asitin hiç bir realitesi yok.

Yani memlekette formik asitin bile standardı yok.

Bu sene paraya kıydım merc kalite saf formik asit aldım. Kuş suluğundan faydalanarak buharlaşmayı kontrol altına aldım ve en başarılı sonuçlarımı elde ettim.

Yurtdışındaki kaynaklarda formik asit uygulamasında günde 15 ml "SAF" formik asit buharlaşması gerekiyor. Ama buharlaşmayı kontrol altında tutabilmek ve daha tolore edilebilir hassasiyette buharlaşma sağlayabilmek için asiti %60 a kadar seyreltiyorlar.

Şimdi sizinle kaynak belirterek uygulamanın orjinalini paylaşacağım.

Malzemeler
-%60 lık Formik Asit
-Kontrollü buharlaştırma aparatı. Şunun gibi
-Bulaşık eldiveni
-Bir kova su (aksilik olursa asiti yıkamak için)
-Gözleri asit buharından ve damlasından korumak için gözlük. (dalış gözlüğü gibi)

Uygulama
-Yukardakilerin hepsini tak.
-Aparata 200 ml asit koy.
-Aparatı kovana koy.
-Aparatın altına bir tepsi koy. (Gümüş olmasın)
-Tabanları kapat.
-Uçuş deliklerini aç.
-Ertesi gün buharlaşma miktarını kontrol et.
-Buharlaşma günde 25 ml olmalı. Fazlaysa buharlaşma yüzeyini (formik asiti emen kartonu) ufalt.

Avantajları
-Kapalı yavru gözlerindeki varroaları da halletmesi.
-Trake akarını da halletmesi.
-Mum güvesini de baskılaması.
-Kalıntı bırakmaması.
-Varroanın direnç geliştirememesi.

Formik asit kullanımında asıl amaç varroayı tamamen temizlemek değil, nokta atışı olan oksalik asit uygulamasına kadar varroa baskısını azaltmaktır.

Kaynak: http://www.bienenkiste.de/as

Ynt: Formik Asit
« Yanıtla #1 : 13 Oca 2017 01:27:33 »
Almanyada %85 Lik için veteriner odasından reçete yazdırmak gerekiyor.

%60 lık 1 LT formik asit 11 Euro civarı. Yalnızca bunu birlikten alırsanız çok cüzi rakamlara eve kadar yollayabiliyorlar. Yılda bir kez mail yollayıp  siparişleri alıyorlar ve teslimat zamanı gidip aliyorsunuz. Ücretini yıl sonu aidat ile beraber ödüyorsunuz.

%85 liği çok arıcının kullandığını biliyoruz. Arı malzemesi satılan yerlerde de satılıyor , fakat
Arı için değildir yazıyor.  Dezenfekte işleri için satışı yapılıyor. Veya internet sitelerinden 5 lt bidonlarda satılıyor , tabi bunların hepsi sanayi işleri için.

Mutfak bezi ile buharlaştırma uygulamalarında   %85  ilk alttan veriliyor.
Mutfak bezi ile buharlaştırma uygulamalarında     %60  lik üstten veriliyor.

Mutfak bezi ile  çıta başına 2 ml buharlaştıma uygulanıyor.  İki katlı bir koloniye  40 ml şoklama uygulaması yapıyorum.  Tek katli bir koloniye 20 ml. Bu sene 15 koloniden bir tanesi bu sebeple ana kesti.

Alttan veya üstten mutfak bezi ile vermek çok kolay geliyor bana.  3-4 kez tekrarlıyorum.

Liebig Dispenser isimli dağıtıcı ile iki tür uygulama mevcut.

100 ml %85 lik...
200 ml % 60 ilk...

Resmi kurumların bölge bölge uygulama konseptleri değişebiliyor.
Benim bölgemde ki Hohenheim üniversitesi 200 ml  iki tur uygulama tavsiye ediyor.
Temmuz ve Ağustos ayında.  İlki stok beslemesinden önce , ikincisi  beslemeden sonra.

Dağıtıcı aparat ile yavaş buharlaştırma yapıldığında ana kesilmesi riski sıfıra iniyor.
Yine Almanya için , gölge arılıklarda %60 lık buharlaştırmada sıkıntı yaşanıyor. Gölgede yeterince buharlaşma olmuyor. Güneş gören kovanlarda  200 ml bir hafta civarinda buharlaşırken , gölgede ancak yarısı buharlaşıyor. O sebeple gölgede iki dağıtıcı birden kullanılmak zorunda kaldığımda oldu. Gölge için en iyisi %85 lik şoklama..

%85 ilk uygulamaları bireysel olarak öne çıkmış kişiler tavsiye ediyor.
Mayıs ayında yapılan bölmelere de , serin Eylül ayında %85 ilk mecburen yapılıyor.

Koloniye zararı oluyor ama varroayı hiç affetmiyor.

Uygulamadan sonra , kovan girişlerinde ki otların sarardığını gözlemliyorum.

Önemle belirtmeliyim ki Almanya'da Haziran , Temmuz aylarında otuz derece yaz demek..

35 derece sıcaklık demek parkların ,havuzların dolup taşması demek..

Mevsim sıcaklıkların farkını göz ardı etmek  , arılarınız için tehlikeli olabilir.

Güneş batarken uygula , sabah al riski aza indirebilir diye düşünüyorum..
« Son Düzenleme: 13 Oca 2017 08:17:43 Gönderen: Stuttgartta Aricilik »

Çevrimdışı Günaydın Dikmen

  • Admin
  • *****
Ynt: Formik Asit
« Yanıtla #2 : 21 Ağu 2017 15:38:25 »
http://www.bienenweber.de/Nassenheider-Verdunster-Gebrauchsanweisung.html
'den çeviridir.

NASSENHEIDER Buharlaştırıcı, Kullanım Talimatı

Nassenheider Buharlaştırıcı, Bal Arısı (Apis Mellifera) ‘nın Varroa tedavisinde (Veteriner kullanımı için – ad us.vet.)  %60 Formik (Karınca) Asidinin sürekli buharlaştırılmasında kullanılan uzun zamanlı bir buharlaştırıcıdır. Nassenheider Buharlaştırıcı, %60 Formik Asit (Veteriner kullanımı için) ile birlikte Almanya’da ruhsatlı bir Arı ilacıdır (11 Temmuz 2000 tarihli ve 31 nolu Federal Resmi Gazete).

Kullanım Alanları
Bal Arısı (Apis Mellifera)’nın Varroa (Böcek “Varoa Zararlısı”) Hastalığı

Kontrendikasyonlar
Bal akımı sırasında kullanılmamalıdır. Yılın son Bal hasadından sonra kullanılmalıdır.

Uygulama Sırasında Alınacak Önlemler
Formik Asit ile çalışılırken koruyucu eldiven ve gözlük kullanılmalıdır.

Diğer Maddelerle Etkileşimler
Bilinen bulunmamaktadır.

Uyarılar
1-   Formik Asit Çocuklardan uzak tutulmalıdır.
2-   Çözelti yanıklara neden olmaktadır.
3-   Buharı solunmamalıdır.
4-   Göz ile teması halinde bol su ile iyice yıkanmalı ve doktora başvurulmalıdır.
5-   Kaza halinde ya da kendinizi iyi hissetmezseniz derhal bir doktora başvurun.
6-   Su dolu bir kova her zaman yanınızda hazır bulunmalıdır.

En Önemli Uyumsuzluklar
Bilinen bulunmamaktadır.

Başarılı Tedavi için Önkoşul
1-   Tedavi süresince yavru mevcudiyeti
2-   Buharlaştırıcı uçuş deliğinden uzağa kuluçkalığın yanına arade bir çerçeve olacak şekilde yerleştirilmelidir. Bu bölgede 35°C sabit sıcaklık bulunduğundan, büyük oranda dış ortam sıcaklığından bağımsız buharlaşma meydana gelir.
3-   Mümkünse çerçeveler uçuş deliğine paralel yerleştirilmelidir. (bakınız NOT 1: Warmbau ve Kaltbau farkı)
4-   Rüzgar alan bir Kovan konumu uygun değildir, yakındaki bir çit veya parmaklık rüzgarı yavaşlatır.

Hazırlık Çalışmaları
1-   Uygulamadan önce bal hasadı yapılmalı, bal çerçeveleri alınmalıdır.
2-   Her türden ızgara tabanlar kapatılmalıdır.
3-   Uçuş deliğinin kovan mevcuduna uygun olarak normal açılması.

Tek ve Günlük Dozajlar
1-   2 gün sonra buharlştırıcı çerçevesi asit kontrolü için alınır. Buharlaşan Asit miktarı ml (cm³) cinsinden kapak üzerindeki ölçekten okunablir. Bunun için buharlaştırıcı, doldurulma esnasında yapıldığı gibi 90° yatırılır.
Bir veya İki Katlı Arılar için Kat başına Tavsiye edilen Doz
1-   Temmuz/Ağustos Uygulaması: 15-20 ml / Kat ve Gün   2-   Eylül/Ekim Uygulaması: 10-15 ml / Kat ve Gün

2-   Arıların yüksek sıcaklıklarda daha yoğun şekilde kovan soğutması yapması nedeniyle, daha yüksek bir buharlaşma oranı ölçülebilir. Bu nedenle asit buharının bir kısmı kullanılmadan kaçar ve asit deposu erken boşalır. Bu durumda tekrar dolum yapılmalıdır ki bahsi geçen uygulama süresi korunabilsin. İlk 2-3 günde bir doz aşımı tolere edebilir, çünkü kovan mevcudu asit buharının bir kısmını emecektir. Bu süre, dozajın kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi için kullanılmalıdır.
3-   Buharlaştırıcının tekrar doldurulması mümkündür. Daha uzun bir uygulama süresinin Arılara zararı bulunmamaktadır.
4-   15ml/Kat ve Gün (bal sağımından sonra) ile 10ml/Kat ve Gün (ana yavruyu kesmeden önce) minimum dozların altına inilmemelidir, aksi halde uygulamanın başarısından emin olunamaz.
Kontrol sırasında çok düşük buharlaşma oranı tespit edilirse, daha büyük olan fitil (docht) kullanılmalıdır

Uygulamanın Çeşit ve Süresi
Uygulama yılda iki defa yapılmalıdır, bir kez hemen bal sağımından sonra, ikinci kez yaz sonu/sonbahar’da (ama hep bal akımı yokken).
1.UYGULAMA: Temmuz/Ağustos ‘da 10-12 gün boyunca, hasattan sonra   2.UYGULAMA: Eylül ‘de 10-14 gün boyunca, ana yavruyu kesmeden önce – Kovanda yavru bulunmalıdır.
Daha uzun süreli uygulamalar zararlı değildir!
Çevresel kaynaklı yeniden bulaşma riski, özellikle Eylül ayında göz ardı edilmemelidir. Varoa düşüşü 14 günlük uygulamadan sonra belirgin şekilde azalmazsa, uygulama süresi arttırılmalıdır veya kısa bir aradan sonra tekrar edilmelidir. Bir sonraki bal sağım işlemine kadar bekleme süresi otomatik olarak kış dinlenmesi ile belirlenir (bahar aylarında uygulama yapılmamalıdır!).

2 Farklı Kullanım Çeşidi Bulunmaktadır:
A)   Klasik” Nassenheider Buharlaştırıcı”
Buharlaştırıcı’nın Yapısı:

1 Hazne, 180ml’ye kadar ölçeklenmiş       5 İki farklı ebatlı Fitil
2 Buharlaşma Odası                    6 Sabitleme kulakları
3 Fitil Sepeti                       7 Kaynaklı büyük kapak
4 Fitil Tutucu
Buharlaştırıcı tercihen paslanmaz vidalarla bir çerçeveye tutturulur.,

Buharlaştırıcının Hazırlanması ve Doldurulması
1-   Fitil Sepeti (3) çıkarılır
2-   Buharlaştırıcı eğik tutulur (Şekil3) ve laboratuar şişesi, ölçme kabı veya Enjektör yardımıyla yavaşça %60 Formik asit ile tamamen (180ml) doldurulur.
3-   14 günü aşan uygulamalarda tekrar doldurulmalıdır.

Şekil2 Buharlaştırıcının Çerçevede Duruşu   Şekil3 Buharlaştırıcının Doldurulması

Fitil Seçimi
1-   Genelde küçük fitil (18 cm² buharlaşma alanı) kullanılmalıdır. Kontrol sonucunda, tavsiye edilenden daha az (Yazın 15 ml altında, Sonbaharda 10ml altında) buharlaşma miktarı tespit edilirse, büyük fitil (30 cm² buharlaşma alanı) kullanılmalıdır
2-   Her yeniden dolum için, yeni ve kuru bir fitil kullanılmalıdır, bu her iki fitil tutucudan (4) itilmelidir. Daha sonra fitil sepeti (3) yerleştirilir, alttaki kulaklarla buharlaşma odasının (2) dış duvarının üstüne ittirilir. Sökmek için, fitil sepetinin(3) kulakları yine birbirinden uzaklaştırılır.
3-   Fitilin yerleştirilmesi, Kovana yerleştirilmeden hemen önce yapılmalıdır.
DİKKAT! Çok sıkışık duran kovan mevcuduna, fitil sepeti olmadan veya kesilerek uygulama yapılmalıdır.
1.   Buharlaştırıcının olduğu çerçeve yavru alanının yanına, mümkünse yavrusuz ilk çerçevenin yanına konulmalıdır.
2.   Tek katlı arılara tek buharlaştırıcı, çift katlı arılara mümkünse iki buharlaştırıcı verilmelidir. Eğer iki kata tek buharlaştırıcı ile uygulama yapılacaksa, bu buharlaştırıcıdan iki katlık tavsiye edilen dozun buharlaştığına dikkat edilmelidir (Büyük fitilin kullanılması).
3.   Buharlaştırıcı genelde uçuş deliğine uzak yerleştirilir, iki katlı uygulamalarda ise üst kattaki buharlaştırıcı alt kattakini tarafına ters tarafına yerleştirilir.

Önemli Kullanım Kısıtlaması
Büyük Kapak (7) zorlanarak açılmamalıdır, sıkı bir şekilde kaynak yapılmıştır ve bu sıkılığı buharlaştırıcının çalışması için gereklidir.
B)   Yatay ” Nassenheider Buharlaştırıcı” Klasik Nassenheider Buharlaştırıcıdan oluşur

Şekil1, Yatay Kullanım

Geleneksel Modele göre avantajları
a)   Geç sonbahardaki Varoa uygulamasında, hiç veya çok az yavru mevcudiyetinde yaklaşık 10°C dış ortam sıcaklığına kadar kuluçka katı sıcaklığından bağımsız, Kendiliğinden kontrollü ve Formik asit buharlaşması. Bu zamanda yapılan Varoa uygulaması en etkilisidir (tekrar bulaşma görülmez).
b)   Dağ ve çalılık arıcısı için de geç uygulama seçeneği
c)   Çift katlı kovanlar için tek bir Nassenheider buharlaştırıcı + güçlendirme kiti ile uygulama imkanı.

Çalışma Prensibi
Dikey fitil formik asidi emer ve aşağıya U-Şekilli bacak üzerinden yatay fitile aktarır, burada damlama ve buharlaşma oluşur. Delikli ayak her iki fitilin temasını ve kılcal etki oluşmasını engeller. Böylece hemen hemen sabit bir Formik asit transferi ve buharlaşması sağlanır.

Şekil 2 Parçaların Tanımı

1-   Hazne
2-   Fitil Sepeti
3-   Ayak
4-   Ana hacmin transferi ve buharlaşırılması için Dikey U-Fitil
5-   Buharlaşma için Yatay Fitil (yaklaşık 28 x 28cm)
6-   Yüksek Sıcaklıklarda ıslak leke
7-   Düşük Sıcaklıklarda ıslak leke
8-   Folyo taban (yaklaşık 20 X32 cm olarak ambalaj poşetinden kesin)

Fitil Seçimi
1.   Dikey Fitil (U Fitil)
3 farklı ebatta Fitil(4) teslimatta hazır gelir. Bunlar tekrar kullanılabilir özel malzemeden yapılmıştır. Yatay Fitildeki(4) uzun bacakların farklı genişlikleri, transfer edilen sabit Formik Asit hacminin ne kadar büyük olacağını belirler.
Fitil 1 (Küçük)   Fitil 2 (Orta)   Fitil 3 (Büyük)
6-9 Çerçeve   10-15 Çerçeve   16-22 Çerçeve veya 2 Kat
Tereddüt ettiğinizde, Temmuz/Ağustos döneminde daha büyük olanı (daha yüksek havalandırma), Eylül/Ekim döneminde daha küçük Fitili kullanın.

2.   Yatay Fitil
Yatay Fitil tekrar kullanılabilir dokumasız kumaştan yapılmıştır, fakat normal tek kullanmlık ince mutfak havlusu veya ince yatak çarşafı da kullanılabilir. Uygulama için, aşağıda anlatıldığı gibi, birlikte gelen mavi dokumasız kumaş kesilmelidir.

Fitillerin Tekrar Kullanılması
Kullanımdan sonra her iki fitil de su ile yıkanıp, kurutulup tekrar kullanılabilir (Lastik Eldiven Kullanın!). Islak U Fitiller hassastır, bu nedenle dikkatlice mandalla alınız. Zarar gören Fitilleri tekrar kullanmayınız.

Çerçeve ve Kovanlarda sadece uzun ömürlü ve paslanmaz vida, çivi ve tel kullanın.
1.   Arkadan erişimli kovanlar ve katlar için (ilave katlar olmadan) Çerçeveye montaj (Şekil 1 sol taraf)
.   Ayakları (3) çentiklerden kesin
.   Ayakları klasik “Nassenheider Buharlaştırıcı”ya sokun.
.   Yatay Fitili(5) çerçeve genişliğinden yaklaşık 8cm kısa, çerçeve yüksekliğinden yaklaşık 5cm daha uzun kesin
.   Alttaki çerçeve çıtasına 3cm genişliğinde plastik folyo şerit koyun (tahta asidi doyasıya emmemelidir)
.   Yatay fitili çıtaya yerleştirin, öyle ki kenarı çerçeve kenarıyla aynı hizada olsun, buharlaştırıcıyı kaldırıp hepsini birbirine vidalayın.
.   Fitilin çıkıntı yapan kısmı yukarı bükülür ve çapraz çubuğa raptiye ile tutturulur (çıkıntılı parçayı kısaltın)
.   Buharlaştırıcıyı doldurun ve yatay Fitili (4) Fitil Sepeti (2) ile birlikte yerleştirin

Çerçevenin Arkadan erişimli Kovanlara yerleştirilmesi
Son Çerçeve olarak doğrudan pencerenin arkasına yerleştirin.
Çerçevenin Üstten erişimli Kovanlara yerleştirilmesi
Üst katta kenara yerleştirin (örneğin boş çerçeve ile yer değiştirin)

1.   Üstten erişimli kovanlarda kullanım (Bakınız Şekil 2)
Montaj
.   Destek yüzeyleri dışarı bakarken, Ayağı (3) “Nassenheider Buharlaştırıcı” nın montaj deliklerine yerleştirin.
.   Mavi dokumasız kumaşı (yatay Fitil) bir makas ile gereken ölçülerde kesin (Kovan iç ölçülerinden yaklaşık 10cm daha küçük)
.   Poşeti (Ambalaj) taban olarak gereken ölçülerde kesin (Kovan iç ölçülerinden yaklaşık 10cm daha küçük)

Yerleştirme
.   Boş bir kovana, tercihen yarım kovana, doğrudan Yavru alanının üzerine
.   Çerçevenin asidi doyasıya emmemesi için plastık folyo serin, ve üstüne yatay Fitili (Mavi Dokumasız Kumaş) yerleştirin. Izgara kullanımı sadece yan açıklıklar propolisle yapıştırılıp kapatıldıysa tavsiye edilir.

Devreye Alma
.   Buharlaştırıcıyı doldurun.
.   U şekilli Fitili(4) yerleştirin, Fitil sepetini(2) üzerine geçirin.
.   Doldurulmuş buharlaştırıcıyı hemen yatay Fitilin (5) üstüne yerleştirin. Buharlaşma ilerleyen sattlerde yavaşça atrtacaktır, böylece arılar nerdeyse hiçbir şey hissetmez ve bu nedenle agresif olmazlar. (şok tedavisi yok, Ana için tehlike yok)

Gönderilebilir Aksesuar listesi
Yedek Fitiller
Paslanmaz çelikten vidalar
Dolum için laboratuar Şişesi (500ml)
Yükseltmek için Fitil Kapakları

NOT 1: Warmbau(Sıcak Düzen) ve Kaltbau (Soğuk Düzen) Çerçeve yerleşim farkı. Ok yönü uçuş deliğinin yönünü göstermektedir.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 329
Ynt: Formik Asit
« Yanıtla #3 : 21 Ağu 2017 19:54:47 »
Merhabalar,
Bu malzeme Apimaye firması tarafından satılıyor.

http://shop.apimaye.com.tr/aricilik/varroa-ile-m%C3%BCcadele/formik-asit-buharla%C5%9Ftirici

25 tl./adet fiyatı var.
Sitede detay yok.
Stakta yok.
Ön sipariş verilmesi gerekiyor.
Sordum; ''kaç günde ithal edilir?''
Hala dönecekler...
Çeviri için teşekkürler Günaydın Bey.
Her şey daha yaşanası bir Türkiye için ....

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Formik Asit
« Yanıtla #4 : 26 Eyl 2017 23:35:16 »
İnternette varroa mücadelesi için kekler var. Hem yavru attırdığı, hemde varroayı düşürdüğü söyleniyor. Kullanan var mı? Tek başına yeterli mi?

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Formik Asit
« Yanıtla #5 : 27 Eyl 2017 01:01:08 »
İnternette varroa mücadelesi için kekler var. Hem yavru attırdığı, hemde varroayı düşürdüğü söyleniyor. Kullanan var mı? Tek başına yeterli mi?

Tek başına unut gitsin..

Belki yardımcı malzeme olarak düşünülebilir..
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı ukaradag

  • *
  • İleti: 2
  • Katkı 0
Ynt: Formik Asit
« Yanıtla #6 : 25 Oca 2018 20:39:24 »
İlkbaharda uygulanmıyor mu? Bir de gündüz sıcaklığı/ gece sıcaklığı kaç derece arasında olmalı? Teşekkürler.