Gönderen Konu: Varroa mücadelesinde yavrulu dönemde oksalik asit kullanımı  (Okunma sayısı 11199 defa)

  • *****
Mustafa Abi grafiklerin esansiyel yağlarla alakalı kısımlarını dikkate al derim.  :-[
  Günaydın İzzet Bey. Sözünü ettiğiniz grafikler hangileridir Abim. Birde paylaştığınız yabancı dil kaynaklı yazıların bazıları Türkçeye çevrilebiliyor,bazılarını çevirmiyor kompütür.Esansiyel yağlarla ilgili kısımları inceleyebileceğim web adresini yazarsanız,ilgili web sayfalarını çevirmede sıkıntı olmuyor. Teşekkür ederim.

Abi Ziyanın verdiği linkten PDF I açınca kiyaslama grafiklerinde en sağdaki EO yazan sütun timol uygulamasının sonuçları. Pek iç açıcı değil.

  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Flat OA -Hung OA nedir?

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Flat düz,yani çerçeve üzerine serilen şekil.
Hung çerçeve arasına sarkıtılan.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Bu aralar forumda en çok ihtiyaç duyduğum şey beğenme ve +1 tuşları. Çok güzel bir çalışma  ;D
Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Mustafa Abi grafiklerin esansiyel yağlarla alakalı kısımlarını dikkate al derim.  :-[
  Günaydın İzzet Bey. Sözünü ettiğiniz grafikler hangileridir Abim. Birde paylaştığınız yabancı dil kaynaklı yazıların bazıları Türkçeye çevrilebiliyor,bazılarını çevirmiyor kompütür.Esansiyel yağlarla ilgili kısımları inceleyebileceğim web adresini yazarsanız,ilgili web sayfalarını çevirmede sıkıntı olmuyor. Teşekkür ederim.

Abi Ziyanın verdiği linkten PDF I açınca kiyaslama grafiklerinde en sağdaki EO yazan sütun timol uygulamasının sonuçları. Pek iç açıcı değil.
  Grafikten anlayabildiğim,warroa üzerindeki etkisi zayıf. organik asitler kadar etkili olamayacağı kesin. Oksalit uygulamasındaki beni rahatsız eden konuyu daha önce yazmıştım. Salkımdaki arıların üzerine asiti döktüğümüzde vücutlarının kitin olmayan bölümlerinin,örneğin gözlerinin zarar göreceği düşüncesi uygulama yaptığım günün gecesi uykularımı kaçırıyor. Ancak bu uygulama şekli beni rahatlattı,üzüntü duymadan uygulayabilirim. Ayrıca,timol pahalı bir malzeme. Organik asitler,mücadelede kullanılabilecek en sağlıklı,en ucuz ve en etkili malzemeler.

Çevrimdışı Ulaş MUTLU

  • *
  • İleti: 30
  • Katkı 4
  • Koloni sayısı: 80

Öteden beri sıkı bir takipçisi olduğum arıcı ve biyolog , scientificbeekeeping.com sitesinde çalışmalarını yayınlayan Randy ne yaparım da oksalik asiti arılarda yaklaşık 1 ay yani yaklaşık 2 varroa kuluçkası kadar süre uygulayabilirim diye düşünmüş, başka uygulamalardan da esinlenerek ciddi bir karşılaştırmalı çalışma yapmış. Randy karşılaştırmalı testlerini yaparken 200 koloni kullanmış, kimisini kontrol grubu olarak bir kısmını farklı karışım oranlarındaki OA/gliserin de kimisini thymol ile denemeye almış. Uygulamanın en etkileyici tarafı varroa ölümleri ise de diğer etkileyici tarafı sıcak havalarda uygulanıyor ve arının yavru atımını engellemiyor olması!

Ziya abi,
Bahsettiğiniz scientificbeekeeping.com sitesini inceliyorum. Arıcılıkla ilgili bir çok konu da farklı yöntemler görebileceğime eminim sanki.
Oksalik asit konusuyla alakalı bana göre çelişki diyebileceğim bir iki nokta oluştu.
Cevabını siteden bulmam biraz zaman alacak.
Bu konuyu araştırmış birisi olarak ne dersiniz?

Oksalik asitler varroa mücadelesinde temas yoluyla işleyen bir sistem.
Arının, uygulamada kullanacağımız bezi kemirmesi sorun oluşturmaz mı acaba?
Nosema mesela, sindirim hastalğı diyebiliriz.
Bir arkadaşımız soğukta kristalize olup arının iç sistemine zarar verebileceğinden bahsetmiş.
Arıların kemirerek bezleri dışarı atarken diğer arılara teması daha çok olacağı aşikar.
Geçen yıl karton kağıtlara flumetrin emdirilerek yapılan uygulamalar paylaşıldı.
Bir çok arıcı ateş püskürdü yayınlayana.
Arılar o kartonu kemirir. Sindirim sisteminde zarar ve tahribat oluşturur. Bu şekilde uygulama olmaz. Şeklinde.
(Ha, eleştiriler ilaç sektöründen mi yoksa bu sektörü destekleyen arıcı kesiminden mi geldi bilmiyorum.)

Asla umudunu kaybetme...

Çevrimdışı Ziya Yapıcı

  • Admin
  • *****
Akıl yürütüp yorumda bulunmaktansa denemeyi tercih ederim.  Nihayetinde adam 200 kolonide karşılaştırmalı calisma yaptıysa beni en azından eldekilerin yarısında deneme yapmaya rahatlıkla  ikna eder.  Kaldı ki,  birlesmis milletler small yard programı web sayfasında buna benzer uygulamaların bir iki senedir yapıldığını gördüm,  Erhan abi'nin paylaştığı bir almanca doküman var,  onda ki çalışma da gayet sağlam ve detaylı, hatta daha ne olsun dedirtecek detayda. 

Edit: tekrar okuyunca cevabımın dilini sevmedim.  Demek istediğim şu,  bahsettiğin noktalar muhtemelen çok daha uzun ve laboratuvar çalışmaları ile de desteklenirse ortaya konulabilir ya da gözardı edilebilir șüpheler.   Deneyelim görelim

« Son Düzenleme: 12 Şub 2017 22:21:56 Gönderen: Ziya Yapıcı »

  • *****

Öteden beri sıkı bir takipçisi olduğum arıcı ve biyolog , scientificbeekeeping.com sitesinde çalışmalarını yayınlayan Randy ne yaparım da oksalik asiti arılarda yaklaşık 1 ay yani yaklaşık 2 varroa kuluçkası kadar süre uygulayabilirim diye düşünmüş, başka uygulamalardan da esinlenerek ciddi bir karşılaştırmalı çalışma yapmış. Randy karşılaştırmalı testlerini yaparken 200 koloni kullanmış, kimisini kontrol grubu olarak bir kısmını farklı karışım oranlarındaki OA/gliserin de kimisini thymol ile denemeye almış. Uygulamanın en etkileyici tarafı varroa ölümleri ise de diğer etkileyici tarafı sıcak havalarda uygulanıyor ve arının yavru atımını engellemiyor olması!

Ziya abi,
Bahsettiğiniz scientificbeekeeping.com sitesini inceliyorum. Arıcılıkla ilgili bir çok konu da farklı yöntemler görebileceğime eminim sanki.
Oksalik asit konusuyla alakalı bana göre çelişki diyebileceğim bir iki nokta oluştu.
Cevabını siteden bulmam biraz zaman alacak.
Bu konuyu araştırmış birisi olarak ne dersiniz?

Oksalik asitler varroa mücadelesinde temas yoluyla işleyen bir sistem.
Arının, uygulamada kullanacağımız bezi kemirmesi sorun oluşturmaz mı acaba?
Nosema mesela, sindirim hastalğı diyebiliriz.
Bir arkadaşımız soğukta kristalize olup arının iç sistemine zarar verebileceğinden bahsetmiş.
Arıların kemirerek bezleri dışarı atarken diğer arılara teması daha çok olacağı aşikar.
Geçen yıl karton kağıtlara flumetrin emdirilerek yapılan uygulamalar paylaşıldı.
Bir çok arıcı ateş püskürdü yayınlayana.
Arılar o kartonu kemirir. Sindirim sisteminde zarar ve tahribat oluşturur. Bu şekilde uygulama olmaz. Şeklinde.
(Ha, eleştiriler ilaç sektöründen mi yoksa bu sektörü destekleyen arıcı kesiminden mi geldi bilmiyorum.)
   Ulaş Bey merhaba, Sorunuzu Ziya Bey'e sormuşsunuz,ben konuya hariçten dahil olduğum için Ziya Bey'in hoşgörüsüne sığınarak değindiğiniz konuları biraz açacağım. Öncelikle yazma şeklimin kesinlikle yanlış anlaşılmasını istemiyorum. Öncelikle İnsan beyni ile ilgili bir saptama yapalım. Beynimizin soru sorma ve soru cevaplama veya soruya cevap arama bölümleri(kısım,lop,ne dersek diyelim) birbirlerinden bağımsız çalışırlar. Forumda bir yerde bir Arkadaşımız sesli düşünüyorum kabul edin diye bir cümle kurmuştu,bende sesli düşünmek iyidir demiştim.Beynimizin bu iki farklı bölümlerinden herhangi birini yerinden çıkarıp karşımıza koyuyoruz ve biri soruyor diğeri cevap veriyor şekli ile diyaloğa başlıyoruz.
 1) Arıların uygulamada kullanacağımız bezi( bez değil kağıt havlu)kemirmesi sorun oluşturmazmı acaba,nosema,sindirim hastalığı mesela.
     Oluşturmaz,zira arılar bu kağıdı yemezler,dışarı atmak amacı ile taşıyabilecekleri parçalar haline getirirler.Kaldıki yeseler dahi,sindirim sistemlerine giren asit vücut ısıları sebebiyle ve sıvı bir ortamda olacağı için kristalize olmaz.Sindirim sistemine dahil olan organik asit nosemaya sebep olmaz,aksine bazı kaynaklarda nosemayı tedavi ettiği yazılıdır.Zira asidik otamlarda mineral seviyesi düşer,mineralin az olması bakteri üremesini tetiklemez,bakteri üremesini negatif yönde etkiler. Kaldıki,süre gelen uygulamalarımızda şurup hazırlayıp içerisine oksalik asit koyarak arılarımızın üzerine sıkıyorduk,bu sıvıda şeker olduğu için arılar birbirlerini yalayarak bu sıvıyı sindirim sistemlerine dahil ediyorlardı,kristalize olacak olsa bu uygulamadada kristalize olmazmıydı ? Bu ve bunun gibi sorular.
   Flumetrin konusuna gelirsek, warroa mücadelesinde kullanılmak amacı ile firmalar tarafından üretilen ve pazara sürülen çerçeve aralarına indirilerek kullanılan şeritlein tamamına yakını flumetrin veya daha zararlı kimyasallar içerir, ve bütün bu kimyasalların bal içerisinde tolörans değerleri vardır. Bu sebeple bu ilaçların tamamında kovanda kalma süreleri belirtilmiştir.Fazla bekletirseniz tolörans değerleri aşılır. Söz ettiğiniz uygulamayı kimin yaptığını ve nasıl yapıldığını biliyorum,aynı şekilde arılar bu kağıdıda kemirip yutmadan dışarı atıyorlar. O paylaşıma tepki verenler,karşı gruplardan arıcılar.Arıcılar arasındada bölünmüşlük var,neden olduğunu kimsede bilmiyordur ya. Flumetrin,kene,bit,pire gibi dış parazitlere karşı kullanılan bir preparattır,sığır,koyun,köpek fark etmez,önemli olan kullandığımız canlı türünün deri yapısıdır,yani deriden solunum yapıp yapmadığıdır. İnsan tenine teması bu sebeple tehlikelidir. Doz konusuna girmiyorum,zaten çok uzun yazdım. Başta yazdığım gibi kesinlikle yanlış anlaşılma olmasın.
« Son Düzenleme: 12 Şub 2017 23:44:04 Gönderen: M.Peker İskar »

Çevrimdışı Ulaş MUTLU

  • *
  • İleti: 30
  • Katkı 4
  • Koloni sayısı: 80

Ulaş Bey merhaba, Sorunuzu Ziya Bey'e sormuşsunuz,ben konuya hariçten dahil olduğum için Ziya Bey'in hoşgörüsüne sığınarak değindiğiniz konuları biraz açacağım. Öncelikle yazma şeklimin kesinlikle yanlış anlaşılmasını istemiyorum. Öncelikle İnsan beyni ile ilgili bir saptama yapalım. Beynimizin soru sorma ve soru cevaplama veya soruya cevap arama bölümleri(kısım,lop,ne dersek diyelim) birbirlerinden bağımsız çalışırlar. Forumda bir yerde bir Arkadaşımız sesli düşünüyorum kabul edin diye bir cümle kurmuştu,bende sesli düşünmek iyidir demiştim.Beynimizin bu iki farklı bölümlerinden herhangi birini yerinden çıkarıp karşımıza koyuyoruz ve biri soruyor diğeri cevap veriyor şekli ile diyaloğa başlıyoruz. 

Mustafa abi,

Kesinlikle yanlış anlaşılacak bir durum yok.
Ve konuya o kadar nazik, o kadar mütevazi girmişsiniz ki kendimi bazı yazılarımdan dolayı kaba olarak nitelendirdim sanki. :)

"...Kısa bir süre sonra 60 yaşını dolduracağım ve yaşadığım sürece İnsani ve Mesleki etik kurallara uygun yaşadım ve saygılı oldum..." demişsiniz.

Yeni yaşınız kutlu olsun. Sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.

Selamlar.
Asla umudunu kaybetme...

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
   Ulaş bey,çok teşekkür ederim. İnsanlar o kadar alıngan ve tepkili oldular ki,nasıl konuşacağımızı şaşırmış durumdayız.  Forumdaki bütün Arkadaşlarımızın gerçekten değerli İnsanlar olduğunu düşünüyorum,herhangi bir yanlış anlamaya sebep olup kırgınlıklara yol açmamak için kelimeleri cımbızla seçmeye çalışıyorum.Doğrusuda bu olmalı diye düşünüyorum.

Konunun biraz kenarından geçmiş olacağım ama..

Önceki sene Aralık ayı sıcak geçti , yavru kesilmedi. O süreçte videolarını takip ettiğim bir Alman arıcı ,  oksalik damlatmayı formikteki gibi mutfak bezine enjekte edip uyguladı..

Videoyu aradım ama bulamadım.

17erhan

  • Ziyaretçi
O videoyu izlemek isterim..

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Değerli arkadaşlar varroa ile mücadele konusunda benim aklıma şöyle bir yöntem geldi acaba uygulanabilir mi? uygulamadım görüşlerinizi bekliyorum. Dr Leibing'in sıklıkla erkek arı çercevesi imha ederek bal dönemi varroa mücadelesi ettiğini gördüm. Fakat ben güzelim kabarmış çerçeveleri bozmaya kıyamıyorum. Şöyle olur mu? Erkek arı gözleri olan içleri varroa dolu bu çerçeveleri bala gitmeyen bir koloniye versek,( Bir kovana diğer kovanlardan aldığımız 5-6 erkek arı gözlü çerçeve) erkek arılar çıktıktan sonra, bu çerçeveleri kabarmış çerçeve olarak bala giden kolonilerde kullanmak istiyorum. Tabi çıtaları verdiğimiz kolonide erkek arı ve varroa nüfusu artacak bu koloni bala gitmediği için ilaçlarız. Düşündüğüm bu yöntem acaba uygulanabilir mi?

Stuttgartta Aricilik

  • Ziyaretçi
Benzer şeklini ben yapıyorum evet yapılabilir.

Çevrimdışı Bziki

  • *
  • İleti: 2
  • Katkı 0
Merhaba,

Varroa mücadelesini laktik+formik+oksalik olarak yapıyorum. Yabancı bloglarda bunlara ek olarak asetik asit, timol kristali (ya da kekik yağı) ve kafur tableti ile mücadele edildiği geçiyor ancak kullanım tekniklerini açıklayan bir yazı bulamıyorum. Timol kristali ve kekik yağı Türkiye'de pahalı. Yurtdışında uygun olmalı ki kullanımı tercih ediliyor. Asetik asit ve kafur tableti fiyatlarını makul sayabiliriz. Derdim organik arıcılık yönetmeliğinde geçen formik asit, laktik asit, asetik asit, oksalik asit ve mentol, timol, okaliptol veya kafur kullanılabilir ibaresinin dışına çıkmadan varroa mücadelesi yapabilmek. Bu maddelerin kullanımı ile ilgili bilgi sahibi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse çok memnun olurum.