Gönderen Konu: Yavru çürüğü tedavisi  (Okunma sayısı 7270 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Yavru çürüğü tedavisi
« : 06 Ağu 2017 20:52:02 »
       Değerli arkadaşlar, bir kovanım da yavru çürüklüğü görüldü. Kapalı gözlerin bazılarında delik  var. Bazı gözlere çubuk batırıldığında kahverengi bir sıvı çubukla birlikte 2-3 cm uzuyor. Amerikan mı, Avrupa mı yoksa adi yavru çürüklüğü mü bilmiyorum. Bu kovanın yerine yeni kovan ve temiz kabarmış petekler koydum. Arıları yeni kovana silkeledim. Hastalıklı çıtaları balı ve yavrusu ile birlikte yaktım. İlaç kullanmak istemiyorum. Acaba yaptığım uygulama yeterli mi? Bu şekilde hastalık geçer mi?
    Bir diğer sorum. Hastalıklı boş kovanı tekrar kullanmak için ne yapmam gerekir? Pürmüzle  içini yakmak steril etmek için yeterli mi?

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #1 : 06 Ağu 2017 21:49:26 »
       Değerli arkadaşlar, bir kovanım da yavru çürüklüğü görüldü. Kapalı gözlerin bazılarında delik  var. Bazı gözlere çubuk batırıldığında kahverengi bir sıvı çubukla birlikte 2-3 cm uzuyor. Amerikan mı, Avrupa mı yoksa adi yavru çürüklüğü mü bilmiyorum. Bu kovanın yerine yeni kovan ve temiz kabarmış petekler koydum. Arıları yeni kovana silkeledim. Hastalıklı çıtaları balı ve yavrusu ile birlikte yaktım. İlaç kullanmak istemiyorum. Acaba yaptığım uygulama yeterli mi? Bu şekilde hastalık geçer mi?
    Bir diğer sorum. Hastalıklı boş kovanı tekrar kullanmak için ne yapmam gerekir? Pürmüzle  içini yakmak steril etmek için yeterli mi?
   Hastalıklı kovanda bal hasatı yapmayacağınızdan ilaç kullanmanızda hiçbir sakınca yok,kullanmak istememe sebebiniz nedir ?Bence kullanmalısınız,en basit yolu ilaçlı temiz suyu arıların üzerine pulvarizatör ile püskürtmektir ve birkaç kez tekrarlanmasında yarar vardır.
   Pürmüzle yakmak yeterli olabilir,daha sonrada sodyum hipoklorid ile dezenfekte ederseniz çifte garanti elde etmiş olursunuz. Peroksid kullanıldığıda yazılıyor bazı kaynaklarda. geçmiş olsun.
  Kerem Bey'e ulaşabilirseniz çok daha sağlıklı bilgi verecektir.

Çevrimdışı Ünal

  • *
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #2 : 07 Ağu 2017 11:06:35 »
Ahmet bey endişelenmeyin. Kovanınızı yer değiştirip farklı bir rakıma götürdüyseniz büyük ihtimalle adi yavru çürüklüğüdür. Geçen yıl temmuz ayında bu durum benim başıma da gelmişti. Ben de bütün çerçevelerini çıkartıp yakmıştım sonra da diğer arılara bulaşmasın diye kalan artıkların üzerini toprakla iyice kapatmıştım. Kabarmış yerine temel petek verseydiniz daha iyi olurdu çünkü onları kabartana kadar geçen süre artı yumurtanın çatlayıp beslenme aşamasına kadar geçecek sürede hastalığın tekrarlama riski epeyi azalırdı. Bu kovandan tek beklenti kendisini toparlayıp kışa hazır hale gelebilmesi olduğu için hem kek vermeniz hem de şurupla beslemenizde fayda var göreceksiniz yeni baştan başlayan sağlıklı bir koloniniz olacak. Polen tuzaklıysa yeni kovan altını kapatmayın temiz hava alsın gece gündüz hava sıcaklık farkına göre yavru atımını kendileri ayarlasınlar. Kovanda kapalı yavru olmaması varroa baskısını almak içinde büyük şans hemen mücadelenizi yapın arılar rahatlasın.
Hastalığın görüldüğü kovanı da önce propolisten iyice temizlemek gerekiyor sonra sıcak suyla yıkayabilirsiniz ya da 1  çamaşır suyu - 9 su ölçeğiyle hazırlanan su ile de yıkayabilirsiniz (bu ölçeği internetten okudum) sonrada kuruması için güneşe bırakır kuruduktan sonra pürmüzlersiniz benim pürmüzüm yoktu kovan içini ispirto ile dikkatlice yaktım, eldiveni ve el demirini yıkamayı da unutmayın. Benim yaptığım buydu. Antibiyotik kullanmadım kullanabilecek tecrübem yoktu. Sonuçta bu durumlar baş belası gibi görünse de adi yavru çürüklüğü baş edilebilir bir durum. Peker beyin söyledikleri önemli yapabiliyorsanız yapın ve dediği gibi Kerem bey çok daha sağlıklı bilgi verecektir size ben başımdan geçeni anlattım. Geçmiş olsun.

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #3 : 07 Ağu 2017 11:30:16 »
Amerikan Yavru Çürüklüğü:
Amerikan yavru çürüklüğü başlangıcında arılar aşırı bal tüketir ve bal stokları hızla azalır özellikle akım bitmişse bal kıtlığına bağlı kovandan larva söküp dışarı atmaya bile başlarlar. Sağlıklı kolonide gördüğümüz "C" şekilli larva pozisyonu da bozularak larva gözde diklemesine bir duruş sergiler ve bu şekilde de ölür. Ölüm sonrası larva kahverengileşir ve çubukla çekildiğinde 2,5-10cm kadar uzar, kapalı yavru gözlerinde kapaklarda içeri doğru çöküş, kapak renginde değişiklik, tutkal kokusu ve kapakta delikler görülür. Ülkemizde ruhsatlı ilacı bulunmamakta ve antibiyotik kullanımı yasak olup gerek arıcıya gerekse reçete eden Veteriner Hekime cezai yaptırımı vardır.
Amerikan yavru çürüklüğü tespit edilen kovanın arıları, dezenfekte edilmiş ve yeni
çerçeve ve temel petekler verilmiş kovana yapay olarak aktarılır. Kovanın üst kısmı arıların geçemeyeceği büyüklükteki gözenekli tel yada bez ile kapatılarak arıların hareketleri sınırlanır. Kovan karanlık ve serin yere alınarak 48 saat tutulur.  Daha sonra dezenfekte edilmiş yeni kovanlara aktarılarak 2-3 litre şeker şurubu ile beslenir. Yada arılar dezenfekte edilmiş temel petekli kovana silkelenir 4 gün sonra tekrar başka dezenfekte edilmiş temel petekli kovana aktarılırlar önceki kovanlar dezenfekte edilir boşa çıkan tüm petekler imha edilirler. En önemlisi Amerikan yavru çürüklüğü; İhbarı Mecburi Hastalıklar arasında yer almaktadır. 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa
göre işlem yapılmaktadır

Avrupa Yavru Çürüğü:
Özellikle yavrunun ölüm zamanı ve ölüm şekli ayrımda kolaylık sağlamaktadır. Larva gözler kapanmadan 3 gün önce veya kapandıktan sonraki ilk 2 günde ölür, ölüm daima larva pupa seviyesine ulaşmadan olur, yavru petek güzünün dibinde helezon şeklinde kıvrılmış durumdadır. Larvalar Bacilus alvei ile enfekte olmadıkça larvalarda uzama görülmez. Ölü larva yassılaşarak göz tabanına doğru erir ve yığılır, tutkal kokusu yoktur. Amerikan yavru çürüklüğünden farklı olarak yavruların çoğu kapaklar kapanmadan ölmüştür ancak kapalı kapaklarda renk değişimi, çökme ve delikler bunda da görülür. Tedavi için koloni vitaminli lurupla beslenmeli ana arı kafeslenerek koloni içindeki hastalıklı larvalar temizlenene kadar yumurtlaması engellenmeli, koloniler polen ve nektar akımı iyi olan yerlerde tutulmalıdır. Hasta larvalar işçiler tarafından kovandan atılıp temizlendikten ve yeterli besin sağlandıktan sonra hastalık kendiliğinden geçmektedir. Ruhsatlı ilacı bulunmamaktadır.

Dezenfeksiyon korunmada çok önemlidir hastalıklı oluğundan şüphe edilen kolonilerin bakımı sona bırakılmalı, bu kovanların kontrolünde farklı ekipman kullanılmalı, kontrol sonrası ekipman ve kıyafetlerin dezenfeksiyonu yapılmalıdır. Dezenfeksiyon için 5lt kaynamış suya 500ml çamaşır suyu eklenerek ekipman ve kıyafet en az yarım saat dezenfekte edilmeli, durulayıp güneş altında kurutulmalıdır. Kovan dezenfeksiyonunda bunlara ek olarak pürmüzle yakma ve çamaşır suyu veya çamaşır sodası içeren suyla yıkama yapmak gerekir.

 Yazıda kendi notlarım ve Uzm. Vet. Hek. Mitat Kurt'un bir yazısından daha önce tuttuğum notları kullandım; eğer yazının orijinaline ulaşırsam onuda paylaşacağım.
« Son Düzenleme: 07 Ağu 2017 20:02:36 Gönderen: Kerem »
Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #4 : 07 Ağu 2017 21:40:26 »
Katkı yapan arkadaşlara teşekkür ederim. Arıcılık kursunda Türkiye'de Amerikan yavru çürüklüğünün pek yaygın olmadığı, görülen yavru çürüklüklerinin genelde Avrupa veya adi yavru çürüklüğü olduğu söylendi. Bu bilgi doğru mu? Çökmüş petek gözlerine çubuk batırıldığında 3-5 cm uzama Avrupa yavru çürüklüğünde de oluyor mu?

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #5 : 07 Ağu 2017 21:55:37 »
Ahmet Bey bunu söyleyen arkadaşların uzmanlık alanını bilmiyorum ama arıcılık kursu gibi resmiyeti olan bir alanda ders veren kişi bana bu bilgiyi verdiğinde ben kendisinden bunun laboratuvar test sonuçlarını isterim zira bu konu öyle ben bilirim ile değil test sonuçlarıyla bilimsel araştırmalarla ortaya konulur. Yavrunun uzama konusuna gelirsek, yazdığım yazıyı ya okumamışsınız yada dikkat etmemişsiniz yinede ben o kısmı sizin için tekrar paylaşayım  8)
Avrupa Yavru Çürüğü:
Özellikle yavrunun ölüm zamanı ve ölüm şekli ayrımda kolaylık sağlamaktadır. Larva gözler kapanmadan 3 gün önce veya kapandıktan sonraki ilk 2 günde ölür, ölüm daima larva pupa seviyesine ulaşmadan olur, yavru petek güzünün dibinde helezon şeklinde kıvrılmış durumdadır. Larvalar Bacilus alvei ile enfekte olmadıkça larvalarda uzama görülmez. Ölü larva yassılaşarak göz tabanına doğru erir ve yığılır, tutkal kokusu yoktur. Amerikan yavru çürüklüğünden farklı olarak yavruların çoğu kapaklar kapanmadan ölmüştür ancak kapalı kapaklarda renk değişimi, çökme ve delikler bunda da görülür.

Bu enfekteliği nasıl anlarız derseniz laboratuvara marazi madde göndermeniz gerekli.
Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #6 : 08 Ağu 2017 18:51:24 »
Kerem bey, sizden rica etsem "Adi yavru çürüklüğü" hakkında bilgi verebilir misiniz? İnternette çok araştırdım bu konuda pek doküman yok. Sadece bakteriyel olmayan yavru çürüklüğü deniliyor. Yavru alanının genişlemesi yavrunun üşümesiyle meydana geldiğinden bahsediliyor
    Bakteriyel değil ise diğer kovanlara geçme ihtimali yok diyebilir miyiz?
    Adi yavru çürüklüğünde de çöp batırıldığında sıvı uzama yapar mı? Et kokusu olur mu?
    Adi yavru çürüklüğünü diğer yavru çürüklüklerinden  gözlemle ayırt edebilir miyiz?

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #7 : 08 Ağu 2017 20:03:14 »
Kerem bey, sizden rica etsem "Adi yavru çürüklüğü" hakkında bilgi verebilir misiniz? İnternette çok araştırdım bu konuda pek doküman yok. Sadece bakteriyel olmayan yavru çürüklüğü deniliyor. Yavru alanının genişlemesi yavrunun üşümesiyle meydana geldiğinden bahsediliyor
    Bakteriyel değil ise diğer kovanlara geçme ihtimali yok diyebilir miyiz?
    Adi yavru çürüklüğünde de çöp batırıldığında sıvı uzama yapar mı? Et kokusu olur mu?
    Adi yavru çürüklüğünü diğer yavru çürüklüklerinden  gözlemle ayırt edebilir miyiz?
Benim başıma geldi bu yaz. Arısını aldığım iki kovanda havaya güvenip yavrulu çerçeveleri az bakıcıya bıraktım. Dörder çerçeve yavru üşüttü. Bende iki kovandan da üçer çerçeveyi alıp çerçevelere su fısfıs ile fışkırtıp güçlü kovanlara verdim. Dördüncü çerçeveye de su fışkırtıp kovanında bıraktım. Yani o kovanı 1 çıtaya düşürdüm. Kek verdim. Bir hafta sonra tüm çerçeveler temizlenmiş ve bırakıldıkları kovanlarda yeni yumurtalar atılmaya başlanmıştı.

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #8 : 08 Ağu 2017 20:39:57 »
Kerem bey, sizden rica etsem "Adi yavru çürüklüğü" hakkında bilgi verebilir misiniz? İnternette çok araştırdım bu konuda pek doküman yok. Sadece bakteriyel olmayan yavru çürüklüğü deniliyor. Yavru alanının genişlemesi yavrunun üşümesiyle meydana geldiğinden bahsediliyor
    Bakteriyel değil ise diğer kovanlara geçme ihtimali yok diyebilir miyiz?
    Adi yavru çürüklüğünde de çöp batırıldığında sıvı uzama yapar mı? Et kokusu olur mu?
    Adi yavru çürüklüğünü diğer yavru çürüklüklerinden  gözlemle ayırt edebilir miyiz?

Ne demek memnuniyetle bahsedeyim. Adi yavru çürüklüğü bana göre aslında bir hastalık değil koloninin elinde olmayan sebeplerden dolayı koloni tarafından alınan bir karardır. Koloni hava sıcaklığına, nektar akımına, düzensiz ve yetersiz yapılan beslemeye vs. kanarak yavru alanını genişletir ancak elde olmayan sebeplerden bu yavruya bakamayacağı bir durum ortaya çıkabilir: -Hava sıcak giderken aniden soğuması ve tüm yavru alanını ısıtacak miktarda arının veya gıdanın bulunmaması, besin kıtlığına düşüp yavru alanının tamamına bakılamaması gibi sebeplerle koloni yavru alanını küçültme kararı alır ve içe doğru çekilerek dışarıdaki yavruları ölüme terk eder işte buna adi yavru çürüklüğü denilmemektedir. Koloni ilk fırsatta bu alandaki ölüleri temizler ve şartlar normale döndüğünde de çalışmasına devam eder. Önlemek için ne gibi önlemler alabiliriz dersek kolonilerin beslenmesine dikkat etmeli beslemeyle yavruya teşvik ettiğimiz kolonilerin yavruya bakmak için yeterli stoğunun olduğundan emin olmalıyız, ani hava değişimlerinde arıyı cereyanda bırakacak üşümesine sebep olacak işlemlerden kaçınmalıyız. Bir diğer faktöründe ırk olduğu bakabileceğinden daha geniş alana yavru atan arıların selekte edilmesinin faydalı olacağı söyleniyor.
Şimdi o zaman arıyı sıkıştırmalı mıyız sorusunu duyar gibi oldum 8) Benim şahsi görüşüm elimizdeki materyale ve çevreye göre hareket etmek ben Bursa'da yaşıyorum kışa girerken kovanlarımın girişini bile daraltmam sadece son hasattan sonra eylülde stok kontrolü yapar eksik olanları tamamlar, arının üzerine yedek olsun diye 1 paket kek veya fondan koyarım ve arının sarmadığı fazla çerçeveleri kovandan alıyorum; sıkıştırma tahtası vs. kullanmıyorum. Kovanın örtü bezinin üzerini de 2-3 yaprak gazete ile kapatıyorum (rutubeti çekiyor gerekirse kışın yeniliyorum). Şimdiye kadar bir problem yaşamadım ama karsta yaşasaydım bırakın sıkıştırmayı kovanları bir araya toplar etrafını yalıtım malzemesi ve naylonla sarardım herhalde.
Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #9 : 09 Ağu 2017 08:15:24 »
  Kerem Bey merhaba,çok güzel bir açıklama,tebrikler,teşekkürler.

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #10 : 03 Kas 2017 11:49:24 »
Değerli arkadaşlar, yavru çürüklüğü ile ilgili bir sorum olacak. Bu sezon 3 kovanımda yavru çürüklüğü oldu. Tabi kovanları değiştirdim yavrulu petekleri imha ettim. Kovanı pürmüzle yaktım. hastalık geçti. Kovandan aldığım kabarmış petekleri imha etmeye kıyamadım. (Üzerlerinde açık kapalı yavru yok) Bunları kaldırdım. Bölgemizde kışın sıcaklık eksi 25 dereceler kadar düşüyor. Şayet kaldırdığım kabarmış peteklerde yavru çürüklüğü mikrobu varsa soğuktan ölürler mi? Bu kabarmış petekleri yeni sezonda kullanabilir miyim?

Çevrimdışı Kerem

  • Mod
  • *****
  • İleti: 84
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: En son baktığımda 30'du.
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #11 : 03 Kas 2017 21:21:33 »
arılar dezenfekte edilmiş temel petekli kovana silkelenir 4 gün sonra tekrar başka dezenfekte edilmiş temel petekli kovana aktarılırlar önceki kovanlar dezenfekte edilir boşa çıkan tüm petekler imha edilirler
Yukarıda zaten imha edilmesi gerektiğini belirtmişim ama durumun ciddiyetine dikkat çekmek açısından bait bi zamanlama vereyim :69 yıl sonra bile ölü larvalar içinde çok az sayıda canlı sporlara rastlanmıştır. Sporlar bal içinde 1-10 yıl, petekde 40 yıldan daha fazla toprakta 60 yıl, kovan içinde 33 yıl yaşayabilmektedir. Erimiş bal mumunda 5 gün canlı kalmaktadır, bu nedenle bal mumları yüksek sıcaklıklarda sterilize edilmelidir.
Vet. Hek. Kerem ATAMAY

Çevrimdışı Ahmet60

  • *
  • İleti: 74
  • Katkı 0
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #12 : 04 Kas 2017 17:53:33 »
Kerem bey, teşekkürler. Mumları kazıyıp çıtalaları pürmüzle sterilize edeceğim. Bu çıtaları kullanabilirim değil mi?

Çevrimdışı prozac022

  • *
  • İleti: 7
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 58
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #13 : 08 Haz 2019 18:45:24 »
benim bir üç katlı kovanımın yavruluğunda sadece bir petekte yavru çürüğü var...15-20 göz de oluşmuş..diğer peteklerde bir sıkıntı yok..bal sağımına kadar bir müdahale yapmayacağım..sonrasında antibiyotikli şerbet hazırlayıp arılara ve peteğe püskürteceğim..acaba bu uygulama doğru olur mu?bu gün 08/06/2019,yaklaşık 10-15 gün sonra bahar ve çaltı balımı sağacağım...antibiyotik dışı bir uygulama önerisi var mı?

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 29
Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Yanıtla #14 : 10 Haz 2019 15:12:07 »
Yavru çürüklüğü olan peteği kovandan alın bence.
Kovan havalandırmasına dikkat edin. Alt taban ızgarası açık olsun. Kapalı tabanlı veya küçük bir havalandırma deliği olan kovanları kullanmayın. Yavru hastalıkları genellikle kovan için nem fazlalığından ve yetersiz havalandırmadan kaynaklanır.

Bu dönemde kullanmayacağım demişsiniz, doğrudur. Bal sezonunda antibiyotik kullanımı , balda kalıntı riski nedeniyle sakıncalıdır.Fakat hiçbirşey yapmamakta sakıncalıdır.
Bunun yerine arıcılık malzemesi satılan internet sitelerinde balda kalıntı yapmayan dezenfektanlı spreyler var. Onları kullanın.
« Son Düzenleme: 10 Haz 2019 15:18:49 Gönderen: PENDORYA »