Gönderen Konu: Arı Genetiğinin Prensipleri  (Okunma sayısı 1451 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 20
Arı Genetiğinin Prensipleri
« : 19 Tem 2017 19:51:58 »
Arı Genetiğinin Prensipleri

glenn-apiaries.com web sitesinden Türkçeye çevrilmiştir.

Türkçeye Çeviren Hakan BOZKURT

        Bu sayfayı, bal arılarında genetik mekanizmaların bazılarını görselleştirmek ve anlamak için bir araç olarak kullanabilirsiniz.

Çiftleşme davranışı -  Kompleks bir aile için, birden fazla erkekle çiftleşme.
Kromozom sayısı - Arı genetiğini anlamanın anahtarı.
Cordovan rengi -  Resesif (çekinik) bir gen tarafından kontrol edilen faydalı bir genetik işarettir.
Hijyenik davranış - Hastalıklı yavruları çıkarmak ve taşımak için iki resesif (çekinik)gen.
Trakeal akar direnci - Baskın gen(ler) tarafından kontrol edildiği düşünülmektedir.
Cinsiyet allelleri - Düzenli veya seyrek yumurta desenini belirler.
Mitokondrial DNA - Arıların soylarını izlemek için kullanılır.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Çiftleşme Davranışı

          Bir haftalık ana arı, çiftleşme uçuşuna çıkar. Birden çok erkekle çiftleşebilmek için bir kilometreden fazla uçuş gerçekleştirir. Bir veya daha fazla çiftleşme uçuşundan sonra, bir daha asla çiftleşme uçuşuna çıkmaz. Spermler, ana arının ömrü boyunca sperm kesesinde saklanır.

          İşleri basit tutmak için, daha ileri örnekler bir ana arıyı, bir tek erkek ile eşleştirmeyi gösterecektir. Bu, genetik özellikleri sınıflandırmak, ayıklamak için suni tohumlama yapılabilir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arılardaki Kromozom Sayısı. Bir Anahtar Faktör

Erkek arılar, döllenmeden yumurtlanmış yumurtadan (partenogenez) oluşurlar. Bunların hiçbirinin babası yoktur.
Tüm yumurta ve spermlerin her biri 16 kromozoma sahiptir.
Her yumurta, ana arının genlerinin % 50'sinin benzersiz bir kombinasyonunu içerir.
Bir erkek tarafından üretilen 10 milyon sperm, birbirlerinin aynısı, tıpa tıp klonlardır.
Her ana arı, 10-20 erkekle çiftleştiği için koloniler, alt ailelerden oluşur ve her biri aynı anadan olmadır ama farklı babalara sahiplerdir.
Aynı alt ailenin, işçi arılarının taşıdıkları genlerin  % 75'i aynıdır.
Bu "ekstra" yakınlık kolonilerde bulunan işbirliği ve fedakar davranışları açıklayabilir.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kordovan Arısı Rengi

      Kordovan renklenmesi ne için faydalıdır?
Kordovan İtalyan ana arıları, kovanda bulmak daha kolaydır.
Kovan içinde sadece kordovan erkeklerin varlığı bile, kordovan ana arının varlığını teyit eder.
Bir kovanda kordovan işçi arılarının yüzdesinin tespiti ile, çiftleştirme kontrolü yapılabilir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hijyenik Davranış

Hijyenik davranış, hastalıklı gözlerin açılması ve hastalıklı larvaların çıkarılmasıyla ifade edilir.
Çekinik genler, ancak baskın genler yoksa ortaya çıkar.
Çekinik gen taşıyan arılar, bu özelliklerini yavrularına geçiremezler.
Bir arı topluluğunda bir gen, diğer versiyonlar ortadan kaldırıldığında "sabit" hale gelir.
      Son yıllardaki araştırmalar, hijyenik davranış modelinin çok basit olabileceğini düşündürmektedir. Kanıtlar, yedi genin ilgili olabileceğini artık gösteriyor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trakeal Akar Direnci

Hastalık direncinin baskın gen(ler) tarafından kontrol edildiği görülmektedir.
Direnç oluşumu için, bir adet baskın gen yeterlidir.
Direnç mekanizması tam olarak bilinmiyor.
Bakım davranışını da kapsadığına dair kanıtlar bulunmuştur.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cinsiyet Allelleri

Niçin bazı döller uygun değildir?
1) Döllenmiş bir yumurtada aynı cinsiyetten iki sex alleli varsa, o yavru uygun değildir.
2) Sonuç, olgunlaşmayan anormal bir erkek (Diploid erkek) olur.
3) Bu diploid erkek larvaları, işçi arılarca kapaklar açılarak dışarı atılır.
4) Yumurtlama deseni ve yaşayabilirlik, cinsiyet allelleri tarafından belirlenir.
5) Arı yetiştiriciliğinde amaç, diğer arzu edilen özellikleri seçerken, cinsiyet allellerinin çeşitliliğini de korumaktır.
6) Akrabalı yetiştirme, cinsiyet allellerinde %50'ye yakın oranda azalmaya ve yavrularda canlılık azalmasına neden olur.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mitokondrial DNA

Mitokondrial DNA ana arılar tarafından taşınır.
Hücre çekirdeğinde bulunmaz, bu yüzden cinsel yolla çoğalıp, aktarılmaz.
Mutasyonla çok yavaş değişikliğe uğrar.
Ana arı soyunu takip amacıyla kullanılır.

NOT:

Resimlerde sıkıntım var. Yükledikten sonra küçük gösteriliyor. Kendi bloğumda çok iyi göründüğü halde burada başaramadım. Sorun çözülene kadar, şimdilik resimleri daha net olarak bloğumdan takip edebilirsiniz.

http://pendore.blogspot.com.tr/
« Son Düzenleme: 22 Tem 2017 12:15:35 Gönderen: PENDORYA »

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 20
Ynt: Arı Genetiğinin Prensipleri
« Yanıtla #1 : 19 Tem 2017 19:55:14 »
Herkese merhaba;

Resimlerde sıkıntım var. Yükledikten sonra küçük gösteriliyor. Kendi bloğumda çok iyi göründüğü halde burada başaramadım.

Yardım edebilecek arkadaşlardan yardımlarını seve seve kabul etmeye hazırım.

Sorun çözülene kadar, şimdilik resimleri daha net olarak bloğumdan takip edebilirsiniz.

http://pendore.blogspot.com.tr/

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Arı Genetiğinin Prensipleri
« Yanıtla #2 : 20 Tem 2017 06:42:12 »
Ellerinize sağlık

  • *****
Ynt: Arı Genetiğinin Prensipleri
« Yanıtla #3 : 22 Tem 2017 00:22:17 »
Merhabalar. Güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 20
Ynt: Arı Genetiğinin Prensipleri
« Yanıtla #4 : 22 Tem 2017 12:09:22 »
Merhabalar. Güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.

Forumunda sizlerle bulunmaktan mutluyum. İzzet bey özellikle sizin suni tohumlama, ıslah yazılarınızı ilgiyle okudum. Yazılarınızın devamını hevesle bekliyorum.

İzzet Bey, resimlerin gösterimini beceremiyorum. Kendi bloğumda düzgün görünen resimler, forumda küçük ve okunaksız görünüyor. Siz adminsiniz. Yardımcı olur musunuz?

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Arı Genetiğinin Prensipleri
« Yanıtla #5 : 24 Tem 2017 03:21:28 »
Teknik konular hakkında en ufak bilgim yok. Beceririm diyorsanız yetki verelim.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 20
Ynt: Arı Genetiğinin Prensipleri
« Yanıtla #6 : 25 Tem 2017 10:44:17 »
İzzet Bey kısa süreliğine yetki verebilirsiniz.
Forum ayarlarına bir bakayım.