Gönderen Konu: Arıcılıkta Islah  (Okunma sayısı 3501 defa)

  • *****
  • İleti: 634
  • Katkı 39
  • Koloni sayısı: 5
Arıcılıkta Islah
« : 14 Şub 2017 03:36:28 »
Bu başlık altında zaman içerisinde konuyu genişleterek, teknik terim kullanmamaya çalışarak, yapılabilir şekilde anlatmaya çalışacağım. Göreceksiniz ki aslında çok basit ve bir o kadar da önemli bir konu. Başlayalım.

Islahın ne olduğunu neden önemli olduğunu burada anlatmaya çalışmıştım. Bu kısımları pas geçiyorum.

Islah normalde kapalı toplum ıslahı ve açık toplum ıslahı şeklinde iki ana metodla yapılır. Ancak ülkemiz şartları kapalı toplum ıslahını neredeyse imkansız kılmakta. Kendi imkanları dahilinde suni tohumlama aleti edinmiş olanlar kapalı toplum ıslahına yönelebilirler ancak yazının daha çok arıcıya ulaşması açısından ben açık toplum ıslahı üzerinden yol almaya çalışacağım.

Kapalı toplum ıslahı sonuca hızlı gitmek açısından iyidir ancak akrabalık seviyeleri çok hızlı yükselir. Açık toplum ıslahı ise her zaman risklidir. Özellikle kayıtlı dünya arısının %18 ini barındıran ve gezginci arıcılığın çok yoğun yapıldığı ülkemizde.

Türkiyede en basit ıslah metodu olarak en iyi arından ana arı üret denir. Bu kısmen doğrudur. Ama önce şu soruya birlikte cevap verelim

A arısından B arısını ondan da C arısını ürettik. Verimleri de şu şekilde gerçekleşti.

A 40 kg       B 80 kg      C 60 kg

Hangisi damızlık olarak kullanılmalı? Türk duayenlerin mantığına göre B arısı damızlık olarak kullanılmalı. Peki hemen bir hesap yapalım.

B anasından 50 C analı koloni ürettiğinizde 3 ton
A anasından 50 B analı koloni ürettiğinizde 4 ton bal hasat ediyorsunuz.

Şu durumda rekor kıran B anasını A anasından ürettiğinizi kayıt altına almışsanız damızlık olarak çok rahatlıkla A anasını seçeblirsiniz.

Yani ıslah programı yürütecek birisinin öncelikle çok sağlam kayıt tutması gerekir.

A anasından 2015 senesinde ana ürettik ve kolonilerimizin yarısını bu damızlıktan analandırdık. Ama A anası ile sonsuza kadar üretim yapmamız mümkün değil. Alternatif damızlıklar bulmalıyız. Yukardaki bilgilere göre de bize çok bal yapan analar değil, çok bal yapan anaları doğurabilen analar lazım.

Bu anaları belirlemenin tek yolu damızlık potansiyeli olan analardan ana arılar üreterek gözlem yapmak. Bu gözlemlerde hangi ana arının verimli döller verdiğini kayıt altına almak.

Burada dikkat etmemiz gereken sizin de aklınıza takılacak bir kısım var. Ya verimlilik babadan geldiyse? Ya çiftleştiği erkekler bizi yanıltıyorsa?

Bunun cevabı ise kontrollü deneylerde gizli. Kontrollü deney, tek bir unsuru farklı tutarak o unsurun değerlendirilmesi demek. Şu durumda bizim damızlık olma ihtimali olan anaları eşdeğer ya da istatistiksel olarak eşdeğer spermlerle döllememiz gerekiyor.

Özetle 10 damızlık adayından 50 gözlem anası üreteceksek, 50 ana arıyı tohumlayabilecek eş değer sperm bulmamız  gerekiyor.

Bu olayın en teknik şekli 10 damızlık koloniden erkek toplayıp bunlardan toplanan spermleri laboratuvar şartlarında harmanlayıp, üretimi yapılmış 50 ana arıyı tek tek bu spermlerle tohumlamaktır. Ancak bu sistem Türkiye şartları ve hatta çoğu dünya arıcısı için gerçekçi değildir.

Elimizdeki minimal imkanlar dahilinde ne yapacağız? Üretmiş olduğumuz 50 test ana arısını aynı dönemde serbest şekilde çiftleştireceğiz. Mümkün olduğu kadar buradaki kurallara/mantığa riayet ederek kıyaslama yoluna gideceğiz.

Suni tohumlama aleti olanlar tek koloni spermi ya da kardeş koloni spermlerini kullanarak bu 50 ana arıyı tohumlayarak saf hat yolunda da devam edebilirler.

Görüldüğü gibi sadece bu işlem bile, 50 ana arının sonuçlarını görebilmek, bizim bir yılımızı alacak. Bu arada damızlık adaylarından aramızdan ayrılanlar olacak. Bunların ölüm sebebini değerlendirip kötü bir genetik yapıdan kaynaklandığını değerlendiriyorsak sistemden çıkartacağız, yok kendi hatalarımızdan ya da genetik olmayan sebeplerden vefat ettiğini düşünüyorsak kendi ana arısını çıkartıp sistemde kalmasına müsade edeceğiz. Ama bunu kayıtlarımızda mutlaka belirteceğiz.

Damızlık adayı ya da damızlık olduğu kesinleşmiş kolonilerin kendi analarını kendileri çıkartmaları, diğer bir deyişle kendi kanlarından devam etmeleri gen havuzunun korunması ve akrabalık ilişkilerinden uzun süre korunabilmek için olmazsa olmaz.

Bu 60 arının kayıtlarını çok titiz bir şekilde tutacağız. Sonuçta yeni bir hattın temellerini atıyoruz. Ne kadar sağlam kayıtlar tutarsak yeni hattımız o kadar sağlam temeller üzerine oturacaktır.

Geliyoruz değerlendirme aşamasına. Durum şu; 10 damızlık adayı ve bunların 50 adet kızı.

Bu 60 arıyı mümkün olduğu kadar objektif şekilde değerlendirmeliyiz. En çok bal yapanda en az bal yapan da değerlendirilip kayıt altına alınmalı. Neden?

En az bal yapan arı en sakin arı olamaz mı?
En saldırgan arı en çok balı yapamaz mı?
En çok bal yapan arı hastalıklara en berbat hijyen değerlendirmesine sahip olamaz mı?

Görüyoruz ki aradığımız genleri gözden kaçırmamak için bütün koloniler "sayısal" olarak değerlendirilmeli.

Ana hattımızı bulduk. Peki ya erkek hattı?

Olası çiftleşmeleri belirlemek için erkek hatlarına da karar vermek durumundayız.

Bu işlem için yine benzer bir yol izlemek durumundayız. Bu sefer aynı koloniden ana arılar üretmeli erkekleri değiştirmeliyiz. Analar aynı olduğunda erkek kolonilerin farkı anında ortaya çıkacaktır. Örnekleme sayısı maddi imkanlarla doğrudan alakalıdır ama örnekleme ne kadar fazla olursa sonuç o kadar güven verici olur.

Maddi durum sıkışık ise erkek kolonisi seçiminde ağırlıklı olarak

1- Sakin
2- Hijyenik
3- Oğul vermeyen

değerlendirmeye tabi tutulabilir.

İkinci bir alternatif olarak ise diğer ıslahcılara başvurabiliriz. Sizin gibi sağlam kayıt tutan diğer arıcılardan erkek hatları ayarlayabilir, takaslar yapabilirsiniz. Bu aynı zamanda akrabalıktan korunmanız için de faydalı olacaktır.

Tabi erkek hattını bu kadar kesin şekilde belirlemek suni tohumlama ve izole bölge sahiplerine özel bir durum. Bu özel imkanlara sahip olmayanların da yapabileceği buradaki gibi bazı uygulamalar mevcut.

Erkek hattını da 30 kolonide denesek toplamda 90 koloni yapar. Bu 90 koloninin bir sezon boyunca sayısal değerlendirmesini yaptıktan sonra masa başı işi başlar.

Açık toplum ıslahı yapacak arıcılar suni tohumlamacıların iki üç senede kat edeceği maalesef 7 8 senede katetmek durumunda. Ama elde ettikleri sonuçlar çok daha uzun ömürlü olacaktır.

Arılarda isimlendirilirken ana tarafı esas alınır, erkek tarafının hükmü yoktur. Sonuç ürünün dahil olduğunu düşündüğünüz ırka ait olup olmadığına diseksiyon ya da DNA sonuçları karar verir. Ancak arıcılıkta şu anda gelinen noktada ırkı çok rahatlıkla bir kenara bırakıp kendinize ait hat beyanında bulunabilirsiniz. Kesinlikle belirtmek gerekir ki ıslah edilmiş bir arı, herhangi bir ırka ait ıslah edilmemiş türünün saf örneğinden çok daha kıymetlidir.

Yine belirtmekte fayda var, başlangıç sürüsünün mümkün olduğu kadar müdahaleden uzak tututlup kendi doğal akışında bırakılması gerekir. Denemeler yanılmalar farklı bir sürü oluşturularak yapılmalıdır. Örneğin bir vadide verimli bir hattın 3500 örneğinin korunmuş olarak kaldığını keşfettiğinizde 150 tanesini seçip bunların 25 tanesinden vadiye 1500 ana servis ederseniz akrabalık ilişkisi yüzünden dip yapmanız en fazla üç beş sene sürecektir. Yazının devamında bu örnek üzerinden sayısal hesaplamalar da yapacağız.

Sayısal verilerin belirlenmesinden bahsetmiştik. Bu verilerin belirlenmesinde arkadaşlarınızdan mutlaka yardım almalısınız. Arılarınızı ya diğer üreticiler ile takas ederek birbirinizin arılarını rakip arılar ile kıyaslamalı ya da tek taraflı olarak onlara vermelisiniz. Sadece kendi gen havuzunuz içerisinde yapacağınız kıyaslama pek de sağlıklı olmayacaktır. Dışarıda kıyaslatmak ilerde erkek tercihi yaparken kendi arılarınızdan daha iyi olan genlerin kaynağına da ulaşmanızı sağlar.

Masa başına dönersek...

verimin devam ettirilmesi

Bir ıslah projesine başlarken veri toplamanın gerekli olduğunu, hangi koloninin ne kadar potansiyele sahip olduğunun ve hangi değerleri barındırdığının "sayısal olarak" tespit edilmesi gerektiğini anlattık. Yapacağımız ıslah projesinde verimi artırmak kadar gen havuzumuzu korumak da bir o kadar önemli. Örneğin X havzasında bulduğumuz gen havuzunu korumak için neler yapabiliriz?

1- Bu havzada larva transferi ile ana arı üretimini mümkün olduğu kadar kısıtlamalıyız.
2- Her genin kendini havuzda mevcudiyetini devam ettirmesine fırsat vermeliyiz.
3- İmha (Suni seleksiyon) uygulamamalıyız.
4- Kesinlikle damızlık servis etmemeliyiz.
5- Islah istasyonumuzu havzayı etkilemeyecek bir yerde konuşlandırmalıyız.

Kısaca o havzayı doğal akışına bırakmalıyız. Ama havza arıcısının ıslah eksikliğinden dolayı verim kaybını tazmin etmeliyiz.

Bu prensipler ışığında ıslah istasyonumuzu kurup işe başlıyoruz.

İstasyonda bulunması gereken teknik ekipman/eleman

1-Suni tohumlama aleti
2-Suni tohumlamacı
3-Bilgisayar
4-Temiz ortam (steril değil)
5-Yeteri kadar koloni
6-Yeteri kadar çiftleştirme kutusu (ana ızgaralı)

Aile içi çiftleşmeye terk ettiğimiz havzadan kriterlerimize göre üstün özellik göstermiş, seçilmiş kolonilerden ana arılar üretiyoruz. Eğer kayıtlarımız sağlam ise bu işin en kolay kısmı.

Bir ara başlık yapmak gerek.

Diyelim çok beğendiğimiz bir koloni var. Bu koloninin bütün özelliklerini mümkün olduğu kadar bir sonraki nesle aktarmak istiyoruz. Bu koloniyi erkek değilde ana arı üretiminde kullanırsanız genlerin yarısını geride bırakma ihtimaliniz var. Erkek üretiminde kullanırsanız, 15-20 erkekten sperm toplayacağınız için genlerin aktarım ihtimalini katlarsınız. Hele bir de o koloniden f1 analar üretip o f1 lerin erkeklerinin spermlerini kullanırsanız genlerin neredeyse tamamını aktarma şansınız olur. Çünkü işin içerisine Crossing Over da girer.

İyi kolonilerden ürettiğimiz ana ve erkekler ile varyasyonlu olarak 7 şer adet ana üreteceğiz. Bunları kolonilere verip takibini yapacağız. Beğendiklerimizin kayıtlarına bakıp aynı çiftleşmeleri tekrarlayarak üretim yapacağız. Ve böylece yavaş yavaş "hat ıslahına" girmiş olacağız. Bu deneme yanılmalar sonucunda elimizde kaliteli hatlar oluşacak. Hem de aile ıslahına zarar vermemiş olacağız.

Aileyi korumanın en büyük avantajı hat ıslahında genetik olarak sıkıştığımızda elimizde hazır, temiz gen bankası bulunacak olması.

Islah metodlarından birisi de "gen getirmektir".

Hatlarımızı oluşturduktan sonra diğer ıslahçılar ile özelliklerine göre gen alışverişine başlayabiliriz. Bunu da kontrollü şekilde yapmak durumundayız. Gen getirmenin kendine has avantajları ve handikapları var.

En büyük avantajı "melez azmanlığı" elde etmeniz. Bir biri ile alakası olmayan iki hattın çiftleşmesi sonucu süper verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. Ama bunun tam tersi de olabilir; saldırganlık artabilir, ortama uyum kaybolabilir, hastalık dirençleri kaybolabilir. Biraz teknik olacak ama şimdiye kadar elde ettiğiniz homozigot karakterleri kaybedebilirsiniz. Bu aslında bir risk değildir çünkü verimsiz ürünleri imha edip yolunuza devam edebilirsiniz, kaldı ki hattınız yine elinizde durmaktadır. Bu kesinlikle denenmesi gereken bir uygulamadır.

Elinizde çok süper özellikler gösteren ya da bir özelliği baskın olarak gösteren bir  hat elde ettiğinizde ise bu hattı korumak için inbreeding yani akrabalı çiftleştirme yapabilirsiniz. Yani ana ve babaları aynı koloniden ya da f1 lerinden üreterek bu hattı koruyabilirsiniz. Ancak bu koloniler verimsiz olur ve üretimin bir aşamasında taşıdığı özellik alınmak kullanılır.

Şematik çiftleşme örneği
kaynak
Akraba ilişkilerinden korunma
Akrabalık seviyesinin hesaplanması
kaynak

Devam edecek...

« Son Düzenleme: 18 Ara 2017 23:11:18 Gönderen: İzzet Akçay »

Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #1 : 14 Şub 2017 10:43:51 »
Sorum sudur...

**Ana gen olarak neyi ,
babalar gen olarak neyi transfer eder..

**Sadece sperm mi bulacagiz,
yoksa baska degerler, ne derece önemli onu mu arayacagiz..

**Akrabalik arastirmalarini neye göre ve nasil belirliyoruz..

**Memleketimizde bulunan KISITLI yabanci menseli arilarin, kayitlarinin saglikli tutulmasi,
eldeki arilarin akrabalik derecesinde ne derece bilgi verebiliyor..

**Üretimi yapilan suni dölleme bir cok ari, birkac ay sonra ölüyor,
ölümlerin kaynagi nedir,
isini saglam yapmayan firmalara dayanan bu veri karsisinda nasil davranacagiz, neyi arayacagiz..

Bu resimler nedir..
Mesela kanat kubixinde 21 ölcme noktasinin referansi nedir, bunlari nasil arayacagiz..Neye göre degerlendirecegiz.. Kafamda deli sorular var da yazmayayim mi neden 6 ana kiz kardesin erkekleri pacal yapiliyor sperm icin disaridan erkek almak akilci degil mi,   
güzel olan bu konu dagilmasin..
Eline saglik simdiden sevgi ile tesekkurler..

« Son Düzenleme: 21 Şub 2017 09:02:43 Gönderen: 17erhan »

Çevrimdışı Davut Kolsuz

  • *
  • İleti: 1
  • Katkı 0
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #2 : 14 Şub 2017 13:25:18 »
Bu iletileri okudukça aklima şöyle bir soru gelir.
sütünü emdiği kovanin verimliliği, bunun genlere aktarimi gibi sonuçta evlatlik olarak veriyoruz.

Çevrimdışı Arı Ustası (Serkan Diril)

  • Genel Moderator
  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #3 : 14 Şub 2017 13:31:51 »
Bu iletileri okudukça aklima şöyle bir soru gelir.
sütünü emdiği kovanin verimliliği, bunun genlere aktarimi gibi sonuçta evlatlik olarak veriyoruz.

Bebek başka bir süt anneden süt emince kendi annesine mi yoksa süt annesine mi benzer ?

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #4 : 14 Şub 2017 15:12:02 »
Bu iletileri okudukça aklima şöyle bir soru gelir.
sütünü emdiği kovanin verimliliği, bunun genlere aktarimi gibi sonuçta evlatlik olarak veriyoruz.

Bebek başka bir süt anneden süt emince kendi annesine mi yoksa süt annesine mi benzer ?
  beslenmeye verildiği kovanların dna veya rna larının üzerinde etkisi olduğunu bir yerlerde okumuştum ama şu anda tam olarak hatırlayamıyorum. Boşa atılmaması gereken bir soru bence.

Çevrimdışı Yunus Yolbilir

  • *
  • İleti: 50
  • Katkı 0
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #5 : 14 Şub 2017 17:02:04 »
izzet hocam bekliyoruz...  bu konudaki bilgilere izlememiz gereken yöntem acisindan çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ayrıca burayı açan emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum gerçekten. Bazı diğer forumlarda gezdim ama bu kadar açık net ve yardımcı olacağını düşündüğüm ve çorbaya dönmemiş bilgileri burda bulmak gerçekten çok kolay ve bilgi paylaşımı, üslup  burası benim herşeyi ben bilirim edasında değil yardımcı olmak üzerine kurulmuş gibi tamamen... KOLAY ARICILIK KOLAY FORUM KOLAY GELSIN
« Son Düzenleme: 20 Şub 2017 00:52:04 Gönderen: Yunus Yolbilir »

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
  • İleti: 634
  • Katkı 39
  • Koloni sayısı: 5
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #6 : 15 Şub 2017 02:58:06 »
Ne kadar soru ve ek bilgi gelirse yazı o kadar eksiksiz olur. Katkılarınızdan ve sorularınızdan bilakis mutlu olurum.  :)
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 328
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #7 : 15 Şub 2017 20:35:22 »
Merhabalar,

Bu yıl analarımı ıslah edilmiş ana arılarla değiştirmeyi planlıyorum.

Düşündüm ki ;1 damızlık ana arı alacağım ve bu ana arıdan  f1 ana arılar üreteceğim.

Ancak ben sunni tohumlama yapmasını bilmiyorum.

Bu durumda yetişen f1 ana arılar benim arılığım da bulunan ya da çevrede bulunan arılıklarda ki ne idüğü belirsiz erkek arılarla çiftleşecekler.Ve ben damızlık ana arının % 50 özelliği olan arılar elde edeceğim.

Bunu çözmek adına damızlık ana arı aldığım arıcıdan başka hatlara ait 2 adet f1 ana arı almayı ve bu f1 ana arıların erkeklerini doğal ortamdaki çiftleşmelerde kullanmayı planlıyorum.

Hem bu kontrollü çiftleştirmeyi nasıl yapacağım ve hem de  artık arılığımda yabancı erkeklerle çiftleşmeden dolayı saldırgan, temizlikçi olmayan, bal toplamayan arılardan nasıl kurtulacağım?

Eğer böyle yaparsam arılarımın islahına katkı yapmış olur muyum? Yoksa seçme mi yapmış olurum?

Yoksa yanlış yerde mi sordum soruyu?

Moderatörümüz ilgili yerine aktarabilir

  • *****
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #8 : 15 Şub 2017 21:49:30 »
   Nevzat Bey, İzzet Beyin  Yunan Trenini ve benim bu konu ile ilgili basit uygulamalarımı okursanız az çok bilgi edinebilirsiniz. Yöntemi geliştirip uygulamak yine Sizinle ilgili bir konu.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 328
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #9 : 15 Şub 2017 22:26:21 »
   Nevzat Bey, İzzet Beyin Yunan Trenini ve benim bu konu ile ilgili basit uygulamalarımı okursanız az çok bilgi edinebilirsiniz. Yöntemi geliştirip uygulamak yine Sizinle ilgili bir konu.

Yunan treni?

  • *****
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #10 : 15 Şub 2017 23:43:27 »
Kızlar aksam üzeri cesme başına toplanınca köyün delikanlilari da gidiyor abi.. 

http://www.kolayaricilik.net/alternatif-damizlik-uretim-metodlari/greek-train-of-virgin-queens/msg36/#msg36

  • *****
  • İleti: 634
  • Katkı 39
  • Koloni sayısı: 5
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #11 : 16 Şub 2017 03:42:56 »
Sorum sudur...

Ana gen olarak neyi ,
babalar gen olarak neyi transfer eder..

Sadece sperm mi bulacagiz,
yoksa baska degerler, ne derece önemli onu mu arayacagiz..

Erhan abi soruna cevap vereceğim. Beebredden ekran görüntüsü ile anlatarak.

İlk mesajı sürekli düzenleyerek tek mesajda toparlamaya çalışacağım. Saygılar.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı sahinlibaris

  • *
  • İleti: 9
  • Katkı 0
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #12 : 19 Şub 2017 22:10:46 »
En istediğimiz şey ıslah edilmiş arılarla çalışmak. O zaman hadi üsdatlar şu ıslah işini hızlandıralım biraz. Geleceğin perner amcası olabilecek arkadaşlar var aramızda. Balık tutmayı öğretin artık bize. Birliklerede biz öğretelim.  Bir kaç sorum var hem ıslah işini hareketlendirmek hemde öğrenmek için.
 1-ıslah için minimum kaç kovanla çalışmak lazım
 2- hangi özellikler babadan hangileri anadan geçer (bildiğim kadarı hırçınlığı baba , verim anadan denir.)

Çevrimdışı Ünal

  • *
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #13 : 22 Şub 2017 14:32:25 »
Nevzat beyin kontrollü çiftleştirmeyi nasıl yapacağım sorusu çok güzel ve benim de kafama takılan soru. Zira başka bir başlık altında yeni doğmuş ana arının zayıf olabileceği ve kovan girişindeki ızgaradan geçip çiftleşebileceğini okudum.Saat 16:00 dan sonra salıvermekte tam sağlıklı değil eğer kovanları kapatacak yerimiz yoksa. Böylede bir olasılık varsa nasıl yapacağız. Çiftleşmesini istediğimiz erkek arılı kovanla damızlıktan edindiğimiz yeni doğmuş analı kovanı ne kadar uzağa götürmeliyiz ya da bir erkek arının çiftleşme uçuş mesafesi ne kadardır.Erkek arısını kullanmak istediğimiz kovanı kaç gün önceden götürmeliyiz.Bu işten en yüksek verimi nasıl alabiliriz. Kendimize tam olmasada izole bölge bulsak olur mu? Aklımda bir yer var en yakın sabit arıcı 3,5 km uzakta oraya götürmeyi planlıyorum. İşi oluruna bıraksak nasılsa en güçlü gen çiftleşecek doğada olduğu gibi olsun deyipte şansımıza mı güvensek ne yapsak 😊

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Arıcılıkta Islah
« Yanıtla #14 : 22 Şub 2017 16:24:56 »
Nevzat beyin kontrollü çiftleştirmeyi nasıl yapacağım sorusu çok güzel ve benim de kafama takılan soru. Zira başka bir başlık altında yeni doğmuş ana arının zayıf olabileceği ve kovan girişindeki ızgaradan geçip çiftleşebileceğini okudum.Saat 16:00 dan sonra salıvermekte tam sağlıklı değil eğer kovanları kapatacak yerimiz yoksa. Böylede bir olasılık varsa nasıl yapacağız. Çiftleşmesini istediğimiz erkek arılı kovanla damızlıktan edindiğimiz yeni doğmuş analı kovanı ne kadar uzağa götürmeliyiz ya da bir erkek arının çiftleşme uçuş mesafesi ne kadardır.Erkek arısını kullanmak istediğimiz kovanı kaç gün önceden götürmeliyiz.Bu işten en yüksek verimi nasıl alabiliriz. Kendimize tam olmasada izole bölge bulsak olur mu? Aklımda bir yer var en yakın sabit arıcı 3,5 km uzakta oraya götürmeyi planlıyorum. İşi oluruna bıraksak nasılsa en güçlü gen çiftleşecek doğada olduğu gibi olsun deyipte şansımıza mı güvensek ne yapsak 😊
  Ana arı ızgarası diye adlandırdığımız ızgaradan çiftleşmemiş dahi olsa ana arı geçemez,çiftleştikten sonra ana arının arka kısmı irileşir,kafası veya göğüs kısmı değil. Tek bir durumda geçebilir,, çok küçük petek gözünden çıktıysa, larva yaşı transfere uygun olmayan larvadan yapılıp iyi beslenmediyse,sinek kadar küçük olduğundan geçebilirler,bu analar işe yaramaz analardır,hiç olmamaları daha iyidir,arıcı kovanda ana var diye zaman kaybetmez. Bu şekilde yüzlerce üretim yaptım,ızgaradan geçene şahit olmadım. Bu tarz hatalı yönlendirmelere kulak asmamanızı öneririm. Kovanları bir yere kapatıyor olsanız çiftleşmenin gerçekleşmesi için dışarıya çıkaracaksınız. Bu tarz çiftleştirmenin kurgulanması biraz farklı,denemezseniz tam anlayabilmeniz biraz zor olabilir.