Gönderen Konu: Genetik 101  (Okunma sayısı 2520 defa)

  • *****
Genetik 101
« : 12 Mar 2018 20:52:49 »
Islah için temel bir genetik bilgisine ihtiyaç var. Bu başlıklar altında mümkün olduğu kadar teknik terminolojiye girmeden, basit şekilde anlatmaya çalışacağım.

Her canlı hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin içerisinde de kalıtım malzemleri bulunur. Bu kalıtım malzemelerine kromozom denir. Kromozomların yarısı anneden yarısı babadan gelir. Her bir hücreyi kitaplık, her bir kromozomu bir kitap gibi düşünebiliriz. Bu kitapların yani kromozomların "gen"adı verilen sayfaları vardır.

Bu kromozomlarda hem fiziksel hem davranış özelliklerimizi hem de yapabileceklerimizin sınırını belirleyen bilgiler yer alır.

Bu bilgiler türün özelliklerini belirler. Arının kanatlı olmasını, ineğin kocaman süt bezleri olmasını, fillerin hortumlu olmasını vs.

Bu bilgiler ayrıca ana arının çiftleşme uçuşuna çıkması, kazların göç etmesi, köstebeklerin toprakta tünel kazması gibi davranış bilgilerini de içerir.

İlgi alanımızla ilgili davranış örnekleri çoğaltmak iyi olabilir. Arıların,
-Baharda yavru üretimini artırması
-Petek örmesi
-Oğul vermesi
-Bal toplaması
-Balın suyunu %20 nin altına indirmesi
-Balı sırlaması
-Yavru üretimini yavaşlatması
-Kovanı temizlemesi
-Kovanı savunması
-Hastalıklara dirençli olması
-Sonbaharda uçuş deliğini daraltması
-Propolis toplaması
gibi davranışsal özelliklerin bilgileri arıların genlerinde mevcuttur.

Çoğu kişi bunlara yüzeysel bir şekilde içgüdü diyip geçecektir. Ancak ıslah yapmak niyetinde olan ya da ıslaha ilgisi olan birisi için olay daha matematiksel olmalıdır.

Yukarda örneklediğimiz davranışların da şiddeti sabit değildir. Kimi arı kovanını şiddetle savunurken kimi arı savunma işlevini uçuş deliği ile sınırlandırabilir.

Kimi arı hastalıklardan korunmak için bol miktarda propolis üretirken kimi arı hastalık yapan mikroplara kalıtımsal dirençli olabilir ve daha az propolis ile işini görebilir.

Arıların bal toplama hevesi dahi aynı değildir. Şöyleki 80 bin işçisi olan iki koloniden birisi 20 kilo bal toplarken diğeri 100 kg bal toplayabilir.

Örnekler çoğaltılabilir ama biz asıl konumuz olan genetiğe dönelim.

Yukarıda kalıtım bilgisinin yarısının anneden yarısının babadan geldiğini söylemiştik. Bundan sonra biraz daha teknik yazmak zorunda kalabilirim.

Mendel amca vakti zamanında bu anneden ve babadan gelen genlerin yavrulardaki olası sonuçlarını bezelyelere bakarak bir kaç kanun altında toparlamış. Ancak arıları hesaba katmamış. Şöyleki

-bir bezelyenin bir anası bir babası var. Bir arının da bir anası bir babası var ama bir ananın 15 kocası var. :)
-bir bezelyenin babasında her genden 2 tane varken arının babasında her genden bir tane var
-bir erkek bezelyede spermler farklı bir mekanizma ile erkek arıda farklı bir mekanizma ile üretiliyor.
-bir bezelye babasının genlerini babasından alıyor ama bir erkek babasının genlerini annesinden alıyor.

Mendel kanunlarına geçmeden önce temel bilgiye "Mayoz bölünmeyi"de eklememiz gerekiyor. Yukarıda canlıların kromozomlarını annesinden ve babasından eşit miktarda aldığından bahsetmiştik. Karşımıza şöyle bir sorun çıkıyor; her çiftleşmede kromozom sayısının "türün sabit kromozom sayısının" iki katına çıkmaması için bir mekanizma gerekiyor.

Örnekle açıklarsak 10 kromozomlu bir canlı düşünelim. Babadan 10 anneden de 10 kromozom gelse yavruda 20 kromozom olur. Yavrunun yavrusunda 40 olur ve bu böyle devam eder. Yani 10 kromozom sayısının sabit kalabilmesi için anneden 5 babadan da 5 kromozom gelmeli ki türün 10 olan sabit kromozom sayısı korunabilsin.

İşte türün kromozom sayısının sabit tututlabilmesi için, sperm ve yumurtada kromozom sayısını yarıya indiren bu mükemmel mekanizmaya "MAYOZ BÖLÜNME" diyoruz.

Mayoz bölünme içerisinde gerçekleşen bir mekanizma daha var ki akıllara zarar. Bir biyolog olarak canlılarda, evrimsel anlamda, yer alan en üstün özellik olarak gördüğüm olay: CROSSİNG OVER.

Bunu her anlatışımda içimi bir heyecan kaplar. Moleküllerin düşünebildiği hissini verir bana. Neyse açıklamaya geçeyim.

Bir hücre düşünün 10 adet kromozomu var. 5 tanesi anneden 5tanesi babadan gelmiş. Az sonra bölünerek sperm oluşturacak. Direkt olarak bölünse anneden gelen genler bir sperme, babadan gelen genler başka bir sperme gidecek. Yavru oluşurken sadece bir sperm kullanıldığından her halükarda bir ebeveynin genleri yavruya geçemeyecek.

Ama kromzomlar ne yapıyor? Anneden ve babadan gelen kromozomlar kendi aralarında parça değiştiriyorlar. Artık hangi sperm döllenmede kullanılırsa kullanılsın hem annenin hem babanın genlerinin yavruda yer alması garanti altına alınıyor. İşte bu olaya Crossing Over deniliyor.

Hemen arıya bağlayalım. Ana arı bir hücresinden yumurta oluşturacak. Ve bu yumurta döllenmeyecek ve erkek arı olacak. Ana arı ne yapıyor? Crossing over ile annesinden ve babasından aldığı genleri harmanlayıp yumurtaya naklediyor. Burada dikkatimizi çekmesi gereken olay döllenmemiş yumurtaya kocalarından hiç bir genin geçmemesi. İşte bu yüzden F1 lerin erkekleri saftır diyoruz.

Bir şeyin daha dikkatimizi çekmesi gerekli. Suni tohumlamada neden damızlığın kendisi değil de F1 lerin erkekleri tercih ediliyor? Çünkü özelliklerini beğendiğiniz damızlık koloninizden ürettiğiniz F1 ana arı o damızlıktaki bütün genleri crossing over ile harmanlayıp bize sunuyor. Crossing over ile üretmiş olduğu, döllenmemiş yumurtalardan çıkan, erkekler bize damızlığın genlerini homojen bir şekilde sunuyor.

Şimdi söyleyeceğim üzerinde biraz düşünmenizi isterim; bir koloniden ana arı ürettiğinizde genlerin yarısını alır yarısını geride bırakırsınız ama erkek ürettiğinizde genlerin aktarım olasılığını 15 kat artırırsınız. Çünkü bir ana arıya karşılık 15 erkek arı kullanırsınız.

Buckfast üreticilerinin soyağaçlarında bu uygulamayı sürekli görmekteyiz.

Çizelgede bahsedilen "sister colonies" bir anadan üretilmiş kardeş anaların kolonileri anlamına geliyor.

Aa/Dom/Res/Mendel kanunlarını anlatacağım ama arıya uyarlanmış şekilde/poligeni

« Son Düzenleme: 22 Nis 2018 00:08:56 Gönderen: İzzet Akçay »

Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Mehmet GÜNGÖR

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 44
  • Katkı 2
  • Koloni sayısı: 300
  • Yer: Kayseri
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #1 : 13 Mar 2018 17:57:32 »

-bir bezelye babasının genlerini babasından alıyor ama bir erkek babasının genlerini annesinden alıyor.

İzzet hocam ,
doğan erkek arının genleri ana arının babasından geliyor da , burada ana arınında kendinden bir gen aktarımı oranı var mı , yoksa ana arı babadan gelen geni direk aktarıyor mu ?

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #2 : 13 Mar 2018 19:47:27 »

-bir bezelye babasının genlerini babasından alıyor ama bir erkek babasının genlerini annesinden alıyor.

İzzet hocam ,
doğan erkek arının genleri ana arının babasından geliyor da , burada ana arınında kendinden bir gen aktarımı oranı var mı , yoksa ana arı babadan gelen geni direk aktarıyor mu ?

Bilgi 1: Canlılarda aynı görevi yapmak üzere bir set kromozom anneden bir set kromozom babadan gelir. Bunlara homolog kromozomlar denir.

Bilgi 2: Canlılarda kromozom sayısının sabit kalabilmesi için hem annenin hem babanın genlerinin yarısını yavruya aktarması gerekir. Yavruda ikisi biraraya geldiğinde türün sabit kromozom sayısına ulaşılır.

Bilgi 3: Annede yumurta babada spermi oluşturan ve kromozom sayısını yarıya indiren işleme mayoz bölünme denir.

İşte bu mayoz bölünmenin bir safhasında homolog kromozomlar arasında parça değişimi yapılır. Bu parça değişimi sonrasında bir kromozom üzerinde hem anneden hem babadan gelen genler bulunur.

Arılarda erkekler türün yarısı kadar kromozoma sahiptir. Çünkü döllenmemiş yumurtadan oluşurlar. Bunun iki sonucu vardır:

1- Erkek arılar spermlerini mitozla oluştururlar. Dolayayısı ile bir erkeğin oluşturduğu bütün spermler birebir aynıdır.
2- Ve baba tarafından gelen genler yumurta oluşumu sırasında parça değişimi kadardır.

Anlaşılır oldumu bilmiyorum ama yukarıdaki iletiye eklemeler şekilnde bunların hepsini tekrar anlatacağım.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Mehmet GÜNGÖR

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 44
  • Katkı 2
  • Koloni sayısı: 300
  • Yer: Kayseri
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #3 : 14 Mar 2018 09:14:36 »
Daha iyi anlamak adına ;

Örneğin sakinlik özelliğinin erkek hattından geldiği şeklinde yaklaşımlar var ne derece doğru ?
Eğer bu şekilde yaklaşmak doğru ise yukarıda ki davranış özelliklerinin şu anneden şu babadan gelir şeklinde bir ayrımı yapılıyor mu ?

Mayoz bölünme sonucunda olduğu için bütün davranış genlerinin yarı yarı aktarılması yaklaşımı doğru ise
Sakinlik örneğinde olduğu gibi % 50 çiftleşilen erkekten, %25 çiftleşen ana arı dan, %25 de çiftleşen ana arının babasından gelmesi gerekir diye bir çıkarım yapmak doğru olur mu ?

Bunlarla beraber çekinik ve baskın gen aktarımı mı oluyor?
Örneğin sakinlik geni hem anadan geldi hem babadan geldi ,hırçınlık geni daha baskında, hangisi daha hırçınsa   diğerinin yerini mi alıyor ?

Çevrimdışı ismail

  • *
  • İleti: 3
  • Katkı 0
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #4 : 14 Mar 2018 11:07:52 »
ve bu durumda suni dölleme cihazının önemi birkez daha kafalarda ışık olmaya başlıyor..

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #5 : 14 Mar 2018 19:02:34 »
Bir karakter her zaman bir gen tarafından belirlenecek diye bir kaide yok. Bunlara poligenik karakterler deniyor.

Mesela arilarda cinsiyet kromozomu da yok.

Sakinlik üzerinde etkili 9 kadar gen olduğu tahmin ediliyor. Brother Adam Anadolu baba  İtalyan ana çaprazlamalarinda agresif ve verimsiz, Anadolu ana İtalyan baba çaprazlamalarinda sakin ve verimli hatlar elde etmiş.

Ben kişisel tecrübelerimde farkedip Almanya'da bir arkadaşa bahsetmiştim. Olur mu olmaz mı derken büyük üstad Martin Pernere sormasını rica etmiştim. Perner amca da arkadaşın doğru gözlemlemiş demişti.

Bu konu hakkında yazılı bir sebep kaynağı okumamakla birlikte tahminim erkeklerde bulunan bazı proteinlerin (ki bunların da kaynağı genlerdir) bazı agresiflik genlerini aktive ettiği. Yani yine poligeni işin içerisine giriyor.

Sıkıntı şurada sakinlik ile ilgili genler çekinik.

Neyse bunları zamanla yazacağım. Siz sorulara devam edin. Eksikleri dolduralım.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Yunus Yolbilir

  • *
  • İleti: 50
  • Katkı 0
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #6 : 14 Mar 2018 20:03:53 »
İzzet hocam çekinik  genleri baskın hale getirmenin en kısa yolu nedir

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #7 : 14 Mar 2018 22:18:39 »
İzzet hocam çekinik  genleri baskın hale getirmenin en kısa yolu nedir

Baskın genleri gen havuzundan uzaklaştırmak.

  • *****
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #8 : 14 Mar 2018 22:23:35 »
Islah için temelbir genetik bilgisine ihtiyaç var. Bu başlıklar altında mümkün olduğu kadar teknik terminolojiye girmeden, basit şekilde anlatmaya çalışacağım.

Her canlı hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin içerisinde de kalıtım malzemleri bulunur. Bu kalıtım malzemelerine kromozom denir. Kromozomların yarısı anneden yarısı babadan gelir. Her bir hücreyi kitaplık, her bir kromozomu bir kitap gibi düşünebiliriz. Bu kitapların yani kromozomların "gen"adı verilen sayfaları vardır.

Bu kromozomlarda hem fiziksel hem davranış özelliklerimizi hem de yapabileceklerimizin sınırını belirleyen bilgiler yer alır.

Bu bilgiler türün özelliklerini belirler. Arının kanatlı olmasını, ineğin kocaman süt bezleri olmasını, fillerin hortumlu olmasını vs.

Bu bilgiler ayrıca ana arının çiftleşme uçuşuna çıkması, kazların göç etmesi, köstebeklerin toprakta tünel kazması gibi davranış bilgilerini de içerir.

İlgi alanımızla ilgili davranış örnekleri çoğaltmak iyi olabilir. Arıların,
-Baharda yavru üretimini artırması
-Petek örmesi
-Oğul vermesi
-Bal toplaması
-Balın suyunu %20 nin altına indirmesi
-Balı sırlaması
-Yavru üretimini yavaşlatması
-Kovanı temizlemesi
-Kovanı savunması
-Hastalıklara dirençli olması
-Sonbaharda uçuş deliğini daraltması
-Propolis toplaması
gibi davranışsal özelliklerin bilgileri arıların genlerinde mevcuttur.

Çoğu kişi bunlara yüzeysel bir şekilde içgüdü diyip geçecektir. Ancak ıslah yapmak niyetinde olan ya da ıslaha ilgisi olan birisi için olay daha matematiksel olmalıdır.

Yukarda örneklediğimiz davranışların da şiddeti sabit değildir. Kimi arı kovanını şiddetle savunurken kimi arı savunma işlevini uçuş deliği ile sınırlandırabilir.

Kimi arı hastalıklardan korunmak için bol miktarda propolis üretirken kimi arı hastalık yapan mikroplara kalıtımsal dirençli olabilir ve daha az propolis ile işini görebilir.

Arıların bal toplama hevesi dahi aynı değildir. Şöyleki 80 bin işçisi olan iki koloniden birisi 20 kilo bal toplarken diğeri 100 kg bal toplayabilir.

Örnekler çoğaltılabilir ama biz asıl konumuz olan genetiğe dönelim.

Yukarıda kalıtım bilgisinin yarısının anneden yarısının babadan geldiğini söylemiştik. Bundan sonra biraz daha teknik yazmak zorunda kalabilirim.

Mendel amca vakti zamanında bu anneden ve babadan gelen genlerin yavrulardaki olası sonuçlarını bezelyelere bakarak bir kaç kanun altında toparlamış. Ancak arıları hesaba katmamış. Şöyleki

-bir bezelyenin bir anası bir babası var. Bir arının da bir anası bir babası var ama bir ananın 15 kocası var. :)
-bir bezelyenin babasında her genden 2 tane varken arının babasında her genden bir tane var
-bir erkek bezelyede spermler farklı bir mekanizma ile erkek arıda farklı bir mekanizma ile üretiliyor.
-bir bezelye babasının genlerini babasından alıyor ama bir erkek babasının genlerini annesinden alıyor.

Mendel kanunlarını anlatacağım ama arıya uyarlanmış şekilde.

mayoz/crossingover/poligeni
   Müükeemmeel.

Çevrimdışı Mehmet GÜNGÖR

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 44
  • Katkı 2
  • Koloni sayısı: 300
  • Yer: Kayseri
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #9 : 14 Mar 2018 23:12:43 »
Bir karakter her zaman bir gen tarafından belirlenecek diye bir kaide yok. Bunlara poligenik karakterler deniyor.

Mesela arilarda cinsiyet kromozomu da yok.

Sakinlik üzerinde etkili 9 kadar gen olduğu tahmin ediliyor. Brother Adam Anadolu baba  İtalyan ana çaprazlamalarinda agresif ve verimsiz, Anadolu ana İtalyan baba çaprazlamalarinda sakin ve verimli hatlar elde etmiş.

Ben kişisel tecrübelerimde farkedip Almanya'da bir arkadaşa bahsetmiştim. Olur mu olmaz mı derken büyük üstad Martin Pernere sormasını rica etmiştim. Perner amca da arkadaşın doğru gözlemlemiş demişti.

Bu konu hakkında yazılı bir sebep kaynağı okumamakla birlikte tahminim erkeklerde bulunan bazı proteinlerin (ki bunların da kaynağı genlerdir) bazı agresiflik genlerini aktive ettiği. Yani yine poligeni işin içerisine giriyor.

Sıkıntı şurada sakinlik ile ilgili genler çekinik.

Neyse bunları zamanla yazacağım. Siz sorulara devam edin. Eksikleri dolduralım.
Teşekkürler

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #10 : 15 Mar 2018 10:05:10 »
Bir karakter her zaman bir gen tarafından belirlenecek diye bir kaide yok. Bunlara poligenik karakterler deniyor.

Mesela arilarda cinsiyet kromozomu da yok.

Sakinlik üzerinde etkili 9 kadar gen olduğu tahmin ediliyor. Brother Adam Anadolu baba  İtalyan ana çaprazlamalarinda agresif ve verimsiz, Anadolu ana İtalyan baba çaprazlamalarinda sakin ve verimli hatlar elde etmiş.

Ben kişisel tecrübelerimde farkedip Almanya'da bir arkadaşa bahsetmiştim. Olur mu olmaz mı derken büyük üstad Martin Pernere sormasını rica etmiştim. Perner amca da arkadaşın doğru gözlemlemiş demişti.

Bu konu hakkında yazılı bir sebep kaynağı okumamakla birlikte tahminim erkeklerde bulunan bazı proteinlerin (ki bunların da kaynağı genlerdir) bazı agresiflik genlerini aktive ettiği. Yani yine poligeni işin içerisine giriyor.

Sıkıntı şurada sakinlik ile ilgili genler çekinik.

Neyse bunları zamanla yazacağım. Siz sorulara devam edin. Eksikleri dolduralım.

Hocam,  A annesi ile B babasının yavruları, her zaman aynı karakterde baskın veya çekinik midir?

Her A annesi ve her B babasının yavruları, her zaman aynı karakter sonucunu verir mi?

Poligenik karakterler dediğiniz kümenin tek varlık sebebi, her zaman genler midir?

  • *****
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #11 : 15 Mar 2018 13:25:21 »
Bir karakter her zaman bir gen tarafından belirlenecek diye bir kaide yok. Bunlara poligenik karakterler deniyor.

Mesela arilarda cinsiyet kromozomu da yok.

Sakinlik üzerinde etkili 9 kadar gen olduğu tahmin ediliyor. Brother Adam Anadolu baba  İtalyan ana çaprazlamalarinda agresif ve verimsiz, Anadolu ana İtalyan baba çaprazlamalarinda sakin ve verimli hatlar elde etmiş.

Ben kişisel tecrübelerimde farkedip Almanya'da bir arkadaşa bahsetmiştim. Olur mu olmaz mı derken büyük üstad Martin Pernere sormasını rica etmiştim. Perner amca da arkadaşın doğru gözlemlemiş demişti.

Bu konu hakkında yazılı bir sebep kaynağı okumamakla birlikte tahminim erkeklerde bulunan bazı proteinlerin (ki bunların da kaynağı genlerdir) bazı agresiflik genlerini aktive ettiği. Yani yine poligeni işin içerisine giriyor.

Sıkıntı şurada sakinlik ile ilgili genler çekinik.

Neyse bunları zamanla yazacağım. Siz sorulara devam edin. Eksikleri dolduralım.

Hocam,  A annesi ile B babasının yavruları, her zaman aynı karakterde baskın veya çekinik midir?

Her A annesi ve her B babasının yavruları, her zaman aynı karakter sonucunu verir mi?

Poligenik karakterler dediğiniz kümenin tek varlık sebebi, her zaman genler midir?

A annesi ve B babasının genetik durumuna bağlı. Özellikle annede ve ve erkeğin annesinde genler homozigot ise sürekli yaklaşık sonuçlar elde edersiniz.

Homozigot nedir kısaca anlatayım. Hani dedik ya yavruya bir kromozom anneden bir kromozom babadan gelir. Bu genleri harflerle sembolize ediyoruz. Yani genin adını için uzun yazmak yerine A diyoruz. iki tane olduğu için AA diyoruz.

Bu genlerin bir de baskınlık durumu var. Baskınsa büyük harfle örneğin A, çekinik ise küçük harfle, örneğin a ile sembolize ediyoruz.

Mesela bir annenin kalıtım bilgisi şu 3 şekilde de olabilir.

AA.  Aa  ya da AA

Çünkü her genden iki tane var. İşte bu aynı harfli olasılıklara homozigot deniyor. Aa gibi farklı harfler ise heterozigot diyoruz. Islahın amacı karakterleri homozigot hale getirmeye çalışmak. Şöyleki; bize a geni lazım olsun. Eğer anne A a ise a genini bir sonraki nesle aktarma şansımız%50. Eğer anne AA ise sıfır. Eğer anne aa ise a genini bir sonraki nesle aktarma şansımız%100 . Dolayısı ile A genlerini gen havuzundan temizleyerek sadece a genlerini tutmak seleksiyon ile ıslahın temel mantığı.

Şimdi kafa karıştırıcı kısma geliyoruz. Erkeklerde sadece anneden gelen genler bulunduğu icin erkekte hangi gen varsa %100 o gelir. A varsa A , a varsa a gelir. Dolayısı ile erkekten a almak istiyorsak erkeğin annesinin aa olması şarttır.

Yani aa bilgisine sahip kraliçe elde etmek için aa X a şeklinde bir çiftleşme yapmamız gerekiyor.

Şimdi daha da karıştırıcı bir kısım. Hani dedik ya annenin 15 kocası var, işte zor olan kısım buradan kaynaklanıyor. aa genlerine sahip dişinin 15 kocasının da a genini sahip olması lazım ki kovandaki işçiler aa özelliğini gösterebilsin.

Poligenik genler konusunu da açayım akşam.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı ali kaptan

  • *
  • İleti: 16
  • Katkı 0
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #12 : 15 Mar 2018 13:48:55 »
öncelikle böyle bir konuya girdiğiniz için çok teşekkürler.

Anne Aa ise bu ananın erkekleri ne olur?

gen aktarımında daha yüksek olasılıkla şöyle oluyor diyebileceğimiz durumlar var mıdır?

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #13 : 15 Mar 2018 14:17:32 »
İzzet Hocam ilk kez erkek arı kolonileri oluşturmanın mantığını anladım çok teşekkür ederim

Akşamı sabırsızlıkla bekliyorum iyi çalışmalar

  • *****
Ynt: Genetik 101
« Yanıtla #14 : 15 Mar 2018 23:24:54 »
öncelikle böyle bir konuya girdiğiniz için çok teşekkürler.

Anne Aa ise bu ananın erkekleri ne olur?

gen aktarımında daha yüksek olasılıkla şöyle oluyor diyebileceğimiz durumlar var mıdır?

Aa genotipinde bir anadan A ya da a genlerine sahip erkekler oluşur. Islah açısından pek makbul bir durum değildir. Çünkü sonuç %50 başarılı %50 başarısız olur.

Gen aktarımı tamamen rastgelelik kanununa göredir.