Gönderen Konu: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı  (Okunma sayısı 5346 defa)

  • *****
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #15 : 09 Eki 2017 14:52:41 »
Selamlar.Bir bölgede ana arı ve erkek arı çiftleşme faaliyetleri başlamadan bir ay önce ana arı ve erkek arı üretimine başlansa erken ilkbaharda sadece bizim ürettiğimiz erkeklerle anaların çiftleşmesini sağlamış olmazmıyız ?
  Bunu başarabilirseniz tabiki sağlamış olabilirsiniz.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #16 : 09 Eki 2017 17:36:10 »
Biraz daha açalım lütfen..
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #17 : 09 Eki 2017 18:35:39 »
Selamlar.Bir bölgede ana arı ve erkek arı çiftleşme faaliyetleri başlamadan bir ay önce ana arı ve erkek arı üretimine başlansa erken ilkbaharda sadece bizim ürettiğimiz erkeklerle anaların çiftleşmesini sağlamış olmazmıyız ?
Arilar niye erkek üretimine bir ay önce başlamıyor acaba?
Bi bildikleri olmasın... Sıcaklık değerleri çiftleşme için gerekli mi?

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #18 : 09 Eki 2017 18:36:26 »
Biraz daha açalım lütfen..
  Yazılandan anladığım şu:
                                                Diyelimki,normal koşullarda erkek arıların ve ana arıların çiftleşme olgunluğuna gelmeleri Nisan ayı ortalarında olmuş olsun. Arıcı,kovan içerisinde yapacağı iklimlendirme,manüpüle etme ve erkek gözlü petek yerleşimi ile bu süreci Mart ayı ortalarına çekebilirse Önder Beyin düşüncesi hayata geçirilebilir. Bence olabilirliği var. Arılığın geneline uygulanabilmesi oldukça masraflı olur,zira kovan içi iklimlendirilmesi biraz masraflı oluyor,2015 de böyle bir uygulama yaptığım için biliyorum( Voltaj düşürücüler-düşük voltajla çalışan ısıtıcıların yapımı-elektronik oda termostatları,vs.,vs.)Ancak suni tohumlamacılar az sayıda kovanda bu uygulamayı yaparak süreci erkene çekebilirler diye düşünüyorum,onların düşünceleri nedir,öğrenmek gerek.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #19 : 09 Eki 2017 19:26:29 »
Selamlar.Bir bölgede ana arı ve erkek arı çiftleşme faaliyetleri başlamadan bir ay önce ana arı ve erkek arı üretimine başlansa erken ilkbaharda sadece bizim ürettiğimiz erkeklerle anaların çiftleşmesini sağlamış olmazmıyız ?
Arilar niye erkek üretimine bir ay önce başlamıyor acaba?
Bi bildikleri olmasın... Sıcaklık değerleri çiftleşme için gerekli mi?

Sıcaklık değerleri ne olmalı?

Gece gündüz süreleri arasındaki fark bu konuda belirleyici mi?

Birçok hayvan üreme düzenini buna göre belirler??

Koyun ve tavuk gibi..
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #20 : 09 Eki 2017 19:31:50 »
Biraz daha açalım lütfen..
  Yazılandan anladığım şu:
                                                Diyelimki,normal koşullarda erkek arıların ve ana arıların çiftleşme olgunluğuna gelmeleri Nisan ayı ortalarında olmuş olsun. Arıcı,kovan içerisinde yapacağı iklimlendirme,manüpüle etme ve erkek gözlü petek yerleşimi ile bu süreci Mart ayı ortalarına çekebilirse Önder Beyin düşüncesi hayata geçirilebilir. Bence olabilirliği var. Arılığın geneline uygulanabilmesi oldukça masraflı olur,zira kovan içi iklimlendirilmesi biraz masraflı oluyor,2015 de böyle bir uygulama yaptığım için biliyorum( Voltaj düşürücüler-düşük voltajla çalışan ısıtıcıların yapımı-elektronik oda termostatları,vs.,vs.)Ancak suni tohumlamacılar az sayıda kovanda bu uygulamayı yaparak süreci erkene çekebilirler diye düşünüyorum,onların düşünceleri nedir,öğrenmek gerek.

Şubat sonu veya Mart başı gibi başlayalım

Bize uygulamanız ile ilgili neler önerirsiniz abi?

Voltaj ayarları, basınç değerleri, kullandığınız ekipmanları paylaşırsanız harika olur..

  • *****
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #21 : 10 Eki 2017 09:10:16 »
   Bu uygulamayı 10 kovanda 2015 yılında yaptım. Öncelikle derinlik ölçüleri bizim kovanlardan 15 cm.daha fazla olan kovanlar yaptım.Fazla elektrik parası ödememek ve ısıtıcıların arılara ve kovanlara zarar vermemesi için 220 den 12 volta indirgeme yapacak düşürücüler kullandım,ısıtıcıları önce 12 voltluk lambalar ile hazırladım ve bu lambaların ışığının kovan içini aydınlatmasını engellemek için fayanstan kutular yapıp lambaları bu kutuların içerisine yerleştirdim ve kovan girişine yakın bir konumda yerleştirdim. Dijital termostatları tabanda ısı kaynağından uzağa,arka kısma monte ettim ve 30 dereceye ayarladım. Daha sonra lamba ile ısıtma pratikte sorun yaratınca( lambalar kısa sürede flaman koparıp işlemez oluyorlar) elektrikli ısıtıcıların rezistans tellerinin boylarını kısaltarak(deneme yanılma metodu ile verimli çalışacakları boyları tespit ettim./ Bu konuda elektrik işlerinden anlayan bir kişiden yardım alınmasında büyük yarar var),kısalttığım bu rezistans tellerini uygun ölçüde kestiğim iki fayans parçası arasına yerleştirip kullandım,fayansları birbirine monte etmek için alçı/ateş tuğlası tozu ve en sonundada yüksek ısıya dayanıklı bir mastik kullandım. Deneme yanılma metodu ile termostat ayarı 25 derecede olduğunda,çerçevelerin olduğu üst bölümde 35 dereceyi yakaladım,termostat 30 derece olunca yukarıda 42-45 dereceler oldu( yüksek sıcaklıkta warroaların ölüp tabana döküldüklerini tespit ettim)bu yükseklikte bir sıcaklık olmaması gerektiği için termostat ayarı 25 dereceye düşürdüm. Bu uygulamayı yaptığı dönemde( Şubat Ayı) kovanların üzerine boş ballık koyarak,katkılı(pollenbee)ve anason distilesi ile elde ettiğim sıvı ilaveli,1/1 invert şurup verdim.Çok hızlı bir gelişme oldu,hatta oğul eğilimi ortataya çıktı. Bu uygulamadan vazgeçmemin sebepleri şunlar: 1)Kovan içi ısısının artırılması ile birlikte,güvelerde faaliyete geçtiler( bu dönemde bacillus Thurigiensis ile henüz tanışmamıştım).2) Arılarımı evin bahçesinden,ormandaki arılığa taşıdım ve orada elektrik olmadığından.3)Kovan sayım arttığı ve her kovan için bu harcamayı yapamayacağımdan. 
  Bu uygulamadan vazgeçtikten sonra,bu gereçleri kovanlardan söküp kaldırdım.Fotoğraflarını çekerim ve becerebilirsem burada paylaşırım. Hoşçakalın.

Çevrimdışı onderm

  • *
  • İleti: 16
  • Katkı 0
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #22 : 10 Eki 2017 22:56:49 »
Ben erkek damızlık kovanımı şubatta yavruya teşvik edip belli bir seviyeye ulaştırınca  erkek gözlü kabarmış petek vermeyi düşünüyorum. Sonrasında Larva transferi ana arı üretimi. Bu baharda deneme yapacağım

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #23 : 15 Mar 2018 10:06:54 »
Ben erkek damızlık kovanımı şubatta yavruya teşvik edip belli bir seviyeye ulaştırınca  erkek gözlü kabarmış petek vermeyi düşünüyorum. Sonrasında Larva transferi ana arı üretimi. Bu baharda deneme yapacağım

Sonuçları bizimlr de paylaşınız
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı onderm

  • *
  • İleti: 16
  • Katkı 0
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #24 : 17 Mar 2018 21:53:35 »
İki katta kışlayan damızlık kovanım güçlü bir şekilde kıştan çıktı. Yarın geçen seneden kalma kabarmış erkek arı çerçevesi vereceğim.Yer Kırşehir rakım 1100 şu anda sarı çiğdemlerden polen geliyor kayısılar bu hafta çiçek açacak söğütler ise iki hafta sonra çiçek açar. Erkek çerçevesi vermekte geciktim mi Allah izin verirse yarın göreceğim.

Çevrimdışı onderm

  • *
  • İleti: 16
  • Katkı 0
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #25 : 17 Mar 2018 22:06:00 »
Damızlık kovanın anasını alıp yalancı anaların erkek yapmasını sağlasak daha basit erkek elde edebiliriz. Erken dönemde kontrollü çiftleşme sağlayabiliriz. Bu şekilde daha kolay geliyor sanki.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #26 : 17 Mar 2018 22:30:30 »
Damızlık kovanın anasını alıp yalancı anaların erkek yapmasını sağlasak daha basit erkek elde edebiliriz. Erken dönemde kontrollü çiftleşme sağlayabiliriz. Bu şekilde daha kolay geliyor sanki.
yalancı anaların erkekleri konusunu çok iyi etüd etmek gerekir gibime geliyor. Bu durumu tam yorumlayamıyorum,İzzet beyin yardımına gerek var.

  • *****
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #27 : 18 Mar 2018 21:12:20 »
Erkek gözlü cerceveler kullanmak ve işçilerin saf olduğundan emin olmak koşuluyla olabilir.

Ancak ıslah edilmiş bir arı aylarca yalancıya kacmayabiliyor. Tecrübe ile sabittir.

  • *****
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #28 : 19 Mar 2018 08:16:18 »
Erkek gözlü cerceveler kullanmak ve işçilerin saf olduğundan emin olmak koşuluyla olabilir.

Ancak ıslah edilmiş bir arı aylarca yalancıya kacmayabiliyor. Tecrübe ile sabittir.
   İzzet Beyin belirttiği gibi,Belirleyici olan İşçilerin saflığı. Babalarınında saf/kaliteli olduklarının bilinmesi durumunda olabilir.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #29 : 19 Mar 2018 22:17:11 »
Erkek gözlü cerceveler kullanmak ve işçilerin saf olduğundan emin olmak koşuluyla olabilir.

Ancak ıslah edilmiş bir arı aylarca yalancıya kacmayabiliyor. Tecrübe ile sabittir.

Hocam literatürüde var mı böyle uygulamalar?