Gönderen Konu: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı  (Okunma sayısı 4936 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Selamlar

Diyelim ki bahar geldi.

Oğul ve savunma yönünden beğenmediğim B kolonisinden ürettiğim 5 ana arıyı;  30 km ötedeki, Mustafa amcanın M arılığında çiftleştirmek istiyorum. M arılığının kolonileri benimkilere göre çok daha verimli, oğul verme düşük, savunmaları iyi, ama saldırgan da değiller.

Çiftleştirme kutularında doğan anaları, hastalık ve zararlı mücadelesi yapılarak M arılığına götürüyorum.

Çiftleşip yumurtaları görülen anaları arılığıma geri getiriyorum, yumurta düzeni iyi olanları yarıştırıyorum.

Kimi oğul vermiyor kimi de savunma yönünden zayıf!

Sorular:

1- Aynı analardan doğan kızların farklı sonuçlara ulaşmaları nasıl açıklanabilir?

2- B kolonisinde görülmeyen düşük bal verimi, yeni üretilen kızlarda görülürse, kimi suçlayacağız?

3- Bazı hedefleri tutturduk, lakin, bendeki B kolonisinde ve Mustafa amcadaki M kolonisinde olmayan; ama kızlarda ortaya çıkan kışlama yeteneğinin zayıf oluşu durumunda; kızların kızlarıni, bir sonraki sezon, bu kez kışlama yeteneğinin daha iyi olduğu bir başka arılık erkekleri ile çiftleştirmek istesem, başarılı olur muyum?

Yoksa daha da karışır mı işler?

Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #1 : 27 Eyl 2017 23:48:00 »
Daha iyi bilenler vardır.. Oldukça yavas olur ancak giderek iyileşme gözlenir. Başlangıç olarak iyi not verdıgınız arıdan başlayın doğal çifleşmede kontrol oranını arttıran yöntem var greek traın mıydı adı bır bakın derım gıttıkce verımlenırsınız suni tohumalamaya göre daha yavaş olacaktır bu yol. Akrabalık olayına dikkat etmek de gerek bunun içinde aksatmadan düzenli kayıt tutmak olabildiğince kontrollu davranmak faydalı olacaktır.
Kolay gelsın onur bey

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #2 : 02 Eki 2017 13:32:59 »
  1) Aynı analardan doğan kızların farklı sonuçlara ulaşmaları nasıl açıklanabilir: Ana farklı erkekler ile çiftleştiği için kızlarının babaları farklı olabilir. Bölme yaptığınızda farklı kovanlardan mevcut alıp bölme yaptıysanız,besleyici arıların kendi DNA/RNA larını beslenme yolu ile anaya aktarmaları sonucu karakter farklılıkları olabilir.
  2) Eğer B kolonisi ile,kızlarının kolonileri güç olarak eşitlerse,verimsizlik M den geliyordur.
  3) BM nin kışlama yeteneğini yazdığınız şekilde iyileştirebilirsiniz. Ancak kışlama yeteneği iyi olan koloninin diğer özellikleride belli ölçülerde aktarılmış olacaktır.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #3 : 02 Eki 2017 18:07:58 »
  1) Aynı analardan doğan kızların farklı sonuçlara ulaşmaları nasıl açıklanabilir: Ana farklı erkekler ile çiftleştiği için kızlarının babaları farklı olabilir. Bölme yaptığınızda farklı kovanlardan mevcut alıp bölme yaptıysanız,besleyici arıların kendi DNA/RNA larını beslenme yolu ile anaya aktarmaları sonucu karakter farklılıkları olabilir.
  2) Eğer B kolonisi ile,kızlarının kolonileri güç olarak eşitlerse,verimsizlik M den geliyordur.
  3) BM nin kışlama yeteneğini yazdığınız şekilde iyileştirebilirsiniz. Ancak kışlama yeteneği iyi olan koloninin diğer özellikleride belli ölçülerde aktarılmış olacaktır.

Şimdi daha iyi bir yere doğru gidiyoruz?

Bu tür kısıtlı çalışmalarda deneme yanılma yoluyla nasıl en kısa zamanda olumlu sonuçlar elde ederiz?

Suni tohumlama dışında bir yöntem yok ise; ki öyle gözüküyor, mantıklı bir yol haritası nasıl çizilir?
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #4 : 02 Eki 2017 20:12:38 »
  1) Aynı analardan doğan kızların farklı sonuçlara ulaşmaları nasıl açıklanabilir: Ana farklı erkekler ile çiftleştiği için kızlarının babaları farklı olabilir. Bölme yaptığınızda farklı kovanlardan mevcut alıp bölme yaptıysanız,besleyici arıların kendi DNA/RNA larını beslenme yolu ile anaya aktarmaları sonucu karakter farklılıkları olabilir.
  2) Eğer B kolonisi ile,kızlarının kolonileri güç olarak eşitlerse,verimsizlik M den geliyordur.
  3) BM nin kışlama yeteneğini yazdığınız şekilde iyileştirebilirsiniz. Ancak kışlama yeteneği iyi olan koloninin diğer özellikleride belli ölçülerde aktarılmış olacaktır.

Şimdi daha iyi bir yere doğru gidiyoruz?

Bu tür kısıtlı çalışmalarda deneme yanılma yoluyla nasıl en kısa zamanda olumlu sonuçlar elde ederiz?

Suni tohumlama dışında bir yöntem yok ise; ki öyle gözüküyor, mantıklı bir yol haritası nasıl çizilir?
Hoşuna gitmeyen ananın kafasını sık gitsin, nerde, kimde özellikli ve nitelikli bir ana arı bulursan arılığına dahil et. Bırak sonra doğal yolla devam etsin olay. Tutabilirsen hangi arı hangi arıdan ürettiğini de not al. Özellikleri hoş olan arı çoğaltılmaz, o arının anası çoğaltılır.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #5 : 02 Eki 2017 20:25:13 »
O arinin anasinin kizlarinin ciftlestigi erkek ari havuzuna sahip degilsek nasil olacak ayni verimi yakalayamayacagiz, erkek arilarida ana ari secer gibi secmek lazim diye dusunuyorum. Erkek hatlari bunlar olsun dedigimiz arilardan erkek uretip diger arilarin erkeklerinin ciftlestirmeye katmadan yada minimuma indirgememiz gerekiyor. Ana ari izgarasi koyarak bakirelerle erkekleri ayni zamanda saat 4 gibi havanin iyi oldugu gun acarsak orani yuksek ciftlestirme yakalariz bu yontem aciklandi bu forumda kabataslak bahsettim sadece detay icin bakininiz.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #6 : 02 Eki 2017 20:57:30 »
İyi de abi erkek arılar tüm kovanlara girip çıkmıyor muydu zaten?

Nereden bileceğiz hangi ananın oğlu olduğunu o delikanlının?
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #7 : 03 Eki 2017 07:10:31 »
Takip isi 😄 anasiz kovan hazirlayip verirsin bakarlar erkeklere giris cikista izgara olur saldigin vakit diger kovanlarin girisini kapatirsin izgara ile mesakatli olay yada alacaksin erkek kovanlarini ciftlestirme kutularini baska yere gotureceksin saat uygulamasini yapip uygulayabilirsin bir alternatif sadece %100 sonuc getiren bir sey degil oranini arttiriyorsun sadece ciftlesmedeki erkeklerin.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #8 : 03 Eki 2017 15:38:12 »
İyi de abi erkek arılar tüm kovanlara girip çıkmıyor muydu zaten?

Nereden bileceğiz hangi ananın oğlu olduğunu o delikanlının?
  Erken İlkbahar ile birlikte özelliklerini beğenmediğiniz kolonilerin giriş/çıkış deliklerine ana arı ızgarası monte ederseniz konuyu çözmüş olursunuz. Arılığınızda çiftleşmemiş ana kalmadığında,ızgaraları açarsınız. Ben sürekli bu yöntemle üretim yapıyorum ve sonuç alıyorum. 
  Benim Size önerim şudur: Henüz arılık oluşturma dönemindesiniz, Kaliteli damızlık kullandığından emin olduğunuz bir üreticiden F1'ler satın alın ve ana üretmek istediğinizde bu anaların olduğu koloniler haricindeki kolonilerin giriş/çıkışlarına ızgara monte edin,böylece kaliteli damızlığın erkek hattını kullanmış olursunuz. Bu erkeklerle çiftleştirdiğiniz analardan ana üretimi yaptığınızda,yine bu erkekleri kullanırsanız Kaliteli damızlığın kalitesine en yakın işçileri elde etmiş olursunuz. Bu izlediğiniz yöntemi son ürettiğiniz analardan sonra tekrarlamayın zira uygularsanız akrabalık yüzdesi çok yükselmiş olur ve genetik bozukluklar sebebi ile verimlilik gerilemeye başlar veya ben böyle düşünüyorum.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #9 : 03 Eki 2017 21:54:46 »
Abi damızlıktan üretilme kızları f1 lerle çifleştiğinde V arısı ortaya cıksın. V arısını tekrar f1 lerle ( yani aynı arılıkta ) çiftlestirmek ıstedıgımızde damızlıga yakın yani bu işlemı saf arıda yapsak saflaştırma denılen olay boyle mı oluyor

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #10 : 04 Eki 2017 08:26:19 »
  Damızlık kalite özelliklerini taşıyan ana arıların, damızlık özelliğini taşıyan erkeklerle suni tohumlama yolu ile döllenemediği ve arıcının kaliteli(aynı zamandada pahalı) damızlıklara sahip olamadığı durumlarda uygulanan ve pratikte geçerliliği olan bir yöntemdir ama saflaştırma adına uygulanabilir olamayacağı düşüncesindeyim,zira çiftleştirme olayı tekrarlandıkça akrabalık ilişkisi üst düzeye çıkacaktır,buda istenen bir durum değildir. Sözünü ettiğim uygulama,verimli ancak kullanımlık  arılar(analar) elde etmek amacı ile kullanılabilir düşüncesindeyim. Ve uygulamalarımda bu şekildedir. Saflaştırma ve Islah,tamamen farklı bir çalışma ve beni aşan bir konu.Forumdaki Arkadaşlarımız arasında bu konuda çok daha bilgili arkadaşlarımız var,onların açıklamaları daha doğru olacaktır. Selamlar.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #11 : 04 Eki 2017 10:12:50 »
Anladım abi teşekkür ederim Selamlar.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #12 : 04 Eki 2017 11:14:47 »
Anladım abi teşekkür ederim Selamlar.
   Rica ederim Abim,buradanda selamlar.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #13 : 04 Eki 2017 20:21:50 »
İyi de abi erkek arılar tüm kovanlara girip çıkmıyor muydu zaten?

Nereden bileceğiz hangi ananın oğlu olduğunu o delikanlının?
  Erken İlkbahar ile birlikte özelliklerini beğenmediğiniz kolonilerin giriş/çıkış deliklerine ana arı ızgarası monte ederseniz konuyu çözmüş olursunuz. Arılığınızda çiftleşmemiş ana kalmadığında,ızgaraları açarsınız. Ben sürekli bu yöntemle üretim yapıyorum ve sonuç alıyorum. 
  Benim Size önerim şudur: Henüz arılık oluşturma dönemindesiniz, Kaliteli damızlık kullandığından emin olduğunuz bir üreticiden F1'ler satın alın ve ana üretmek istediğinizde bu anaların olduğu koloniler haricindeki kolonilerin giriş/çıkışlarına ızgara monte edin,böylece kaliteli damızlığın erkek hattını kullanmış olursunuz. Bu erkeklerle çiftleştirdiğiniz analardan ana üretimi yaptığınızda,yine bu erkekleri kullanırsanız Kaliteli damızlığın kalitesine en yakın işçileri elde etmiş olursunuz. Bu izlediğiniz yöntemi son ürettiğiniz analardan sonra tekrarlamayın zira uygularsanız akrabalık yüzdesi çok yükselmiş olur ve genetik bozukluklar sebebi ile verimlilik gerilemeye başlar veya ben böyle düşünüyorum.

Abi çok teşekkürler

Her zaman ki gibi yine ufuk açıcı oldu

Eksik olma
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı onderm

  • *
  • İleti: 16
  • Katkı 0
Ynt: Kontrollü Çiftleştirme Yoluyla Islahın İmkanı
« Yanıtla #14 : 09 Eki 2017 11:49:26 »
Selamlar.Bir bölgede ana arı ve erkek arı çiftleşme faaliyetleri başlamadan bir ay önce ana arı ve erkek arı üretimine başlansa erken ilkbaharda sadece bizim ürettiğimiz erkeklerle anaların çiftleşmesini sağlamış olmazmıyız ?