Gönderen Konu: KARNİYOL ARI IRKI  (Okunma sayısı 8630 defa)

0 Üye ve 18 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 35
KARNİYOL ARI IRKI
« : 05 May 2019 12:22:12 »
KARNİYOL ARI IRKI

           Genellikle Karniyol bal arısı veya Gri arı olarak adlandırılan Apis mellifera carnica , Batı bal arısının bir alt türüdür. Slovenya'dan geliyor ancak şimdi Avusturya, Macaristan, Romanya, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Sırbistan'ın bir bölümünde de bulunabiliyor.

         Karniyol bal arısı, İtalyan bal arısı ile hemen hemen aynı boyuttadır, ancak fiziksel olarak açık kahverengi-gri renkleri ayırt edicidir ve hafifçe kahverengi renkte şeritlerle ayrılabilirler. Onların kitinleri siyahtır, ancak bedenlerinde açık renkli veya kahverengi renkli halkalar ve noktalar bulmak mümkündür. Bu görüntüleri Gri arılar denmesine yol açmıştır .

Karniyol arıları, batın Avrupa esmer arıları kadar neredeyse büyük ve uzun olmasına rağmen karınları çok daha incedir. Dahası, Karniyol arısı çok uzun bir dile sahiptir (6.5 ile 6.7 mm arası, yonca için çok iyi adapte olmuştur), çok uzun dirsek eklemli ve çok kısa kıllıdır.

Karniyol arısının avantajları: 

  • Sakin, hastalıklara dirençli ve yüksek verimli arı ırkıdır;
  • Nadiren saldırır ve agresif değildir;
  • Çok iyi yön belirleme yeteneğine sahiptir ve daha uzun süre uçabilir;
  • İklim koşullarına kolaylıkla adapte olabilir, düşük ve yüksek sıcaklığı tolere edebilir;
  • Düşük sıcaklıklarda kışlayabilen arıdır ve kovandan uçmadan 150 güne kadar yaşayabilir;
  • Verimli bir arıdır, nektar ve tatlı öz suları hedef alır;
  • Baharda hızlı ve yoğun gelişim gösterir;
  • arıları sabahın erken saatlerinden, geç saatlere kadar, serin ve yağışlı günlerde dahi uçarlar;
  • Arı nüfusu, nektar ve polen kaynaklarının mevcudiyetine bağlıdır;
  • Bahar ve yaz aylarında kovan mevcudu büyük miktarda arttığında, sonbaharda yumurtlama durur ve kışa çok küçük bir koloniyle girerler. Bu durum arıların düzenli olarak izlenmesini ve uyumlu hale getirilmesini (azaltma veya arttırma) gerektirir.
  • Kış aylarında çok az gıda tüketirler;
  • Yağmacılık içgüdüsü olmayan arıdır;
  • Kovan içinde az miktarda propolis biriktirir;
  • Nosema ( Nosemosis apium ) ve varroa'ya karşı dirençlidir;
  • Temizlenme içgüdüsü güçlü olan bir arıdır;
  • Karniyol işçi arıları diğer bal arısı ırklarından 4 ile 9 gün daha uzun yaşarlar ;

Karniyol arısının dezavantajları:

  • Yavru yetiştirme, polen akışına çok fazla bağımlıdır. Yaz aylarında, polen ve nektar akışı düzensiz olan bölgelerde, ani nektar akışlarında koloni mevcudunu ayarlamakta sıkıntı yaşar
  • İtalyan arısı kadar bal verimi yüksek değildir
  • üretme ve petek yapma yeteneği İtalyandan düşüktür (eşit olarak kabul edilmez)
  • Hızlı ilkbahar gelişiminin bir sonucu olarak oğul vermeye yatkındır. İyi bir takip ile bu özellikleri bastırılabilir.
  • Esmer kraliçeyi kovanda bulmak zordur

Karniyol arısı aşağıdakiler için uygundur:

  • Yeni başlayanlar ve Hobi arıcılık yapanlar;
  • Profesyonel arıcılar;
  • Ana arı yetiştiricileri;
  • Yoğun nüfuslu bölgelerde arıcılık yapanlar;
  • Eğitim ve turizm amaçlı;
  • Dağlık bölgeler;
  • Kıyı bölgeler;
  • Daha serin alanlar ve uzun kışları olan alanlar;
  • Nektar ve bal akışının kullanılması;
  • Baharı yoğun çiçek dönemli alanlar;
  • Havasında ve yağmurlarında hızlı değişiklikler olan bölgeler.

« Son Düzenleme: 05 May 2019 12:31:53 Gönderen: PENDORYA »

Çevrimdışı prozac022

  • *
  • İleti: 11
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 58
  • Yer: Balıkesir
Ynt: KARNİYOL ARI IRKI
« Yanıtla #1 : 18 Şub 2020 16:32:54 »
kışlaması mükemmel,2-3 çıta girip o şekilde çıkıyorlar helal olsun şapka çıkarttım....7-10 çıta arası giren tüm yerli eko tip ırklarım şu an 2-3 çıtada,nerdeyse her hafta bir çıta daha daraltma yaptırdı...bu sezon bal verimlerine bakıp değerlendireceğim......ayrıca ang den aldığım kafkaslar ile yerli eko tipi melezlemek istiyorum....kafkaslara erkek petek verip 2 yerli ile ana çalışması yapacağım...keyifle kalın...

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 35
Ynt: KARNİYOL ARI IRKI
« Yanıtla #2 : 10 Mar 2020 21:26:50 »
Gözlemleriniz genel tecrübelerle uyuşuyor.

Bizim bölgede ve diğer bölgelerde üretilen Kafkas melezleri genellikle hırçın tabiatlı oluyor. Bu durum özellikle Kafkas ana ile Anadolu erkek çiftleşmesinde bariz şekilde görülüyor. Bal verimi Anadolu melezlerinde daha yüksek olurken, fazla propolis melezlerde de görülüyor. Kafkas erkek ile yapacağınız melezlemelerde çiftleştirme kovanlarını uzağa taşımanız ve yakında başka arıcının olmaması gerekiyor.

Çevrimdışı ali kaptan

  • *
  • İleti: 24
  • Katkı 0
Ynt: KARNİYOL ARI IRKI
« Yanıtla #3 : 24 Mar 2020 21:07:21 »
Merhaba.f2 denemelerimden pek memnun kalmadım.yavru atımı daha iyi ama daha hırcinlar.bu sebeple de bal sezonunu bile beklemeden hediye ettim.arilarim mahalle içinde onun için de sakinlik çok  önemli.ana ürettiğim dönemde cevremde çok sayıda koloni oluyor.bundan kaynaklandığını düşünüyorum.

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 35
Ynt: KARNİYOL ARI IRKI
« Yanıtla #4 : 24 Mar 2020 21:50:56 »
Evet haklısınız.

Karniyol bakire analar özellikle başka bir ırktan erkeklerle çiftleştiğinde, ortaya çıkacak işçi arılar genellikle saldırgan olacaktır. Bu konu özellikle yerli Anadolu erkeklerinin diğer ırk analarla (İtalyan,Bucfast,Kafkas) çiftleşmesinde de özellikle görülmektedir.

Brother Adam'ın yazdığı notlarda da anlatılmış. Buckfast anaların Anadolu erkeklerle çiftleşmesinden hırçın arıların üretildiğini paylaşmış. Fakat bu işlemin tersinden daha iyi sonuçlar elde edilmekteymiş. Örneğin Anadolu ana ile Karniyol Baba gibi.