Gönderen Konu: Karniyolün genel özellikleri  (Okunma sayısı 6123 defa)

  • *****
Karniyolün genel özellikleri
« : 08 Ara 2016 03:32:21 »
Karniyol arısının en önemli özelliği ana arısının çok yumurtlaması gibi anlatılagelse de gerçek bu değildir.

Karniyol arısının en önemli özelliği işçi arılarının diğer ırklara göre %10 kadar "daha uzun süre yaşamasıdır."

Erken baharda ilk çıkan işçiler 45 gün yani 2 tur yeni yavru çıkartmak yerine 50 gün çalışarak 3. tur yavruların çıkım ve bakımına yardımcı olacaktır. Karniyoldaki bahar atağının temel sebebi budur. Şöyle ki; 3 çerçeve karniyol ve 3 çerçeve Kafkas arısının anası maksimum 4 gün içerisinde yavrulamaları gereken alanı yavrular ve yavru sahasını genişletmek için kadronun artmasını beklemeye başlar. Yani yumurtlama hızı burada çok da önemli değildir.

Yumurtlama alanı 6 çerçevenin üzerine çıkana kadar günlük yumurtlama miktarı önemli bir fark oluşturmaz çünkü yavru sahası kısıtlıdır. Ama gel gör ki işleyiş bu şekilde olmamaktadır. Karniyol baharda çok hızlı kadro artırmaktadır.

İşte bu farkı yaratan en önemli faktör işçi arısının uzun yaşamasıdır.

Ana arısının yumurtlama kapasitesi de bu özelliğe eklendiğinde bahar balı daha anlaşılır olmaktadır.
« Son Düzenleme: 10 Ara 2016 04:12:40 Gönderen: İzzet Akçay »

Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Esat Eryılmaz

  • *
  • İleti: 108
  • Katkı 1
  • Koloni sayısı: 40
Ynt: Karniyolün genel özellikleri
« Yanıtla #1 : 10 Ara 2016 11:04:46 »
İzzet hocamın yazdıklarını bir örnekle desteklemek isterim.
2014 yılında 100-150 işçi arısıyla kıştan çıkan karniyol arım vardı.Karniyolun hızlı geliştiğini biliyordum ama hiç karniyolle çalışma şansım olmamıştı.Baharda sadece koyu şurup verdim.Benim bulunduğum bölgede bal akımı 25 Mayısta başlar.Hiç yavru takviyesi yapmadım.Bal ıkımı döneminde 7 çıtalı oldu.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Karniyolün genel özellikleri
« Yanıtla #2 : 11 Ara 2016 03:08:29 »
Karniyol hakkında bir çok şehir efsanesi var. Bunlardan birisi de "Karniyol mutlaka oğul verir."

Doğrudur Türk arıcısının alışık olduğu koloni yönetim şekli ile karniyol kesinlikle oğul verir, bunda hemfikirim.

Ama neden?

Karniyol 80 senedir yoğun bir şekilde selekte edilerek derin bir ıslah çalışmasından geçmiştir. Bu işe gönül vermiş yetenekli ve çalışkan insanların elinde yoğurulan bu arı da ıslahçıları gibi aşırı derecede çalışkan ve boş durmayı sevmeyen arılardır. Karniyol mum kabartmak, bal toplamak birşeylerle meşgul olmak ister.

Ama bizim arıcılık geleneklerimiz gereği biz arılarımıza kabarmış mum vermeyi, dalak indirmesini beklemeyi, üşümesin diye kat vermemeyi adet edinmişizdir.

Yukarda belirttiğim özelliği de ekleyince evet karniyol oğul verir.

  • *****
Ynt: Karniyolün genel özellikleri
« Yanıtla #3 : 18 Ara 2016 03:14:51 »
Bir şehir efsanesi de Karniyolün balı sulu yaptığıdır.

Balın sulu olması demek ekşimesi demektir. Balda bu olay için eşik değer %19 dur. Bazı ülkelerde %20 ye kadar musade edilir. Ama sen sırlanmamış, olgunlaşmamış balları hasat ediyorsan bu değerleri beklemen hayal olur.

Bazı ırkların nem konusunda daha titiz olduğu da doğrudur.

Karniyol arısı belki binlerce yıldır hayatta olan bir arı ırkıdır.

O zaman soruyorum; balı ekşitecek kadar sulu bırakan bir arı ırkının neslini devam ettirmesi mümkün müdür?

Çamur atmanın da bir adabı var yahu...
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı _AKINCI_

  • *
  • İleti: 3
  • Katkı 0
Ynt: Karniyolün genel özellikleri
« Yanıtla #4 : 18 Ara 2016 04:19:44 »
Karnıyolla çalışmak nasip olmadı şimdiye kadar tabi ki bende bu arıyı kendi bölgemde denemek isterim ben yunanistan batı trakyada olduğum için burda  karnıyolun iş yapacağını yada yapmıyacağını bilemem çünki burda hava sürekli ani yaklasık 10 derece inişli ve çıkışlıdır ayrıca rüzgarda eksik olmaz o yüzden denemem gerek burda karniyolla çalışan yok karnıyol ana arı satanda artık sparişimizi stutgarttan verecez almancı akrabalar gelirken izine getirirler bende kavuşurum şu karniyola 
_AKINCI_

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Karniyolün genel özellikleri
« Yanıtla #5 : 24 Ara 2016 09:02:41 »
Schier bilmiyorum ama Celle kullandım. Çok kötü diyebilirim. Hiç memnun kalmadım.

Bir çok ıslahcısı olduğunu düşünürsek herkesin bu özelliği koruduğunu sanmıyorum. Ama iyi korunmuş bir karniyolün bu özelliği olduğu kesin. Bahar atağının da en önemli kriterlerinden birisi de bu olduğuna göre bahar atağını iyi yapan bir arının bu özelliğe sahip olma olasılığı konuşulabilir.

  • *****
Ynt: Karniyolün genel özellikleri
« Yanıtla #6 : 24 Ara 2016 09:04:36 »
Karnıyolla çalışmak nasip olmadı şimdiye kadar tabi ki bende bu arıyı kendi bölgemde denemek isterim ben yunanistan batı trakyada olduğum için burda  karnıyolun iş yapacağını yada yapmıyacağını bilemem çünki burda hava sürekli ani yaklasık 10 derece inişli ve çıkışlıdır ayrıca rüzgarda eksik olmaz o yüzden denemem gerek burda karniyolla çalışan yok karnıyol ana arı satanda artık sparişimizi stutgarttan verecez almancı akrabalar gelirken izine getirirler bende kavuşurum şu karniyola 

Karniyol uyum kabiliyeti yüksek bir arıdır. Her yerde iş yapacağı anlamına gelmez ama iyi bir karniyol her bölgede en azından denenmelidir. Ama hiç bir zaman tek karniyol hattı üzerinden değerlendirme yapmayın. Bir kaç farklı hat deneyin derim.

  • *****
Ynt: Karniyolün genel özellikleri
« Yanıtla #7 : 01 Oca 2017 16:58:06 »
Karniyol arısı oryantasyon yani yön bulma becerisi çok yüksek bir arıdır. 200 kovanın ortasına tek bir karniyol koyun diğer arılar o kovana girer karniyol başka kovana girmez. Sonra sen arı çektiriyorsun derler.  :-X