Gönderen Konu: Alman yöntemi  (Okunma sayısı 24988 defa)

Alman yöntemi
« : 10 Ara 2016 12:29:14 »
Almayada koloni yonetimi..

Dogal olarak ari islahi konusunda cok ciddi calismalar yapan bir ulkeden bahsediyoruz.
Neden ? diye sorulari cogaltabiliriz. Fakat verilecek en iyi cevap , bilincli  calismalar olmali..

Birden cok kovan olcusu olan bu ulkede , Dr.Leibig olculerini kullaniyorum.
Kovan sistemi , kendi aricilik ekolu gibi kolay..

Gunumuzun aricilik dunyasinda birakin artik kovanlarin alttan telli ve varroa cekmecesi olmasini. Ana ari uretim kovanlari ve rusetler bile artik alttan telli ve varroa cekmeceli..

Ozellikle varroa cekmesi olmazsa , olmazlardan..

Cunku bizde Varroa mucadelesinin ilk basamagi , kolonide ki dogal varroa olulerinin sayisidir..

Kolonide ki dokulen dogal varroa oluleri , bize kolonide ki varoa hasarini soyler.

Ornegin : Hasattan bir ay once cekmeceleri takarlar ve uc gun sonunda yapilan kontrolde , olmasi gereken minimum dogal dokulme oranindan fazla olan kolonilerin balliklari baska bir koloniye verilerek , hemen mucadele yapilir..

Yani cekmeceye dokulen dogal olen varrolar , bazen gozden kacirdigimiz veya cok fazla varroa baskisi olmus bir kolonin sonmesini engellemektedir.

Nitekim artik cok gec olmadan , kolonide ki varroa durumunu bilmek sarttir.

Gunumuzde bunu uygulama , bize cok saglikli koloniler olarak geri donmektedir.
« Son Düzenleme: 11 Ara 2016 00:12:07 Gönderen: Zulfu »

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #1 : 10 Ara 2016 12:30:53 »
On cita ve tek katli , yaklasik on kg kislik stogu olan ve kisi cikarmis bir kolonimiz var..

Subat sonunda havalar iliklasinca , kovan acilmadan stok kontrolu yapilir..
Kovan arka tarafindan sol elle kaldirilarak agirliginca , stok tahmininde bulunulur.
Eksikse baska bir koloniden balli bir cita verilir.

Mart ayi geldiginde ilk kontroller yapilabilir.

On cerceveli ikinci kat verilir.

Normalde verilen stoklar ilk nektar akimina yetecegi icin , Tesvik beslemesi yapilmaz.

Onbes nisanda Nektar akimi baslayinca , duvar stoklu cerveler birakilir ve kovanda ki diger fazla stoklu cerceveler alinir. Bunu almadan ballik veren aricilar da vardir.

Ucuncu kat olan balliklar , izgara ustune verilir. Koloni balligi kabul etsin diye , ballik : dort temel petek , iki kabarmis petek , dort temel petek olarak dizilir.

Nitekim cok yagmurlu gececek Nisan ; Mayis aylarinda stok riski olabilmektedir..

Hizli gelisen dogayla birlikte hizli gelisen arilar icin , bir mayistan itibaren haftada bir ogul kontrolu yapilir.

Genelde haftadan bir gun eksiltilerek yapmaktayim.

Pazar , haftaya cumartesi , diger hafta cuma gibi..

Sistem basittir..
Kat kaldirilir , katin altina bakilir. Acik veya kapali ana ari memesi varsa , koloninin butun citalari tek tek silkelenerek memeler bozulur.

Kati kaldirdik , meme yoksa.. Koloni kapatilir ve digerine gecilir.

Mayis ayinin basinda veya ortalarinda kolonilerden birer ikisier kapali yavrulu citalar alinarak yeni bolmeleri olusturacak guclu ana ari uretim kolonileri hazirlanir.

Bolmeler yapilir.  Yapilan bolmeler , yavrusuz donemde mutlaka laktik veya oksalik asit puskurtme yontemi ile varrodan temizlenir. Bu bolmelere  On bes eylulde bir kez daha varroa mucadelesi yapilir.

 Temmuzdan itibaren ogul egilimi biter , kontroller sonlandirilir.

Varroa cekmeceleri takilir , uc gun sonra butun cekmeceler kontrol edilerek acil mudahale gerekenler belirlenir.

 On bes Temmuz  hasat yapilir , ardindan hemen varroa mucadelesi ve kis stoklari icin besleme baslar.

Beslemeler koloni basina  bes litrelik porsiyonlar olarak verilir.

Aralik ayinda yavrusuz donemde yeniden oksalik asit ile varroa mucadelesi yapilir.

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #2 : 12 Ara 2016 02:04:40 »
Kolonilerin ogul egilimi Baslamadan tedbirler alinir.
Mayis basinda baslayacak ogul egilimlerine ilk tedbir olarak , ikinci kuluckalik ve ucuncu kat olan ballik onar citali cereveler olarak verilir. Bunlarin cogunlugu temel petektir.

1 Mayista kolonilerden birer , ikiser kapali yavrulu (ana arisiz) cita alarak en az on citali yeni bir koloni olustururum.
Bunu 15-20 citada yapabilirim..

Bu koloninin 9 gunluk surecinde , memeler bozarak yeni ana yapmasina izin vermem.

Kolonide kapali yavrularin hepsi veya cogunlugu cikana kadar beklerim. 

Laktik asit veya oksalik asit  puskurtme sistemi ile varroa mucadelesini yaparim.

Bir iki gun sonra bu koloniye ilk transferi yaparim.

Memeler kapaninca kafesler , kafeste dogan ana arilari , kendi arisi ile birer ikiser cita olarak bolerim.

15 Mayista ve Haziran ortasinda kolonilerden tekrar  birer kapali cita alarak ayni islemi yeniden uygularim.

Hem bolmelerimi yapmis olurum..
Hemde kolonilerin ogul egilimini dusurmus olurum..

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #3 : 12 Ara 2016 02:28:52 »
Almanlar biraz kuralci insanlardir..

Arilari Nisan ayindan once pek acmazlar.

Almanyada TESVIK Beslemesi yapiladigi icin , ilk baharda kovanlar arka taraflarindan sol elle kaldirilarak tartilir.

Agirligi az olanlara , fazla olanlardan stoklu cita direk verilir.

Ari kendi gelisimini dogada ki gibi stoklari olcusunde devam ettirecektir.

Az is , ama iyi verim.

Çevrimdışı Ramazan DOĞAN

  • *
  • İleti: 15
  • Katkı 0
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #4 : 13 Ara 2016 20:37:45 »
Mart ayi geldiginde ilk kontroller yapilabilir.

On cerceveli ikinci kat verilir.

Almanya'da ani olusabilecek don olaylarinda arılar etkilenmiyor  mu? Herhangi bir soğuk hava dalgasinda yavru curuklugu riski artmaz mi bu yontemde?

Çevrimdışı Cem Taskent

  • Genel Moderator
  • *****
  • İleti: 18
  • Katkı 1
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #5 : 13 Ara 2016 23:11:31 »
Almayada koloni yonetimi..

Tam da istediğim buydu... oradaki ekolün  bu şekilde madde madde açıklanması...

Artık istediğin anda elinin altında bir bilgi kaynağı olarak bu forum bulunacak....

Başta siz olmak üzere, emeği geçen  herkese teşekkür ederim.

Kolay gelsin.

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #6 : 16 Ara 2016 00:03:17 »
Mart ayi geldiginde ilk kontroller yapilabilir.

On cerceveli ikinci kat verilir.

Almanya'da ani olusabilecek don olaylarinda arılar etkilenmiyor  mu? Herhangi bir soğuk hava dalgasinda yavru curuklugu riski artmaz mi bu yontemde?

Hic bir sorun olmuyor:)

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #7 : 16 Ara 2016 00:04:23 »
Almayada koloni yonetimi..

Tam da istediğim buydu... oradaki ekolün  bu şekilde madde madde açıklanması...

Artık istediğin anda elinin altında bir bilgi kaynağı olarak bu forum bulunacak....

Başta siz olmak üzere, emeği geçen  herkese teşekkür ederim.

Cem bey zaman buldukca genisletmeye calisacagim..

Kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 16 Ara 2016 00:32:07 Gönderen: Stuttgartta Aricilik »

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #8 : 16 Ara 2016 21:28:10 »
Bu Alman yöntemini Türkiye'de uygulamak ne kadar doğru olur bilemiyorum. Bu konuda bizleri bilgilendirirseniz  sevinirim. Biz burda kat verdiğimizde 10 çerçeve ham peteği birden kata veremiyoruz.

  • *****
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #9 : 16 Ara 2016 22:06:31 »
  Ben  3 yıldır Bulgaristanda uyguluyorum,sonuç çok olumlu. Türkiyede uygulanıp uygulanamayacağı konusunda neden kaygılanıyorsunuz. Eski sistemlerle devam etmekle yüklendiğiniz risk,önerilen sistemle alacağınız riskten çok daha fazla. Deneme yanılma yöntemi ile kaygılarınızdan kurtulabilirsiniz.Selamlar.

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #10 : 16 Ara 2016 22:42:13 »
Benim anlamadığım ballığa verdiğimiz 10 çerçeveli ham peteği arılar güçlü  nektar akımı olmadan nasıl kabartıyor. Bizim arılardan bir sorun var yoksa nektar akımı mı yetersizdir. Bu önümüzdeki sezon bu uygulamayı denemek istiyorum. Gerekirse bol şuruplama yaparak ta kabarttırabiliriz herhalde. Bu konularda üstatlardan yardım bekliyorum. Saygılar sunuyorum...

Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #11 : 16 Ara 2016 22:51:26 »
Arılar güçlü olursa petek kabartma ve bal alma sorunu olmuyor bizde.
Nektar akımı başlaması ile birlikte çok iyi gelişiyor ve çalışıyorlar.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #12 : 17 Ara 2016 01:48:39 »
Benim anlamadığım ballığa verdiğimiz 10 çerçeveli ham peteği arılar güçlü  nektar akımı olmadan nasıl kabartıyor.

Bu videolarda sadece yapılan işlemlere değil, arının durumuna da dikkat edin lütfen. Bu arıların 10 çerçevede bırakılmasının amacı kışı geçirebilecekleri ve baharda atak için kullanabilecekleri yeterli stoğu verebilmek.

Hiç bir besleme yapılmadığına da ayrıca dikkatinizi çekerim. Besleme, tek tek çerçeve girme devri eskilerde kaldı artık.
Adı üzerinde "kolay arıcılık".

Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #13 : 17 Ara 2016 02:03:53 »
Almanyada Kasim ayi ortalarinda havalar - derecelere düsmeye baslar.
24-25 Aralik Almanlarda Noel bayramidir ve tatildir. Normalde son yillarda pek kar olmasada hava sicakligi - derecelerde arilar siki salkimda olurlar. Bu ay icinde siki salkimda olan arilara Oksalik asit damlatma yapilir.
Oksalik asit buharlastirma acik olarak yapilan bir uygulama degil , yapanlar var  fakat gizli yapilmaktadir.

Normalde yasalar geregi Veterinerlik kurumu iyi isler. Evcil hayvanlarda veteriner kontrolleri ve sartlari zorunluluktur.

Kucuk bir ornek vermem gerekir ise : Amcamin tavsanlari vardi. Sanirim yan komsusu sikayet etmis Tavsanlara iyi bakmiyorlar diye. Veteriner odasindan gelip bakmislar , yerleri iyi mi , sagliklari iyi mi diye..

Siki salkimda ki kolonilere oksalik asit damlatmasinda sonra , kis tatili devam eder..

Yilbasindan hemen sonra ilk kar geliyor son yillarda...

Bu surecte kolonilerin stoklarinda pek acil eksilme olmaz.

Ilk aclik alarmlari Mart basinda verilir bizde.

Nadir olarak acil beslenmesi gereken koloniler olursa ..   

Tabandan ayrilabilen katlar kullanildigi icin , kat kaldirilir ve salkimin tam altina yatay bir kapta invert surup verilir.

icine biraz ot vs konulur ve arilar sakimin altinan acil beslemeyi yavas yavas alirlar.

Karli soguk bir Ocak ayi bizleri bekler..

Not : Bu konuyu aylara göre yapilan uygulamalar , mevsimsel uygulamalar dile devam ettirmeyi dusunuyorum.

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Alman yöntemi
« Yanıtla #14 : 17 Ara 2016 02:25:39 »
Almanyada Buckfast arisi kullanan kisi coktur.

Karniyol islahi basli basina bir yapidir.

Kendi arisini islah etmis , arisi karisik olan kisiler de vardir.

Mayen aricilik enstitüsü

Kirchhain aricilik enstitüsü

Hohen Neuendorf e.V.   

Hohenheim universitesi  gibi kurumlar  islah , bioloji ve ari sagligi  konularinda aktif calisan kurumlardir.

Agt  :  Varroaya karsi direncli bir hat olusturmak isteyen , basini kirhhain enstitüsünün cektigi bir üreticler toplulugudur.

Ana ari ureticisi olmak baska ,  Saf ana ari ureticisi olmak farkli bir asamadir.

Saf ana ureticileri , islah yontemlerinde basarilarini ispatlamis diplomasi olan kisilerdir..

Islah konusunda suanda 50 yildir calismalar yapmis kisiler hala yasamaktadir.

Yukari Almayada ciftlestirme adalari bulunmaktadir.
Adalarin kiyiya uzakligi 2,5 km dir.

Almanyanin daha assagi bolgelerinde cogunlukla izole bolgeler bulunmaktadir.
Izole bolgelerin korunma caplari  5  km civarindadir.  10 km , 15 km olanlarida vardir.
Izole ada ve  bolgeler 2017  icin daha fazla bilgi :
http://media.repro-mayr.de/52/652752.pdf
 http://media.repro-mayr.de/94/654294.pdf
http://bienenbelegstelle-norderney.de/
http://bienenzucht.de/
http://www.imker-unterfranken.de/1776145.html
http://www.aca.at/index.php?seitenId=38