Gönderen Konu: BROEDBEPERKİNG - ÜREME KISITLAMASI  (Okunma sayısı 131684 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
  • İleti: 359
BROEDBEPERKİNG - ÜREME KISITLAMASI
« : 05 Nis 2020 21:45:18 »
Selamlar.

Belçikalı arıcıların sıklıkla kullandığını düşündüğüm bir yöntemi paylaşmak istiyorum.

"sıklıkla kullandığını düşündüğüm" dedim, çünkü Flamanca'dan İngilizce'ye, oradan Türkçeye ancak bu kadar anladım. Konu ile ilgili maalesef dilimizde örnek bulamadım. Dilimin döndüğünce paylaşayım..

Broedbeperking..

Nisan'dan Temmuz'a,
Kraliçenin 9 hafta süreyle,
30 bin hücreli,
Kuluçka katında
Hapsedilmesidir.

https://hizliresim.com/bLVyVy

Koloni 12 çerçeve yavruya ulaşınca,
Üreme kısıtlanır.
En alt kat, Polen katıdır.
Orta kat, Kuluçka katı.
Üst kat ise Ballık.
Kuluçka'da ortalama 30 bin petek gözü bulunur.
Kuluçka katının altı da üstü de,
Ana arı ızgarası ile kilitlidir.
Böylece oğul çıksa bile,
Kraliçe çıkamayacağından,
Oğul geri döner.

İşçi arılar 21 günde doğarlar.
1 petekte ortalama 6-7 bin petek gözü bulunur.
30 binlik bir Kuluçka katı için 5 çerçeve yeter.
Oğul denetimi için ayrıca 1 erkek çerçevesi konur.
Kraliçe günde ortalama 1500 yumurta atar.
Bu da erken yıpranmasını engeller.
Kuluçkada az sayıda larva besleneceğinden,
Tıpkı kış arılarının uzun yaşamaları gibi,
İşçi arıların yaşam süresi uzar.
6 haftalık yaşam süresi, 2 katına çıkar.

Kontroller sadece Kuluçka katında yapılır.
Böylece koloniye daha az rahatsızlık verilir.
Kontrollerde erkek çerçevesine bakmak yeterli.
Erkek çerçevesi örülüyorsa, oğul eğilimi yok.
3 parçalı bu çerçevede her hafta 1 parça kesilir.
Biyoteknik varroa mücadelesi yapılmış olur.

Nisan sonunda üreme kısıtlanınca,
Tarlacı işçiler Mayıs ile Haziran arasında görülür.
Uzun yaşam süresi sebebiyle,
Nisan sonunda atılacak yumurtalar,
En erken Mayıs ortasında doğarlar.
Normalde Temmuz'a kadar ölecek olan işçiler,
Ağustos'a kadar yaşar.

Ağustos'ta koloni hızla küçüleceğinden,
Haziran sonunda, alt ızgara alınır.
Kraliçenin Polen katına inmesine izin verilir.
Bu yönlendirmeyle;
Polenle bloke olmuş bu kat,
Kraliçeyi yeniden yumurtlamaya teşvik eder.
Haziran sonunda atılacak yumurtalar,
En erken Temmuz ortasında doğarlar.
En erken Ağustos başında tarlacı olurlar.
Böylece, hızla küçülmenin önüne geçilir.

Haziran'da bahar balı sağılır.
Ağustos'ta yaz balı hasat edilir.
Hasat biter bitmez, kış hazırlıkları başlar.

Yazının başında, kolonileri 3 katla adlandırmıştık:
Alt kat, polen katı,
Orta kat, kuluçka,
Üst kat ise ballık.

Kış çalışmaları başlayınca, yani yaz balı hasat edilince, ballık katı kaldırılır.
Polen katıyla kuluçka yer değiştirilir ve koloni bu şekilde kışa sokulur.
Polen katının üzerinde kışlayan koloni, baharda, hızla ürer.
« Son Düzenleme: 10 Nis 2020 08:23:21 Gönderen: Onur Özer »

Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
  • İleti: 359
Ynt: BROEDBEPERKİNG - ÜREME KISITLAMASI
« Yanıtla #1 : 05 Nis 2020 21:46:20 »
Bu yıl 1 kovanda deneyerek sonuçları paylaşmak istiyorum. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
  • İleti: 359
Ynt: BROEDBEPERKİNG - ÜREME KISITLAMASI
« Yanıtla #2 : 05 Nis 2020 21:46:59 »
Bu arada yöntemin mucidi, Henri Renson, 2012 yılında vefat etti.
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
  • İleti: 359

Çevrimdışı ilteber

  • *
  • İleti: 2
  • Katkı 0
Ynt: BROEDBEPERKİNG - ÜREME KISITLAMASI
« Yanıtla #4 : 09 Nis 2020 01:17:40 »
Onur Bey, sonuçları merakla bekliyor olacağım. Umarım başarılı olursunuz.

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 43
Ynt: BROEDBEPERKİNG - ÜREME KISITLAMASI
« Yanıtla #5 : 10 Nis 2020 00:08:23 »
Merhaba,

En alta bir polen katı + ızgara+kuluçkalık+ızgara+ballık. Şimdi benim takıldığım yerlere gelelim.

--   Kuluçkada 5 çerçeve ile arılar nasıl olacak. Durmadan dalak atmaya çalışacaklardır. Çuval, bölme tahtası ile kapatsanız hava sirkülasyonu kısıtlanacak. Sıkıntı olmaz mı?

-- Kuluçka katının sadece 5 çerçeve ile sınırlanması bence oğulu daha çok teşvik edecektir.

--  Oğul çıksa bile geri döner demişsiniz. Oğul verme gerçekleşmeyince, içeride kalan genç analar eski anayı öldürecektir. Ana ölünce kalan bakire analar çiftleşemeyecek. Kovan erkekleşecek o zaman değil mi?

-- Sadece tek bir ana ızgarası ile arılar yeterince sıkıntı çekiyor. 2 tane ile katmerli sıkıntı olmaz mı? Ballık katının altına ızgara üstüne bir kapı yaparım diyebilirsiniz ama bu da yağmacılığı teşvik edecektir. Ya da şöyle diyelim, korunması gereken kapı sayısı bir iken iki olacak. Bu da arılar için kovan savunmasına ilave bir kadro ayırmak demek.

--  Diyelim arılarda iyice bala çalışınca bal mevsimi güçlü geldi. 3 kat ballık attık. Kovan oldu 5 kat. Bu kadar yüksek bir yapıyla ben uğraşamam doğrusu, fıtık olurum. Bir de 3 kat ballığı indireceğiz, kuluçkalığı kontrol edeceğiz, bizim standart uygulamadan ne farkı var ki, arılar rahatsız olacaksa gene olur.

-- Bu yöntem bütün yıl dengeli bir bal akımının olduğu olduğu yerler için sanki. Örneğin bu yöntemi Ankara'da uygulasan olur mu mesela. Çam olmayan iç Ege'de mesela. Bence olmaz.

Bunlar kendi görüşlerim. Hemen biri çıktı karşı çıkıyor diye düşünme. Olur biz de Allah kuluyuz. Belki bizde hatalı düşünüyoruzdur. Diğer arkadaşlardan gelen tepkilere de bakalım.

Selamlar. Bol bereketli yıllar.
« Son Düzenleme: 10 Nis 2020 00:24:26 Gönderen: PENDORYA »

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
  • İleti: 359
Ynt: BROEDBEPERKİNG - ÜREME KISITLAMASI
« Yanıtla #6 : 10 Nis 2020 07:41:00 »
Sırayla cevaplayayım:

- Renson, ana arının yıpranmadan yumurta atmasını ortalama 1400-1500 yumurtaya bağlamış. 21 günlük işçi arı döngüsünde, iyi hesap. Flamanlar yönteme 30.000 hücre yöntemi de diyorlar. Kullandıkları simplex tipi kovanlarda her kat 11 çerçevelik. Her çerçeve yaklaşık 5.000 petek gözü içeriyor. Bu yüzden 6 kuluçka çerçevesi, 1 erkek çerçevesi (ki buna darrenraam deniyor) ve kalan boşlukları da dolgu blokları ile dolduruyorlar. Ben bu blok yerine tam boy uzun yemliklerden kullanacağım. En üstteki ballık katına ham petek verilerek dalak örme baskılanabilir.

- Oğulun ana sebebi, aşırı arı sütü üretimidir. Bu aşırılık, yeterli larva beslemesi gerekmiyorsa, oğulu tetiklemez. Çünkü işsiz kalan süt üreticisi arılar 'birkaç gün önceden de olsa' başka işlere yönelecekler. (Doğaroğlu). 30. 000 hücre hesabıyla 5 veya 6 çerçeve kuluçka alanı bizim Langstroth için yeterli.

- Yöntemin ana amaçlarından biri, belki de en önemlisi oğul çıksa bile geri dönecek ilkesi. İlk oğul eski anadır ve ızgara yüzünden çıkamaz. Tüm kuluçka hücreleri, iki ızgara arasında kontrol altında olduğundan, koloni istese de başka bir yerde meme dikemez. Dolayısıyla bakire analar oluşamaz kovanda. Kaldı ki uygulamanın ateşli savunucuları, sistem kurulduktan sonra 2 hafta içinde oğul isteğinin söndüğünü belirtiyorlar. Sönmez ise, bu genetik eğilimdir deniyor ve 2 seçenek kalır : ya kuluçka katından 2 çerçeve alınarak bölme yapma ve kuluçkadaki yerine ham petek girme, ya da anayı alıp 5 gün sonra yeni ana verme.

- Renson, her gün beslenecek larvalarla ömürlerinden ömür giden, kovan içindeki 21 günlük yaştan küçük işçilerin, ızgara ile rahatsız olmasını tercih etmiş olmalı. 😀 Çünkü farklı renklerle işaretlenen işçi arıların 6 haftalık yaşam süresinin yaklaşık 2 katına çıktığını farklı senelerde test etmiş. Larva besleme maliyetleri de dikkate alınınca haksız da sayılmaz, bırakınız ızgara ile kavgaya tutuşsunlar.
Bu arada larva beslemenin maliyetiyle ilgili bir konu açacağım, oradan devam ederiz.
(Beslenecek fazla larva yoksa, ömrümüz uzar, diyelim buna. Aksi takdirde, kış arılarının uzun yaşamlarını anlamlandıramayız)

- Bal akımı güçlü ve 5 kat oldu kovan. Geleneksel sistemde 5 katlı kovanda en alttaki 2 kuluçkayı yani 20 çerçeveyi kontrol etmektense, Renson metoduyla 5 katlı  kovanda alttan ikinci katı, hem de sadece 6 çerçeveyi kontrol etmek daha iyi gibi.

- Kör bir bakışla bu yöntemi savunanların memleketlerine göz gezdirdim. Çoğu Valon bölgesinde. Ki Renson da Cheratte'de yaşamış ve ölmüş. Bilakis daha düzensiz yerler gibi geldi bana. Sanki orta Karadeniz gibi. Bol ama düzensiz yağışlar var. Tabi gidip görmek lazım. Ya da orada yaşayanlardan bilgi almak lazım.

Amacım dilimizde konu ile ilgili yazıların ve yorumların bulunması. Afrikanın bilmem ne tür kovanlarını ya da ırklarını konuşabiliyoruz ama onca gurbetçimiz de varken, daha yakındaki Hollanda ve/veya Belçika arıcılığından bihaberiz. Umarım faydalı olur.
Nihayetinde  bir koloni ile deneyeceğim.
« Son Düzenleme: 10 Nis 2020 07:48:43 Gönderen: Onur Özer »
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
  • İleti: 359
Ynt: BROEDBEPERKİNG - ÜREME KISITLAMASI
« Yanıtla #7 : 10 Nis 2020 08:08:30 »
Aşağıdaki linkten, 1 kuluçka çerçevesinin günlük şeker tüketimine dair hesaplamalarımı inceleyiniz. Hesaplar işçi arı üzerinden yapıldı.

http://www.kolayaricilik.net/besleme/larvalarin-beslenme-maliyeti/

Eğer, broedbeperking - üreme kısıtlaması yöntemi kullanılabilir ve işe yarar bir şey ise,
(ki deneyeceğim)

6 çerçeve kuluçkası olan bir koloni, sadece larva beslemek için günde 690 gr şeker tüketir

Ama geleneksel sistemde bıraksak koloniyi, 2 katlı arı, yavru kesme zamanına kadar, ortalama 10 çerçeve kuluçkada kalsa,

Larvaların Beslenme maliyeti, günlük 1150 gr şeker olurdu.

Neredeyse 2 katı!
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 43
Ynt: BROEDBEPERKİNG - ÜREME KISITLAMASI
« Yanıtla #8 : 11 Nis 2020 16:17:44 »
Siz baya araştırma yapmışsınız.
Bir deneyin, sonuçları bizlerle paylaşırsınız.
Bizim için de bilgilendirici olur.
Teşekkürler.