Gönderen Konu: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.  (Okunma sayısı 27645 defa)

Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #75 : 15 Mar 2017 04:26:55 »
Kendisine uygun bir zamanda başka bir mail içinde sorarım.
Açıkcası ben de ya ana üretim kolonisi kullanıyorum. Bir kaç çıta arıya ana arı yaptırmak riskli bir durum.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #76 : 15 Mar 2017 08:26:46 »
   Bilgi için teşekkür ederim.
   Arıların Oğul amacı ile yaptıkları memeleri birkaç nesil kullanması durumunda,oğula meyilli bir yapının oluşmasına sebep olmamak için bu şekilde bir çalışma yapıyor olabilir. Tabiki hayattayken kendisine sorulup öğrenilmesinde yarar var. Top Zülfü Bey de.

Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #77 : 16 Mar 2017 02:15:29 »
Sorayım Mustafa abi.

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 101
  • Katkı 2
Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #78 : 18 Mar 2017 17:47:56 »
Bölmenin önemli kısımları bu pdf de anlatılıyo....
Almanca bilen arkadaşlar bi el atsa
  http://www.bienenundnatur.de/wp-content/uploads/2016/10/05_11Binder-Ableger.pdf

Çevrimdışı İsmail Koca

  • *
  • İleti: 46
  • Katkı 2
Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #79 : 19 Nis 2017 19:24:22 »
İyi günler

Dr.Liebig'in kolay arıcılık yöntemleri kesinlikle bizim arılara göre değil.

Bu günkü kontrolümde duvar çerçevelerinin de yavru olduğu halde üst kata geçmediler.

Bir kaç kovan sıkıştığından meme yapmış

Çerçevelerin üst kısımlarında aşırı sırlı bölge yok.sır olduğunda sınır bilip çıkmıyor diye söyleniyor.

çerçeve kabartmak için üst kata çıkan arılarda düzensiz ve çerçevelere dağınık vaziyetteydi.

Tüm kovanları Koloni yönetimine göre düzenledim.

Kış dan zayıf çıkan iki kovanımı daha güçlü kovanların üzerine aldım.bir kovan zayıf kovanın anasını öldürdüler.ikinci

kovan da zayıf ana yumurta atmayı kesti.üç hafta sonra 50 arıyla kenara aldım.yarım yarım ikişer çerçeve arıları  vardı.

Ya kovanıyla arıları değiştireceğiz.ya da zor arıcılığa devam edeceğim

Stuttgartta Aricilik

  • Ziyaretçi
Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #80 : 20 Nis 2017 03:25:36 »
Bazen bizde de inat edip yukarı çıkmak istemeyen koloniler olabiliyor.
Havalara güveniyorsak yavru çekiyoruz. Fakat merkeze iki tane kabarmış çerçeve vermek durumu çözüyor. Bu sene temel petekli katların duvarlarına ballı çerçeve verdim. Ballı çerçevenin yanından işlemeye başlamışlar.

Zayıf arıyı güçlünün üzerine atmanın zamanı çok önemli. Arılar gelişmeye yeni başlamış ve nektar akımı yokken yapılıyor. Yani söğütler ile kiraz çiçeği arasında..

Stuttgartta Aricilik

  • Ziyaretçi
Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #81 : 21 Nis 2017 04:43:02 »
Bugün benim inatçılarla görüştüm.
Yavrulu birer çerçeve aldım ballığa..
İşim gücüm zaten çok onların nazınımı çekeceğim:)

Çevrimdışı ögrt arıcı

  • *
  • İleti: 8
  • Katkı 1
Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #82 : 02 May 2017 22:18:11 »
Kıştan ızayıf çıktığı halde gelişmeyen koloninin anasını bırakın öldürsünler.En azından koloni mevcudu artar anasını değiştirirsınız.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #83 : 03 May 2017 21:28:29 »
Kıştan ızayıf çıktığı halde gelişmeyen koloninin anasını bırakın öldürsünler.En azından koloni mevcudu artar anasını değiştirirsınız.
  Arıların öldürmesini beklemeden bu anaları iptal edip arı mevcudunu gelişmek için çaba gösteren diğer kovanlara vermek en doğru olanı bence. İlkbaharda yapılacak doğru müdahaleler çok önemlidir.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
  • İleti: 360
Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #84 : 31 May 2017 23:10:52 »

Selamlar..

Videolar ve çevirileri için teşekkürler..

Emeğinize sağlık.. Bazı sorularım olacak, malum acemiyim..

Ballık verilirken neden yavrulu çıta, 2. Kuluçka katının duvar çıtası olarak konuldu? Yavru alanı bölündü??

Ve 2. Kuluçka katında, 2. Ya da 9. Çerçeve olarak girilen temel peteksiz, sadece telli, (görebildiğim kadarıyla), boş çıta neden verildi? Bu çıtaya neden erkek çıtası denildi?

Erkek çıta ne demek?

İyi çalışmalar..
Nabêjin kê kir, dibêjin kê got.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
  • İleti: 360
Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #85 : 31 May 2017 23:38:34 »

Tekrar selamlar..

Ve yine sorular..😀

Çerçeve kontrollerinde arılar silkeleniyor, ana arı zarar görmez mı?

Bu arılar hangi ırk? Doktor hangi ırklarla çalışıyor? Ben daha kapağı açınca Kafkas melezi arılar sokuyor?

Doktor hiç şurupluk kullanmaz mı? Mesela İzzet Bey'den öğrendik, sağolsun, 5'e 1 şurupla hemen kabartiyorlar petekleri. Lakin doktor şurup falan vermedi. Irktan mı yoksa floradan mı?

Özellikle, 2. Kuluçkada, duvar çerçevesini alıp 2 numaraya ya da 9 numaraya verdi. Neden?

Erkek yavrulu çıta neden kazındı? Biz de kazımalı mıyız?

Son olarak, mumları kazıdı, çerçeveler üzerindeki mumları. İzzet Bey, 8'li sistemi anlatırken 'kazımayın' yazmıştı. Yanılıyor muyum?

Tekrar elinize sağlık.

İyi çalışmalar..

Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #86 : 01 Haz 2017 01:02:17 »
Ben şimdiye kadar meme temizleme işleminde ana arı hangi çerçevede diye hiç bakmadım.
Zaten güçlü arılar olursa ve zaman yoksa kimse ona bakmaz.  Bende hiç ana kaybı olmadı. Düşünün ki oğuluda silkeliyorlar..

Ama zaman varsa anayı başka çerçeveye alıp silkelemek daha iyidir.

Doktor kendi arıları ile çalışır , karışıktır. Dışarıdan ana arı alınmasına da karşıdır.
En iyi arı benim arımdır , der.

Bizde besleme yapılmaz hasattan önce , yazın sadece bölmeler beslenir.

2 ve 9 aynı özellikte oldukları için yerlerini değiştirmek farketmiyor..

Erkek çerçevesini kesiyoruz evet. Almanya'da varroa mücadelesinde kullanılıyor.

Mumlar çıtalar yapışmasın diye kazınıyor.

Çevrimdışı cengiztez

  • *
  • İleti: 8
  • Katkı 0
Ynt: Dr.Liebig'in kolay aricilik yontemi.
« Yanıtla #87 : 06 Tem 2017 12:13:30 »
Emeği geçenlere cok teşekkürler