Gönderen Konu: Dan Margarit dünya arıcılığının efsanesi  (Okunma sayısı 24659 defa)

  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11

Dan Margaritteki arıysa bizdekiler nedir?

Dan Margarit arıcıysa biz neyiz?

Bu soruları sormaya hazır mısınız?

Şekerli üretim yapmadan 2 kuluçkalık üzerine 8 kat ballık atılabilir mi?

Kesinlikle şerbet veriyordur diyenler, ülkemizdeki şekerli üretimlerde de 8 kat ballıklar atılabiliyor mu?

Sadece 1 kovanı değil, bir arcının bütün kovanları 10 katlı olabilir mi?

Koloniye oğul verdirmeden, 10 katın içini doldurabilecek kadar ana arıya yavru yaptırılabilir mi?

Hava sıcaklığının kış aylarında 2 hafta boyunca en yüksek sıcaklığın -20 Cantigrat derece en düşük sıcaklığın -50 Cantigrat derece olduğu yerde arılar dışarda kışlatılıp sürdürülebilir arıcılık yapılabilir mi?

12 ayın 6 ayı kara kış olan bir ülkede koloni başı 250-300 hatta bazı kovanlardan 350 kg bal alınabilir mi?

EVET OLABİLİR!

Kendi ana arını kendin üretebilirsen OLABİLİR!

Doğan ana arıların Suni Tohumlama ile kontollü çiftleşmesini sağlarsan OLABİLİR!

Ürettiğin bu ana arıları ıslah edebilirsen OLABİLİR!

Islah edilmiş arılarla çalışabilirsen OLABİLİR!

Modern ekipmanları aktif kullanabilirsen OLABİLİR!

Kendine özgü Koloni Yönetimi geliştirebilirsen OLABİLİR!

Eğer yukarıdaki fotoğrafta yerini almak istiyorsan;

Geriye yaslan,

Bir bardak çay al kendine,

Sessizce izle...

Dan Margaritin Türkçe seslendirilen videoları çok yakında...

« Son Düzenleme: 28 Oca 2017 23:17:30 Gönderen: Arı Ustası »

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Dünya arıcılığının efsanesi Dan Margarit
« Yanıtla #2 : 28 Oca 2017 17:05:13 »
Ağzından bal damlıyor usta ama biz ne kadar uygulayabiliriz ve bu rakamlara ulaşabilir miyiz?

Şartları yerine getirebilirsek neden olmasın?
  Dan Margarit çok ama çok iyi bir arıcı.Bu güzel çalışma için teşekkürler.  EVET OLABİLİR,başlığı altındaki sıraladıklarınız tamamen doğrudur. Bu başlık altına 2 faktör daha ilave edilebilir,ki edilmelidir ,İKLİM ve MERA( yani arının yayılım sahasının florası)
  Kanada,hayvancılıkta ve tarımda Dünyanın gelişmiş Ülkeleri arasında. Hayvan yetiştiriciliğinde yem olarak kullanılan,Korunga,Yonca,Kanola gibi bitkilerin çok fazla miktarlarda ve takip eden periyodlar halinde(pahalı tarım makinelerinin rantabl kullanılması amacı ile)ekiminin yapıldığı bir Ülke.Bu bitkilerin nektar verimlerininde  yüksek olduğu biliniyor. Bal arısının verimli uçuş mesafesini 3500 metre kabul etsek ve bu yarıçapta bir daire çizsek,yaklaşık 4000 hektarlık bir mera söz konusu oluyor. Hektar verimi 50 kg.ile 100 kg.nektar veren ballı bitkilerin olduğu bir merada kolonilerimizi 50 gün nektara uçurabilirsek ve bu kolonilerdeki nektara uçan tarlacı arıların sayısının 25.000 cıvarlarında olmasını sağlayabilirsek basit bir hesapla :
  70-85 mg. Bir uçuşta arının toplayabileceği nektar,,,Kovana getirebildiği 35-40 mg.(ortalama)
  10-17  Bir arının gün içerisinde nektara yapabileceği uçuş sayısı. (ortalama)
  25.000 Nektara uçan tarlacı arı sayısı.
             40mg.X17 seferX25.000 tarlacı   = 17 kilogram nektar.
             17 kg.nektarX%35(gelen nektarın yaklaşık bala dönüşebilme yüzdesi)=  5.95 kg./gün
             5.95 kilogram balX 50 gün  = 297,5  kg.   
  Olurmu,Olmaz mı,yorum kişilere göre değişir. Kış Mevsimine güçlü girilirse,kovan içerisi iklim koşulları sağlanarak Kış mevsiminden bol yavrulu çıkılarak İlkbahar balı alınabilirse,havadaki nem oranı çiçeklerdeki nektarın alınabilirliği için uygun olurda,rüzgarlar çiçekteki nektarı kurutmazsa,olamazlığı olamaz. En azından hayalini kurmak bile güzel oluyor. Bu kadar balı koyacak tenekeyi almayada para yetmez. Tekrar teşekkürler.

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 101
  • Katkı 2
Ynt: Dünya arıcılığının efsanesi Dan Margarit
« Yanıtla #3 : 28 Oca 2017 20:20:20 »
Teşekkürler emeğinize 

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Dünya arıcılığının efsanesi Dan Margarit
« Yanıtla #4 : 28 Oca 2017 21:12:37 »
30 yıllık arıcıyım kuluçkalığın üstüne hiç daha 3 ballık koyamadım 2 koyuyorum 3 çıkmadan ya oğula kaçıyor yada kış geliyor
 :'(
Kovanın temiz hava gereksimini ve gerekli kovan içi hacmini sağlar genç arılara yapacak iş verirseniz arılarınız oğula gitmez,tabiki genetik olarak oğula eğilimli değillerse veya ıslah yöntemi ile bu kötü eğilim giderildiyse.Kış gelmeden 3.ve 4. ballığı koymak istiyorsak  bir önceki  Kışa güçlü ve stoklu girmemiz gerekiyor. Tabiki bu benim tecrübelerimden edindiğim bir teori.

Çevrimdışı Mehmet GÜNGÖR

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 44
  • Katkı 2
  • Koloni sayısı: 300
  • Yer: Kayseri
Ynt: Dünya arıcılığının efsanesi Dan Margarit
« Yanıtla #5 : 28 Oca 2017 22:00:12 »
Arkada ki paletlerde daha
10. Katı atamamış bu nasıl bir arıcı  :)

Çevrimdışı Arı Ustası (Serkan Diril)

  • Genel Moderator
  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Ynt: Dünya arıcılığının efsanesi Dan Margarit
« Yanıtla #6 : 28 Oca 2017 22:54:16 »
Arkada ki paletlerde daha
10. Katı atamamış bu nasıl bir arıcı  :)
Mehmet abi gecici olarak o katı almış ki kovanların üstüne çıkmaya merdiven yetmemiş :)

Çevrimdışı muammeryoldas

  • *
  • İleti: 6
  • Katkı 0
Ynt: Dan Margarit dünya arıcılığının efsanesi
« Yanıtla #7 : 29 Oca 2017 00:21:29 »
burda tahmini kac arı vardır.

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 101
  • Katkı 2
Ynt: Dan Margarit dünya arıcılığının efsanesi
« Yanıtla #9 : 30 Oca 2017 01:37:47 »
Kovan altları tellimi?Taban değişik geldi...

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Dan Margarit dünya arıcılığının efsanesi
« Yanıtla #10 : 30 Oca 2017 01:40:27 »
Kovan altları tellimi?Taban değişik geldi...

Kapalı. İlerleyen videolarda taban ve kapakları nasıl yaptığını da anlatacak.

  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Ynt: Dan Margarit dünya arıcılığının efsanesi
« Yanıtla #11 : 30 Oca 2017 09:02:50 »
burda tahmini kac arı vardır.

Kovanların doluluk oranını üç te 2 olarak ayarlıyorlar.

Tahminin bizim hesabımıza göre 7 kat tam dolu arı gibi hesaplayabiliriz.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Dan Margarit dünya arıcılığının efsanesi
« Yanıtla #12 : 30 Oca 2017 10:15:48 »
   Çok teşekkürler Arı Ustası, Romence den Türkçeye çevirileri Sizmi yapıyorsunuz ?

  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Ynt: Dan Margarit dünya arıcılığının efsanesi
« Yanıtla #13 : 30 Oca 2017 13:21:19 »
   Çok teşekkürler Arı Ustası, Romence den Türkçeye çevirileri Sizmi yapıyorsunuz ?

Videonun bu hale gelmesinin arkasında maddi manevi destek veren büyük insanlar var.

Bu teşekkürü onlar adına kabul ediyorum.

Youtube da video açıklamasında tercümanın ismi yazıyor.

Ben sadece seslendirme yapıyorum

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Dan Margarit dünya arıcılığının efsanesi
« Yanıtla #14 : 30 Oca 2017 13:31:24 »
   Çok teşekkürler Arı Ustası, Romence den Türkçeye çevirileri Sizmi yapıyorsunuz ?

Videonun bu hale gelmesinin arkasında maddi manevi destek veren büyük insanlar var.

Bu teşekkürü onlar adına kabul ediyorum.

Youtube da video açıklamasında tercümanın ismi yazıyor.

Ben sadece seslendirme yapıyorum
Dan Margarit'in Maşallah kelimesini kullanması bana ilginç geldi. Burada Bulgaristanda da zaman zaman kullandıkları bir kelime,sanırım Osmanlı zamanında dillerine yerleşmiş,sıklıkla olmamakla beraber,beğenilmeyi hak eden bir durumda kullandıkları bir kelime.