Gönderen Konu: İzzet'in 8 çerçevesi  (Okunma sayısı 54057 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Kempo

  • *
  • İleti: 48
  • Katkı 5
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #15 : 31 Ara 2016 08:49:35 »
Üstteki de sonuç fotosu denilebilir 😉

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #16 : 31 Ara 2016 08:51:04 »
Gayet olur. Çünkü mesele enine gitmemek. Arı 8 den sonra enine gelişmeye direnç gösteriyor. Teşekkürler.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Esat Eryılmaz

  • *
  • İleti: 108
  • Katkı 1
  • Koloni sayısı: 40
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #17 : 03 Oca 2017 23:53:42 »
İzzet hocam ilk ballığı verirken kiraz ağaçlarının çiçeklenmesini baz alıyorsunuz.Kirazlardaki çiçeklenme bulunduğunuz bölge için ana bal akımı mı yoksa ana bal akımına belli bir süre varmı?Varsa ana bal akımından kaç gün öncesi?Kirazlar açtığında 3 çıtalı sezona başlayan arılarımız iki kuluçkalığıda doldurmazsa nasıl bir yol izlemeliyim?

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #18 : 04 Oca 2017 11:00:35 »
Normal rutinin çok gerisinde kalan bir arı da problem vardır. En güçlü arı bizim ne yapacağımızı belirliyor. Erken vermenizin bir mahsuru yok. Ama geç vermek eşittir pişmanlık.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı yılmazbilgili

  • *
  • İleti: 2
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 50
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #19 : 05 Oca 2017 18:16:13 »
izzet bey;
Arılarım son bahara 6 çerçeve civarında girdi. Ancak bunların balları az olduğu için bu tarihlerde aç olduklarını zannediyorum. Eğer kovanları açtığımda balsız peteklerle karşılaşırsam. 100 er gr uyarıcı kek yerine daha fazla miktarda uyarıcı mayalı kek verebilir miyim?

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #20 : 05 Oca 2017 18:25:37 »
Kekle stok beslemesi olmaz. Eğer açlık riski varsa ballı çerçeve verin, yoksa 3/1 şurup verin. Arıların stoklarını dolu tutun.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Ercan-Bulancak

  • *
  • İleti: 22
  • Katkı 2
  • Çırak
  • Koloni sayısı: 12
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #21 : 07 Oca 2017 00:33:53 »
Amatörce 3 yıldır arıcılık yapıyorum.Ama çok kovanım olsun hırsıyla güçlü kovanlarla kışlatmıyorum.Gözümüzün içine sokuldu artık.Hamallık yapmadan,verimli ve zevkli arıcılık sadece yurt dışına has bişey değilmiş.Sağolasın İzzet hocam.En önemli yapı taşı olan,kaliteli ana arı üretme işinide çözebildikmi korksun ÇİN bizden....
Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #22 : 09 Oca 2017 20:14:41 »
70 Yıl önce 1947 de Avusturalya kıtasında yapılan arıcılıkla ilgili kısa bir film. İlgimi çeken kovanların 8 çerçeveli olmasıydı.

  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #23 : 09 Oca 2017 20:45:59 »
teknikler hiç de 70 yıllık gibi durmuyor ... şaşırdım

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #24 : 09 Oca 2017 21:09:48 »
Teknikler 70 yıllık gibi görünmesede ekipmanlar ve Arıcı amcamın bıyık stili 70 yıllık var gibi :)

  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #25 : 09 Oca 2017 23:22:16 »
Bazı güncellemeler yapıldı.

Yazılım versiyonu gibi oldu. :)
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 101
  • Katkı 2
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #26 : 10 Oca 2017 00:38:44 »
Geçiş Süreci

Eski sistemde kıştan çıkmış 3 çerçeve arı ile başlayalım.

Her bölgede arıların yavruya başlama dönemi, bir hafta kadar sapma olabilmekle birlikte, bellidir. Biz de bu dönemle birlikte arılarımızı uyarmaya başlıyoruz. Uyarma işleminde kullandığım kekin tarifini  burada bulabilirsiniz. Tek farkı bu dönemde biraz daha cıvık kıvamda hazırlamak gerektiği.

Yavrunun başlama döneminden bir hafta önce arılarımızın hepsine uyarıcı olarak 100 gram kadar kek veriyoruz. Bir hafta sonra havanın müsait olduğu bir gün birkaç tanesini gözümüze kestirip yavru durumunu kontrol ediyoruz. Yavruya başlamamışlarsa bir tur daha kek veriyoruz. Başlamışlarsa artık dokunmuyoruz.

Ara not: Arılarımızın besin durumu. Arılarımızın kıştan çıkışta besin depolarının dolu olması gerekir. Aç olan arı varsa buradan bir yöntem seçerek stoklarını en az seferde doldurmanız gerekir.

Keki verdik arıları uyandırdık ve arılarımız tam gaz sezona girdiler. Yeni sezonun genç işçileri çıkana kadar yani 25-30 gün kadar arılarımızı hiç rahatsız etmiyoruz (Stokları yeterli ise). Genç arılar çıktıktan sonra elinizde esmerce kabarmış mum varsa  arılarımızı hiç rahatsız etmeden,kadroya bakmaksızın, en dışa bir tane koyuyoruz.  Arımız oldu 4 çerçeve. Bunun amacı arıyı en dıştaki stok çerçevesine yavrulamaya teşvik etmek. Arı stok çerçevesindeki balı yeni kabarmış muma taşıyacak, hem yavru sahası açmış hem de yeni verdiğimiz mumu nemlendirmiş olacak.

Ara not: Stok çerçevesinde yeterli besin var ise besleme yapmıyoruz. Çünkü yavru sahası yaratmak adına stokların artık azalmaya başlamasını istiyoruz.

Elinizde kabarmış yoksa iş değişiyor. Ben ham mumu her zaman stok ve yavru sahası arasına girerim. Arılar kolayca kabartırlar. Bu konuda da şehir efsanesi çoktur ama siz onlara kanmayın. Benim gibi yapın. ;)

Arılarımızı bu duruma getirdik.

Hep en olumsuz, sizi zor durumda bırakacak koşullar üzerinden gitmeye çalışacağım. Mesela bu durumda arı dış depo çerçevesine de yavrulamış olsun. Bu durumda en dışa kabarmış girip, arılar bunu depo çerçevesi haline getirecek şekilde bir seferde bolca koyu şuruplamanız gerekir. Çünkü arı sağında solunda ballı polenli çerçeve ister.

Kolonileri 4 günde bir stok çerçevesini aralayarak hızlı bir şekilde kontrol edin. Eğer yavru sahası stok çerçevesine dayanmışsa yukardaki işlemleri tekrarlayın;yeni verdiğiniz çerçevenin her iki tarafında da yumurta gördüğünüzde bu çerçeveyi yavru sahasının tam ortasına alıp yerine yeni çerçeve girin. Evet ortaya alın çünkü ana arı en geniş yavru sahasını merkezdeki çerçeveye yapar. Böylece face de paylaşmak için bol bol, boy yavrulu çerçeveleriniz olur. ;)

Artık genç arılar çıkmaya başlayalı 15 20 gün kadar oldu ve artık çalışma zamanları geldi (Giresun şartlarında Mart başı). Arılarımız da bu arada 5-6 çıta oldu. Ne yapıyoruz? Şurupluğumuzu ağzına kadar kek dolduruyoruz ve bala 15 gün kalıncaya dek bir daha da boş bırakmıyoruz. Arı nektar bulamadığı dönemde bu kek nektar akımını taklit ediyor. Nektar geliyorsa zaten kekin yüzüne bakmıyor.

Ham mumlara arkalı önlü yavru atıldıkça merkeze alıp yerine yenisini yerleştiriyoruz. Vereceğimiz mumların kovan içerisinde arıya yakın durması bize 10 gün acil işimiz dahi çıksa kafa rahatlığı sağlar.

Arılarımızın son sekli bu. Verdiğimiz bütün hamlar kabartıldı. Merkezde oldukları için maksimum yavru alanına sahipler.

Gözümüz söğütlerde. Artık açma zamanları geldi. Arılarımız 5-6 çıta. Kimisi 7-8 çıta oldu. Bölme tahtalarımızı ve şurupluklarımızı hazırlıyoruz.

Ve söğütler açtı...

İstisnai Durum Notu:
I-Eğer arınız çok sıkışıksa 4.ncü çerçeveyi ihtiyaten erken girin. Arı boşuna dalak indirmekle enerji kaybetmesin.
II- Arılarınız 6 yavrulu çerçeveye ulaştığında söğütleri boşverin. Katını verin.

İzzet bey biz şimdiye kadar hep bu şekildeki kolonilere bu zamanlarda ekleme yaparken ham petek yerine kabarmış petek veriyoruz....

Acaba siz bunu yazarken elimizde kabarmış petek olmadığını düşünerekten mi böyle yazdınız,yoksa bu işin tekniğimi böyle....

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #27 : 10 Oca 2017 00:57:03 »
En olumsuz şartlara göre yazıyorum.  Imkaniniz varsa tabiki kabarmis vermek işleri daha da kolaylaştırır.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Mustafa akın

  • *
  • İleti: 17
  • Katkı 0
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #28 : 10 Oca 2017 09:47:11 »

Bu uygulamadaki mantık ne acaba arkadaşlar ...?

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #29 : 10 Oca 2017 12:36:12 »
Bu amca yabancıların queen castle dediği sistemi katlı çalıştırmış ve kışlatılabilirliğinden bahsediyor.

Söylediği bazı şeyler bana pek güven vermedi. Ucu delik yavru kapağına doğmakta olan arı diyor mesela.