Gönderen Konu: İzzet'in 8 çerçevesi  (Okunma sayısı 54099 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hakan Kayhan

  • *
  • İleti: 50
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 10
  • Yer: Bursa Gemlik Kurtul
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #150 : 12 Nis 2018 09:41:52 »
Floranız iyi ise ızgara koyup ballık atın.

Fazlalık yavrulu çerçeveleri de ballığa alın. Destek verdiğinizde bölmeler de bala yetişecek gibi ise bölmelere destek verin.

Ana nektar akımınıza daha çok varsa yeni bölmeler dahi oluşturabilirsiniz.

İzzet Bey merhaba,

siz çiçeklenme takvimini kullanıyorsunuz ya ona göre söyliyeyim , şu an burada kirazlar çiçeklerini döktü, elmalar çiçek açtı , heryerde bolca yabani sarı çiçekli olan  hardalotu var (umarım yanlış bilmiyorumdur) tahminimce burada bursa gemlik bölgesinde yoğun bal akımı 20 mayıs 20 haziran gibi .

haftasonu genel kontrolü yapıp tekrar yazarım gelişmeleri. aklıma şöyle bir fikir de geliyor. 3. kuluçkalıkları da atıp orası dolduktan sonra bölme veya destek konusuna gireyim.

Çevrimdışı Ünal

  • *
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #151 : 12 Nis 2018 21:20:29 »
Hakan bey hoş geldiniz,
Arılar geliştikçe havalar ısındıkça nasıl da heyecanlanıyoruz değil mi :)
Dediğinize göre bulunduğunuz bölge Doğu Karadeniz kıyısına benzer bir yer belki on gün fark eder ana bal akımınızla. Buna ek olarak şu anda kirazla elmanın dışında ayva, narenciye, orman gülü de çiçekleniyor beyaz üçgülleri bile görmeye başladım. Ben de hafta sonu arılara ızgara üstüne ballık vereceğim eğer kata çıkmamış kata yumurta atmamış arı varsa direkt 8 'li sisteme geçireceğim ikinci kuluçkalığa aşağıdan kapalı yavru çekerek. Artık düzeni kurmalıyız kestaneye iki aydan daha az bir zaman kaldı.

Çevrimdışı Hakan Kayhan

  • *
  • İleti: 50
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 10
  • Yer: Bursa Gemlik Kurtul
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #152 : 13 Nis 2018 09:57:06 »
Hakan bey hoş geldiniz,
Arılar geliştikçe havalar ısındıkça nasıl da heyecanlanıyoruz değil mi :)
Dediğinize göre bulunduğunuz bölge Doğu Karadeniz kıyısına benzer bir yer belki on gün fark eder ana bal akımınızla. Buna ek olarak şu anda kirazla elmanın dışında ayva, narenciye, orman gülü de çiçekleniyor beyaz üçgülleri bile görmeye başladım. Ben de hafta sonu arılara ızgara üstüne ballık vereceğim eğer kata çıkmamış kata yumurta atmamış arı varsa direkt 8 'li sisteme geçireceğim ikinci kuluçkalığa aşağıdan kapalı yavru çekerek. Artık düzeni kurmalıyız kestaneye iki aydan daha az bir zaman kaldı.

Merhaba Ünal Bey,
Aynen öyle bir aydır içim içime sığmıyor sürekli arılıkta olma arzum var.
Aslında benim bölgem biraz farklı gemlik denize sıfır iken arılığımın olduğu köy ile denizin arasında bir dağ var ve iklim baya farkediyor. rakım yüksek değil max 100 civarıdır.
bende haftasonunun biranönce gelmesini istiyorum tüm kovanlarımı 8 li sisteme geçireceğim. ızgara atmak için erken diye düşünüyorum en azından akasyalar açınca atma taraftarıyım . şimdi 3. katı da kuluçkalık olarak atacağım . akasya açınca 3. katları bölme olarak ayırıp ızgara ve ballık atmayı düşünüyorum. bereketli verimli bir sezon dilerim

Çevrimdışı Aslan Ay

  • *
  • İleti: 4
  • Katkı 0
    • www.google.com
  • Koloni sayısı: 3
  • Yer: fransa
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #153 : 15 Nis 2018 23:38:07 »
Öncelikle selamlar ben fransada 2 senedir internet arastirmasi yöntemiyle ariciliga merak salmis bi arkadasinizim bu sene izzet beyin 8 cerceve sistemine geçiş yaptim simdi sorum ana yi ikinci kata cirattim yumurta atmaya basladi bugun yaptigim kontrolde alt katta yavruların çıktığı gözlere nektar depolamaya baslamis simdi ben bu durumda izgara atip ballik atmammi gerekiyo anayi nasil assayiya indirecegim tekrar simdiden tesekkurler

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #154 : 16 Nis 2018 02:03:24 »
Selamlar.

Turq61 bey iki seçeneğiniz var.
1- Arı her zaman yavru sahası olarak yukarı öncelik verir. Aynı zamanda balı da en yukarı koymak ister. Bir sizin kovanda değişik bir düzen oluşmuş.

Yavrulu çerçeveleri alt kata kendiniz toplayıp, balları da yukarı toplayarak kendiniz düzen verebilirsiniz.

2- Ballık atıp düzeni arının oluşturmasını bekleyebilirsiniz.

-Kovanda 2 seneden eski mum tutmamaya çalışın.
-Katlar arasında çerçeve değişiminden mümkün olduğu kadar uzak durun.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Aslan Ay

  • *
  • İleti: 4
  • Katkı 0
    • www.google.com
  • Koloni sayısı: 3
  • Yer: fransa
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #155 : 16 Nis 2018 09:13:47 »
Hocam ilginiz icin teşekkürler bu arada kendimi tanitmadim ismim aslan bir an once forumdada ismimi degistirmem gerekiyo sanirim😂

Çevrimdışı Hakan Kayhan

  • *
  • İleti: 50
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 10
  • Yer: Bursa Gemlik Kurtul
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #156 : 16 Nis 2018 09:54:21 »
Selamlar.

Turq61 bey iki seçeneğiniz var.
1- Arı her zaman yavru sahası olarak yukarı öncelik verir. Aynı zamanda balı da en yukarı koymak ister. Bir sizin kovanda değişik bir düzen oluşmuş.

Yavrulu çerçeveleri alt kata kendiniz toplayıp, balları da yukarı toplayarak kendiniz düzen verebilirsiniz.

2- Ballık atıp düzeni arının oluşturmasını bekleyebilirsiniz.

-Kovanda 2 seneden eski mum tutmamaya çalışın.
-Katlar arasında çerçeve değişiminden mümkün olduğu kadar uzak durun.

İzzet Bey merhaba,

Bende bu haftasonu katta olan 4 kolonimi 8 li sisteme çevirdim.
kartlar arası çerçeve değişimi yapmayın demişsiniz ama yavrulu çerçeveleri atl kata toplarken mecbur bu işlemi yapıyoruz yada ben mi yanlış anlıyorum ?

ben şöyle bir şey yaptım , 1 ve 8 e ballı polenlileri koyarak 1 ve 2 kata aralara yavrululuları doldurdum. 3. kata ise iki yavrulu ortaya kenarlarına boş çerçeveleri yerleştirdim 8 e tamamladım.

2 seneden eski çerçevelerin ne gibi sıkıntısı oluyor izzet bey bende bir miktar mevcut bu sezon sonunda kurtulacağım onlardan bunları şimdilik nerde kullanmamızı önerirsiniz ? ballık katı uygun mudur ?

tşk

Çevrimdışı İsmail BAYINDIR

  • *
  • İleti: 11
  • Katkı 0
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #157 : 16 Nis 2018 23:51:26 »
Selamlar.

Turq61 bey iki seçeneğiniz var.
1- Arı her zaman yavru sahası olarak yukarı öncelik verir. Aynı zamanda balı da en yukarı koymak ister. Bir sizin kovanda değişik bir düzen oluşmuş.

Yavrulu çerçeveleri alt kata kendiniz toplayıp, balları da yukarı toplayarak kendiniz düzen verebilirsiniz.

2- Ballık atıp düzeni arının oluşturmasını bekleyebilirsiniz.

-Kovanda 2 seneden eski mum tutmamaya çalışın.
-Katlar arasında çerçeve değişiminden mümkün olduğu kadar uzak durun.

İzzet Bey merhaba,

Bende bu haftasonu katta olan 4 kolonimi 8 li sisteme çevirdim.
kartlar arası çerçeve değişimi yapmayın demişsiniz ama yavrulu çerçeveleri atl kata toplarken mecbur bu işlemi yapıyoruz yada ben mi yanlış anlıyorum ?

ben şöyle bir şey yaptım , 1 ve 8 e ballı polenlileri koyarak 1 ve 2 kata aralara yavrululuları doldurdum. 3. kata ise iki yavrulu ortaya kenarlarına boş çerçeveleri yerleştirdim 8 e tamamladım.

2 seneden eski çerçevelerin ne gibi sıkıntısı oluyor izzet bey bende bir miktar mevcut bu sezon sonunda kurtulacağım onlardan bunları şimdilik nerde kullanmamızı önerirsiniz ? ballık katı uygun mudur ?

tşk
Hakan hocam,  her yavru çıkışından sonra petek gözleri cilalanırken bir gömlek küçülüyor. İncecik bir zar şeklinde de olsa 2 sene sonunda iyice küçülmüş olur. İzzet bey de bunu kasdetmiştir herhalde.
(((Şehitler diyarı Çanakkale'den selamlar)))

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #158 : 17 Nis 2018 00:05:34 »
İsmail bey sorunuza cevap vermiş. Ben ufak bir ilave yapacağım sadece, eski mum arıda hastalıklara davetiye çıkartır.

Nasıl kurtulacaksınız? İki yolu var.

1- Ballığa çekip bal hasatından sonra imha etmeniz. Yalnız belirtmeliyim ki Almanya'da esmer çerçeveye bal yaptırmak yasak demişti eski bir dost.

2- Ana yazının içerisinde de bahsedildiği gibi sonbaharda altkatta bırakıp, arının boşlatmasını sağlayıp imha etmek.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Hakan Kayhan

  • *
  • İleti: 50
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 10
  • Yer: Bursa Gemlik Kurtul
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #159 : 17 Nis 2018 09:01:46 »
Bu mesajlardan sonra ilk fırsatta kurtuluyorum esmerlerden...
teşekkürler bilgilendirme için .

Bu konuda bişey dememişsiniz aydınlatırsanız sevinirim ;

Bende bu haftasonu katta olan 4 kolonimi 8 li sisteme çevirdim.
kartlar arası çerçeve değişimi yapmayın demişsiniz ama yavrulu çerçeveleri atl kata toplarken mecbur bu işlemi yapıyoruz yada ben mi yanlış anlıyorum ?

ben şöyle bir şey yaptım , 1 ve 8 e ballı polenlileri koyarak 1 ve 2 kata aralara yavrululuları doldurdum. 3. kata ise iki yavrulu ortaya kenarlarına boş çerçeveleri yerleştirdim 8 e tamamladım.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #160 : 18 Nis 2018 23:08:14 »
Hakan bey, anladığım kadarı ile doğru yapmışsınız. Çerçeveler katlar arası "mümkün olduğunca" yer değiştirmesin dedim, asla demedim. Doğruların üzerinden geçmek yerine yanlışları düzeltmek daha uygun geldiği için yorumda bulunmadım.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Aslan Ay

  • *
  • İleti: 4
  • Katkı 0
    • www.google.com
  • Koloni sayısı: 3
  • Yer: fransa
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #161 : 05 May 2018 17:29:19 »
Hocam tekrardan selamlar 8 lik sistemde iki kat kuluckalik ve iki kat ballik attim balligin bi tanesi %90 oranında doldu .dun yaptığım kontrolde 1. Kuluckaliga ana memesi dikdiklerini gordum ana ari ikinci kuluckalikta ve yumurta atimi iyi ancak 1 1ci kuluckalikta cikan yavru gozlerini balla dolduruyor . Simdi benim sorum bi ariyi bolup ogul egilimini azaltmak bu durumda aldığım cercevelerin yerine ham petekleri 1. Kuluckaligami 2. Kuluckaligami girmem gerekiyor . 2 yavru 1 bal alsam ogul egilimi azalirmi. Eger cevaplayabilirseniz cok sevinirim simdiden cok tesekkurler

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #162 : 05 May 2018 21:23:57 »
Hocam tekrardan selamlar 8 lik sistemde iki kat kuluckalik ve iki kat ballik attim balligin bi tanesi %90 oranında doldu .dun yaptığım kontrolde 1. Kuluckaliga ana memesi dikdiklerini gordum ana ari ikinci kuluckalikta ve yumurta atimi iyi ancak 1 1ci kuluckalikta cikan yavru gozlerini balla dolduruyor . Simdi benim sorum bi ariyi bolup ogul egilimini azaltmak bu durumda aldığım cercevelerin yerine ham petekleri 1. Kuluckaligami 2. Kuluckaligami girmem gerekiyor . 2 yavru 1 bal alsam ogul egilimi azalirmi. Eger cevaplayabilirseniz cok sevinirim simdiden cok tesekkurler

Tarifiniz oğul memesi gibi değil. Ana arı alt kata uzun süre inmemis sanırım.

Şöyle birşey yapın. Birinci kuluckadaki memeyi bozmayın. Birinci kuluçkayi komple alın bir ve ikinci balligin arasına koyun. Ve memenin olduğu balliga 2 cm çapında bir delik açın.

Durum şu oldu. 1 kuluçka 3 ballık.

Kuluckanin üzerine tekrar sistemdeki gibi ikinci kuluçkayi verin. Izgara koyun.

Yeni durum 2 kuluçka, ızgara ve 3 ballık oldu.

Memeden çıkan ana çiftleşip gelince yumurtalı çerçeveleri ve anayi kuluçkaya indirip eski anayi öldürün. Sıfır gün kaybı ile ana arıniz yenilenmiş olur.

  • *****
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #163 : 05 May 2018 21:27:12 »
Uğraşamam derseniz memeleri olan 1 yavru 1 polenli 2 tane bölme yapın. Üst kattan alt kata yavrulu çerçeveleri indirip yerine üst kata ham mum girin.

60 kilonun üzeri benim. 😉😍
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Aslan Ay

  • *
  • İleti: 4
  • Katkı 0
    • www.google.com
  • Koloni sayısı: 3
  • Yer: fransa
Ynt: İzzet'in 8 çerçevesi
« Yanıtla #164 : 05 May 2018 23:41:29 »
Hocam ikinci secenek benim icin daha uygun sanirim cunku buradaki ballik cerceveleri ve kuluckalik cerceveleri ayni degil balliktaki cerceveler dah kucuk o yuzden bolmek daha mantikli. 60 ustu icin kargoyu karsilarsaniz sikinti degil malum fransadayim astari yuzunu gecmesin😂😂😂
Bu arada ilginiz icin cok tesekkurler sizden ogrenecegimoz coksey var