Geçiş Süreci
Eski sistemde kıştan çıkmış 3 çerçeve arı ile başlayalım.
Her bölgede arıların
yavruya başlama dönemi, bir hafta kadar sapma olabilmekle birlikte, bellidir. Biz de bu dönemle birlikte arılarımızı uyarmaya başlıyoruz. Uyarma işleminde kullandığım kekin tarifini
burada bulabilirsiniz. Tek farkı bu dönemde biraz daha cıvık kıvamda hazırlamak gerektiği.
Yavrunun başlama döneminden bir hafta önce arılarımızın hepsine uyarıcı olarak 100 gram kadar kek veriyoruz. Bir hafta sonra havanın müsait olduğu bir gün birkaç tanesini gözümüze kestirip yavru durumunu kontrol ediyoruz. Yavruya başlamamışlarsa bir tur daha kek veriyoruz. Başlamışlarsa artık dokunmuyoruz.
Ara not: Arılarımızın besin durumu. Arılarımızın kıştan çıkışta besin depolarının dolu olması gerekir. Aç olan arı varsa
buradan bir yöntem seçerek stoklarını
en az seferde doldurmanız gerekir.
Keki verdik arıları uyandırdık ve arılarımız tam gaz sezona girdiler. Yeni sezonun genç işçileri çıkana kadar yani 25-30 gün kadar arılarımızı hiç rahatsız etmiyoruz (Stokları yeterli ise). Genç arılar çıktıktan sonra elinizde esmerce kabarmış mum varsa arılarımızı hiç rahatsız etmeden,kadroya bakmaksızın, en dışa bir tane koyuyoruz. Arımız oldu 4 çerçeve. Bunun amacı arıyı en dıştaki stok çerçevesine yavrulamaya teşvik etmek. Arı stok çerçevesindeki balı yeni kabarmış muma taşıyacak, hem yavru sahası açmış hem de yeni verdiğimiz mumu nemlendirmiş olacak.
Ara not: Stok çerçevesinde yeterli besin var ise
besleme yapmıyoruz. Çünkü yavru sahası yaratmak adına stokların artık azalmaya başlamasını istiyoruz.
Elinizde kabarmış yoksa iş değişiyor. Ben ham mumu her zaman
stok ve yavru sahası arasına girerim. Arılar kolayca kabartırlar. Bu konuda da şehir efsanesi çoktur ama siz onlara kanmayın. Benim gibi yapın.


Arılarımızı bu duruma getirdik.
Hep en olumsuz, sizi zor durumda bırakacak koşullar üzerinden gitmeye çalışacağım. Mesela bu durumda arı dış depo çerçevesine de yavrulamış olsun. Bu durumda en dışa kabarmış girip, arılar bunu depo çerçevesi haline getirecek şekilde bir seferde bolca koyu şuruplamanız gerekir. Çünkü arı sağında solunda ballı polenli çerçeve ister.

Kolonileri 4 günde bir stok çerçevesini aralayarak hızlı bir şekilde kontrol edin. Eğer yavru sahası stok çerçevesine dayanmışsa yukardaki işlemleri tekrarlayın;yeni verdiğiniz çerçevenin her iki tarafında da yumurta gördüğünüzde bu çerçeveyi yavru sahasının tam ortasına alıp yerine yeni çerçeve girin. Evet ortaya alın çünkü ana arı en geniş yavru sahasını merkezdeki çerçeveye yapar. Böylece face de paylaşmak için bol bol, boy yavrulu çerçeveleriniz olur.


Artık genç arılar çıkmaya başlayalı 15 20 gün kadar oldu ve artık çalışma zamanları geldi (Giresun şartlarında Mart başı). Arılarımız da bu arada 5-6 çıta oldu. Ne yapıyoruz?
Şurupluğumuzu ağzına kadar kek dolduruyoruz ve bala 15 gün kalıncaya dek bir daha da boş bırakmıyoruz. Arı nektar bulamadığı dönemde bu kek nektar akımını taklit ediyor. Nektar geliyorsa zaten kekin yüzüne bakmıyor.

Ham mumlara arkalı önlü yavru atıldıkça merkeze alıp yerine yenisini yerleştiriyoruz. Vereceğimiz mumların kovan içerisinde arıya yakın durması bize 10 gün acil işimiz dahi çıksa kafa rahatlığı sağlar.

Arılarımızın son sekli bu. Verdiğimiz bütün hamlar kabartıldı. Merkezde oldukları için maksimum yavru alanına sahipler.
Gözümüz
söğütlerde. Artık açma zamanları geldi. Arılarımız 5-6 çıta. Kimisi 7-8 çıta oldu. Bölme tahtalarımızı ve şurupluklarımızı hazırlıyoruz.
Ve söğütler açtı...
İstisnai Durum Notu: I-Eğer arınız çok sıkışıksa 4.ncü çerçeveyi ihtiyaten erken girin. Arı boşuna dalak indirmekle enerji kaybetmesin.
II- Arılarınız 6 yavrulu çerçeveye ulaştığında söğütleri boşverin. Katını verin.