Gönderen Konu: Nektar Akımı Başlayınca Hokus-Pokus Yöntemi  (Okunma sayısı 575 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Selamlar

Bazı arıcılar şöyle derler :

- Bu yıl benim arılar yavruya çalıştı, bal yapmadı!

Bu ve benzeri serzenişleri duymuşsunuzdur.

Muhsin Doğaroğlu hocanın kitabında, oğul engelleme yöntemleri başlığı altında bir yöntem dikkatimi çekti. Senaryoyu şöyle kurguladım:

Nektar akımı başlamışken, kuluçkalığı ve ballığı doldurmuş bir kovanımızı yerinden alıp yerine boş bir kovan koysak?

Bu boş kovanın alt katına, soldan sırayla birer adet,
ballı-polenli-kabarmış çerçeve yerleştirip anasını da
sırlı-kuluçkalı iki çerçeve arısıyla kovana versek?

Ardından kuluçkalığın kalanını ve ballığın tamamını kabarmışla doldurup araya ızgarayı atsak?

Asıl kovanımızı kilometrelerce uzağa taşımak zorunda kalmadan arılıkta bir yere yerleştirerek, tarlacı-toplayıcı arıların eski yerlerine dönmelerine izin versek?

Son olarak, bu işlemden bir gün sonra yeni yerindeki eski kovanımızın arılıktaki yerini, herhangi bir yağmaya meydan vermemek için bir kez daha değiştirsek?

A) Mevcut güçlü koloninin gücünü kırmadan, yaklaşık 2 ay sonra başka bir nektar akımına yetişecek, yeni bir güçlü koloni elde eder miyiz?

B) Tüketicilerinin büyük bölümü alınan ve içi kabarmış çerçeve ile doldurulan tarlacı-toplayıcı mevcudu yüksek eski koloni bal stoklar mı?

C) Bal stoklar ise, içerisine anasıyla verilen iki çerçevelik bakıcı-besleyici arılar, stoklanan balı hava şartları müsait ise sırlayabilir mi?

Not:

İsmini de ben koydum 😀

Hokus-Pokus Yöntemi!
« Son Düzenleme: 06 Haz 2018 04:45:49 Gönderen: Onur Özer »