Gönderen Konu: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..  (Okunma sayısı 17836 defa)

Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #15 : 06 Oca 2017 23:06:07 »
Arı ustası ,

Simmon Hummel genelde farklı işlemleri paylaşmak için kısa videolar çekiyor.

Bu teknik ile ilgili , yerleştirme ve alma şeklinde bir kaç farklı videosu var.

Amaç işlemi göstermek olduğu için ilk video da ki koloni ile , İkinci koloni direk denk geldi ve indirdim.

Dikkat edersen kovanların yerleri ve arılıklar farklı.

Yani aynı anda bir den fazla zayıf koloniye uygulama yapılmış ise , İkinci işlemi başka koloni üzerinde kaydedip yayınlamış.

İki videoda ki aparatta ana arı ızgarası. Biri plastik ucuz , diğeri metal daha pahalı.

Yanlış anlaşılma olmaması için , ikinci videonun ilk işlem videosunu buldum buyrun..

« Son Düzenleme: 07 Oca 2017 00:06:18 Gönderen: Stuttgartta Aricilik »

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #16 : 06 Oca 2017 23:16:34 »
Zayıf arıyı neden üste koyuyoruz? Alta koysak neden olmuyor?

İzzet abi bizde katlar altlıktan ayrılabildiği için yukarı koyup almak  daha kolay oluyor.
 Aşşağıda ki güçlü koloni ısısı  yukarıda ki zayıf koloniye çok faydalı oluyordur , bu faktör önemli diye düşündüm.
« Son Düzenleme: 06 Oca 2017 23:46:49 Gönderen: Stuttgartta Aricilik »

Çevrimdışı Ercan-Bulancak

  • *
  • İleti: 22
  • Katkı 2
  • Çırak
  • Koloni sayısı: 12
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #17 : 07 Oca 2017 00:22:57 »
Güçlü kovanın arıları çıkış deliğine yönelince farklı aile ile karşılaşınca belki bir birini kırma olur.Zayıf üsteyken dışarı çıkmaya uğraşan baskın bi grup olmayınca sorunda az oluyordur.Ayrıca çifci tv de çıkmıştı çoklu arı aileleri yanyanayken baskın gelme güdüsüyle yumurtayı çok atıyorlar.İki taraftada yumurtaları ısıtacak nüfusta olunca.Çok kullanışlı bi sistem..
Günlüğe not:unutma baharda uygula.
Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #18 : 07 Oca 2017 11:24:39 »
Üstten alınan koloniyi başka arılığa götüremeyenler için tecrübemi paylaşayım.
İlk sene çekinerek uçuş deliklerini ortaladım. Yani üst koloniyi hemen yanına indirip ana koloniyi biraz kaydırdım.

İkinci sene  ,  ana koloniyi kenara aldım ve üsteki koloniyi direk ana koloninin yerine indirdim. İkinci işlemde iki kolonide çok iyi bal yaptı ve ana kaybı yaşanmadı.

Kullanılan ana arı ızgarasının sağlam olmasına dikkat edin lütfen.

Arıcı arkadaşlara tavsiyem , hiç bir konuda ön yargılı olmayın.
Ön yargı insanın gelişmesini engelleyen ciddi bir sorundur.

Çevrimdışı Arı Ustası (Serkan Diril)

  • Genel Moderator
  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #19 : 07 Oca 2017 13:08:30 »
Arıları 5 km uzağa taşıyamayanlar için en etkili yöntem 2. yöntemdir.
Arılar zaten bir birinin kokusuna alıştığı için kıyım olmaz.
Zayıf arı güçlünün yerine bırakılıp güçlüde uzağa alınması bence en mantıklı yol olacaktır

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #20 : 08 Oca 2017 02:41:06 »
Bal hasadindan hemen sonra kolonide ki bütün yavrulu citalari alip , laktik asitle yapilan bir varroa mücadele teknigi..  Seslendirmelerde cok sey anlatmiyor belki ama acaba ne diyor ? Ne kacirdik ? sorularina cevap olmasi acisindan faydali olacagini dusunuyorum.

Bunun baska bir seklini Dr. Liebig'de yapiyor.

Bu islemde bir nevi koloni sifirlanmis ve her anlamda temiz olarak sifirdan baslamis oluyor.

Varroa sifirlaniyor , eskimis petekler alinarak sifirlaniyor. Koloni temiz bir koloni olarak sifirdan yoluna devam ediyor.

« Son Düzenleme: 08 Oca 2017 02:46:54 Gönderen: Stuttgartta Aricilik »

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #21 : 08 Oca 2017 03:04:29 »
Eger olayı birbirini gudulemeye indirgersek, iki zayif ariyi da birleştirmek aynı sonucu verir mantığına ulaşabiliriz (mi?).
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Esat Eryılmaz

  • *
  • İleti: 108
  • Katkı 1
  • Koloni sayısı: 40
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #22 : 08 Oca 2017 16:10:45 »
Eger olayı birbirini gudulemeye indirgersek, iki zayif ariyi da birleştirmek aynı sonucu verir mantığına ulaşabiliriz (mi?).
Kesinlikle aynı sonucu veriyor tecrübeyle sabit.Ancak çok dikkat edilmeli arı kısa sürede aşırı gelişiyor mutlaka takibi iyi yapılmalı.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #23 : 08 Oca 2017 20:47:11 »
Eger olayı birbirini gudulemeye indirgersek, iki zayif ariyi da birleştirmek aynı sonucu verir mantığına ulaşabiliriz (mi?).
Kesinlikle aynı sonucu veriyor tecrübeyle sabit.Ancak çok dikkat edilmeli arı kısa sürede aşırı gelişiyor mutlaka takibi iyi yapılmalı.

O zaman koloni kovandaki arı miktarından bağımsız gelişiyor?
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı bora32

  • *
  • İleti: 1
  • Katkı 0
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #24 : 08 Oca 2017 22:16:46 »
     Geçen sene bir kaç kovanda bu tekniği uyguladım.
     Gözlemlerim şunlar :
     1- Alttaki güçlü koloninin ısısı yukarı çıkıyor. Sonuçta ısınan hava genleşir, genleşen hava yukarı çıkar.
     2- güçlü koloni zayıf koloniye kadro desteği veriyor.
     3- ana arılar arasındaki rekabet yumurtlama performansını gözle görülür ölçüde artıyor.
     Uyarı: 3 haftadan fazla beraber tutulan kolonilerde oğul eğilimi artıyor.
     Yapılması gereken : eğer 3 hafta yeterli olmadıysa ve beraberlik devam edecekse kolonilerin yerleri değişmeli. Bu sayede 15 gün daha kazanırsınız.

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #25 : 09 Oca 2017 00:33:03 »
Arkadaşlar videoda her yaptığı şeyin sebebini belirtmiyor.

Bu işlemde ki amaç ; Varroası temizlenmiş ,eski peteklerden arınmış ,  gerekiyorsa ana arısı yenilenmiş bir koloni.

Bu konseptin ismi TUB ( Teilen und Behandeln).  Böl ve tedavi et.

Dr. Liebig'e ait bir metot. O sistemin bir videosunda çevirmek isterim.

Yukarıda ki videoda Zander çıta ölçülerini zadanta  ,kovanları zadant yaparak çeviriyor.
Almanya'da zadant kovan ölçüsüde var.

Temel petekleri öyle kesmesin sebebi tasarruf yapmak.
Izgarayı ilk katın üstüne koymasın amacı , yeni temel petekli katta kalsın ana arı ,yukarı çıkmasın.
Izgara üstüne verdiği yarım ballığa gene orada ihtiyaç duyacağı için götürmediğini düşünüyorum veya besleme içinde kullanabilir.
Son katta idareten verilen stoklu kat.

Kapali yavrulu cerceveler ne oluyor derseniz ?   Dileyen imha eder.

Genelde yapilan : Kapali yavrulu cerceveleri  kulucka faliyeti olmayan , yani ana arisi olmayan bir koloniye veirir. 21 gun sonra hic yavru kalmayinca laktik veya oksalik asit ie varroa mucadelesi yapip , baska bir kovan ile birlestirebilir
.

Eğer önemli bir şey olsa zaten açıklamaya gayret ederim.

Mühim olan uygulamalar ,gerisi teferruat..

Bizim arıcılığımızda ki en büyük sorunlardan biri ,teferruatları  suyu bulandırarak çok önemliymiş gibi gösteriyorlar.
« Son Düzenleme: 15 Oca 2017 01:49:50 Gönderen: Stuttgartta Aricilik »

Çevrimdışı Esat Eryılmaz

  • *
  • İleti: 108
  • Katkı 1
  • Koloni sayısı: 40
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #26 : 09 Oca 2017 09:49:12 »
Eger olayı birbirini gudulemeye indirgersek, iki zayif ariyi da birleştirmek aynı sonucu verir mantığına ulaşabiliriz (mi?).
Kesinlikle aynı sonucu veriyor tecrübeyle sabit.Ancak çok dikkat edilmeli arı kısa sürede aşırı gelişiyor mutlaka takibi iyi yapılmalı.

O zaman koloni kovandaki arı miktarından bağımsız gelişiyor?
2016 da 5 ile 15 nisan arası bala çalışacak arılarıma kat attım.10 luk sistemde ve arılarım sıkışık.20 nisan civarı zayıf olan iki kovanımı 2 analı denemek istedim.6 şar çıtalı 3 er yavrulu.1.kuluçkalık üstüne ana ızgarası ve 2.kuluçkalıkta uçuş deliği var.Bal akımı 25 Mayıs.20 mayısta üst kattaki ana arıyı 2 çıtayla aldım.Bal akımında en çok balı yapan kovan o oldu fakat arı hızlı ve fazla geliştiği için (yeni kat vermem gerekiyormuş acemilik işte) bal akımı bitmeden kovandaki balıda yanına alıp kovanı terk etti.(oğul değil terk)Kovanda ne bir tek arı kaldı nede bir gram bal.Tertemiz bomboş petekler(elimde kabarmış temiz peteğim oldu :D)20 çıtadan fazla balıyla beraber arın kaçınca insan güzel tecrübe ediniyor doğrusu.

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #27 : 11 Oca 2017 00:55:12 »
Malumunuz aricililarimizin en  büyük sorunlarindan biri balin kristalize olmasi..

Bakalim Almanlar bu konuda nasil bir cozum bulmuslar ?

Kristalize olmus bali ne yapiyorlar ve nasil satiyorlar..

Buyrun :

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #28 : 14 Oca 2017 09:54:20 »

Almanların güçlü kolonilerden kapalı yavrulu , arılı çerçeveleri toplayarak oluşturdukları , güçlü ana arı üretim kolonisi.

Bu sistemde başlatıcıı ve bitirici aynı kolonidir. Kafeste doğan ana arılar ikişer çıta olarak direk bölünür.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 329
Ynt: Simmon Hummel farkli aricilik uygulamalari..
« Yanıtla #29 : 16 Oca 2017 20:59:15 »
Merhaba  Arkadaşlar...

iş güç  , aile , hayat mücadelesi yoğu geçiyor..

Şu ara çok zaman bulamasam da,  zaman bulmuşken bir iki video seslendirmesi yapayım dedim..

Alman Alman Arıcı Simmon Hummel'in , kıştan çıkmış zayıf koloniyi güçlendirme tekniğinin videosunu sizinle paylaşıyorum..

Bu tekniği iki sezon üst üste denedim. Hiç bir sorun çıkmadı.

Not : Bu çeviri , seslendirme ve çalışmaları amatör olarak yaptığımı tekrar belirtmek isterim.
Ayrıca Sn. Simmon Hummelden çeviri için izin alınmıştır..

Islem :

Notun Notu :  Bu başlık altinda  Sn.Hummelin farklı tekniklerini seslendirip paylaşmaya devam etmeyi istiyorum..

Değerli arkadaşlar,
4 çerçeve olarak kışa hazırladığım arı aralık ayında oksalik asit yaparken 1 disk idi.
15 gün önce kovan altına çekmeceyi sürdüm. Kovanın arka tarafına doğru çok az döküntü var.
Güçlü kovanın üstüne vererek güçlendirmek istiyorum.Ancak 1. videoda arının basmadığı kapalı yavrulu çerçeve vardı ve alındır.
Benim arılarım sanırım daha yavruya başlamadılar. (Çarşamba günü 4 adet açtım.Yavru yoktu.)
Bu güçlü arının üstüne verme işlemini yavru başlamadan yapabilir miyim?