Gönderen Konu: Tim Ives Yöntemi  (Okunma sayısı 15250 defa)

  • *****
Tim Ives Yöntemi
« : 08 Ara 2016 17:12:19 »
Timin arıcılık yaptığı yerin iklimi bizim iç anadolu bölgesine benzer bir yer. Timin arıcılığı ve arıya bakışı bizim ticari ariciligimizdan biraz farklı.

Bir kere tim sabit arıcı. Bunu belirtelim. Durduğu yerden kovan başı 100+ kg bal aldığını söylüyor. Etrafındaki arıcılara göre tek, time göre 2 ana nektar akımları var.

Peki ne yapıyor bu Tim?

Tim 2006 dan beri kovanlarında varroa mücadelesi yapmıyor. Arıyı tamamen doğal seleksiyona bırakmış. Her sene beğendiği kolonilerden ama üretiyor. Gen havuzunu genişletmek için de doğada varroaya rağmen hayatta kalabilmiş kolonileri ya da ana arıları ariligina getiriyor.

Arılarını 3 katta kışlatıyor. Hiç besleme yapmıyor. Sezonda arılara kendi yaptıkları baldan 40-60 kilo kadar bal bırakıyor. Nisan ayında koloni bu balı tüketmemişse hasat ediyor. Bu bal en üst katta.

15 Şubat kolonilerin termal kamera ile çekilmiş durumu

Orta kat ise kuluçka için ayrılmış.

İşin bence en püf noktalarından birisi en alt kat. Arılar bu katı kış gelmeden önce polen dolduruyor. Ve koloni baharda bu polenlerle hızla atağa kalkıyor.

Oğul dönemleri Mayıs ayı. Eskiden Mayıs ayında ilave vermesine rağmen oğulu önleyemediğini, son bir kaç senedir ise nisan ayında ilave verdiğini ve oğulu önleyebildiğini söylüyor.

Katları ise şu şekilde veriyor.
Kuluçkanın hemen üzerine 10 tane temel petek, onların üzerine 10 tane kabarmış petek veriyor. 10 temel peteğin ana arı ızgarası olarak ta görev gördüğünü belirtiyor. Yukarı koyduğu 10 kabarmışın bir işlevi daha varmış; arılar o kabarmışları doldurmadan oğula gitmiyor, onu kendilerine iş görüyorlar diyor.

5 Nisanda kolonilerinden bir foto

Arı kıştan zaten çok güçlü çıktığı için diğer kolonilerin gelişmek için kullandığı nektarı biriktirmeye başlıyor. Ballıkların dolmasını beklemeksizin sürekli kat atarak arıya alan açıyor. Dolayısı ile arı oğulu düşünmüyor.
Ana arı ızgarası kullanmıyor. Kolonilerin anasını değiştirmiyor. İşlemi arılara bırakıyor. En verimli ana arının 2 kış geçirmiş ana arı olduğunu söylüyor.

Bölmelerini baharda 1 çerçeve arı ile yapıyor. Eskimiş çerçevelerden de bu aşamada kurtulduğunu söylüyor.

Kendisine buradan ulaşabilirsiniz.

Not:Bu bölüme zaman içerisinde eklemeler yapılacaktır.
« Son Düzenleme: 17 Ara 2016 07:44:43 Gönderen: İzzet Akçay »

Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Balada

  • *
  • İleti: 3
  • Katkı 0
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #1 : 21 Ara 2016 22:55:44 »

  Selamlar İzzet abi..

  Peki Tim kaç kat arı ile kışlıyor? Baharda bölgesindeki flora nasıl? Binlerce dönüm kanola ekili mi yoksa bizler gibi doğal döngüden mi faydalanıyor?

  Örnek: Ben sakarya da 10 çıta arı ile bahara çıksam doğal nebatat ile kat verme işlemlerini nasıl gerçekleştirmeliyim ? arıya 5lt teşvik kestane akımına kadar yeterli gelecek mi ?

 Saygılar..

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #2 : 21 Ara 2016 23:42:46 »

  Peki Tim kaç kat arı ile kışlıyor? Baharda bölgesindeki flora nasıl? Binlerce dönüm kanola ekili mi yoksa bizler gibi doğal döngüden mi faydalanıyor?

3 kat arı ile kışlıyor. En üst katı arının kendi yaptığı bal ile dolu bırakıyor. Olduğu bölgede arıcılar tek bal akımı olduğunu iddia ediyorlar ama Tim arısı çok güçlü olduğu için haftalık nektar akımlarından bile arısının bal yaptığını ve birde fazla akım olduğunu söylüyor.

Bir koloninin bir sene içerisinde 400-500 kg bal tükettiğini düşünürsen olayın işleyişini anlamak kolaylaşıyor.

  • *****
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #3 : 21 Ara 2016 23:44:48 »

  Örnek: Ben sakarya da 10 çıta arı ile bahara çıksam doğal nebatat ile kat verme işlemlerini nasıl gerçekleştirmeliyim ? arıya 5lt teşvik kestane akımına kadar yeterli gelecek mi ?

Bu sorunun cevabını 8 lik koloni yönetimi sayfasında bir senelik tam döngüyü yazdığımızda bulacaksın.  ;)
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 329
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #4 : 22 Ara 2016 02:12:35 »
İzzet hocam,
Bizim kovanların tabanları komple açık, telli.Üstte havalandırmayı tamamen iptal edip izolasyon yapıyoruz.
Dan Margarit ve Tim İves'in kovan tabanları ise kapalı.
Dan Margaritin kovanında öğrendiğimiz kadarıyla kovan üstünde bir havalandırma var. Arı oradan az da olsa çalışıyor.Birde okuduk forumdan ana arı feromonu yayılımı için üstte havalandırma var.
Sistemin birisinde alt açık üst kapalı, diğerlerinde alt kaplı ve üstte havalandırma var.
Uygulama farklılığından dolayı mı böyledir bu?
Hangi peygambere uyacağız?

  • *****
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #5 : 22 Ara 2016 05:33:33 »
Nevzat abi;
Öncelikle feromon mevzusunu Serkan yazdı. Kendisi feromonların yayılma şekli ile kapattaki delik olayının alakalı olabileceğini ileri sürdü. Bu konuyu kendisine danışmakta fayda var.

İkinci husus. Dan Margarit ve Tim İves kolonileri bizim bildiğimiz koloni tanımına uymayan koloniler. Videolar yüklendikçe ne demek istediğim daha iyi anlaşılacak.

Üçüncü husus. Alt tamamen açık üst kapalı uygulaması ile alt kapalı üst ufak bir miktar açık uygulamasında içerdeki hava sirkülasyonu hemen hemen aynı olur.

Bu arada belirtmeliyim ki Tim'in kovanlarında yukarda çok sağlam bir izolasyon var. Dan Margarit ise ısı üretiminde çok zekice teknikler kullanıyor. Dan Margaritin videolarını senede iki kere sil baştan izlerim ve her izlediğimde yeni birşeyler farkederim.

Dan Margarit şimdiye kadar gördüğüm en büyük arıcıdır. Başarısı kesinlikle tesadüf değildir. En ufak hareketinde bile ince bir zeka veya tecrübe vardır.

Hatta çok daha ileri giderek kendisinin gelmiş geçmiş en iyi arıcı olduğunu iddia edebilirim.

  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #6 : 22 Ara 2016 10:38:28 »
Nevzat abi;
Öncelikle feromon mevzusunu Serkan yazdı. Kendisi feromonların yayılma şekli ile kapattaki delik olayının alakalı olabileceğini ileri sürdü. Bu konuyu kendisine danışmakta fayda var.

Madem İzzet Hocam topu bana attı yapacak bişey yok.
Kuyuya taşı atan ben olduğum için, çıkarmakta bana kaldı :)

Böcekler arasındaki kablosuz iletişimi feromonlar sağlar.
Bal arılarında ise bu işlem ana arı, işçi arı, erkek arı ve larvalar arasında iletişim sağlar.

Ana arı- işçi arı arasında ana arı bakıcılarının ana arıyı yalaması temizlemesi beslemesi vs gibi durumlarda taşınır.

Larva - işçi arı arasında da yine feromonlar besleme ile taşınır.
Finalde ise işçi arılar arasındaki besin alış verişi nedeniyle koloniye bu feromonlar dağılır.

Birde ana arının çiftleşme uçuşu gerçekleştiğinde yayılan bir feromon vardır.
Bu ise işin doğası gereği  ::) işçi arılarla taşınamaz.
Ana arının çiftleşme fermonunu erkek arı 10-15 km den alabilir.(Genelde tüm erkekler çiftleşme bölgesi denen yerlerde olur ama şimdi oraya girmeyelim)

Oğul davranışında da aynı mesele geçerlidir.
Salkımın bir arada durmasını yine ana arının salgıladığı feromon sağlar.
Bunuda işçi arılar birbirini yalayarak değil hava yoluyla sağlarlar.(Winston,1987)

Alarm feremonu vardır ki (her ne kadar karniyolcüler bunu bilmesede ben iyi bilirim  ;D)
Hırçın bir kovanın örtü bezini biraz sert açarsanız buram buram kokar.
O kokuyu alan ne kadar eleman varsa sizinle tanışmak için adeta can atar.
Bu feromonda hava yolu ile taşınır.

Ana arının salgıdağı feromonların bir kısmıda peteklerdeki balmumunda absorbe edillir.
Buradan da hava akımı ile yayılır.
Özellikle genç tarlacılar bu formonlar yardımı ile kovanlarını şaşırmadan bulabilirler.(Naumann ve ark.,1991),

Birde çift analı koloniler vardır.
Bu kolonilerin yönetim çeşitlerinden bir tanesinde;
Ana arılılı kuluçkalık+ızgara+ballık+ballık+ızgara+anaarılı kuluçkalık
Yönetimi tercih edilir.
Burada iki ızgara arasına 2 tane ballık girmesinin bir sebebi var.
Oda şu ki iki ana arının birbiri arasına alarm feromonu göndermemesi için 48 cm lik bir mesafeye ihtiyaç duymasıdır.
Bizim ballıklarda 26-27 cm olduğu için 2 kat kullanılır.

İşin sonuna baktığımızda ise evet ana arının mandibulalarının altında iki tane sarkık torba şeklinde salgı bezleri vardır.
(Hatta bir çok arıcı ölen ana arıları bir şişe alkolün içine atarak biriktirirler.
 Zaman zaman çalkalayarak ana arı feromonunun alkolde çözünmesini sağlarlar.
Bu karışıma birazda propolis ekleyip oğul tuzağı olarak kullanırlar)
Bu bezlerden de bu feromonlar salgılanır ve işçi arılar tarfından da taşınırlar.

Bütün bu bilgiler bir bütün halinde incelendiğinde ve feromonların kimyasal yapsınıdaki ucucu bileşiklerde göz önüne alındığında;
Benim dikkat çekmek istediğim nokta şu ki bu feromonlar uçucu yapıda olabilirler.
Ana arıdan işçi arıya yalama sırasında taşınırken ve işçi-işçi geçişi sağlanırken havaya karışıp koloni içindeki düzeni sağlamaya etki gösterebilirler.

Dan Margaritin uygulamaları ise bizden çok farklı.
Ben Taban + 5 balık atsam gider kovanın yanında hatıra fotoğrafı çektiririm.
Ama adam 10 katın üstüne çıkıp öyle hatıra fotoğrafı çektiriyor.
Bu nedenle de kapaktaki deliğin arılara ana arı varlığını bildirmede etkili olduğunu düşündüm.
Ayrıca kışlamada ön taraf yine açık kalsa da kapağın üstüne ısı yalıtımı için kalın bir yalıtım malzemesi koymaktadır.
« Son Düzenleme: 22 Ara 2016 10:52:58 Gönderen: Arı Ustası »

Çevrimdışı ögrt arıcı

  • *
  • İleti: 8
  • Katkı 1
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #7 : 05 Şub 2017 22:51:47 »
Bizde ben daha bırakın 3 kat koloniyi,çift katlı kışlatma bile görmedim.Bazı arıcı arkadaşlarımız kuluçkalıkta ki balı dahi hasat ediyor.Bahara çıkmazsa yeni koloni alırım bal arıdan daha pahalı hesabı yapıyor.Bu hesaba göre acilen Türkiyede ki kalıplaşmış arıcılık, argümanlarının ve bilgilerinin tekrar gözden geçirilip modernize edilmeye ihtiyacı var.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #8 : 05 Şub 2017 23:23:38 »
Nevzat abi;
Öncelikle feromon mevzusunu Serkan yazdı. Kendisi feromonların yayılma şekli ile kapattaki delik olayının alakalı olabileceğini ileri sürdü. Bu konuyu kendisine danışmakta fayda var.

Madem İzzet Hocam topu bana attı yapacak bişey yok.
Kuyuya taşı atan ben olduğum için, çıkarmakta bana kaldı :)

Böcekler arasındaki kablosuz iletişimi feromonlar sağlar.
Bal arılarında ise bu işlem ana arı, işçi arı, erkek arı ve larvalar arasında iletişim sağlar.

Ana arı- işçi arı arasında ana arı bakıcılarının ana arıyı yalaması temizlemesi beslemesi vs gibi durumlarda taşınır.

Larva - işçi arı arasında da yine feromonlar besleme ile taşınır.
Finalde ise işçi arılar arasındaki besin alış verişi nedeniyle koloniye bu feromonlar dağılır.

Birde ana arının çiftleşme uçuşu gerçekleştiğinde yayılan bir feromon vardır.
Bu ise işin doğası gereği  ::) işçi arılarla taşınamaz.
Ana arının çiftleşme fermonunu erkek arı 10-15 km den alabilir.(Genelde tüm erkekler çiftleşme bölgesi denen yerlerde olur ama şimdi oraya girmeyelim)

Oğul davranışında da aynı mesele geçerlidir.
Salkımın bir arada durmasını yine ana arının salgıladığı feromon sağlar.
Bunuda işçi arılar birbirini yalayarak değil hava yoluyla sağlarlar.(Winston,1987)

Alarm feremonu vardır ki (her ne kadar karniyolcüler bunu bilmesede ben iyi bilirim  ;D)
Hırçın bir kovanın örtü bezini biraz sert açarsanız buram buram kokar.
O kokuyu alan ne kadar eleman varsa sizinle tanışmak için adeta can atar.
Bu feromonda hava yolu ile taşınır.

Ana arının salgıdağı feromonların bir kısmıda peteklerdeki balmumunda absorbe edillir.
Buradan da hava akımı ile yayılır.
Özellikle genç tarlacılar bu formonlar yardımı ile kovanlarını şaşırmadan bulabilirler.(Naumann ve ark.,1991),

Birde çift analı koloniler vardır.
Bu kolonilerin yönetim çeşitlerinden bir tanesinde;
Ana arılılı kuluçkalık+ızgara+ballık+ballık+ızgara+anaarılı kuluçkalık
Yönetimi tercih edilir.
Burada iki ızgara arasına 2 tane ballık girmesinin bir sebebi var.
Oda şu ki iki ana arının birbiri arasına alarm feromonu göndermemesi için 48 cm lik bir mesafeye ihtiyaç duymasıdır.
Bizim ballıklarda 26-27 cm olduğu için 2 kat kullanılır.

İşin sonuna baktığımızda ise evet ana arının mandibulalarının altında iki tane sarkık torba şeklinde salgı bezleri vardır.
(Hatta bir çok arıcı ölen ana arıları bir şişe alkolün içine atarak biriktirirler.
 Zaman zaman çalkalayarak ana arı feromonunun alkolde çözünmesini sağlarlar.
Bu karışıma birazda propolis ekleyip oğul tuzağı olarak kullanırlar)
Bu bezlerden de bu feromonlar salgılanır ve işçi arılar tarfından da taşınırlar.

Bütün bu bilgiler bir bütün halinde incelendiğinde ve feromonların kimyasal yapsınıdaki ucucu bileşiklerde göz önüne alındığında;
Benim dikkat çekmek istediğim nokta şu ki bu feromonlar uçucu yapıda olabilirler.
Ana arıdan işçi arıya yalama sırasında taşınırken ve işçi-işçi geçişi sağlanırken havaya karışıp koloni içindeki düzeni sağlamaya etki gösterebilirler.

Dan Margaritin uygulamaları ise bizden çok farklı.
Ben Taban + 5 balık atsam gider kovanın yanında hatıra fotoğrafı çektiririm.
Ama adam 10 katın üstüne çıkıp öyle hatıra fotoğrafı çektiriyor.
Bu nedenle de kapaktaki deliğin arılara ana arı varlığını bildirmede etkili olduğunu düşündüm.
Ayrıca kışlamada ön taraf yine açık kalsa da kapağın üstüne ısı yalıtımı için kalın bir yalıtım malzemesi koymaktadır.
Tebrikler,çok iyi açıklamışsınız.Bu konu( feremon) aynı zamanda zorlu Kış mevsimi koşullarında arı salkımının bir araya toplanamayıp,sağlıklı salkım oluşturamadıklarından Kış ölümlerinede neden oluyor. Ana arının gereken kalitede olmaması konusu. An Margarit sürekli feremon ve işçi arılar tarafından hırpalanmamış ana arı kullanıyor.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 329
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #9 : 06 Şub 2017 01:25:47 »
Demek ki bu feromonun bulunması, edinilmesi gerekiyor.

Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #10 : 06 Şub 2017 03:04:23 »
Haberiniz olsun O denilen alarm fenomonu buram buram sardunya cicegi kokar..

Güzel bilgiler, Tim usulu calistigimi söyleyebilirim,
ilgisi olana yazayim..
Ekim kasim sonu gibi varao ilaclamasindan sonra (ilacta 2 kat)
 yemleme isleri baslar bittiginde arilarda üc kat vardir..Üst kat 11 cerceve gelen nektar ve 10 kilo sekerle yapilmis surupla dolu peteklerle üstte naylon kapak, altta acik tel taban, fare sican icin kücültülmüs giris deligi ile bir kat ari silkelenip aralik oksalige kadar bekler..Ne oldu 2 kat ari tek kata indi nasilsa yarisindan fazlasi ölecek. Alan büyük isitma sorunu olacak ki istenilen budur salkima girecek, dolayisi ile az yem ve balli katin altinda kuluckanin üstünde kisa girecek
« Son Düzenleme: 06 Şub 2017 03:28:47 Gönderen: 17erhan »

17erhan

  • Ziyaretçi
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #11 : 06 Şub 2017 03:13:46 »
Mart gibi sögütler polen verince, icerisine göz atip, yerlestirme yapilacak..
Nasil mi..
Alt kat,
bal-
polen bal-
temel petek-
kabarmis-
kabarmis-
kabarmis
kabarmis
kabarmis
temel
erkek
bal
yapti mi 11 cerceve.. Güzel

17erhan

  • Ziyaretçi
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #12 : 06 Şub 2017 03:24:10 »
üstüne bir kovan,
Kuluckalik yapacagiz
asagidan ortadan 2 kapali cekip yanlarina temel koyacagiz dislarina kabarmis ama duvarda gene bal var sag sol 2 ser cerceve

elimizde balli var ya yedirmemiz lazim
bal
bal
temel
kabarmis
temel
kapali
kapali
temel
kabarmis
temel
bal
11 oldu mu.. is tamam Ne zamana kadar, kiraz ve erikler acana kadar..
izgarayi girip ballik atilacak.. oldu 3. kat
Eski ballar o zamanki hava ve yagmurlarda bitmis oluyor..

Bitmeyen olursa
1. balligi koyarken ki kontrolde disari aliniyor..
ikinci balligi koyarken 2. kuluckanin üstüne izgara kabarmis girilmis 11 cerceve,
onun üstüne dolu ballik konularak calisilir..
Ellerim yoruldu, soran varsa yazariz devamini

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #13 : 06 Şub 2017 03:39:16 »
22 çerçeve kuluçka mı çalışıyorsunuz?

Ynt: Tim Ives Yöntemi
« Yanıtla #14 : 06 Şub 2017 08:59:10 »
Evet arkadasim 2 kat kuluckalik, bak benim erhanin kösesindeki kovan su andaki kovan.. ayagima erinmez isem ic resmini cekerim koyarim buraya..2 kat kuluckalik kismen ogulu kirar.. erken verilen bos araziyi sahiplenmek icin bölünmez..
Kirazlar cicege girdiginde ilk ballik..Mart ortasi sögutlerden sonra ikinci kuluckalik..
Simdi nufusa geleyim...
baharda nisanda ariyi beslik rusete alirim, meme yapan veya begendigim arilara isaret koyup calisirim kapak altinda hepsinde info kagidi bulunur..
nisan 15 gibi yaptigim rusetler asagi yukari 30 mayista kendini belli eder..
bunlara nasilsa elde balli var pay ederim.. Analarini yaparken kendi bildigim bir usulude onlara yardim ederim.(gene sormayin)
Suni tohumlamayi kullanmayanlardanim Celle de uygulamasinin da egitimini aldigim halde, dogal selekte olmus arilarin basarisina inanan biriyimdir..

Ari gibi bir hayvanin isine karismayi pek dogru bulmadigimdan kaynaklanir bu.. Kovanda akrabalik geni olan larvalarin bile söküldügünü bildigimden havada ciftlesen ananin akrabasina vermeyecegini de iyi bilen biriyim.
Suni tohumlama bu acidan erkek hattinin cok kesin sekilde belirlenmesi ile gerceklesirse uygundur.. Bana göre.

Dönelim isimize
Guzelce bakarim ufak kolonilerime, varao mucadelesi yapilir, zayif yumurtlama, kizginlik, bala calisma kendini gösterir, icabinda rusetlere kat atarim, elimde kovan olsada kovana koymayi tercih etmem (gene sebebini sormayin)
eylul sonu gibi..  rusetleri alip, arilari anasini begenmedigim, 2 senelik arilarla birlestirip eski anayi öldürüp birlestiriririm,
Ne yaptik ariya genc ve fazla nufusla kisa girmesine yardim ettik,
ana elimine edildi tazelendi..

O resimdeki gibi yüksek calisamam, yasim 60 a yakin.. Ve ince ballik yani yarim ballik kullanmam.. Merdivenden dusmeye niyetim olmadigi gibi yerde tesviyeli betonum da yoktur, mazallah toprakta yagmurda yan yativerir..
Kaldi ki buraya bilenlere sorun, firtina esince agaclari kibrit gibi kirar.. Bunlar yüksek calismayi engeller. ama hatiri sayilir bal yaparim.
2 takim sabit bir takim gezgin arim vardir, kafama eserse arada sepetle ilgilenirim
cok moralim bozuldu erikaya giderim yani püren.. 
« Son Düzenleme: 06 Şub 2017 09:15:58 Gönderen: 17erhan »